abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači

    16. 9. 2011 | David Ježek | Hardware | 5441×

    Jako první si tento týden přiblížíme dluh z minulého, a sice 20Mpix bezzrcadlovku Samsung NX200 s několika novými objektivy. Následně se podíváme co je nového u GlobalFoundries, jaké nové hybridní SSD/HDD připravila firma OCZ a na závěr si ukážeme dvě zbrusu nové klávesnice s mechanickými spínači.

    Obsah

    20Mpix bezzrcadlovka Samsung NX200

    link

    Nedávno jsme si představili jak 24Mpix foťáky s výměnnými objektivy Sony, tak nová micro43 těla Olympus a připomněli jsme si i Panasonic GF3. Do této sestavy bezzrcadlovek s velkým snímačem nyní doplňme poslední díl skládačky, 20Mpix tělo Samsung NX200.

    Samsung se po relativně krátké spolupráci s Pentaxem (z níž vzešly mj. zrcadlovky GX10 a GX20) rozhodl tuto opustit a jít vlastní cestou. Začal se tak rodit bezzrcadlovkový systém Samsung NX využívající CMOS snímače vlastní výroby (Pentax přesedlal na snímače Sony). Po tělech NX10, NX100 a NX11, všechna využívající 14,něco Mpix snímač generace použité v Pentax K20D/Samsung GX20 – tj. celkem „šumák na ISO nad 400“ – přichází snímač zbrusu nový.

    Reálně 20,3Mpix CMOS snímač nabízí rozlišení 5472×3648 a rozsah citlivostí 100 až 12 800. Video poskočilo na podporu 1080/30p H.264 se stereo zvukem, elektronika je vůbec celkově rychlejší a umí až 7 fps v plném rozlišení, ovšem do JPEGu v maximálním počtu 11 fotek. Výhodou NX těl je Samsungův vlastní displej AMOLED, který je velmi příjemný a poměrně jasný. V případě NX200 má rozlišení 640 × 480, tedy v marketingové mluvě 614k bodů. Trochu nám však poklesla výdrž baterie, u NX100 to bylo 420, u NX200 jen 330 snímků. Konstrukce je však v součtu lehčí, místo 282 pouze 220 gramů, však jsou použity hořčíkové slitiny.

    První testovací snímky ukazují, že Samsung je stále za Sony co se týče CMOS technologie ve skluzu a vysoká ISO trpí poměrně vysokým šumem. Na druhou stranu je snímač jasným pokrokem oproti předchozí, nyní již zastaralé generaci.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Spolu s NX200 přicházejí a postupně ještě budou na trh přicházet nová skla. Vedle dosavadních seťáků 18-55 a 20-50 a telete 50-200 s 30mm pancake se těšme na 16m/F2.4 pancake, 60mm/F2.8 macro, 85mm/F1.4 portréťák či na video specializovaný ultrazoom 18-200mm/F3.5-6.3, který se vyznačuje tichým rychlým ostřením. Makro a ultrazoom jsou stabilizované.

    Přes zmíněná negativa je nespornou výhodou Samsungu cena. 20Mpix APS-C tělo v kitu s 18-55 se již objevilo v českých e-shopech za 13 990 Kč, což je ve srovnání s kitem Sony NEX-7 + 18-55 za nějakých 32 990 Kč asi bezpředmětné vůbec srovnávat. Všechna čest NEX-7 a jeho parametrům, ale ta cena je fakt úlet :-). Ale možná nejsem objektivní, neboť systém NX je tak nějak mému srdci bližší než jeho konkurenti (micro43, NEX, Pentax Q)

    GlobalFoundries má první 20nm vlaštovku

    link

    Každý dobře ví, že první vlaštovka jaro nedělá, ale i tak je bezva, když ji člověk spatří. Po nedávných oznámeních firem jako TSMC či Samsung, které již také pilně ladí výrobní procesy na 20nm úrovni, přichází s podobnou zprávou i někdejší výrobní sekce AMD, nyní samostatná společnost GlobalFoundries.

    Firma po úspěšné spolupráci s řadou partnerů, zejména těch, kteří pomáhají ladit technologii pro nadcházející výrobní procesy, oznámila vyrobení prvního 20nm čipu. Jako vždy, i nyní jde o oznámení bez bližšího upřesnění typu vyrobeného čipu.

    GloubalFoundries bude u 20nm výroby využívat tzv. „double-patterning“, kdy se na wafer nejprve nanášejí větší „hrubší“ struktury, do jejichž matic se poté zanáší finální malé struktury čipů. Tato metoda má totiž jednu skvělou výhodu: je kompatibilní se stávajícími litografickými procesy a náklady na přechod továren, stejně jako potenciální náročnost řešení problémů během vývoje této technologie, jsou znatelně nižší. Otázkou pochopitelně ale zůstává, jak si finální reálné čipy povedou proti těm vyrobeným u jiných firem jinými typy 20nm procesu, ale na to odpoví až nadcházející léta, první skutečně komerční 20nm čipy vyrobené u GlobalFoundries nečekejme dříve než roku 2013.

    Hardwarové novinky

    Hybridní HDD/SSD v podání OCZ

    link

    Společnost OCZ už asi opravdu neví, na jaký další segment penetrovat se SSD, nicméně faktem je, že nová „šílenost“ má šanci si své zákazníky najít. Ale k věci, výrobce představil novou kombinaci SSD/HDD, která dává šanci zamést se všemi těmi hybridními systémy od Intelu (Smart Response Technology), Marvellu (HyperDuo) a víceméně evokuje „Seagate HHD na steroidech“.

    Zatímco Seagate má na svých mobilních Momentusech XT typicky 4GB SLC NAND flash SSD cache, OCZ RevoDrive Hybrid je PCI Express ×8 kartou, která nese 1TB 2,5palcový disk a 100GB SSD cache. SSD část si troufá na rychlost až 910 MB/s a 120k IOPS při náhodném zápisu 4k bloků. Cena tohoto celku je pak víceméně přijatelná, 500 dolarů dělá v přepočtu zhruba 8 500 Kč.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Klávesnice s mechanickými spínači od Thermaltake

    link

    V krátké době se nám sešlo hned vícero klávesnic s mechanickými spínači, takže si dnes představíme hned dvě, u kterých je velká šance, že se objeví i na našem trhu. První zvaná Meka G-Unit pochází z dílen Thermaltake a jako mnozí konkurenti využívá mechanické spínače německé společnosti Cherry. Protože však na rozdíl třeba od das Keyboard (nemluvě o IBM Model M) jde o herní klávesnici, je zde řada kláves navíc, 64kB interní paměť pro makra, 1 000Hz komunikace, pozlacený USB konektor, zvýraznění WASD, mezerníku a numerické části podsvícením či elektronika schopná registrovat mnoho současně stisknutých kláves. Na těle nechybí dva USB konektory a také konektory pro sluchátka s mikrofonem. Cena zatím nebyla ohlášena, ale čekám jí někde nad 2 000 Kč.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Klávesnice s mechanickými spínači od Razer

    link

    Podobnou záležitost pouští na trh současně i americký Razer. I jeho klávesnice nese mechanické spínače (opět Cherry, možná jiný typ než Thermaltake či das Keyboard – Cherry dělá tiché i hlučné spínače s různým odlišením sepnutí a potřebným tlakem) a jmenuje se BlackWidow Ultimate Stealth Edition.

    Razer zvolil spínače se silou stisku 45 g a tichým chodem (Cherry MX Black?), opět nechybí USB, konektory pro sluchátka s mikrofonem či programovatelná tlačítka s podporou maker, schopnost vyhodnocovat současně mnoho stisknutých kláves, 1000Hz komunikace, zlacený USB konektor a tentokrát i podsvícení kompletně celé klávesnice o 5 úrovních jasu. Celá tato fešanda váží 1,5 kilogramu a Razer za ní chce 140 dolarů, tedy v přepočtu 2 400 Kč.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.9.2011 03:19 mtmr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Pořád se u dnešních foťáků uvádí jako hlavní parametr rozlišení? I tady?
    16.9.2011 07:03 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    A je to rozumné. Laik bude nadšen a já když vidím 20Mpix na malém čipu, je mi jasné že to nechci. Který parametr bys uvedl jako první?
    never use rm after eight
    vlk avatar 16.9.2011 07:14 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači

    inak tych 20Mpx nieje este az take zle, snimac je apsc, teda dostatocne velky pre toto rozlisenie (canon ma napriklad pri tomto formate 18Mpx a v pohode to zvlada)

    You don't exist, Go away !
    16.9.2011 09:48 sarimak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Pocet EV dynamickeho rozsahu a maximalni ISO na kterem neni znatelny sum snimace na dennich ani nocnich fotkach (popr. zvlast s vypnutym noise reduction a se zapnutym).
    16.9.2011 13:22 anonymous_coward | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Tak v tom případě bude asi rozumné zavítat na stránky DPreview a ne na abclinuxu. Každopádně zmínka o velikosti čipu by neškodila.
    S odchovanci klikoidních grafických systémů a Wordoidních editorů bohužel neumím najít společnou řeč. -- Petr Olšák --
    vlk avatar 16.9.2011 07:12 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači

    ..asi, a je to skoda

    inak nez som si kupil zrkadlovku, tak som nevedel pochopit zmysel zrkadla v zrkadlovkach, no ved naco? a paradoxne teraz uz by som bezzrkadlovku ani nechcel. uz len minimalne koli rychlosti ostrenia, ktora je u bezzrkadloviek otrasna a este by mi chybalo to mnozstvo velmi kvalitnych skiel ktore su zatial len pre zrkadlovky (ale to je asi len otazka casu)

    You don't exist, Go away !
    16.9.2011 04:32 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Lol, zlacený USB.

    Doufám, že se k tomu dá dokoupit speciální high-performance/fidelity šňůra od Monster Cable :D
    16.9.2011 12:05 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Spíš aby měla pořádně zlacený kontakty a trvanlivej konektor. Když jezdí hráči často na turnaje či LAN, tak se to může dost opotřebovat.
    xkucf03 avatar 16.9.2011 13:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    To mě taky pobavilo :-)

    Pokud jde o odolnost, tak řešení je úplně jednoduché: stačí krátká prodlužovačka za pár korun a když se konektor opotřebuje nebo ulomí, tak se vymění prodlužovačka. Nebo ještě lépe: kabel v klávesnici nebude napevno, ale bude tam standardní USB konektor jako třeba u externích disků – kabel se pak dá snadno vyměnit. A podle obrázků mi přijde, že to tak i ty klávesnice mají.

    BTW: jak je udělaný ten audio vstup/výstup? To ta klávesnice funguje zároveň i jako USB zvukovka?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 16.9.2011 20:57 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    ještě lépe: kabel v klávesnici nebude napevno, ale bude tam standardní USB konektor jako třeba u externích disků – kabel se pak dá snadno vyměnit.
    A nemáte někdo Das Keyboard? Je tam konektor nebo pevně přidělaný kabel?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.9.2011 00:54 artee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    podle mne tam bude pevne pridelany kabel... co vim, tak oddelavatelny kabel maj minimalne Leopoldy
    16.9.2011 07:11 Honza Vrana
    Rozbalit Rozbalit vše Hybridní HDD/SSD
    Krasny den,

    No vlastnim uz nejaky patek onen „Seagate HDD na steroidech“. Vezmu-li v uvahu ze jedinou praci bylo preklonovani systemu v podstate z identickeho 500Gb disku od seagatu na tento hybridni a projevilo se to nasledovne:

    start systemu z 2m 15s se zkratil na 35s, start netbeans z 1m 10s se zkratil na 15s.

    Tak ty steroidy nejsou zas tak spatna vec :)

    Honza Vrana
    xkucf03 avatar 16.9.2011 13:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    Taky ho mám, dobré no, ale stejně by mi přišlo lepší, kdyby se o to staral OS – ideální konfigurace: 2x SATA disk v RAID 1 a k tomu jeden SSD disk, na který by se kopírovaly často používané soubory.

    Když se o to stará jen disk, tak je problém, že nainstaluješ třeba nové Netbeans a je to zase pomalé, musíš čekat, než se to disk naučí. Kdyby to řešil OS, tak třeba jen vyjmenuješ složky, ke kterým chceš mít rychlý přístup.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.9.2011 13:20 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    Tohle umi Solaris. Bouzel, Oracle to svou politikou dost zabil :(
    17.9.2011 15:59 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    A co brani tomu proste pripojit ssd disk na potrebne zlozky?
    xkucf03 avatar 17.9.2011 16:06 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    To, že ten SSD disk může odejít* – proto by bylo lepší, aby na něm byla kopie dat (která jsou na HDD) a šlo je případně obnovit. Něco jako RAID 1 nad HDD+SSD s tím, že číst se bude z rychlejšího SSD, zapisovat se bude na oba a celé se to bude týkat jen vybraných souborů/složek (na HDD budou terabajty dat, na SSD budou jen desítky GB těch nejpoužívanějších).

    *) musel bych zase koupit dva a dát je do RAIDu, což ale celé řešení značně prodražuje
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 17.9.2011 16:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD

    Ten SSD můžeš zapojit do mdadm raid1 společně s HDD a ten pevný disk nastavit jako write mostly, číst se tak bude ze SSD.

    -W, --write-mostly
    
    subsequent devices listed in a --build, --create, or --add
    command will be flagged as 'write-mostly'.  This is valid
    for RAID1 only and means that the 'md' driver will avoid
    reading from these devices if at all possible.  This can
    be useful if mirroring over a slow link.
    
    17.9.2011 17:38 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    To by snad slo vyriesit nejakym sw raid 1 medzi ssd a podobne velkou particiou na normalnom hdd a pripajanim ziadanych zloziek s '-o bind'. Citat by sa malo z rychlejsieho disku (zevraj podla seek time). Samozrejme idealne by to bolo niekde najprv odskusat.
    xkucf03 avatar 26.9.2011 17:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní HDD/SSD
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pushkin avatar 16.9.2011 07:18 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Jenom takový dotaz - co jsou přesně ony "mechanické spínače?" V principu jsou totiž všechny klávesnice či myši vybaveny mechanickými spínači, tak v čem tkví ta novinka?
    16.9.2011 07:55 sarlej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    No novinka to urcite neni, spis navrat ke korenum. Jestli tomu dobre rozumim, tak mechanickymi spinaci mysli mikrospinac a pruzinku pod kazdou klavesou, narozdil od dnes pouzivanych membranovych. Ale ty ceny jsou skutecne hodne ustrelene.
    pushkin avatar 16.9.2011 08:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Takže když vytáhnu svou starou DIN klávesnici pro 486, tak budu vlastně IN? Bezva :-)

    Každopádně díky za vysvětlení.
    16.9.2011 09:47 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Mas-li IBM model M, tak se muzes vsem temto klavesnicim smat - kolega jich par ma, pise se na nich dobre, ale +- stejne, jako na te IBM (fakt je, ze na ni jsem zvyklej).

    Mas-li jinou mikrospinacovou, tak tezko rict - byly i horsi - ale je dost mozne, ze mas klavesnici srovnatelne kvality.

    A DIN jde samozrejme zredukovat na PS/2.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    16.9.2011 10:39 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    jj, IBM Model M rulez. Jinak se dá dnes koupit Model M (a jiné, jí podobné) na Unicomp Keyboards.

    Pořád je vyrábí s klasickými buckling spring spínačemi, ne s těma drahýma moderníma od Cherry.
    16.9.2011 21:47 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    presne ty jsem koupil cca 5 let zpatky. 3 kousky za 60 korun dohromady si jeste pamatuju :)) 2 mam doma a jsou perfektni (pochopitelne mam redukci na ps2)
    16.9.2011 11:27 anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Přesně tak, doma mám dvě prastaré klávesnice ještě s konektory DIN a k nim mám redukci na PS/2. A i když vypadají jako z muzea, jsou docela ergonomické a píše se na nich jedna radost. A nemají ty otravné windowsí klávesy :)
    pavlix avatar 16.9.2011 11:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    A co potom mapuješ na Compose key?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2011 13:53 Erbureth | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Přece CapsLock :)
    16.9.2011 16:19 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Tam mám backspace.
    pavlix avatar 17.9.2011 00:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Ten používám jako caps lock.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 17.9.2011 16:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    A k čemu používáš caps lock? Já ho už rok nemám a ještě jsem ho nepostrádal.
    17.9.2011 16:27 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Jeden můj zákazník používá Caps Lock jako SHIFT, takto:
    • stiskne Caps Lock a prst levé ruky držý zvednutý nad Caps Lockem, pravou rukou napíše velké písmeno a poté prstem levé ruky opět Caps Lock vypne
    • při psaní více velkých písmen v řadě postupuje naprosto stejně, tedy levou ruku s připraveným prstem drží celou dobu poslušně nad Caps Lockem a pravou hledá písmenka na klávesnici
    Skoro jsem se rozbrečel. :-)
    Jendа avatar 17.9.2011 16:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    při psaní více velkých písmen v řadě postupuje naprosto stejně, tedy levou ruku s připraveným prstem drží celou dobu poslušně nad Caps Lockem a pravou hledá písmenka na klávesnici
    Horší by bylo, kdyby dělal <caps_on> a <caps_off> <caps_on> h <caps_off> <caps_on> o <caps_off> <caps_on> j <caps_off> :-).
    19.9.2011 22:42 sabraq | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    No já jsem se skoro rozbrečel nad tím tvým "držý"...
    19.9.2011 22:48 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Opravdu se stydím.

    V té další větě to mám dobře, takže se snad můžu utěšovat tím, že to byl pouze momentální zkrat.
    20.9.2011 00:29 sabraq | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    To se stane:-D
    xkucf03 avatar 17.9.2011 16:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Já ho používám na psaní velkých písmen – typicky konstanty :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.9.2011 20:33 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    ĚŠČŘŽÝÁÍÉ - bez CL se to píše o hodně méně pohodlně
    Jendа avatar 17.9.2011 21:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Já mám klávesovou mapu takovou, že ĚŠČŘŽÝÁÍÉ píšu prostě tak, že zmáčknu shift a příslušnou klapku z horní řady (…a když si pak sednu k jinému počítači, napíšu třeba 4esko…).
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2011 15:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    AltGr+h, Shift+e,... AltGr+t, Shift+y, AltGr+Shift+a,...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 18.9.2011 20:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    KONSTANTY, velká písmena s diakritikou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2011 08:47 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Konkrétně ten Thermaltake znamená návrat ke kořenům i co do rozložení = naprosto klasické (když si odmyslím ty klávesy navíc okolo = mimo základní množinu), tzn. především velký Enter a dokonce dlouhý Backspace. Koukám dokonce zmenšené Windows klávesy (měli je vykostit úplně). Žeby klávesnice pro pamětníky (bohaté evropské důchodce)? Jakpak se na ní asi píše? No ale za dva litry to prakticky testovat nepotřebuju... Moje gumošpuntová KM-3801 funguje i po roce pořád bezvadně, za desetinovou cenu.
    [:wq]
    16.9.2011 17:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    tzn. především velký Enter a dokonce dlouhý Backspace

    Vzhledem k tomu, že tato kombinace nevyhnutelně znamená důmyslně ukrytý backslash, tak v tom nevidím žádnou výhru…

    16.9.2011 12:10 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Jde taky o výdrž. Pokud někdo hraje celej den a mačká klávesy 100x nebo 200x za minutu, většinou ty samý, tak se to rychle opotřebuje.
    Václav 16.9.2011 18:27 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Zase máš za tu cenu příjemnější (subjektivně) a téměř nezničitelnou klávesnici.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 07:55 volca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    zrejme mysleji ze se jedna o mikrospinace misto membrany...
    16.9.2011 08:40 mhepp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Ano, v principu máte pravdu... V každé klávesnici je mechanický spínač. Ale kvůli ceně je obvykle v podobě tří fólií, z toho ty vnější jsou z vnitřní strany pokoveny, že...

    Předpokládám, že tyto klávesnice budou obsahovat něco jiného, hlavně preciznějšího a s lepší spínanou charakteristikou (každý mech. spínač při sepnutí vibruje, takže sepnutí a rozepnutí je doprovázenou spoustou drobných pulzů). V takový klávesnicích, jako jsou představeny v článku, bych pak spíš čekal spínače bez mechacnikých kontaktů.
    16.9.2011 09:43 T+K
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Hallovy sondy?
    16.9.2011 09:48 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Ty ma tusim klavesnice k PP06.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    16.9.2011 22:22 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Clovece, ta ma myslim jazyckova rele. Ale ruku do ohne za to nedam, tak jistej si zase nejsem.
    pushkin avatar 16.9.2011 14:33 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Osobně bych byl spíš pro kapacitní senzory.
    Václav 16.9.2011 18:24 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    vlk avatar 16.9.2011 09:47 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz

    bez mechanickych kontaktov pamatam prastaru klavesnicu dodavanu k ceskoslovenskemu pocitacu PP06 (s procesorom i8088/640KB RAM - kde sa hrabu dnesne pocitace,,, ze?), kde v kazdej klavese bola hallova sonda a magnet.. co je v kvalite dokonca lepsie nez spominane mikrospinace :-)

    You don't exist, Go away !
    Václav 16.9.2011 18:21 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Nejlepší vysvětlení je na overclock.net

    Stručně: Každé tlačítko má nějakou formu mikrospínače (dnes jsou nejběžnější Cherry)

    Obecně se vyznačují delší trvanlivostí (třeba moje Steelseries 6GV2 má udávaných 50 milionů stisknutí na jednu klávesu), neomezeným počtem najednou detekovaných stisknutých kláves (platí pouze při připojení přes ps2) a pro mnoho lidí mnohem příjemnějším psaním (Cherry mají místo sepnutí někde v první části běhu klávesy, takže není nutné přiklepávat je na doraz. I stisk samotný je mnohem příjemnější)

    Místo kde klávesa sepne je rozlišitelné buď hmatově (místo sepnutí je cítit změnou protitlaku klávesy. Cherry Brown a Clear), hmatově a zvukově (celkem nahlas to při sepnutí kliká. Cherry Blue), nebo vůbec (člověk si musí zvyknout v které fázi klávesu může uvolnit. Obecně používané hlavně na herní klávesnice, ale mě to vyhovuje i při psaní. Cherry Black a Red)

    Ta thermaltake klávesnice má podle specifikací Black, Razer to neuvádí, ale spekulaci že jde o Black lze z článku klidně vyškrtnout, protože uvádí „tactile“. Tipl bych to na brown.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 21:58 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Nedá se to někde v ČR vyzkoušet? Chci si objednat něco s Cherry MX Brown, ale je mi blbé kupovat to naslepo a rád bych si osahal i ty ostatní.
    Václav 16.9.2011 22:04 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Můžu v praze zapůjčit Cherry MX black, ale brown ne. Brown jsou měkčí a tactile. Pokud chceš vyzkoušet zdvih a místo kde klávesa zabírá, NP. Ale jinak jsou ty spínače hodně odlišný.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2011 00:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Jů! Škoda, že nejsem v Praze.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.9.2011 00:59 artee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    No pokud si chcete vyzkouset vsechny cherry switche, tak neni problem se prihlasit do "The Cherry Switch Try Gaming PCB's". Jedna se o sadu osmi PCB se 4 klavesama se stejnym switchem. Jsou tam:
    • Cherry MX Black
    • Cherry MX Clear
    • Cherry MX Brown
    • Cherry MX Blue
    • Cherry MX Ghetto Reds (Blacks with the spring of Browns/Blues)
    • Cherry MX Red
    • Cherry MX Ergo Clears (Clears with the spring of Browns/Blues)
    • Cherry MX Green
    Václav 16.9.2011 22:13 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Jinak, vybírej mezi blue (na psaní) a Brown (kompromis mezi herní a psací). Black nedoporučuji. Když si na ně zvykneš, je to super, ale je to přeci jen víc herní spínač. 6GV2 jsem si vybral hlavně kvůli ceně (sehnal jsem novou mnohem levněji než je katalogová cena). Je to lepší než membránovka, ale chce to chvilku na zvyknutí.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.9.2011 09:16 jarda666
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    To je sice hezke, nase skola bezne vyhrava celorepublikove(jeji zaci celo evropske) souteze v psani na presnost a rychlost , a nevsiml sem si , ze by to mel byt problem u beznych klavesnic :) Dulezite je pokud mozno klasicke rozlozeni , klasicke velikosti klaves a hura muzete psat 220 a vic uhozu za minutu i s tou nejlevnejsi klavesnici .

    Naopak velky odpor klaves vadi , protoze kdyz pisu spis tu klavesnici "hladim" nez bych do ni zobal jako datel :D Samozrejme jistota stisku musi byt. Spis je to vytahovani penez z lidi . Co se mi libi tak podsvetleni , ale to ma i microsoftka za 800,-
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2011 09:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Jak už tu někdo zmínil, je trošku rozdíl, jestli ti ta klávesnice začne po měsíci vrzat, nebo ne.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Václav 17.9.2011 10:11 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Cherry MX Black mají velký odpor, protože jsou určené víc pro pařany. MX Blue také stačí „hladit“, výhoda oproti membránovce je, že se nemusí „hladit“ až do dorazu.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 09:50 artee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Ten razer stealth bude mit cherry MX brown switche
    Václav 16.9.2011 18:30 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    No vida. Opravdu jsem nepochopil proč do herních BlackWidow a BlackWidow ultimate cpou cherry MX blue.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 21:03 artee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Václav 16.9.2011 22:16 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Pěkné. Teď střídám práci a přestože mi to asi budoucí zaměstnavatel nezaplatí, přitáhnout si solidní klávesnici není pro mě tak blbý nápad. Kdo jednou zkusí mechaniku, je ztracen :(
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 22:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Kdo jednou zkusí mechaniku, je ztracen :(

    Naštěstí ne. Taky jsem kdysi na cvakací nedal dopustit, ale celkem rychle to přešlo a vracet bych se rozhodně nechtěl.

    Václav 16.9.2011 22:57 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Cvakací != kvalitní klávesnice. Jakou?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.9.2011 01:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    To už si samozřejmě po těch letech nepamatuji (navíc nebyla jen jedna), ale na tom vůbec nezáleží - nejde o konkrétní model, jde o princip.
    Václav 19.9.2011 20:25 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Blbě řečeno (asi podobný stav jako poslední post) Cvakací neimplikuje mechaniku, třeba moje klávesnice s Cherry MX black je nejtišší klávesnice kterou jsem kdy měl, tudíž o cvakání nelze mluvit. Ale psát na ní je subjektivně mnohem příjemnější. A buckling spring (pokud je to tolik let, je to možná ten případ) je absolutně odlišný systém než moderní spínače.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2011 11:30 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Chtělo by to opravit "Seagate HHD na steroidech".
    David Ježek avatar 16.9.2011 12:28 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    HHD = hybrid hard drive
    16.9.2011 14:39 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Aha, to jsem netušil. Díky.
    16.9.2011 14:33 nelson | skóre: 17 | blog: jakesi_cosi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Z Cena zatím nebyla ohlášena, ale čekám někde nad 2 000 Kč.
    na Cena zatím nebyla ohlášena, ale čekám ji někde nad 2 000 Kč.
    16.9.2011 16:20 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    O kousek dál je místo ni.
    Václav 16.9.2011 22:30 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Mimochodem, jsem sám kterému připadá název článku silně bulvární?
    „HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači“
    Jako by to byla nějaká novinka…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Václav 19.9.2011 20:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Prosím ignorovat, osmipivní a mnohomorganový příspěvek :D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pushkin avatar 19.9.2011 20:26 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: klávesnice s mechanickými spínači
    Klid, až na ten bulvár jsme na tom stejně. Prostě se zase vyhrabala jedna zahozená technologie a vydělávají se peníze na jejím faceliftu.
    22.9.2011 10:33 VM
    Rozbalit Rozbalit vše S OCZ opatrně, nepodporují Linux
    Některé typy SSD od OCZ do PCIE sběrnice používají proprietární protokol, pro který neexistuje linuxový ovladač. Firma dle vlastního vyjádření podporu Linuxu neplánuje. Chtěli jsme to koupit do firmy, nakonec jsme šli jinam. To že nestojí o zákazníky je vcelku jejich věc, ale dejte si na to pozor, kdybyste o těchto zařízeních uvažovali.
    22.9.2011 15:54 sabraq | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S OCZ opatrně, nepodporují Linux
    Jaký protokol?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.