abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ

    18. 3. 2011 | David Ježek | Hardware | 3733×

    Tentokrát tu máme hned několik novinek ze světa disků: terabajtové plotny od Samsungu, odkup HDD divize Hitachi Western Digitalem a koncept 32TB SSD od OCZ. Dále pak 4× USB 3.0 řadič a AMD Radeon HD 6990.

    Obsah

    4× USB 3.0 v podání Renesas

    link

    USB 3.0 řadiče se nám v čipsetech zatím zrovna moc nezabydlely a jakkoli to při pohledu na Intelův Thunderbird dává u tohoto výrobce smysl, faktem zůstává, že USB 3.0 je/bude v zařízeních třeba. Dosud se objevovaly spíše dvouportové řadiče, nyní Renesas přichází s řadiči µPD720202 a µPD720201, kde ten druhý již nabídne porty čtyři.

    Firmě se (asi i díky menšímu výrobnímu procesu) podařilo srazit velikost pouzdra na 7×7, resp. 8×8 mm, kontakty jsou typu BGA a je jich 176. Obvyklá morální výtka vůči dodatečným řadičům zde také bere za své, klidová spotřeba těchto čipů je totiž o 90 % nižší než u první generace USB 3.0 řadičů Renesas, konkrétně 4,5 mW. Renesas čte svou pohádku ještě dále, podařilo se jim prý zvýšit i rychlost zápisu dat na připojená zařízení až o 40 %. Čipy také nepotřebují vlastní firmware, může využívat přímo BIOS/EFI základní desky, k systému se pak tyto řadiče připojují klasicky přes jednu PCI Express 2.0 linku, tedy rychlostí 5 GT/s. Cena testovacích vzorků je 10, resp 20 dolarů, sériová výroba se má rozeběhnout v září tohoto roku, takže počítejme s takto vybavenými deskami spíše na předvánočním trhu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AMD Radeon HD 6990 je tu

    link

    Ze 40nm výrobního procesu TSMC se už nedá prakticky nic vytěžit, a tak je třeba hranice posouvat jinou cestou. Hodně zvláštní cestou se vydala společnost AMD, která svůj duální Radeon HD 6990 prakticky nijak výrazně neosekala oproti dvojici běžných Radeonů HD 6970, a tak dala vzniknout monstru, jehož špičková spotřeba může dosahovat až 450 W.

    Radeon HD 6990 nese dvě GPU z HD 6970 s kompletními 2×1536 stream procesory doprovázené celkem 4 GB GDDR5 paměti. Základními takty karty, které jsou uloženy ve výchozím BIOSu, je 830 MHz pro GPU a 5,0 GHZ pro GDDR5 paměti, je zde ale také OC profil přímo od AMD, který zvyšuje frekvenci GPU na 880 MHz a TDP z 375 na 450 W – v obou případech jde ale o maximální hodnoty, PowerTune technologie drží typickou spotřebu karty na 350, resp. 415 W pro uvedené takty GPU.

    Ať tak či onak, teoretickým maximem pro kartu je 75 W z PCI Express slotu a 2×150 W z 8pin PCIe kabelů, takže 450 W je porušením specifikací PCI-SIG, která spravuje standardy pro PCI sběrnice. Porušení je to samozřejmě jen formální, nikdo nikdy netvrdil, že při 151W odběru se 8pin kabel usmaží, ale ukazuje to na zoufalost výrobců GPU, kteří už dobře dva roky stagnují na neschopnosti TSMC se od 40nm procesu odlepit někam dále.

    Každopádně napájecí obvody karty jsou navrženy tak, aby zvládaly provoz klidně i při 450W nepřetržité spotřebě, zde by problém být neměl. AMD nepochybně udělalo kus dobré práce, když dokázali dvojici takto výkonných grafik vměstnat do uvedených hodnot odběrů, výkonově pak HD 6990 nabídne až 5,4 TFLOPS v single-precision, resp. 1,34 TFLOPS v double.

    Nyní ta podstatná negativa: podle dostupných testů je zjevné, že Radeon HD 6990 je za běhu s referenčním chladičem nechutně hlučný, většina recenzentů naměřila něco mezi 70 a 80 dB, což je již opravdu silně nehygienické. Pokud byste přesto o této kartě za 14 000 Kč+ uvažovali, pak vězte, že aktuálně pro ni AMD poskytuje ovladače jen pro Windows 7 (ostatně je to vázáno na fakt, že karta je interně dvěma spojenými přes CrossFire, což je z hlediska Linuxu poněkud limitující).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    1TB diskové plotny už i u Samsungu

    link

    S 1TB 3,5palcovými diskovými plotnami jsme se již setkali, nyní s nimi přichází i jihokorejský Samsung a ten pravý konkurenční boj tak může začít. Firma na CeBITu předváděla 2TB disk HN-D201RAE alias „Spinpoint F6 EcoGreen“ vybavený tedy pouze dvěma plotnami, což typicky znamená menší zahřívání, spotřebu i tišší chod.

    Již více výrobců tak má v rukou nástroje pro teoretickou možnost vyrobit 5TB disk složený z pětice ploten, ale zatím se žádný nepustil za 3TB hranici. Dá se očekávat, že 4 TB jsou na spadnutí, ale ač to neověřené kachny zmiňovaly, Samsung takovým výrobcem rozhodně nebude, Samsung totiž vždy osazuje maximálně tři plotny.

    Typickým výrobcem disků s nejvíce plotnami byla společnost Hitachi, která se nikdy nebála ani pěti ploten (dokonce to nedávno vyzdvihovala jako klad s připomenutím toho, že při pětiplotnovém návrhu mají plotny menší hustotu záznamu a z toho plynoucí benefity více než kompenzující větší zahřívání a další negativa), ale Hitachi je již pasé, vizte následující odstavce…

    Snad jen doplním, že Samsung na CeBITu ukázal také 2,5palcový disk Spinpoint M8 HN-M101MBB s kapacitou 1,0 TB, tedy disk vybavený dvěma 500GB plotnami a mající klasický rozměr 9,5 mm na výšku.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Western Digital koupil HDD divizi firmy Hitachi

    link

    K nadpisu asi netřeba moc co dodávat, jeden z několika málo zbývajících výrobců 3,5palcových disků koupil druhého a tím dal podle všeho vzniknout gigantu ještě většímu než je Seagate. Western Digital si pořídil za 4,3 miliardy dolarů hard-diskovou divizi společnosti Hitachi, která ji před několika lety koupila od samotné IBM. Byla to právě IBM, jež před řadou desetiletí vyrobila první pevný disk a nastartovala tak tento obor.

    Součástí Western Digital se tak stává Hitachi Global Storage Technologies (HGST) včetně veškerého portfolia a know-how. Prodej se uskutečnil zčásti formou výměny akcií – akcionáři HGST dostali 25 miliónů kusů akcií WDC za cenu 30,01 dolaru/kus, na kterých firma uzavírala 4. března na burze, dalších 3,5 miliardy dolarů pak ve formě „zelených papírků“, z nichž si Western Digital musela 2,5 miliardy půjčit – tak moc tento výrobce hard-diskovému oboru věří.

    Koncept až 32TB SSD s 750k IOPS od OCZ

    link

    OCZ nám nedávno opustila paměťové moduly, aby se plně soustředila na trh a vývoj SSD, a právě na CeBITu ukazovala nový koncept SSD pro 5,25" pozici, které bude hrát ve firemní nabídce budoucnosti na pozici vlajkové lodi.

    SSD Ibis XL začne s kapacitou na 4 TB při 200 000 IOPS s tím, že většími čipy lze bez problémů uvést i 8TB kapacitu. Rychlost čtení/zápisu dosahuje 1,8, resp 1,7 GB/s. Samotné tyto 5,25palcové bloky SSD se budou připojovat ke kartě PCI Express ×8 s rozhraním HSDL, které firma sama loni představila, přičemž na jeden takový řadič půjde navěsit hned čtyři kousky.

    Odtud plyne nejen hodnota IOPS 750 tisíc, ale také celková možná kapacita 32 terabajtů. Toto je samozřejmě jen propočet na nejvyšší míru využití, cena takového řešení by byla „mimo realitu“, stejně jako praktické využití i v řadě serverů. Berme toto spíše jako jasnou demonstraci technologické převahy OCZ na poli SSD.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.3.2011 00:19 Mario Vejlupek
    Rozbalit Rozbalit vše thunderbold
    az se intel zapoji do vyvoje emailoveho klienta od mozilla messaging tak dejte vedet :D
    18.3.2011 07:34 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ

    V první větě kapitolky o Samsungu jsou přehozené "p" a "r" rpavý.

    18.3.2011 08:24 TT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    "tedy rychlostí 5 GT/s." - hm neznám :-), BTW že běhají po síti "trpaslíčci" to už jsem slyšel, ale 5 Gigatrpaslíčků???? WTF :-P
    18.3.2011 08:31 mkudlacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    GT/s - gigatransfer za sekundu: http://en.wikipedia.org/wiki/Transfer_(computing)
    18.3.2011 08:37 SEnklar | PRG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    "T" je jednotka elektromagnetické indukce, tedy 5 Giga Tesla za sekundu. Něco divného? :-)
    24.3.2011 16:29 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    5Giga tesla??! Da se toho vubec na zemi dosahnout?? To by bylo tak na pripojieni elektromagnetu primo do Temelina :)
    Bilbo avatar 25.3.2011 04:07 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    Na zemi to nehrozí, ani elektromagnet připojený přímo do Temelína by to nedal :), ale ve vesmíru ano (a není to zas tak vzácné, jen v naší galaxii jich je několik), některé neutronové hvězdy (magnetary) můžou mít i řádově desítky gigatesla (SGR 1806-20 má cca 100 GigaTesla a zatím je to v tomhle rekordman).

    To ale je natolik silné pole, že na 1000 km roztrhá člověka a na 200000 km vymaže magnetický proužek na kreditce.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    18.3.2011 10:06 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše BGA?
    Podle obrazku ty USB 3.0 chipy vypadaji spis na QFN pouzdro nez na BGA jak se pise v clanku. Teda ne ze by to nebylo jedno, on si to asi malokdo bude pajet doma, takze jen tak pro uplnost :)
    Když už se tu rejpe i do pouzdra, neni těch vývodů jen 76? Teda nechce se mi to počítat, ale podle obrázku, 176 nevim nevim.... :-)
    18.3.2011 10:24 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: koncept 32TB SSD od OCZ
    jak je to ted s těmi problémy co mělo ocz s 25 nm čipy?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.