abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: 28nm APU AMD „Steamroller“ už někteří provozují

    12. 7. 2013 | David Ježek | Hardware | 3516×

    Chystané nové APU od AMD bylo spatřeno ve statistikách jednoho z BOINC projektů. Vedle něj se podíváme na nové rozhraní nejen pro mobilní SSD, kam míří výrobci grafických karet s ohledem na poklesy poptávek, jak bude Nvidia řešit problém s Tegrou 4 a nakonec si dáme i dva foťáky od Sony.

    Obsah

    AMD „Steamroller“ poodhalen, po světě běhá 35W vzorek

    link

    AMD toho bude na své modulární architektuře „Steamroller“ stavět více. Minulý měsíc byl poodhalen ultramobilní APU čip Kaveri, nyní je na řadě jeho 35W verze. Jde samozřejmě zatím jen o „Engineering Sample“, takže parametry berme s rezervou, nicméně tento vzorek tedy při Turbo taktu tepe na 2,3 GHz, v základu pak na 1,8 GHz s integrovaným GPU jednoucím na 500 MHz. Mělo by údajně jít o čtyřjádrový procesor, tomu ostatně odpovídá poměr TDP a frekvencí – něco takového lze očekávat od současných výrobních technologií, které má AMD k dispozici.

    Procesory rodiny Kaveri nás patrně poctí přítomností na trhu někdy v závěru roku, možné je cokoli od podzimu po předvánoční trh. Výroba bude 28nm.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    PCI-SIG finalizuje Mobile PCIe, miniaturní rozhraní PCI Express

    link

    Peripheral Component Interconnect Special Interest Group zastřešující vše týkající se PCI a PCI Express, dokončila specifikaci pro nové rozhraní miniaturních kartiček s ×1 linkou PCI Express. Mobile PCIe specifikuje rozhraní s nízkým odběrem pro prvky v ultramobiních zařízeních, ve stejnou dobu uvolněná specifikace v0.7a (tento standard je v těchto týdnech finalizován) fyzického vzhledu kartiček M.2 pak specifikuje jejich rozměry.

    Mobile PCIe ve spojení s form factorem M.2 představuje budoucnost zejména maličkých SSD, která tak již nebudou využívat relativně velký systém mSATA a přitom nabídnou daleko vyšší rychlosti. Nepůjde ale o rozhraní jen pro SSD, nýbrž cokoli, co používá sběrnici PCI Express v nízkoodběrové variantě, tedy třeba různé Bluetooth, WWAN a WiFi čipy.

    Tak či onak se mimo jiné otevírá prostor pro pekelně rychlá SSD v Ultraboocích, kde nedojde k nijakému zvětšení rozměrů co do tloušťky elektroniky, Intelu se tak bude plnit jeho sen o další, „Haswellovské“ generaci ještě tenčích Ultrabooků. Předminule jsme si představili SSD od Samsungu, které je právě příkladem takového produktu: rychlost 1,4 GB/s, a to v kartičce o velikosti 80×22 mm s kapacitou až 512 GB.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Výrobci grafik řeší co s odklonem trhu od desktopů

    link

    Nemilá situace je před výrobci grafických karet. Tato tradiční komponenta už dobrých 20 let pomalu umírá na veeeeelmi pozvolna klesající zájem uživatelů. Kdo si vzpomene kupříkladu na někdejší základní desky s integrovanou VL-BUS grafikou Trident 9400 či pozdější PCI S3, kdo si vzpomene na Cyrix MediaGX, kdo s vzpomene na první 486 a Pentium čipsety Sis s integrovanou až 4MB grafikou, ten ví, kam mířím. Příchod 3D akcelerátorů sice toto na dekádu zbrzdil, ale trh se opět vrací k integrovaným řešením.

    A nejde jen o to, že low-end a mainstream grafiky jsou vytlačovány APU jako AMD „Llano“, „Trinity“ či nejnověji „Richland“, ony i Intelovy integrované grafiky jsou více než dostačující pro většinu uživatelů – nehráčů. zkrátka desktop stále klesá a co mu neukradly APU, to mu kradou třeba tablety, resp. SoC v mobilních a ultramobilních počítačích.

    A právě tímto směrem se asi výrobci grafik vydají. Své výrobní kapacity začnou ve větší míře využívat k výrobě tabletů, což je trh, který je i přes již tak silnou a stále rostoucí konkurenci již několik let na vzestupu. Nemusí nutně jít o klasické tablety, jakými je 90 % běžné čínské OEM produkce, ale právě o lepší modely s SoC Nvidia Tegra, kde výrobci využijí svých letitých vztahů s tímto výrobcem GPU (jemuž, řekněme si na rovinu, ta ARM SoC stále moc na odbyt nejdou). Tak uvidíme v nadcházejících měsících či příští rok, jestli ruka ruku umyje a objeví se ve větší míře tablety značek jako Asus, Gigabyte, MSI, či třeba i tradičně Radeonových výrobců jako PowerColor, Sapphire apod.

    Malý zájem o Nvidia Tegra 4

    link

    Tegra 4 by sama o sobě byla výborný čip, ale zájem výrobců tabletů hatí údajně její vysoká cena. Tuto generaci SoC s GPU GeForce sice nalezneme v produktech od firem jako Asus, Hewlett-Packard či Toshiba, ale jejich prodeje jsou malé, zejména ve srovnání s levnou konkurencí. Tím pak klesají i objednávky čipů od Nvidie. Konkurence na tomto poli je zkrátka nemilosrdná, DigiTimes pak jako hlavní osinu v zadku Nvidie jmenují třeba MediaTek, nebo pak obecně levné čínské „lepiče“ SoC jako takové.

    Pokusem, jak toto zvrátit, bude levnější varianta Tegra 4i, který by již měl být dostatečně levný a přitom stále nést integrovaný „all-in-one“ modem Icera i500. Na druhou strnau ale generace Tegra 4 nepodporuje nejmodernější technologie a verze OpenGL ES, OpenCL či DirectX 11, jelikož GPU stále staví na generaci DirectX 9. Změnu přinese až na konci roku Tegra 5 s GPU generace „Kepler“. A koneckonců připomenu v tomto kontextu, že Nvidia mění zcela obchodní model a svá GPU a architektury bude nově licencovat.

    Sony vylepšila fullframe kompakt RX1, nový DSC-RX1R nemá lowpass filtr

    link

    A na rovinu, je to v podstatě jediná změna oproti RX1. Oba kompakty budou v prodeji souběžně, podobně jako to má Pentax u zrcadlovek K-5 II a K-5 IIs, či nikon u D800 a D800E. Zákazník si zkrátka bude moci vybrat, zdali lowpass filtr chce, či nikoli. Parametry jsou shodné: 24Mpix fullframe čip BSI CMOS, rozlišení 6000×4000, ISO 100 až 25600, objektiv od Zeisse 35 mm f/2, 3palcový displej s 1229k body a tak dále. Jo a cenovka bude podobná, někde kolem 80 tisíc Kč :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    20Mpix s 1" čipem v podání Sony RX100 II

    link

    Druhou novinkou je nástupce zajímavého kompaktu RX100. Model II dostal místo CCD nový čip BSI CMOS, při úhlopříčce 1 palec (shodné se systémem Nikon 1) nabízí nadále rozlišení 20 Mpix (tedy přesněji efektivně 19,96 Mpix). Rozlišení je 5472×3648, ISO 160 až 25600, objektiv nabízí rozsah 28 až 100 mm při f/1.8 až 4.9, navíc s funkcí „step-zoom“ zastavující krokově na oblíbených ohniscích v přepočtu 28, 35, 50, 70 a 100 mm. Nechybí optická stabilizace, podpora RAWu, 3palcový LCD s 1229k body (výklopný), podpora 1080/50p videa, WiFi, NFC atd. Hliníkové tělíčko má rozměry 105×58×38 mm při hmotnost 281 g a výdrži dle metodiky CIPA 350 snímků.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.7.2013 08:18 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 28nm APU AMD „Steamroller“ už někteří provozují
    "Hliníkové tělíčko má rozměry 105×58×38 mm při hmotnost 281 g a výdrži dle metodiky CIPA 350 snímků."

    Neni to trochu malo, Antone Pavlovici?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.