abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde

    23. 12. 2010 | David Ježek | Hardware | 2839×

    Tématem číslo jedna bylo minulý týden uvedení Radeonů HD 6900, které oproti HD 6800 přinášejí ještě o trochu vylepšenou architekturu, nové vlastnosti a také pochopitelně vyšší výkon. Kromě nich se podíváme na renesanci klasických zdrojů PC Power & Cooling a jednu zajímavou GeForce GTX 580 s nereferenčním designem.

    Obsah

    AMD uvedla Radeon HD 6950 a HD 6970

    link

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Toto jsou nepochybně vůbec poslední karty, které se dostaly na předvánoční trh. Kalifornská AMD po krátkém odkladu stihla uvedení Radeonů HD 6900 ještě na předvánoční trh, byť na každého se asi pod stromečkem nedostane.

    Parametry shrnuje jeden ze slajdů prezentace, pouze si dovolím zmínit počty shaderů u obou modelů: 1408 a 1536. Nelze je však přímo porovnávat s HD 5000 či 6800, AMD v architektuře GPU rodiny Cayman přešla od VLIW5 na VLIW4 (4-way co-issue), stream procesory tak jsou uspořádány po čtveřicích univerzálních stream procesorů, které již nedoprovází pátý pro speciální operace – věci jako transcendentní funkce tak sice „zasekají“ 3 až 4 „sloty“, ale to není tak časté, celkově dává totiž VLIW4 architektura o 10% vyšší poměr výkon/plocha čipu, než tomu bylo u VLIW5.

    Ušetřené místo v GPU umožnilo zvýšit počet texturovacích jednotek na 96 a také přidat rapidně na tesselační části a vylepšit render back-ends. GPU obsahuje zjednodušenou efektivnější logiku plánovače a správy registrů, je výrazněji schopno využívat paralelně mnoho částí GPU v průběhu výpočtů.

    16bitové operace v pevné čárce jsou 2× rychlejší než dosud, operace v plovoucí (single i double) sviští 2 až 4× rychleji. Z GPGPU pohledu pracuje dispatch processor nyní plně asynchronně, každý kernel má vlastní frontu příkazů a chráněný adresní prostor. Obousměrná duální rozhraní pro přímý přístup do paměti zrychlují práci s daty. Co je zajímavé, je celkově vyšší efektivita práce v double-precision, která se dotáhla na 1/4 výkonu v single.

    K 3D grafice dodejme, že výrazně zrychluje tesselační výkon pro nejpoužívanější tesselační faktory. Tak jako u HD 6800, i zde AMD dodává, že v benchmarcích, kde jsou záměrně použity extrémní úrovně tesselace, se budou karty jevit méně efektivní než v reálných hrách. Ale výkon opravdu velmi vzrostl a je konkurenceschopný řadě GeForce GTX 500.

    Nový EQAA (Enhanced Quality Anti Aliasing) se známým režimem MSAA přináší další zlepšení, počty vzorků jsou nezávisle říditelné, tvůrci her mohou používat i vlastní filtry, celkově je tento systém připraven pro různorodé použití.

    Další novinkou je PowerTune, principiální obdoba OCP u nových GeForce, postavená však na jiných principech. U karet je možné dynamicky řídit hodnotu TDP, vše je ovladatelné skrze dodávané nástroje AMD. Podrobnosti však nemohu sloužit, konferenční hovor o HD 6900 (patrně nedopatřením) utnula AMD předčasně, než bylo možné toto v otázkách upřesnit. Poslední věcí, na kterou tedy upozorním, je drobný přepínač u CrossFire můstků, který slouží k přepínání mezi dvěma BIOSy, jimiž karty disponují. Jeden je natvrdo nastaven na referenční hodnoty, v rámci druhého je možné taktovat do aleluja s tím, že se lze vždy vrátit ke standardním parametrům pouhým přepnutím přepínače (samozřejmě za předpokladu, že karta při mohutném OC neshořela :-)).

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    760W Silencer od PC Power & Cooling

    link

    Před pár měsíci to vypadalo, že v OCZ, jež před nějakou dobou koupila firmu PC Power & Cooling, převládl marketing, neboť „byly ukončeny“ snad téměř všechny zdroje splňující 8 mýtů o zdrojích, které měl tento výrobce na svém webu. Nicméně situace se změnila, OCZ ohlásila zbrusu nový PC Power & Cooling Silencer 760W, který se opět navrací ke kořenům.

    Osmice mýtů dnes již na webu firmy neexistuje, ale nevadí, hlavní body připomenu: zaprvé je to konstrukce s pevnou kabeláží, žádnou odpojitelnou, která může dávat přechodové odpory na připojovacím kontaktu. Dalším znakem „klasické konstrukce“ je použití 80mm ventilátoru (a to pouze jednoho: dva stejné nijak nemění množství vzduchu procházejícího zdrojem), který díky menším rozměrům dává uvnitř zdroje více prostoru pro hliníkové chladící bloky, než je tomu u zdrojů se 120mm či nedejbože 135/140mm ventilátorem (či dokonce dvojicí 80 + 120mm+ ventilátorů, což někteří výrobci také používají).

    760W Silencer splňuje další z „mýtů“ tak napůl, disponuje totiž „pouze“ 80Plus Silver certifikací. Jakkoli jsou rozdíly v požadované účinnosti oproti Gold či Platinum minimální, faktem je, že jiní výrobci v této třídě již řadu měsíců Gold zdroje nabízejí a v tomto tedy nový Silencer lehce zaostává.

    Na 12V větvi (jediné, další ze splněných „mýtů“) nabízí 62 A, přičemž si dle výrobce poradí i se SLI dvou GeForce GTX 295 – konektorovou výbavu k tomu má: 2×6+2×8pin PCI Express. Ty doprovází osm SATA a sedm molex konektorů s jedním FDD. 80mm ventilátor dle zátěže vyluzuje hluk mezi 23 a 36 dBA; co je rozhodně kladem, je dlouhá sedmiletá záruka, jíž doprovází údaj o 100 000 hodinách MTBF. Zdroj je nižší verzí donedávna dostupného 910W Silenceru. Cena zatím není známa.

    Hardwarove novinky

    Nereferenční GeForce GTX 580 od Zotacu

    link

    Jakkoli je GeForce GTX 580 ve svém základním provedení s referenčním chladičem povedenou záležitostí s přijatelně tichým chodem, budou se výrobci pouštět do nereferenčních návrhů. První je firma Zotac, tradiční partner Nvidie, která představila návrh s upraveným tišťákem, posíleným 16fázovým napájením a dvěma 120mm ventilátory na masivním chladiči s heatpipe. Z původní GeForce GTX 580 tak prakticky zbylo pouze GPU a paměti :-).

    Karta bude jistě velmi slušně taktovatelná a posílené napájení umožní dostat se z výchozích 244 W maximálního odběru až na teoretický limit daný 6+8pin napájecími kabely, a sice 300 W. Blíže se pravděpodobně dozvíme na lednovém CESu, kde Zotac doufejme nebude chybět.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2010 08:32 David Watzke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Obrázky (no, zkoušel jsem jeden) hází permission denied.
    23.12.2010 09:13 cimetidine | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Díky za HW novinky - nějak už nestíhám sledovat jinde, takže takový souhrn toho co je nového je pro mě zajímavý. Díky !
    23.12.2010 09:32 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    +1 gamesácké PC železo bych jinak úplně opomíjel. Tady je to vždycky všecko parádně v kostce. Díky.
    [:wq]
    23.12.2010 19:18 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    K tej AMD 6900/Cayman odporúčam celkom dobrý tento článok
    23.12.2010 20:45 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    HW prehledy mam rad, ale ATI karta mi na linuxovem webu prijde trochu mimo misu. Jeste tak intel, nebo s primhourenim oka nvidia...
    23.12.2010 22:52 nou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    no jasne AMD nema dost otvorene ovladace ze.
    23.12.2010 23:16 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Hlavne je nema dost funkcni
    Blaazen avatar 24.12.2010 00:19 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Mně naštěstí jedou dobře. A hlavně mi s nima notebook netopí tolik jako s otevřenýma.
    Bilbo avatar 24.12.2010 01:16 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Maj sice mouchy ale vyvijej se spravnym smerem. Mozna z toho budou dobre ovladace pouzitelne i ve hrach driv nez nouveau. Doufam.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    27.12.2010 10:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Asi jak pro koho. Mně funguje všechno co chci dobře.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jendа avatar 23.12.2010 23:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Vždyť uvolnili specifikace, ne?
    24.12.2010 00:38 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Specifikace si nezahraju
    the.max avatar 24.12.2010 00:44 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    jen castecne
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    the.max avatar 24.12.2010 00:46 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    co mas proti nvidii? IMHO to to jsou jediny grafiky, ktery se na Linuxu daji rozumne provozovat, aniz bych mel oproti win pouze desetinovy vykon. A co na tom ze maji ovladace uzavrene? Je hlavni, ze nejake jsou a ze funguji.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    24.12.2010 01:16 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Tvuj nazor podle me neni v rozporu s mym prispevkem.
    Bilbo avatar 24.12.2010 01:19 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    pro nvidii je tu nouveau ktere je ve IMHO ve stejnem (= nic moc, 2d jde, ale 3d stoji za starou backoru) stavu jako otevrene ovladace pro AMD (Ati). Akoratze ty uzavrene bloby pro nvidii narozdil od ati/amd funguji vcelku slusne .
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    pavlix avatar 25.12.2010 00:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Akoratze ty uzavrene bloby pro nvidii narozdil od ati/amd funguji vcelku slusne .
    Což není zrovna důvod k jásotu, že, ze zřejmých a často opakovaných důvodů.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bilbo avatar 25.12.2010 01:41 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    Neni, uz bylo u nvidie par pripadu, kdy na stare karty se v novych verzich ovladace tak trochu kaslalo. Ale je aspon nouveau .... nevim jak na tom je ve srovnani s opensource ovladaci pro AMD/Ati (nouveau na jejich webu tvrdi, ze 2d jde dobre, 3d vubec - jsou na tom opensource ovladace pro amd/ati lepe?), ale aspon neco tu je.

    Zase narozdil od AMD co aspon dodalo dokumentaci, tak nvidia nepomaha ani trosku. Takze tady jsou opensource ovladace pro AMD ve vyhode a casem by mohly dotahnout podporou 3d a featurami ty binarni bloby, u nouveau to bude tezsi ...
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    25.12.2010 18:55 Erbureth | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 6900 „Cayman“ jsou zde
    3D u radeon ovladače je docela slušné, výkonem sice nic moc, ale compositing a méně náročné hry to utáhne (momentálně mám Mesu 7.9 na RV620)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.