abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7

    20. 7. 2012 | David Ježek | Hardware | 5125×

    Protože již máme na světě Xeony postavené na 22nm architektuře Intel „Ivy Bridge“, celý geekovský svět si kladl jasnou otázku: ošidil Intel teplovodivé spojení křemíkové die a heatspreaderu i u enteprise CPU stejně jako u desktopových? Odpověď již známe: ošidil.

    Obsah

    Pod sukní Xeonů E3-V2

    link

    Jako první se pod spodničku nových Xeonů podívali kolegové z Akiba PC Hotline. Našli tam úplně stejnou nekvalitní a teplonevodivou pastu jako pod „Ivy Bridge“ desktopové kategorie. Xeony E3-V2 se tedy od 22nm Core i7 v tomto nijak neliší, což bylo také přeměřeno v testech. Situace je ale samozřejmě jiná: v serverech kupříkladu většinou nevadí vyšší hlučnost chlazení (irelevantní je toto navíc v případech, kdy je použita baterie malých rychlootáčkových tunelových ventilátorů v rackových šasi), ale k dokonalosti jakékoli argumentace (ať již pro, či proti) chybí již jen měření spotřeby. Přeci jen po přepatlání Xeonu E3-1275 V2 s Coolaboratory pastou mezi heatspreaderem a die klesá teplota o 10 až 20 °C, což se může projevit na spotřebě. Ač mírně, tak již jde o faktor, který se v serverech nebere na lehkou váhu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Těžko však říci, že Intel je špatný, protože „fláká Xeony stejně jako Core i7“. Faktem je, že všechny procesory slézají ze stejných výrobních linek a liší se jen finální úpravou, takže odlišnost ve výrobních postupech by byla spíše překvapením. Intel v tomto ohledu prostě zkusil šetřit až příliš za hranicí toho, co je vhodné a tato negativní reklama jej jistě mrzí a mrzet bude. Do karet mu hraje jedině skutečnost, že za půl roku je tu 22nm TOCK architektura „Haswell“ a také to, že AMD nemá nic, na co by mohla lepit nálepku „22 nm“. Na druhou stranu, její až 16jádrové Opterony generace „Bulldozer“ podceňovat nelze. Její nástupce „PileDriver“ tu bude podle všeho dříve než „Haswell“.

    6GB Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC přichází

    link

    Už na začátku roku, kdy se naplno rozeběhl prodej Radeonů HD 7970, přišly na svět první informace o chystané ultimátní verzi od Sapphire. Tento dvorní výrobce karet se srdcem ve tvaru javorového listu nakonec čekal, čekal až posečkal s uvedením této verze do chvíle, kdy sice celá konkurence má na trhu hodně povedené OC edice, ale ta jeho nejvyšší přichází na svět rovnou v GHz edition verzí GPU.

    Nutno připomenout, že Sapphire samozřejmě OC edice Radeonů HD 7900 nabízí, ale v případě karty TOXIC se bavíme o verzi s překopaným napájením, PCB i chlazením. TOXIC navíc dostává do vínku naprostý overkill v podobě 6 GB GDDR5 pamětí, což je prakticky téměř zbytečnost – ale v případě více karet v CrossFire a použití s EyeFinity na 3+ monitorech se to nějak (pozitivně) projevit samozřejmě může.

    Referenční edice Radeonu HD 7970 je taktována na 925MHz GPU a 5,5GHz paměti, současná vylepšená GHz edice běhá na 1 GHz (+ Boost na 1,05 GHz)/až 6 GHz. Tam, kde GHz edice končí, TOXIC začíná. Jeho GPU běží ve výchozím nastavení na 1,05 GHz (s Boostem na 1,10 GHz), paměti pak na efektivních 6,0 GHz. Pokud je ale použit tzv. „Lethal Boost“ profil (a že u této karty není důvod jej nepoužít), pak frekvence vyskočí na 1,10/1,20 GHz u GPU a 6,4 GHz v případě pamětí. TOXIC tak pomalu atakuje 5,0TFLOPs hranici výkonu v single-precision a nepochybně se stává nejvýkonnější jednočipovou kartou na trhu.

    Poměr cena/výkon samozřejmě nebude moc dobrý, přeci jen se zde platí za jistou exkluzivitu a také přebytek grafických pamětí. Konkrétní cenu ale zatím Sapphire neoznámil. Pro představu o ceně snad jen následující: Powercolor PCS+ s 1,1GHz GPU a 3 GB RAM stojí zhruba 14 000 Kč, o trochu níže taktovaný, taktéž 3GB R7970 Lightning od MSI o tisícovku méně. HD 7970 TOXIC od Sapphire odhaduji někam k 15 000Kč metě. Obligátní vtip říká, že v Somálsku by za to jedla celá vesnice tak 10 let (případně tamní zkorumpovaná vláda za tento dar nakoupila pár Kalašnikovů).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nové 2,5palcové enterprise HDD Toshiba

    link

    Nová řada profi disků ALS13SEB není výsledkem machinace s WD, resp. Hitachi. 2,5palcové HDD si japonská Toshiba řešila a řeší ve vlastní režii a řada ALS13SEB opět posouvá metu o něco dále. Její předchůdce MBF2600RC točil plotnami 10 025× za minutu, nová řada posouvá tuto hodnotu na 10 500 ot/min. Spolu s novými plotnami s vyšší hustotou záznamu se tak dostáváme na „SSDčkových“ až 286 MB/s interní přenosové rychlosti. Samotnému systému poskytují tyto disky skrze 6,0Gbit/s SAS rozhraní rychlost samozřejmě ještě vyšší.

    Kapacita byla navýšena, nejvyšší model AL13SEB900 nabízí 900 GB, nejnižší AL13SEB300 pak samozřejmě 300 GB – je tedy mimo jiné zjevné, že nejvyšší model nese tři diskové plotny. Toshiba pro tuto řadu oproti předchozí udává o 41 % lepší energetickou spotřebu při současně o 32 % vyšším výkonu. Typická spotřeba za běhu je sympatických 2,7 W, při zátěži, kdy kmitají hlavičky a jde skrz ně proud je to 4,7 W. Přístupová doba 3,7/4,1 ms, hlučnost do 30 dB.

    Nové disky se na trhu objeví v srpnu tohoto roku, ceny ještě nejsou známy.

    Panasonic LX7 – vyzyvatel Samsungu EX2F

    link

    Přiznám se, že Panasonic mě tentokrát „zastihl v nedbalkách“. Sice jsem trh s kompakty sledoval spíš tak jen po očku, ale jeho aktuální ohlášení profi kompaktu LX7 jsem nečekal. Každopádně tu máme jasného soupeře pro Samsung EX2F, neboť také nabízí F1.4 objektiv.

    Dnes nebudu zabředávat příliš do foto-hatmatilky, jen ve stručnosti uvedu to hlavní: Samsung nabízí rozsah ohnisek 24 až 79 mm při F1.4 až 2.7, zatímco Panasonic u modelu LX7 povýšil objektiv na 24 až 90 mm při lepší světelnosti F1.4 až 2.3. Samsung spoléhá na 12,4Mpix snímač, Panasonic na 10,1Mpix (ale ve skutečnosti má snímač přes 12 Mpix také) – s ohledem na to, že oba jsou 1/1,7", tedy shodně velké, bude tento souboj hlavně o tom, kdo má lepší výrobní technologii a kdo ze snímače dokáže vytáhnout více pomocí A/D převodníků a řídícího procesoru.

    Panasonic (resp. Panasonic+Olympus) i Samsung mají ve výrobě BSI CMOS čipů i řídících procesorů slušnou tradici, nicméně tady bych si skutečně vsadil spíše na Panasonic, byť rozdíly budou patrně velmi minimální. Každopádně jestli letos budete vybírat malý lehký profi kompakt, pak zauvažujte o obou těchto typech a ideálně si je nechte v obchodě předvést (jak se hezky česky říká) „side-by-side“.

    Cenu zatím Panasonic neoznámil (můžu posloužit pouze přepočtem z liber: 449 ~ 14 500 Kč, ale britské ceny prakticky nikdy neodpovídají českým), ale aspoň známe hodnotu výdrže akumulátoru: 330 snímků dle CIPA metodiky. Příště si povíme o ultrazoomu FZ200, který má též jednu naprosto vynikající část výbavy.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.7.2012 06:45 lipo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    no nevim ale nálepka "odfláknuté" je až přehnaná sám mám i7 3770K a s BOX chladičem po 2 hodinách lynx max 82°C, po instalaci chladiče noctua nh-d14 max 64°C což mi přijde ok.. až to nebude mít výkon a bude potřeba oc není problém vzít žiletku a přepastovat :) možná bych řekl že pro extrémní oc jen dobře že se nechá dostat přímo na křemík jak za časů winchestrů, venice a dalších A64 :)
    20.7.2012 08:41 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Té prasárně a tomu, že procesor topí na 80+ °C říkáš, že nálepka "odfláknuté" je přehnaná? To je na uražení pazoury, tohle.
    David Ježek avatar 20.7.2012 08:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    64°C s NH-D14 na základním taktu a základním napětí je pěkně na hovno. S NH-D14 jsem schopnej chladit 2600K přetaktovaný z 3,4 na 4,5GHz pasivně, a to je předchozí 32nm generace. takže když používám slova jako "odfláknout" nebo "ošidit", tak to myslím zcela vážně a mám to podložené.
    20.7.2012 09:07 nikdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Nemluvě o tom, že "odfláknout" nebo "ošidit" se nevztahuje k absolutním hodnotám teploty, ale k tomu, že malým zvýšením výrobních nákladů se mohlo dosáhnout slepšení odvodu tepla v řádu desítek procent. To je, myslím, podstatou té kritiky.

    64°C lze akceptovat, pokud je k tomu nějaký rozumný technologický důvod. Tady je tím důvodem to, že se šetřilo na nesprávném místě.
    20.7.2012 12:33 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    na 64°C se s 2500K nedostávám ani v plné zátěži s referenčním chladičem, vlastně si nepamatuji, že by mi po AMD K6 vůbec nějaký procesor topil více než na 50°
    20.7.2012 17:43 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Souhlas. Osobně se bojím doby, která přijde tak za rok až dva, a tahle platforma se objeví v průmyslových kompech. Budu plakat nad každým prodaným kusem. Budu muset volit mezi výkonnější grafikou + novějším čipsetem vs. lepším chlazením :-(
    [:wq]
    20.7.2012 08:57 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Takovy teploty povazujes u CPU za normalni? No to potes.

    2Autor: U serveru se vetsinou ocekava predevsim spolehlivost, a vazne si nejsem jistej tim, ze vyssi teplota vede k vetsi spolehlivosti.
    22.7.2012 12:08 jik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Maximalne 82 stupnu? To jako myslite vazne? Tedy panbuh zaplat za AMD - ted zrovna mi to neukazuje (na prave instalovane OS12.2rc), ale pokud pamatuji, tak preklad jadra + dalsi vylomeniny to nepretocil pres 40 stupnu.
    atan avatar 20.7.2012 10:51 atan | skóre: 21 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Uz nejakou dobu se vi, ze LX7 pujde do prodeje v zari a bude stat v CR zhruba 12kkc. Zatim to vypada dle fotek na celkem slusny kompakt. http://digiarena.e15.cz/svetelne-fotoaparaty-lumix-lx7-a-lumix-fz200-vyrazeji-do-boje
    little.owl avatar 20.7.2012 19:13 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: "Ivy Bridge" Xeon podobně odfláknutý jako Core i7
    Intel nezklamal a opet posouva umele mrseni procesoru do nove dimenze. Intel Green Computing v praxi.
    A former Red Hat freeloader.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.