abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: celá řada zajímavostí

    23. 5. 2014 | David Ježek | Hardware | 3656×

    Až mám problém v tomto týdnu vypíchnout jedinou zajímavost do nadpisu. V posledních dnech se toho odehrálo opravdu hodně, dnes si tedy povíme o více tématech, od výroby velkých procesorů malými nanometry až po nový elektronický displej.

    Obsah

    SSD ADTA SP610 s řadičem od SMI a kapactiou až 1 TB

    link

    Známý výrobce paměťových zařízení ADATA pokračuje ve svém pozvolném odklonu od SSD řadičů SandForce SF-22xx. I nová řada SP610 používá jiný typ, a to od SMI (předchozí řada SP600 volila low-endový JMicron).

    ADATA SP610 je nabízena v kapacitách 128, 256 a 512 GB a také 1 TB. Nižší modely nepřijdou, jelikož vzrostla kapacita / NAND flash čip, takže pod 128 GB nelze smysluplně jít. Pozitivem nové produktové řady je 66bitová ECC a rychlost čtení až 560 MB/s. Díky použitému řadiči by si také měla všechna SSD této řady udržet uváděné rychlosti i při 90% obsazení prostoru.

    SSD využívají obyčejné synchronní MLC NAND flash čipy, spotřeba SSD je za běhu pouze 0,3 W, v klidu ADATA hovoří o 0,08 W, což berme jako nejlepší údaj při nějakém základním „témeř-spánkovém“ režimu.

    Jelikož jsou SSD konstruována tak, že s rostoucí kapacitou vždy přibývají NAND flash čipy, již jsme si mohli zvyknout, že zápis je u nižších modelů pomalejší. ADATA udává rychlosti 560/150 MB/s pro 128GB model, pro 256GB již stoupá zápis na 290 MB/s, 512GB a 1TB pak zvládají zápis až 450 MB/s. IOPS jsou udávány na hodnotách (odstupňováno) 66k/35k, 75k/67k a pro dva nejvyšší shodně 73k/72k pro čtení/zápis náhodných 4k bloků.

    V dnešní době je dobrou tradicí, že tato běžná 2,5palcová SSD jsou výšky 7 mm s tím, že v balení je člen pro zvětšení na standardních 9,5 mm a také adaptér pro 3,5palcovou pozici ve skříni. Nejinak je tomu i zde.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Pioneer představil evoluci Blu-ray formátu, nabídne 256/512GB kotouče a bude zpětně kompatibilní

    link

    Zatímco Sony a Panasonic představily již před časem svůj vyvíjený formát Archival Disc, Pioneer s nimi v tomto nejede, vyvíjí vlastní nástupnický formát. Podobnost obou je velká, numerická apertura i vlnová délka laseru je shodná, resp. shodná s Blu-ray / BDXL, ale jisté rozdíly zde jsou. Zatímco Sony a Panasonic jsou spíše zmenšováním datových pitů a rozteče stop, tedy zvětšováním kapacity na vrstvu, Pioneer jako lídr v přidávání vrstev do 12cm optického kotoučku (je to on, kdo byl hlavním tahounem vývoje 3- a 4vrstvých BDXL disků), jde právě cestou vrstev.

    Jeho technologie je tak více kompatibilní a výrobní linky bude snadnější adaptovat. Navíc přehrávačům či vypalovačkám by vlastně mělo stačit jen upravit firmware. Pioneer počítá s kapacitou 32 GB na vrstvu s tím, že do první generace optických disků umístí 8 vrstev (256GB disky, resp. 512GB oboustranné 16vrstvé), do další 10 vrstev (až 720GB média) a teprve až nástupnická generace poleví ve zpětné kompatibilitě více a přinese 42GB vrstvy v počtu až 12 na stranu, tedy celkově až 1TB kotoučky. Přesně jak to plánuje i Archival Disc, byť jinak rozložené do vrstev / hustoty záznamu.

    Zajímavé je, že Pioneer vyvíjí tuto technologii jako hybridní. Záznamové vrstvy budou mít hustotu, numerickou aperturu, délku datového pitu či rozteč datových stop odpovídající mírné evoluci Blu-ray formátu, ale protože v 8 až 12 vrstvách by se laseru blbě navigovalo, budou mít všechny vrstvy pod sebou ještě společnou naváděcí vrstvu, která samozřejmě nemusí mít tak velkou přesnost. Ta bude postavena na technologii DVD a červeném laseru.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Systém je, podobně jako Archival Disc, předurčen pro profesionální nasazení, zejména jako zálohovací systém či do odbavovacích pracovišť a TV vysílání, s ohledem na 4k či budoucí 8k standard.

    AMD nevyvíjí vlastní SATA Express řadič in-house, použije řešení od ASMedia

    link

    Minulý týden jsme si povídali o novém čipsetu Intel Z97 (resp. jeho nižší odnoži H97) a s tím souvisejícím příchodem SATA Express konektorů a rozhraní (slušelo by se také dodat, že s tím se pojí i M.2, ale o tom dnes psát nebudu). AMD se také na toto nové rozhraní, které posune opět o několik desítek procent propustnost datového rozhraní pro SSD, připravuje. Po letech vlastního vývoje, kdy často nový standard implementovala o svých čipsetů rychleji než Intel, volí „outsourcované“ řešení.

    Hardwarové novinky

    Ve svých čipsetech nasadí technologii SATA Express řadiče od ASMedia, dceřinky Asusteku, který prodává své základní desky pod značkou Asus. Nebude tak muset platit vývoj, ale licenční poplatky, ale podobně jako Intel, resp. desky platformy Intel, bude moci nabídnout zákazníkům hotové all-in-one řešení. ASMedia má v tuto chvíli v nabídce PCI Express → SATA Express Bridge ASM106SE, lze předpokládat, že právě od něj se odpíchne implementace v čipsetech AMD. Jak to bude se slotem M.2 v budoucích čipsetech a na základních deskách pro AMD, to se teprve ukáže. Minimálně APU platformám by ale i ono M.2 rozhodně slušelo.

    AMD prý upouští od výroby APU i GPU u TSMC

    Podle dostupných informací a analýz budoucího vývoje se nejen schyluje, ale už částečně explodovala bomba roku. Jeden z největších partnerů tchaj-wanské supervýrobny TSMC, firma AMD, pomalu přesouvá výrobu svých čipů k jiným, levnějším.

    Problém je ve zpožďování nástupu nových výrobních technologií. TSMC sice před lety měla jako první výtečnou 28nm technologii, ale postupem doby ji dohnali všichni ostatní. Dnes v jihovýchodní Asii vyrábí 28nm čipy kdekdo, v podstatě každý a TSMC tak již není dostatečně v předstihu. 20nm čipy, tedy zejména velká GPU a velké APU čipy, na trh hned tak nepůjdou, a tak již dříve bylo pro AMD výhodnější diversifikovat výrobu a snížit rizika spojená s přílišnou závislostí na TSMC. Mnoho APU a nově i GPU čipů již pro ni vyrábí její někdejší vlastní výrobní divize, nyní samostatná společnost Globalfoundries.

    Podobně mají smýšlet i další partneři. To ale dnes nechme koňovi, zajímavé bude spíše popřemýšlet, co bude TSMC dělat s potenciálně uvolněnými kapacitami. Vždycky je tu třeba Apple, který se se Samsungem moc nemusí. Vždycky je tu také Nvidia, která díky vysokým cenám karet Tesla a Quadro a obrovským dodávkám každé nové generace GPGPU produktů na trh HPC, může mít o uvolněné kapacity zájem, jelikož si je může dovolit zaplatit. A vždycky tu budou další ARMoví zákazníci, pokud dokáže TSMC nabídnout kapacity dostatečně výhodně.

    Faktem ale je, že ti posledně jmenovaní spíše TSMC opouštějí. Velká GPU nikoli, ale ARMy umí dneska kdekdo, a tak se hovoří právě i o odchodu Apple a Qualcommu, dvou největších. Já bych to neviděl tak černě, oni se v TSMC mohou chytit za frňák a prostě začít vyrábět s nižší marží, aby si udrželi velké zákazníky, kteří nemají problém s odbytem produktů (což platí jak pro Apple, tak Qualcomm), nebo kdo ví, třeba by se mohla chytit i Nvidia s Tegrami. Scénař kdy bude Nvidia nejvýznamnějším zákazníkem TSMC a proto dostane lukrativní cenové nabídky, sice zní šíleně, ale v tuhle chvíli není ohledně 20nm výroby zas tak moc rozhodnuto. Velká GPU jsou na počátku, letos se jich patrně nedočkáme (je téměř polovina roku a nikde ani náznak zmínky).

    I kdyby nic jiného, tak to třeba zase na chvíli udobří Apple a Samsung :-).

    Pocketbook uvedl čtečku s displejem E Ink Carta a 5Mpix foťákem

    link

    Nová čtečka Pocketbook Ultra je vpravdě unikát. Moc lidí asi její finesy zvedající celkovou cenu nevyužije, ale komu se Pocketbook trefil do vkusu, nyní zaplesá. Čtečka Ultra totiž snad jako první po nové verzi Amazon Kindle Paperwhite, implementuje novou generaci displeje od E Inku, model Carta. Ten zvyšuje jemnost / bodovou hustotu, na 6 palcích úhlopříčky tak Pocketbook uvádí rozlišení 758 × 1024. Je zde také vyšší kontrast i rychlejší odezva a úspornější běh.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Hlavní novinkou ale vedle nového uživatelského rozhraní, které Pocketbook představil před pár týdny, je integrovaný 5Mpix foťák. Ten vedle běžného focení (což musí být s E Ink displejem unikátní zkušenost :-), totiž umožňuje fotit nejen QR kódy, ale zejména fyzické knihy či skripta, které pak integrovaný software umí převést do podoby e-booku. Jinak je zde další běžná výbava. Celou čtečku řídí 1GHz ARM s 512 MB RAM, interní flashové úložiště má velikost 4 GB a je zde samozřejmě microSD slot, integrovaný DropBox, Wi-Fi, podpora MP3 s konektorem pro sluchátka, služba Send-to-Pocketbook, jazykové slovníky, převod textu na hlas a tak dále. Displej je dotykový, má LED podsvícení, celkově tak této čtečce nechybí opravdu vůbec nic. Cena je 199 €.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.