abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1040 hlasů
     Komentářů: 17, poslední dnes 15:31
    Rozcestník

    HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.

    25. 10. 2013 | David Ježek | Hardware | 5477×

    Jak AMD, TSMC a jiní, tak i Intel se trápí s každou novou generací výrobního procesu víc a víc. Optimistické odhady kolem 14nm tick procesu jsou dávno ty tam a jen s každým dalším čtvrtletím sledujeme, jak Intel pozvolna odsouvá uvedení „Broadwellu“ o další kus do budoucna. Podíváme se ale i na další témata.

    Obsah

    AMD Radeon R9 290X je zde

    link

    AMD včera formálně uvedla na trh nový hi-endový Radeon R9 290X. Nástupce generace GCN povýšil o zhruba 50 % tranzistorů v GPU navíc a jeho výkon také letí nahoru. Jelikož jsem se zde již několikrát o tomto modelu zmiňoval, dnes vás v případě zájmu jen odkazuji na výborný technologický rozbor Jirky „no-Xe“ Součka na Deep in IT. Recenze jsou již také k dispozici na českých i anglických webech, výkonově jde o kartu v noha testech srovnatelnou s GeForce GTX Titan a v řadě testů jej překonávající. Jak jsem minule uvedl, AMD tedy srovnala krok s Nvidií a přitom by měla svůj model nabídnout za výbornou cenu: potvrzena je evropská 399 € + DPH, což v přepočtu činí 12 500 Kč. Zatím byly představeny jen modely držící se referenčního designu včetně chladiče, nereferenční ale čekejme patrně již v průběhu listopadu či prosince.

    Hardwarové novinky

    Intel zpozdí uvedení „Broadwellu“ o další měsíce, reálně možná až v roce 2015.

    link

    Dle slov šéfa Intelu Briana Krzanicha se firmení vědci ještě plně nevypořádali s kvalitou 14nm výroby a trápí je příliš vysoké množství defektů na waferech. Řešení tohoto projektu si dle dosavadních odhadů vyžádá zhruba další čtvrt rok navíc, takže 14 nm tick zvaný „Broadwell“ přijde až koncem příštího roku, a to pouze pro Ultrabooky – běžné notebooky s čipy o vyšším TDP, nebo nedejbože desktopy, zatím ostrouhají, těch se bude týkat až rok 2015. Do té doby nás v deskoptech tedy již s definitivní platností čeká maximálně tak „Haswell Refresh&lqduo;. Na „Broadwellu“ se bude ještě pracovat též z energetického hlediska. Mimochodem, ač ten desktopový bude pasovat do současné „haswellovské“ patice LGA1150, nebude kompatibilní se všemi deskami, jelikož bude vyžadovat nové napájecí featury (VCCST a V_PROC_IO).

    Hardwarové novinky

    Tape-out 20nm a 14nm CPU AMD je tu

    link

    Tam, kde Intel chrlí na trh již druhou generaci 22nm čipů a ladí řekněme poslední detaily startu 14nm výroby, AMD zatím stále „trpí“ na 32nm, resp. 28nm výrobě svých CPU, GPU a APU. Na 32 nanometrech jsou vyráběny současné procesory, ať již hi-endové řady FX „Piledriver“, nebo vyšší APU pro socket FM2, tedy „Trinity“ a „Richland“, 28nm výroba je používána vedle GPU také na úsporná APU s jednoduššími procesorovými jádry „Jaguar“. A až do zhruba stejné doby, jako u Intelova „Broadwellu“ (druhá polovina 2014 až začátek 2015) se to nezmění. AMD je nyní z hlediska 20nm výroby (budoucí velké čipy), tak 14nm (úsporné čipečky pro (ultra)mobilní segment – připomenu, že jde zejména o proces 14XM u GlobalFoundries) ve fázi tape-out. Pokud včera AMD uvedla obrovské 28nm GPU „Hawaii“ na Radeonu R9 290X, pak si sami sečtěte 1 a 1: nic diametrálně lepšího mezi grafikami od AMD do konce příštího roku, kdy by mohla přijít 20nm generace, nečekejme.

    14nm FinFET proces 14XM u GlobalFoundries pak přinese v podání AMD jak úsporná x86 APU, tak první významné čipy ARM. Jejich vydání ale přijde později, a to někdy v průběhu první poloviny roku 2015. Tolik informace od Lisy Su, vicepresidentky AMD.

    AMD skončila v černých číslech

    link

    V tomto kontextu ale ještě doplním, že AMD zase po delší době skončila za daný kvartál v černých číslech. A nebylo to díky prodeji vlastních budov či něčeho podobně „chytrého“. Firma při obratu 1,46 miliardy dolarů vykázala zisk 48 miliónů. když bychom od toho odečetli peníze získané prodejem singapurských budov, které si firma obratem zase pronajala, pak by zisk byl i tak: 22 miliónů dolarů. Je to sice ve srovnání s čísly taková ušmudlaná výhra, ale tak to bylo s AMD po většinu její existence. Možná se ale tímto ukazuje, že strategie šéfa, který vymetl pavouky a staré struktury a začal bořit dogmata (tj. přidal do firemního portfolia ARM a naopak trochu utlumil hi-end deskotpové procesory x86), vede k vítěznému cíli. Nepochybně náš čekají další dobré zprávy, jelikož AMD má uloveny zakázky pro výrobu APU v Playstation 4 i Xboxu One, a to je jistý kšeft minimálně pro příštích 5 až 10 let. Navíc se silněji tlačí i do HPC segmentu. Ve srovnání s diletantstvím někdejšího AMD CEO Hectora Ruize (přezdívaného Hector Ruin), který doslova pohřbil veškerý úspěch Socket A Athlonů a zabil svého času nástup Athlonů 64, si Rory Read vede daleko lépe.

    Eye-Fi uvedla 32GB SDHC Class 10 kartu s WiFi rozhraním

    link

    Společnost Eye-Fi jistě netřeba představovat, je nejznámějším a nejstarším výrobcem SD karet s WiFi rozhraním přímo v sobě. Nejnovější karta Eye-Fi Mobi konečně nabízí kapacitu 32 GB, což tu chybělo. Přichází s ní i aplikace pro iOS či Android (explicitně je zmiňován i Kindle Fire), karta podporuje automatické stahování snímků skrze WiFi. Vše může běžet tak, že ve fotoaparátu se na kartu standardně ukládá RAW+JPEG a JPEG je okamžitě uploadován do zařízení „spárovaného“ 10místným kódem s kartou. Totéž platí i pro videa.

    Nová 32GB karta vyjde na baťovských 99,99 dolarů. Potřebujete samozřejmě podporu ve foťáku (to většina zvládá) a pak nějaké to zařízení s WiFi, kam se budou fotografie kopírovat. Sluší se ale dodat, že Eye-Fi má celou věc uzavřenou a chráněnou patenty. Podpora v Linuxovém světě ale existuje. Kromě této přichystala firma 16GB a 8GB variantu, ty jsou cenově ještě méně zajímavé: 79,99, resp. 49,99 dolarů. Oproti kartám Eye-Fi Pro X2, které vyžadují spárování s počítačem s nainstalovanou aplikací, je řada Eye-Fi Mobi jednodušší právě v tom, že s pomocí 10místného kódu lze kartu spojit s prakticky libovolným řízením kategorie smartphone/tablet. Nepodporuje právě ale přenos velkých RAW souborů či napojení na domácí WiFi.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.10.2013 14:56 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    itel mel uz pred 15ti lety 1nm litografii pomoci rentgenoveho zareni... pravde, ze jen v laboratornim prototypu, ale mel. ale nemel k ni tou dobou tranzistory nebo o tom aspon nikomu na verejnosti nerikal.
    25.10.2013 17:24 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    jo a intel docela dost propousti, takze plany urcite musi prizpusobit redukovane kapacite.
    Bedňa avatar 27.10.2013 23:18 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    Už nejakú dobu nesledujem vývoj nových technológií, ale uvedenie na trh a konkurenčné ceny vždy určovala až hromadná výroba čo je z laboratória po uvedenie do praxe dlhá cesta. V tom sa nič nezmenilo od kedy som chodil do školy a ani sa tak skoro nezmení Je proste obrovský rozdiel niečo vymyslieť a reprodukovať to v použiteľnej miere chybovosti vo výrobe, tam zas nastupujú iní borci čo s tým majú skúsenosti.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.10.2013 14:37 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    Jenze se neda a nebude dat pouzit u hromadne vyroby, tak pro spotrebni ucely je na nic.
    25.10.2013 18:00 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    To všeobecné a široce pojaté nadržování a protežování AMD v tomto seriálu je vysoce vtipné.

    AMD vydělalo 48 M. Jupí. Intel za stejné období 3 G... tak ooooo, tak tom raději taktně pomlčíme.

    AMD výkonnostně dohnalo nVidii. To napíšeme. Čekalo se, že když se po takové době s něčím konečně vytasí, tak ji předežene. To vynecháme, to by znělo blbě.

    Intel bude mít zpoždění v 14nm. To rozmázneme. AMD neumí udělat žádný chip proto výrobu outsorcuje. A ty společnosti, kterým outsourcuje bojují s 28 nm a o 14 nm si nechávají zdát. Ergo kladívko AMD je chudinka, který za nic nemůže.

    A to je jen za tento díl ale je to takřka ve všech podobné. Mám AMD rád... ale tohle tak bije do očí až se mi z toho děla nedobře.
    25.10.2013 18:36 wrwrwšr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    Přečti si diskusi k nejstarším dílům, tenkrát na to taky upozorňovali.
    Agent avatar 25.10.2013 20:41 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    Tvůj příspěvek na mě dělá dojem, že kdo chce psa bít... ušmudlaná výhra, ale tak to bylo s AMD po většinu její existence. To mi zrovna jako jupí nepřipadá. Informuje se o tom asi proto, že zatímco Intel je v černých číslech asi neustále, tak u AMD je to událost.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    25.10.2013 19:12 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.
    Takže pro linuxáky a/nebo fotografující do RAWu je stále Eye-Fi problematická. Osobně nechápu, proč tam prostě nemohou dát běžný webserver tak, jako je to na obdobné kartě od Toshiby (viz česká recenze staršího modelu této karty).
    26.10.2013 16:53 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 14nm Intel „Broadwell“ se zpozdí. Ještě víc.

    Cože? Nějaká široká studna? Intel by potřeboval konkurenci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.