abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: Intel Skylake umí hw akceleraci 4k H.265

    10. 11. 2015 | David Ježek | Hardware | 3221×

    Vedle velmi příjemné zprávy o video dekodéru a GPU z levných procesorů řady Skylake se dnes dále podíváme na jedno trochu nešťastné rozhodnutí firmy Western Digital, chystaný duální Radeon řady Fury a další dva příklady toho, že s TLC NAND flash čipy se prostě budeme chtě-nechtě muset smířit.

    GPU Skylake Pentií zvládne 4k H.265

    Již vícekrát v minulosti jsme si psali o tom, jak Intel postupně vylepšuje kvalitu svých integrovaných GPU. S každou další generací se díky rostoucímu počtu „Execution Units“ zvyšuje jak hrubý výkon, tak architektonická výbava co do 3D i videa. Generace Skylake sice opět nebude něčím, co bychom nazvali absolutně dokonalým GPU, ale v aktuální nabídce má Intel něco, co ani AMD, ani Nvidia zatím v této míře a v cenové třídě procesorů pod 2 tisíce Kč, nenabízejí.

    Skylake totiž podporuje přehrávání i záznam 4k H.264 videa v kvalitě 8bit/barva (HEVC Main) přímo speciální obvodovou logikou. Tyto věci tak nepočítá ani CPU část, ani GPU část, ale video procesor v čipu, což je ta nejúspornější a energeticky nejefektivnější cesta. Kdo chce po Skylake také akceleraci 10bit/barva kvality (HEVC Main10), ten už musí počítat s tím, že levná Pentia zvládnou jen přehrávání a to pomocí síly GPU, což už takové terno není.

    HWN

    Bývaly doby, kdy se do HTPC doporučovaly samostatné grafické karty právě díky video funkcionalitě. Dnes se toto mění a pro běžné užití (s 10bitovými 4k H.265 videi se člověk opravdu běžně nesetkává) nově postačí jen CPU Skylake generace v základní desce.Samozřejmě za předpokladu, že vás video zajímá více než náročné 3D hry, kterých i v Linuxu přibývá. Pak spíše dává smysl nějaká výkonnější grafická karta do PCI Express slotu.

    Western Digital přejmenuje disky řady Green na Blue

    Pokud jste až dosud měli ve značení a parametrech pevných disků Western Digital (zejména po zavedení marketingové rychlosti otáčení u disků „GreenPower“ a po relativně nedávném rozšíření o řady jako Purple) zmatek, tak Western Digital jej ještě zvyšuje. Firma přesouvá pevné disky řady Green do řady Blue. Tedy té řady, která bývala spojována s levnějšími 7200otáčkovými disky (ve srovnání s polo-enterprisovou řadou Black). Jenže kdeže ty loňské sněhy jsou, řada Blue je již nějakou dobu takovým určitým chaosem s různými dodatečnými písmenky v označení, takže se dá říci, že sice Greeny přesunuté mezi Blue zase o něco zvýší entropii, ale z pohledu současného trhu, kdy systémovým diskům dominují buď SSD, nebo z Westerních HDD lze doporučit právě i disky řady Black s delší zárukou, se zas tak moc neděje.

    Klíčové je si do budoucna hlídat otáčky ploten, Western Digital je dostatečně slušný, že rovnou říká, že stávající produkty pod značkou Green doběhnout a přesunutí pod Blue se bude týkat jen novějších. A také to, že označení se pozná podle písmenka v typovém kódu disků, kdy například současný 6TB WD Green označený WD60EZRX bude nově označen jako WD60EZRZ.

    Duální Radeon R9 Fury v přípravě

    Moje oblíbená analogie říká, že když člověk umí sečíst 1 + 1, pak musí logicky dospět k danému závěru. Ten je v tomto případě takovýto: Aktuálně nejnovější Radeony řady Fury s GPU „Fiji“ a HBM pamětmi první generace přímo na pouzdře GPU jsou velice flexibilní záležitostí. AMD na bázi tohoto GPU umí postavit jak ultravýkonnou kartu pro hraní ve 4k rozlišeních, tak maličkou úspornou kartičku pro ITX skříně, která stále poskytuje plnohodnotné grafické jádro a velmi vysoký výkon - to je řeč o Radeonu Fury Nano.

    HWN

    Z toho logicky plyne, že vytvořit duální grafiku se dvěma GPU na bázi této architektury je výrazně méně náročné než u předchozích generací. Již nějakou dobu víme, že AMD se k tomu chystá a máme i fotografie karty bez chladiče. Jaké budou konkrétní parametry, to v tuto chvíli může tvrdit jen někdo pod NDA, což já nejsem, takže si dodejme pouze předpoklady: lze očekávat dvě plně aktivní GPU, tedy 2×4096 stream procesorů doprovázených pochopitelně plnou pamětí (jiná konfigurace se ani nevyrábí), tedy 2×4 GB. I rychlosti HBM jsou jen jedny, takže lze předpokládat, že hodnota TDP celé karty, tedy z toho plynoucí spotřeby a tepelného vyzařování, bude plně odpovídat výkonu chladiče. AMD může překvapit a uvést kartu odpovídající nejvyššímu jednočipovému modelu (TDP 275 W) krát dva, nebo něco á la Fury Nano (TDP 175 W). Těžko si lze představit, že by na trh šla karta s TDP 550 W, takže spíše čekejme opravdu něco pomaleji taktovaného.

    Novým SSD Crucial BX200 bude lepší se spíše vyhnout

    Zatímco konkurenční SanDisk „zašel daleko“ s řadou SSD Z400s, která kvůli použití 15nm NAND flash čipů garantuje pouze ~280 kompletních přepisů prostoru SSD, Crucial na to jde opačně a logicky místo 15nm čipů Toshiba/SanDisk volí mateřské 16nm čipy Micron. Jenže v té nejhorší variantě, tedy 16nm TLC čipy, které uchovávají tři bity informace v jedné paměťové buňce. Z hlediska životnosti jde tedy principielně o nejhorší čipy, které Micron vyrábí a nijak zvlášť se tedy nedivím, že Crucial (raději?) garantované hodnoty počtu přepisů SSD neuvádí.

    HWN

    Víme tak pouze o kapacitách nové řady BX200, tedy modelech velikosti 240, 480 a 960 GB, maximálních hodnotách sekvenčního čtení/zápisu 540 MB/s, resp. 490 MB/s, hodnotách IOPS 66 000/78 000 (čtení/zápis) a použití řadiče Silicon Motion SM2256 s Micron verified firmwarem. Záruka má délku 3 roky a je otázka, jak moc toho tato SSD vydrží: 16nm TLC čipy Micron ještě nejsou prověřeny zubem času a pokud Silicon Motion neumí nějakou úžasnou novou řadičově-firmwarovou magii, bylo by hodně velkým překvapením, kdyby tohle byla rozumnější volba než třeba 16nm MLC čipy v jiných SSD s podobnou cenou.

    Kingston SSD UV300 = řadič Phison, čipy TLC

    Tajuplnější jiným způsobem je již tradičně Kingston. O jejích nových SSD víme to, že mají výšku těla 5 mm, takže se pohodlně vejdou i do tenkých Ultrabooků a podobných strojů. Dále víme o řadiči Phison S10 a použití TLC NAND flash čipů Kingston je neupřesňuje (on často i rebranduje čipy ve svých SSD, takže ani nezjistíte, kdo je vyrobil), nicméně z udávaného garantovaného množství zapsatelných dat na úrovni ~500 přepisů celého SSD lze usuzovat na starší 20nm (Micron) či 19nm čipy (Toshiba/SanDisk). Anebo je řadič Phison S10 o hodně lepší než to,co nasadil SanDisk u řady Z400s.

    HWN

    Oba tyto případy ale ukazují, že se nám postupně začínají stále více a více drát mezi běžná SSD právě TLC čipy, kterými chtějí výrobci nahradit dosud primárně používané MLC čipy. Oproti stavu, který by mohly MLC čipy v kombinaci s moderními řadiči nabídnout, jde o zhoršení, ale je potřeba vyčkat, nakolik jej dokáží kompenzovat právě lepší řadiče typu obou výše uvedených. To ukáží až nadcházející roky: když výrobci na SSD s TLC čipy mohou nabízet tříletou záruku, případné první velké problémy nečekejme dříve než za 4 roky.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.11.2015 08:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake umí hw akceleraci 4k H.265
    Jaké budou konkrétní parametry, to v tuto chvíli může tvrdit jen někdo pod NDA

    No, ten právě nemůže, nechce-li mít velké problémy. :-)

    Jendа avatar 10.11.2015 19:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake umí hw akceleraci 4k H.265
    Skylake totiž podporuje přehrávání i záznam 4k H.264 videa v kvalitě 8bit/barva (HEVC Main) přímo speciální obvodovou logikou.
    Jaká je kvalita HW enkodérů? Kolikrát vyšší bitrate potřebuju, abych dosáhl podobné kvality jako s x264/x265?
    12.11.2015 04:32 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Skylake umí hw akceleraci 4k H.265
    Western Digital přejmenuje disky řady Green na Blue
    Nechápu proč neudělaj jednu řadu. Stejně se většinou liší jen v nastavení TLER a jiných parametrů chování firmware.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.