abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon

    15. 4. 2011 | David Ježek | Hardware | 4642×

    Tento týden si povíme o nových až 10jádrových Xeonech od Intelu, ukážeme si AMD „Bulldozer“ na fotografiích, dojde na dvě low-endové grafiky, jedno 100GB modrolaserové médium a také na to, jak AMD nabírá linuxové programátory…

    Obsah

    Intel uvedl 10jádrové procesory Xeon

    link

    Opravdovou žeň pro stavitele serverů si přichystala společnost Intel. Na trh jde hned 29 nových procesorů Xeon, z nichž 11 modelů již staví na architektuře „Sandy Bridge“, přičemž jsou určeny do jednoprocesorových strojů. Zbytek ještě vychází z „Westmere-EX“, vylepšení varianty předchozí architektury „Nehalem“ – a to jsou právě ty, kde se setkáme s až 10 jádry v jednom procesoru a tedy i s „20jádrovým CPU“ díky podpoře HyperThreadingu. Pravda, nejvyšší model obohacený i o 30 MB L3 cache vyjde na více než 4 600 dolarů.

    Hardwarové novinky

    10jádrové Xeony řady E7 jsou k dispozici ve třech podřadách: 8800, 4800 a 2800, kde první číslice udává, kolik procesorů může být v systému pospolu.

    Hardwarové novinky

    Patice je typu FC-LGA-1567, shodná s osmijádrovými Xeony řady 7500, nové Xeony pošlapou plně stejně tak i se stávajícími čipsety řady 7500. Celkově si paměťový řadič v CPU nadále poradí s až šestnácti DDR3 moduly, podporovány jsou až 32GB moduly, tedy např. pro 4procesorový stroj až 2 TB paměti.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Xeony řady E3-12xx stavějící na „Sandy Bridge“ míří, jak již zaznělo, do jednoprocesorových strojů. Maximem zde je (v tuto chvíli) 4jádrový kousek s HyperThreadingem na frekvenci 3,50 GHz, jehož TDP je 95 W. Čipsetovou část této platformy zajišťuje serverová varianta „Cougar Point“ značení C200 (odpovídá P67/H67)

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Oproti desktopovým „Sandy Bridge“ přináší serverová varianta o čtyři PCI Express linky více, a sice v konfiguraci ×8 + ×8 + ×4.

    AMD Bulldozer CPU na obrázcích

    link

    Ke kompatibilitě procesorů „Bulldozer“ s deskami AM3 jsme již řekli pár slov v březnu, dnes si to doplníme fotografiemi.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    První dvě ukazují CPU „Bulldozer“, tedy přesněji „AMD FX-Series Zambezi“.

    Hardwarové novinky

    Třetí obrázek ukazuje zleva CPU pro socket AM2+, AM3 a AM3+. Jasně ukazuje, že do AM2+ prostě „Bulldozer“ nepůjde nacpat ani buldozerem, zatímco do AM3 se bez problémů usadí.

    Radeon HD 6450 od AMD přichází

    link

    Skoro by se slušelo dodat „konečně“, nicméně je zde a je viditelně lepší než Radeon HD 5450. Kalifornská AMD minulý týden pustila i do maloobchodního prodeje dosud jen OEMkovou kartu, Radeon HD 6450. Ten se oproti loňskému modelu HD 5450 vyznačuje primárně dvojnásobným počtem stream procesorů (160 místo 80) a také všemi dalšími novinkami, které sebou přinesla řada HD 6000. Z nich stojí za zmínku zejména nejnovější generace hardwarového dekodéru videa UVD3, která sebou vláčí i podporu výstupů jako DisplayPort 1.2 a HDMI 1.4a, které jsou více než vhodné pro Blu-ray 3D a další „vymoženosti“.

    Texturovacích a ROP jednotek zůstalo v GPU stejně, AMD pouze navýšila ony stream procesory, takže GPU nám narostlo z 292 na 370 miliónů tranzistorů. Nadále je pochopitelně vyráběno 40nm procesem u TSMC, takže hodnota TDP vzrostla z 19 na 27 W.

    Paměti může být nyní vedle 512MB varianty osazen i gigabajt, podporován je i typ GDDR5, jak jinak. GPU zrychlilo z 650 na 750 MHz, výkon v single-precision tak celkově navýšil z 104 na nějakých 240 GFLOPs. Jako upgrade nějakého staršího PC je to asi grafika vhodná, nicméně s ohledem na již uvedené 4jádrové procesory Fusion s integrovanou grafikou a další chystané produkty bude mít Radeon HD 6450 pozici poměrně těžkou, byť cena 55 dolarů (v přepočtu 930 Kč) zní skvěle. Pro majitele HD 5450 (jako třeba já :-)) je to ale asi zcela zbytečná karta ;-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AMD shání programátory pro Android

    link

    Toto není přímo hardwarová zpráva, ale v kontextu se ji sluší zmínit. AMD, která poměrně nedávno naskočila do ARM tábora a chystá produkty na bázi ARM a navíc má na trhu Fusion APU mířící i do tabletů a podobných zařízení, nyní začíná řešit i pokulhávání v softwarové oblasti.

    Na platformě Android se dají vydělat opravdu nemalé peníze, její podíl na trhu je nadále na vzestupu a co AMD chybí, jsou dobří programátoři, kteří by pracovali na ovladačích a dalším doprovodném softwaru. Těch pár linuxáků ve firmě (myšleno z hlediska GPU, nikoli CPU) to nevytrhne a otevírání specifikací také nijak rychle negeneruje plně funkční linuxové ovladače. Je zkrátka potřeba posílit tým.

    Dostupné informace poukazují na hlavní zaměření v rámci Androidu, kde AMD chce zapracovat primárně na podpoře hardwarové akcelerace videa, WebM či OpenMax, GPS, ovládání kompasu/akcelerometru a další. Takže pokud vás kupříkladu štve stav linuxových ovladačů pro produkty AMD a současně byste s tím rádi něco udělali, pak je třeba pozice „Linux Driver Development Engineer“ v AMD jako stvořená pro vás, případně „MTS Android AMBA/Mipi Driver Architect“.

    Nvidia uvedla Quadro 400

    link

    V rámci nejmladší generace profi karet Quadro si na pomyslné výkonnostní dno sedá model 400. Disponuje totiž pouze 48 CUDA jádry, polovinou toho co Quadro 600. Nvidia tímto pouští na trh vůbec nejnižší „klasické Quadro“, tedy takové, které není určené například jen pro vícemonitorové 2D systémy. Z výstupů nese Quadro 400 dual-link DVI a DisplayPort, paměti je půl gigabajtu typu DDR3, a to v 64bitovém provedení. TDP na hodnotě 32 W nepřekvapí, dokud budou výrobci GPU odkázáni na 40nm u TSMC, není šance to změnit. Mezi podporovanými věcmi nechybí 3D Vision/3D Vision Pro, mimochodem je udávána podpora DirectX 10.1/SM 4.0, nikoli 11/5.0 - to naznačuje GPU z pre-Fermi generace.

    Tento model mimochodem v tomto týdnu dostal i desktopovou sestřičku, low-endovou GeForce GT 520 taktéž se 48 CUDA jádry, ale o té si povíme až příště. Cena Quadra 400 bude pravděpodobně někde kolem 2 500 Kč.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    100GB BD-RE XL médium přináší Panasonic

    link

    Jako vůbec první přichází na trh se 100GB, tedy třívrstvým BD-RE XL diskem, japonský Panasonic. Zjevně se podařily vyřešit všechny problémy plynoucí ze tří vrstev na jednom optickém kotoučku, který by měl vydržet nemálo přepsání, takže produkt s názvem LM-BE100J míří na trh.

    Jako jinak „běžné“ BD-R XL disky lze i tento zapisovat pouze rychlostí 2×, s ohledem na přepisovatelnost je zde kvalitní vrstva odolná více proti poškrábání či uchycení mastnoty apod. Rozhodně po technologické stránce zajímavý produkt, pro běžného uživatele však k ničemu, neboť s cenou v přepočtu více než 2 000 Kč (v Japonsku, kde jsou tyto věci daleko levnější než u nás) nemá šanci levným 2TB HDD konkurovat. U nás to samozřejmě ještě umocňuje nedostupnost BDXL vypalovaček.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.4.2011 01:56 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    Podle obrázku je jasné jen to, že AM3 procesor půjde nacpat do obou. AM3+ má o dva piny navíc, takže patice na to musí být připravená, jinak to jasné nebude.
    15.4.2011 13:01 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    aspon ten komentar nemusim psat :)) taky jsem se dival na obrazky, jestli neni nekde chyba (ze by byl am2+ uprostred) nebo tak, nesedelo mi to
    15.4.2011 02:11 x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    deset procaku, tz kravo, to je masakr. to chcu dom.
    15.4.2011 14:24 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    AMD MagnyCours ma 12 jadier uz dlshiu dobu.
    15.4.2011 23:08 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    Magny-Cours jsou ale dva šestijádrové procesory na jedné destičce. :-)
    multi avatar 15.4.2011 08:48 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    tak kdo z vas tady se bude klasit na praci u AMD?
    15.4.2011 13:12 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    ono je tam dost miesta pre vstekych z portalu

    Asi pred mesiacom zacali zhanat viac nez tisic linuxakov http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTIwNA

    A to teraz navysili. predtym malo AMD 10 200 zamestnancov a teraz cez 1000 novych linuxakov... Vcera bolo volnych u AMd cvez 130 pracovnych miest s nutnou znalostou GUN{Linux.
    15.4.2011 20:50 hob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD a Android, 10jádrové procesory Xeon
    Tak ještě aby se to projevilo na pořádných ovladačích pro grafiku :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.