abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti

    10. 6. 2011 | David Ježek | Hardware | 4162×

    Minulý týden byl z valné části „Computexovým“, což znamená v temných vodách internetu smršť spousty fotek hardwaru, asijských slečen a také mnoho optimistických prohlášení. AMD tentokrát nalila čistého vína, čipsety pro „Bulldozer“ jsou zde, ale na samotné procesory si ještě počkáme. Vedle toho se pak podíváme na nové mobilní grafiky Nvidia, zbrusu novou generaci SSD, jež budou stavět na řadiči SandForce SF-2281, a také na nový zvukový čip v podání Creative Technology.

    Obsah

    AMD „Bulldozer“ koncem léta, čipsety jsou zde, a to včetně podpory SLI

    link

    Na Computexu v souvislosti s procesory generace „Bulldozer“ hovořila o termínu uvedení „za 60 až 90 dnů“, což je sice smutné, ale řekněme, že se to v případě preference značky AMD dá přežít (ostatní beztak už koupili „Sandy Bridge“ :-)). S tím související čipsety 9. řady ale přišly již na svět. Výhodou je, že jsou zpětně kompatibilní se stávajícími procesory AM3, takže desku lze teoreticky pořídit již dnes, „přežít“ na starém procesoru a do vlaku „Bulldozer“ nastoupit při první vhodné přiležitosti.

    V tuto chvíli jdou do světa lowendový AMD 970, mainstreamový AMD 990X a hi-endový čipset AMD 990FX. Liší se výbavou, ale to hlavní, a sice komunikaci přes HyperTransport 3.1 rychlostí až 6 400 GT/s (GigaTransferů/s), mají shodnou. Je zde pochopitelně rozdíl v počtu linek PCI Express a souvisejících možností vyvedení PCI Express slotů, kde pro stroje s CrossFire či SLI je nutné sáhnout po vyšších čipsetech, pro dva plně aktivní sloty (×16) pak po verzi nejvyšší. Párování se severními můstky je univerzální jak pro SB920, tak pro SB950 (má navíc RAID 5 a FIS-based switching), uvidíme, co v průběhu měsíců nasadí za kombinace výrobci základních desek.

    Pokud byste v popisku čekali něco o USB 3.0 či SATA 6,0Gbps, pak to je v moci jižních můstků, případně toho, co vše se výrobce té které desky rozhodně ještě navěsit do systému dalšími řadiči (například FireWire se stále drží). Samotné severní můstky nepředstavují nijak podstatný upgrade oproti předchozí generaci, hovořit například o PCI Express 3.0 je velmi předčasné a to je asi tak vše, co by bývalo bylo zajímavé.

    Desek s uvedenými čipsety bylo na Computexu k vidění opravdu hodně, stačí nahlédnout například na YouTube. Nechť ještě jasně zazní, že odchod Nvidie z pole čipsetů a snaha ještě někde „zaháčkovat“ SLI konečně způsobila, že „peklo zamrzlo“ a tak nové čipsety AMD podporují jak CrossFire, tak právě SLI.

    Nové mobilní grafiky Nvidia

    link

    Slovo „nové“ sice píšu se skřípěním zubů, nicméně faktem je, že to je něco, co má Nvidia v nabídce čerstvě. GeForce GT 520MX a GeForce GTX 560M, oboje nová mobilní GPU, jsou sice číselně o generaci výše než předchůdci, ale to je asi tak všechno. Model GT 520MX 48/8/4 CUDA jádry/TMU/ROP je novou „morální náhradou“ za jednotkami dvojnásobně obdařenou, avšak co do taktů takřka poloviční GeForce GT 420M, vyšší model GTX 560M s 192/32/24 jednotkami lze přímo zaměnit za zcela shodně vybavenou starší GeForce GTX 460M, navýšeny byly opět pouze frekvence. V případě nižší grafiky z 500 na 900 MHz u GPU, DDR3 paměti na tom zůstávají nadále stejně, efektivně 1,6 GHz. Vyšší model povýšil z 675 na 775MHz GPU a i jeho GDDR5 paměti tepou místo na 2,5 rovnou na 3,6 GHz.

    Jako vždy je potřeba zkonstatovat, že Nvidia se již nijak zvlášť nezmiňuje o hodnotách TDP, které jsou asi to jediné, čím by mohlo „mazlení“ se 40nm výrobním procesem u TSMC být ještě zajímavé. Jistě je faktem, že jsme zase o něco dále, ale dokud se nepohneme z tohoto písečku k 28nm sférám, nic výrazného se nezmění. Už aby to bylo, jinak už člověk pomalu neví, co k těm „novým“ grafikám psát :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    SSD nové generace míří na trh

    link

    Tak by se dal volně vyložit příchod nových SSD od vícero výrobců, kteří svorně nasazují řadič SandForce SF-2281 a 6,0Gbps rozhraní SATA. Dosavadní typické SSD v 2,5palcovém provedení končilo s výrobcem udávanými rychlostmi někde kolem čtení 285 MB/s a zápisu 275 MB/s spolu s údajem o 50 tisíc IOPs. Víceméně šlo o limitaci 3,0Gbps rozhraní SATA, kterou nová generace SSD vybavených 6,0 Gbps posouvá. Řadič SF-2281 dává novým SSD rychlosti přes 500 MB/s při čtení i zápisu a počet IOPS 60 000 a vyšší (dle toho, k čemu jsou vztaženy).

    Jedněmi z takových SSD jsou nové modely Kingston HyperX. Firma uvádá hodnoty IOPs až 95 000/ 60 000 pro čtení/zápis náhodných 4k bloků, pro souvislé 4k bloky je to 40 000/60 000. Rychlostně zvládají tyto SSD čtení až 525 MB/s a zápis 480 MB/s, to vše na 25nm NAND flash čipech Intel, jehož produkty Kingston využívá. Spotřeba za běhu je do dvou wattů, vedle samotných SSD se objeví tradiční kit s redukcí pro 3,5palcovou pozici v počítačové skříni. Kingston v tuto chvíli představil 120 a 240GB model.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dalším z výrobců SSD s uvedeným řadičem je například G.Skill. Ten na Computexu představil řadu Phoenix II Pro. Neměly by překvapit shodné kapacity 120 a 240 GB (v obou případech zatím neznáme ceny). Pro své modely se SF-2281 udává G.Skill 60 000 IOPs pro náhodný zápis 4k bloků, rychlost 550 MB/s při čtení a 510 MB/s při zápisu. I zde je kapacita tvořena 25nm NAND flash čipy. Tak či onak, pokud chcete co nejrychlejší systémový disk a SSD do PCI Express slotu vás neoslovuje, je toto vhodné řešení za předpokladu, že máte v počítači 6,0Gbps SATA řadič. Na druhou stranu, ve srovnání se 7200otáčkovými HDD je overkill i stávající 3,0Gbps generace SSD :-).

    Hardwarové novinky

    Creative uvádí Sound Core3D, nástupce X-Fi

    link

    Trvalo to mnoho let, ale přesto se Creative Technology znovu pokouší udržet pozornost co největšího množství zákazníků novou architekturou zvukového čipu. Přestože drtivá většina lidí je již mnoho let spokojena s integrovanými zvukovkami na základních deskách (jejichž schopnosti stále rostou, nemluvě o zvukových částech moderních grafik, které obstarávají 7.1 zvuk do svých HDMI/DP výstupů), je zde stále dostatečně velký trh pro přídavné karty vyšší kvality a schopností.

    Necelých šest let od X-Fi je zde tedy Creative Sound Core 3D, které bude k dispozici jak pro běžná PC, tak v embedded podobě a zejména jako produkt pro OEM zákazníky. Součástí čipu, jehož schopnosti nebyly prozatím specifikovány do velké hloubky, budou šestikanálové 24bit 102dB D/A převodníky a čtyřkanálové 24bit 101dB A/D převodníky. Certifikace pro Dolby Digital či podpora THX TruStudio Pro se zdají být v této třídě nezbytností, vše bude obsaženo v 56pinovém čipu s QFP pouzdrem.

    Pro svět Windows jistě fajn, ale nelze se na tomto serveru nezeptat, co Linux? Creative má z hlediska ovladačů ne moc dobrou pověst, ve světě Windows bojovala proti alternativním ovladačům pro SB Live!, v linuxovém světě bylo X-Fi spíše trnem v oku než použitelným produktem. Nechci sýčkovat, ale toto berme z hlediska Linuxu jen jako čistě hardwarové oznámení, bude nadále lepší držet se více či méně podporovaných starších zvukových čipů či integrovaných zvukovek jako takových. Není mezi vámi nějaký vlastník X-Fi, který sleduje vývoj podpory v Linuxu?

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2011 00:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Není mezi vámi nějaký vlastník X-Fi, který sleduje vývoj podpory v Linuxu?

    To by mě zajímalo. Zrovna se poohlížím po lepší zvukovce. Ale díval jsem se na fóra, tam "odborníci" Creative dost odsuzovali bez ohledu na linuxové ovladače, navíc ty jejich grafiky jsou prý zaměřené hlavně na hráče (nějaké speciální technologie pro prostorový zvuk), což mě nezajímá. ALSA versus Creative nevypadá ideálně, takže koukám na Asus Xonar (DS až DX/XD, má-li to smysl), to je asi tak jediné, co je ještě v obchodech za přiměřenou cenu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2011 00:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    s/grafiky/zvukovky

    Už napůl spím.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.6.2011 07:32 TurboLama | skóre: 13 | blog: TurboLama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Mám X-Fi Titanium (PCI-E) a v linuxu bežela zhruba rok bezproblémově, už jsem ji ale nahradil za Infrasonic Quartet (v USA za 90USD) - potřeboval jsem kvalitní transport pro externí DAC s koaxiálním s/pdif výstupem a vstupem pro wordclock.
    10.6.2011 13:40 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Doporučuju ESI Juli@, ta má udávanou podporu v Linuxu přímo od výrobce. A funguje a hraje bezvadně.
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2011 14:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    To už se dostáváme do trochu jiné cenové hladiny, do jednoho toho PC jsem si říkal, že by to byl overkill, ke druhému jsem uvažoval o M-Audio Fast Track.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.6.2011 19:23 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Co taj vymejšlíte? já mám Soundblaster 128PCI (táhne jí na 12let) a su spokojenej :)

    Hraje to dobře a dokud na deskách budou PCI sloty tak nebudu měnit.

    Navíc má gameport což se mě hodí :)

    Ten realtek na desce je humus....
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2011 20:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Pro zajímavost... Co do toho strkáš?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.6.2011 11:42 sdafgasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    patrně 96kbps popsračky
    Fluttershy, yay! avatar 11.6.2011 11:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Já sice myslel na druhém konci (repro/sluchátka/mikrofon/...), ale taky možnost.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.6.2011 19:53 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Jojo, soundblaster úplně stačí. Rozdíl mezi integrovanou zvukovkou a soundblasterem sluchem poznám (integrovaná zvukovka je shit), kvalitní A/D převodník nic nenahradí. Ale kvalita A/D převodníku na těch nových zukovkách a starém soundblasteru bude podobná, tady to není jako CPU či GPU, kde je pořád co inovovat ;-) - jde jen o úroveň provedení.
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 11.6.2011 20:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Současné zvukovky zase tak špatné nejsou, ale ony na druhé straně ty SB za moc nestojí. Zkus si do toho píchnout nějakou takovou příšeru nebo kytaru.

    Nedávno jsem četl recenzi na nějaká spíš lepší (mimochodem studiová ^,^) sluchátka, autor na ně nadával, jak mají tichý, nevýrazný zvuk a kdesi cosi, že jeho porty jsou lepší (^___^) atd. V diskuzi se pak kdosi zeptal, s čím že je to zkoušel... SB Audigy. Aha.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.6.2011 04:49 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    mám Audigy2 a neměnil bych ani za zlaté prase, recenze kripla, který si neumí nakonfigurovat alsu, na faktu že se jedná o kvalitní hw zvukovku nic nemění... mám na ní připojený gramofon s magnetickou přenoskou a nahrává libově...
    Fluttershy, yay! avatar 12.6.2011 11:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Ony tyhle zvukovky jednak měly v průběhu času různá (více či méně kvalitní) střeva a jednak bych opravdu chtěl vidět (upřímně), jak by nějaký SB reagoval na zapíchnutí kytary, kvůli čemuž jsem zmiňoval to M-Audio Fast Track [Pro].
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.6.2011 14:45 blah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    uz asi 4 roky pouzivam m-audio fast track (pouze pro poslech) a urcite muzu doporucit. Beha uplne bez problemu. (pouzivam ji s senn HD595) (co jsem ted koukal tak mam ale starsi generaci)
    12.6.2011 18:59 Viktor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Mám SB Live! a kytaru do ní píchám už dlouho a pořád hraje líp než ta integrovaná od Realteku. Taky mám na ni napojený gramec a nelze si na to stěžovat.
    Fluttershy, yay! avatar 12.6.2011 19:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    ...pořád hraje líp než ta integrovaná od Realteku.

    Jo tak to se nehádám.

    Toho času jsem taky měl SB, ale že by hrál dobře, to nemůžu říct. Říkal jsem to, dokud jsem nedávno nepřešel na M-Audio Revolution. Zrovna včera jsem zkoušel, jaký je vlastně rozdíl mezi mými levnými sluchátky, sluchátky na cesty a sluchátky na doma v integrované zvukovce, revolution a jednom z prvních SB Live! -- výsledek byl asi takový, že se obávám, že při tomhle tempu* jednoho dne skončím jako jeden z těch audiofilních šílenců, tahajících stříbrné kabely.

    * Před šesti lety mi stačila integrovaná zvukovka a repráky genius za 180 Kč... bodejť taky, když jsem do té doby slyšel jenom mizerného jezevčíka a obecní rozhlas.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.6.2011 19:17 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Funguje mi to naprosto bezproblému (kytara).
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 12.6.2011 19:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Mám trošku obavy, co tou kytarou myslíš. U tebe si jeden nemůže být nikdy dvakrát jist.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 12.6.2011 20:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Za případné vulgární reakce se předem omlouvám, uklouzl jsem na kupě hnoje, takže jsem celý od vímečeho.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.6.2011 03:48 Mmad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Lowend Xi-Fi jsem zahodil (do PC, kde to až tak nevadí), nepředvedl se u MIDI (na Linuxu naprosto příšerný, srovnatelný s tím Realtekem na základkách). Zvukové banky Timidity jsou kvalitnější (když se hledá a najde). A pak stačí SB 5.1 Live! s gameportem.
    10.6.2011 08:06 Viktor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    A umožnuje mi už konečne nová generácia diskov SSD premazať celý disk, bez toho, aby bolo prevažnú časť možné navrátiť ? :D
    10.6.2011 08:45 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Mazani CELEHO ssd neni o nic obtiznejsi nez mazani celeho klasickeho disku. Musis do neho jen opakovane sektor po sektoru neco (nejlepe nahodneho) zapsat. U hdd take jednonasobne prepsani nestaci. SSD tim prinutis myslet si, ze je cely disk plny a pri pristim prepisu pouzije i skrytou kapacitu pro premapovani. a tu v druhem pruchodu tedy prepises take.

    Naopak s mazanim casti disku (souboru treba) jsou na SSD znacne problemy. Implementovat tuto ficuru do radice by bylo snadne, a to, ze tak nikdo zatim neucinil, vyjadruje jak na tom zalezi prumernemu koncovemu zakaznikovi.
    11.6.2011 02:56 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    U HDD jednonásobné přepsání, klidně nulama stačí, cokoliv navíc je zbytečné a ještě nikdo z toho reálná data neobnovil, takže prosím nešiřte tyto mýty.

    Disk Wiping: One Pass Is Enough Overwriting Hard Drive Data: The Great Wiping Controversy
    Bilbo avatar 12.6.2011 00:51 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Fór je v tom, že ani tohle není spolehlivý. Pokud zrovna nějaká citlivá data budou v místě, kde se už zapisovalo hodně, tak wear levelling se i při druhém průchodu může rozhodnout že ty další náhodný data zapíše jinam a tamto místo teda přepisovat nebude, protože už je moc opotřebované. A citlivá data tam pak zůstanou....

    Na druhou stranu to není moc "spolehlivé" ani z druhé strany (mám disk a chci z něj vydolovat data), některé SSD pokud dostanou trim tak pak někdy "na pozadí" mažou i když se nic nezapisuje, takže ani včasné "vyrvání" disku, strčení jinam a udělání image nemusí fungovat, protože hned po připojení k napájení se disk začne hned komplet mazat (a u SSD to jde celkem rychle :) a image budou pak jen samé nuly ....

    Prostě je to o štěstí jaký má zrovna ten daný SSD vnitřní logiku. Někde stačí na likvidaci citlivých dat dát prostě trim na celý disk a on se rychle a neobnovitelně smaže, někde nepomůže ani mnohonásobný přepis čímkoliv, protože jako na potvoru tam nějaká data zůstanou.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    Salamek avatar 10.6.2011 09:04 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    120 a 240 GB omfg menci se nedelaj ? me by stacil tak 20GB ci 40GB dyt ted ma muj / neco kolem 5-6GB a /home chci mit na normal disku
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    10.6.2011 09:39 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Dělají, ale ne na SATA6. 200MB/s nestačí?
    10.6.2011 10:47 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti

    SSDčko na SATA které hrne 500 MBps? Konečně slušný hardware.

    Někdy předevčírem jsem zaznamenal zmínku, že někdo vytáhl z 8 ks točivých SASových 2.5" disků od Toshiby (600 GB kapacita) asi 2.5 GBps dohromady v RAID0, to je přes 300 MBps na každý kus. Poslední dobou se v téhle oblasti nepohybuju, tak mě to překvapilo - žil jsem v domnění, že točivé disky včetně enterprise modelů končívaly někde kolem 150 MBps (15kRPM Cheetah).

    [:wq]
    10.6.2011 11:38 lib | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Jo, 2.5 Gbps je u serverových SAS normální. Lajny na řadiči mohou běžet 1.5 nebo 3 Gbps.
    10.6.2011 12:06 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Bando nedokrmena :-D Takovy ST-225 (20MB) mel seek uzasnych 65ms a prenesl (az) spickovych 500kB/sec (realne vetsinou mene) ... kdo ho mel, byl kral.... Kam sme se to dostali. :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    David Watzke avatar 10.6.2011 11:39 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Prodávaj se SAS-2.0 SSD, které těchto rychlostí dosahují taky.

    Mimochodem, uvažuju o koupi nějakýho 64 GB SSD (SATA II) se čtením a zápisem skoro 300 MB/s. Chci si tam dát systém (možná dva) a /tmp. Myslíte, že to má cenu? Hrozně mě to láká vyzkoušet :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.6.2011 14:57 dTTb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Rozhodne. Koupil sem si nejaky OCZtko do notebooku (asi triletej asus) a slape to nadherne (cistej start chromu za 3s). Ani sem se napatlal s zadnejma z doporucovanejch optimalizaci, jenom sem zkopiroval system.
    11.6.2011 18:52 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Já jsem měl stejné představy a hledal prostě nejlevnější SSD, které by mělo SF-1200. Pokud výrobce neudává typ řadiče, lze SF-1200 vytušit ze specifikací: zhruba 270 MB čtení i zápis a 50 kIOPS. Nakonec jsem koupil ADATA S599 a plná spokojenost.
    10.6.2011 12:27 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    A co OCZ? Měl jsem za to, že s novinkami přichází a na špici je většinou OCZ. Ale je to jen dobře, že se to takhle hnulo, jdu zjišťovat jestli mám vůbec na desce SATA 3.
    10.6.2011 16:34 lukove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    a ja si asik zakupim nejaky klasicky disk od Samsungu nejaku Green ediciu aby mi vydrzal par rockov a budem mat vystarane.. som toho nazoru ze ak SSD disk tak uz nieco drahsie a poriadnejsie ale na taky zase nemam money.
    12.6.2011 04:55 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    s tím Samsungem bych neotálel, až se vyprodají, už nebudou...
    12.6.2011 22:07 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nová generace SSD zdvojnásobuje rychlosti
    Samsung má vela krp ve FW a většinou nulové možnosti nastavení(fyzicky). U WD se zase serou zeleňásci. Dneska člověk neví co koupit. Možná Seagate.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.