abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+

    30. 4. 2015 | David Ježek | Hardware | 3982×

    Dnes to bude převážně o únicích informací. Jen díky nim si totiž můžeme nastínit chystané hi-end procesory Intel pro desktopy, stejně jako aktuálně nejnovější ohlášenou x86 architekturu od AMD, která je plánována na příští rok. Zastavíme se též u toho, proč Intel nesmí dodávat Xeony do Číny.

    Intel Core i7-6700K „Skylake“ přijde s taktem až 4,2 GHz

    Pokud lze věřit uniklým slajdům z Intelí prezentace (obvykle jsou originální, ale nějakého toho vtipálka s Photoshopem nelze vyloučit nikdy), tak nás čeká konečně posun vpřed, alespoň co se týče taktovacích frekvencí Intel CPU pro desktopy. Od generace „Sandy Bridge“ přes „Ivy Bridge“ i „Haswell / Refresh“ jsme přešlapovali kolem 3,5GHz hranice základního taktu, až Core i7-4790K generace „Haswell Refresh“ loni v létě nabídlo 4,0 GHz v základu a 4,4GHz Turbo. Ač zatím není jisté, jak to bude s desktopovým „Broadwellem“, tak patrně můžeme říci, že v této dobré tradici bude pokračovat i „Skylake“, 14nm mikroachitektura 2. generace (neboli 14nm tock). Podle uniklých materiálů chystá Intel na rozjezd dva modely, nižší Core i5-6600K (které není v tomto kontextu podstatné) a vyšší Core i7-6700K.

    Tento procesor nabídne takty 4,0/4,2 GHz a čtyři procesorová jádra s podporou HyperThreadingu. Zajímavé až zvláštní je, že dle tabulky má TDP 95 W, když stávající 22nm-tock(ové) Core i7-4790K nabízí své takty při TDP 88 W. Stejná je přitom i velikost L3 cache, která má na celkový počet tranzistorů CPU významný vliv, a sice 8 MB.Takže buď zde bude vliv výkonnějšího grafického jádra, nebo je 14nm FinFET výroba 2. generace u Intelu opravdu primárně optimalizovaná na energetickou efektivitu, což by ostatně naznačoval i ten poloviční odstup Turba od základního taktu. Uvidíme, jediné další vodítko je informace, že neodemčená čtyřjádra (tj. nepřetaktovatelná) budou mít TDP 65 W. Overclockerské verze mají vedle obligátní změny násobiče míti opět po letech možnost zvyšovat i hodnotu FSB (tzv. „Enhanced Full Range BCLK Overclocking“.

    Jinak samozřejmě čekejme DDR4 řadič v CPU, at již základní JEDEC profil DDR4-2133, nebo rychlejší XMP. PCI Expres 3.0 řadič počtu linek 16 (konfigurovatelných i jako 2×8 či 1×8 + 2×4) nebude chybět, to je také samozřejmost pro dané období (mimochodem: uvidíme, kdy se nakonec Skylake objeví, první procesory, resp. jejich představení, mohou přijít buď v souvislosti s podzimním IDF, nebo někdy po Novém roce; týká se to však obecně architektury, nikoli explicitně desktopových čtyřjader). Dlaší funkcionalitu dodají nové čipsety Z170, H170 a H110

    Intel nesmí dovážet hi-end procesory do Číny

    Souboj supervelmocí má ve 21. století logicky vliv i na IT průmysl. Americká vláda tak nově rozhodla, že Intel nesmí do Číny dodávat vybrané typy procesorů, a sice řady Xeon a Xeon Phi (mnohojádrové výpočetní karty vzešlé z projektu „Larrabee“). Důvodem je podezření, že jsou či mohou být v superpočítačích, kterými Čína začíná pomalu do určité míry vévodit (aktuálně provozuje ten nejrychlejší na světě), používány k simulacím jaderných zbraní. Podobně jako v dalších případech v minulosti je tak vše zakryto hláškou o americké bezpečnosti.

    Intel přitom pro potřeby superpočítačů už v minulosti do Číny dodal mnoho a mnoho tisíc procesorů, včetně Xeonů pro ten aktuálně nejvýkonnější, Tianhe-2, kde jsou nasazeny 12jádrové procesory Intel Xeon E5-2692v2 v počtu více než 30 tisíc, navíc doprovázených více než 45 tisíci Xeony Phi. Celkový počet procesorových jader tak přesahuje 3 milióny.

    Jenže to je dnes již „morálně zastaralá“ generace „Ivy Bridge“, první, 22nm 3D FinFET technologie. Nyní Intel vyrábí 14nm technologií první velké procesory a pomalu finišuje 2. generaci této výroby a jakmile na její bázi dokáže nabídnout jak velké Xeony, tak zejména Xeony Phi, je zde potenciál pro několikanásobný růst výkonu superpočítače se stejnými energetickými / chladícími nároky jako současná konstrukce Tianhe-2. USA tak Intelu zařízly možnost dodávat tyto strategické IT technologie Číně.

    Pikantní je to celé ve dvou rovinách. Tou první je nedávný rozjezd licenční výroby malých x86 procesorů u dvou menších čínských výrobců, přímo v pevninské Číně. Ano, tyto čipy třídy Atom asi díru do „petaflops světa“ neudělají, ale i tak je to zábavné.

    Tou druhou jsou jeho konkurenti, AMD a Nvidia. AMD sice ve vývoji hi-end x86 procesorů za Intelem značně zaostává, ale 14nm FinFET výroba u GlobalFoundries/Samsungu dává naději, že jednoho dne (za několik měsíců) by mohla firma nabídnou tak dobré x86 procesory, že by americká vláda už dnes měla uvažovat o tom, jak tomu zamezit. A poslední třešničkou jsou pochopitelně graficko-výpočetní karty, ať již AMD FirePro, nebo Nvidia Tesla (Quadro). Architektonické schopnosti jsou s každou další generací lepší a lepší a přitom též výrazně roste i výkon.

    A nic nebrání čínským expertům, aby jednoduše „zašli do obchodu“ v libovolné zemi mimo embarga a koupili potřebné množství procesorů. Ano, bylo by to za plné běžné ceny, ale pokud to bude jediný způsob, tak si to Čína, tedy země mající nejvíc vysokorychlostních železnic na planetě, mající nově postavená a neobydlená města na zelené louce, mající vlastní vesmírný program či mající vlastní programy vývoje next-gen bojových letounů, jistě může dovolit. Však oni jí na to západní občané nákupem čínských výrobků vydělají, ať již jde o ponožky, nebo iPhony.

    Navíc lze předpokládat, že jak Intel, tak právě AMD a Nvidia (a jiné firmy) jsou pod bedlivým dohledem příslušných vládních úřadů a kdyby se chystala jakákoli dodávka desítek tisíc procesorů od kteréhokoli z nich, vláda zakročí. Nakonec tak na všem budou finančně tratit vlastně jen tyto velké korporace, nicméně to je jen teoretická úvaha, na posouzení bezpečnostních rizik s výhledem do blízkého i dalekého budoucna jsou jistě američtí úředníci a agenti povolanější. Obecně ale začíná dostávat viditelnější obrysy zdůvodnění čínských snah o vývoj vlastních procesorů.

    „Zenové“ Opterony od AMD nabídnou 32 jader a HyperThreading

    Když už jsme u toho AMD, tak se ještě krátce zastavme u chystané architektury serverových Opteronů generace „Zen“. Předběžný termín uvedení této novinky na trh je příští rok, což může znamenat cokoli včetně obvyklého „vyšl nám z toho začátek roku 2017“. Celá věc dost závisí nejen na lidech vyvíjejících CPU architekturu, ale také na výrobních schopnostech, které bude mít AMD k dispozici. V plánu je totiž procesor s celkově 32CPU jádry a navíc s HyperThreadingem, tedy celkově schopný 64výpočetních vláken. S ohledem na fyzickou podobu současných i dřívějších Opteronů lze předpokládat, že půjde o „obdélníkový“ procesor nesoucí pod heatspreaderem dvě křemíkové die, tedy dva 16jádrové čipy, rozdělené do menších výpočetních modulů po čtyřech jádrech. L3 cache bude tradičně sdílená (celkově prý 64 MB), zatímco L1 (zatím neznámá velikost) a L2 (512 kB) mají mít jednotlivá jádra svoji. Bez ohledu na termín uvedení je samozřejmostí již použití DDR4 řadiče, s ohledem na dva fyzické čipy pod kapotou celkově čtyřkanálového (variantě čtyř kousků křemíku a osmikanálového DDR4 řadiče moc nevěřím).

    Další podrobnosti budou jistě v nadcházejících měsících následovat. Každopádně tento čip má být zmnoženou variantou desktopového APU se 16 CPU jádry, DDR4 řadičem a integrovaným GPU, které samozřejmě chystaný Opteron neponese. „Zen“ je x86 protějšek architektury K12, kterou AMD vyvíjí na bázi 64bitových ARMv8 jader. Zmiňuji to záměrně proto, že se nikdo v tuto chvíli nezaručí, že oněch 32 jader není nějaká chystaná x86/ARM kombinace. Dostupné neoficiální informace totiž také uvádí, že výroba by měla být 14nm FinFET technologií, což na 99 % znamená GlobalFoundries/Samsung a to s ohledem na předpokládaný kousek křemíku nesoucí 16 velkých x86 CPU jader vyznívá při historické zkušenosti s x86 procesory AMD posledních let spíše jako zbožné přání.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.5.2015 01:17 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Co je zle na tom, ze Intel nepouzival frekvencie nad 4Ghz? Ved ak ich nepotreboval na dosiahnutie potrebneho vypoctoveho vykonu, tak naco? Urcite su nizsie frekvencie energeticky vyhodnejsie.
    2.5.2015 09:55 win.net | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Souhlas. Pro Ivy Bridge je nejlepší 2.0GHz-2.2GHz Haswell je na celém spektru relatvně konstantní, ovšem hluboko pod Ivy. Jedině s undervoltem se z něj dá dostat nějaká účinnost, třeba na 3.0GHz@0.875V pro 4770K je to cca. 32.7W pro celý package. Ivy má na 2.2GHz 18.6W na package
    Chi um nens la-kuu
    1.5.2015 15:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    na posouzení bezpečnostních rizik s výhledem do blízkého i dalekého budoucna jsou jistě američtí úředníci a agenti povolanější
    To nepochybně - přijmout opatření, které se dá směšně jednoduše obejít, je toho důkazem...
    Quando omni flunkus moritati
    Václav 2.5.2015 00:36 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Offtopic: Kampak se poděla ta tragédie s MySQL? :) (modří vědí)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 12:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Nejenom modří, RSS reader to taky chytil.
    Václav 4.5.2015 15:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    No vida, na RSS jsem zapoměl. No, alespoň měl někdo soudnost ten 'článek' hned stáhnout. Druhý den byl ráno ještě dosažitelný přes URL.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 15:57 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Haha, to mi uslo, jeste ze to ma Google v cache :-D
    4.5.2015 16:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Tyjo, tak to je síla...
    Quando omni flunkus moritati
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 19:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Kdyby to někoho zajímalo: Malý Mysql manuál (ale po svém) 1.

    Kdo to vůbec napsal?
    4.5.2015 19:39 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Přinášíme vám část učebnice Mysql, kterou nám zaslal Miloslav Semler.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    4.5.2015 19:42 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    A jen doplnim ze original je zrejme tady (a vic jak 10 let stary).
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 21:47 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Aha, text v šedém rámečku. To mi odfiltrovala bannerová slepota, i když jsem to tam teď vysloveně hledal. Až ctrl+f pomohlo :S
    Heron avatar 4.5.2015 16:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Hlavně by měl mít soudnost takový článek vůbec nevydávat.
    4.5.2015 16:18 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Offtopic: Kampak se poděla ta tragédie s MySQL? :) (modří vědí)
    Závěrem bych chtěl poukázat na to, hlavně kvůli případným "šťouralům", že tu je uvedené pouze podstatné k těmto funkcím, takže bych nerad, aby někdo hlásal, že ten popis funkcí není kompletní. Ano není kompletní, ale bez těch dalších podrobností se lze obejít a začátečníkům tento popis bude stačit.

    :-D :-D :-D
    2.5.2015 09:52 win.net | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    Jenže to je dnes již „morálně zastaralá“ generace „Ivy Bridge“

    No nevím, aby bylo něco morálně zastaralé, musí existovat něco co je ve stejném ohledu lepší. Pokud jde o Haswell, ten bych označil všemi různými výrazy, ale lepší by mezi nimi nebylo. Broadwell je zatím jen v tabletech a ULV variantách a Skylake zatím není. Čili Ivy je pořád relevantní i dnes, jde-li navíc o pořizovací cenu.
    Chi um nens la-kuu
    7.5.2015 01:34 q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Skylake pro desktopy pojede na 4 GHz+
    navic, tipuju ze pokud zvysuji frekvenci, tak uz nevi kudy dal a dana architektura uz moc jinak zlepsovat nejde. Cili moralne zastaralej je ten novej chip uz ted.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.