abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.5. 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1013 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky

    5. 10. 2012 | David Ježek | Hardware | 3629×

    Ač to na první pohled vypadalo, že pro tento týden bude tématicky “mírně sucho“, nakonec se oblačnost objevila a i trochu káplo. Vedle nejnovější demonstrace společnosti TDK, která je předzvěstí toho, čím budou HDD v této dekádě žít, se podíváme na nová APU AMD Trinity pro desktop, jedny zajímavé „konvenční“ HDD od Western Digital, novou čtečku knih od Amazonu a trochu dalších drobností…

    Obsah

    TDK ve spolupráci se Showa Denko předvedla diskové hlavičky s HAMR technologií

    link

    Pokud jsem ve vás za poslední rok a půl vytvořil dojem, že v harddiskovém byznysu se pohybují vlastně už jen firmy Western Digital a Seagate, případně doprovázené prcky typu Toshiby, pak se musím omluvit. Není to samozřejmě pravda, tito výrobci mají i své subdodavatele a ač třeba Western Digital před více než 5 lety koupil firmu Komag zabývající se právě vývojem a výrobou diskových ploten, neznamená to, že na trhu nejsou jiní. Mezi takové výrobce ploten pro pevné disky patří například japonská firma Showa Denko podnikající mimo jiné v mnoha oblastech chemického průmyslu a zaměstnávající téměř 16 tisíc lidí. Jednou z jejích divizí je pak právě taková, která dělá ušlechtilé koláčky s dírkou uprostřed a vrstvičkou magnetického materiálu na obou stranách. A tím máme jeden díl skládačky.

    Druhý zabezpečuje TDK, kterou můžete znát jako výrobce kvalitních DVD a CD médií (zčásti používala kupříkladu OEM produkty od Taiyo Yuden), pamětníci také jako výrobce audio a video kazet či magnetických pásků. Právě s magnetismem (magnetickými materiály) firma roku 1935 začínala a nepustilo ji to dodnes.

    TDK se podařilo vyřešit všechna technologická úskalí s výrobou hlaviček pro HAMR, tedy heat assisted magnetic recording. Princip této metody záznamu na diskové plotny spočívá v lokálním zahřátí nad Currieovu teplotu (nad níž feromagnetický materiál ztrácí svoje magnetické vlastnosti) a následném zápisu dat. Vedle magnetické části tak disková hlavička musí nést i něco, čím velmi lokálně a velmi rychle zahřeje dané místo plotny, aby následně mohl proběhnout zápis dat. To něco se v případě TDK jmenuje (jaké překvapení) laser.

    Lze předpokládat, že na tuto technologii musí být upraveny i samotné diskové plotny, tedy kromě vyšší hustoty (menšího magnetického pojiva a částeček) zejména co do schopnosti snášet tyto mnohočetné prudce-ohřívací cykly. Takové plotny na výstavě CEATEC 2012 v Japonsku, kde TDK tuto svoji technologii hlavičce předvedla, poskytla pro demonstraci Showa Denko. TDK ale hodlá také v blízké budoucnosti předvést HAMR hlavičky i na stávající harddiskové technologii, ve spolupráci s blíže nespecifikovaným výrobcem HDD.

    HAMR (dle označení, které před pěti lety ve svém věštění budoucnosti použila Seagate), případně TAMR (označení Fujitsu: thermal assisted magnetic recording) je víceméně dalším evolučním krokem za magnetooptickými disky let osmdesátých, či pozdějším systémem Sony MiniDisc. Jsou do něj vkládány naděje budoucího vývoje harddiskového segmentu, kterému dochází na stávajících technologiích dech. TDK předvedla hustotu 1,5 terabitu na palec čtvereční, což povede v blízké budoucnosti (sériová výroba je plánována na rok 2014) ke 2TB plotnám – a těch umí Hitachi (a nyní již i WD – o tom za chvíli) nacpat do 3,5palcového HDD pět – v budoucnu s heliem dokonce sedm, což si dovolme optimisticky zaokrouhlit na 15TB kapacitu 3,5palcového disku.

    Hardwarové novinky

    AMD Trinity pro desktopy – mírná až zanedbatelná nerevoluce

    link

    Od uvedení AMD Fusion APU rodiny „Llano“ jsme si pěkně počkali na nástupce. AMD „Trinity“ je zde a stjeně jako hi-endové desktopové procesory AMD přechází od architektury K10.5 (Phenomy II) k „Piledriveru“ (nástupce „Bulldozeru“). Takže od desktopového Trinity můžeme co do CPU části očekávat podobný vývoj: s bídou srovnatelný výkon při značně vyšších taktech a podobné spotřebě.

    Podle prvních testů potvrzuje desktopová „Trinity“ předpoklady: výkon je o něco nad „Llano“, je přibližně srovnatelný s konkurenčními procesory Intel Core stejné cenové kategorie v multi-threadu, v single ale zaostává i přes značně vyšší takt (známá vlastnost „Bulldozeru“ a očekávaná u „Piledriveru“). GPU část je ale oproti konkurenci znatelně lepší, 384jádrová grafika rodiny HD 7000 využívá architekturu VLIW-4, která odpovídá Radeonům HD 6900. Ač tedy počet stream procesorů oproti „Llano“ poklesl, i díky vyšší frekvenci je výkon vyšší.

    „Trinity“ nemám nejmenší chuť dlouze rozebírat, vlastně jde jen o mírnou evoluci v mezích zákona. Podporovaný takt DDR3 pamětí je stále 1866, nad tuto hodnotu nemá valný smysl jít (OC režim, u „Llano“ spíše nestabilní, než použitelný). I hodnoty TDP jsou u odpovídajících modelů zachovány, maximem je 100 W pro celý čip.

    Nejvyšší model A10-5800K se v českých e-shopech pohybuje kolem 2 900 Kč. Pro běžné domácí PC to bude velmi dobrá investice, tedy pokud počítáte, že v Linuxu budete zpočátku zápasit s nedostupností slušných či alespoň použitelných ovladačů. V opačném případě se vyplatí spíše zainvestovat do Intelu, případně doplněného o nějakou low-endovou GeForce (to kvůli VDPAU a výkonnějšímu 3D než jaké nabízí grafiky od Intelu)

    Hardwarové novinky

    Western Digital má vlastní 4TB disky

    link

    A přišel k nim poměrně jednoduše. Podle všeho totiž nové Caviary RE4 s kapacitou 4 TB nejsou ničím jiným než přeznačenými disky od Hitachi, které ve svých útrobách nesou pět diskových ploten. Byla to totiž právě Hitachi, která uvedla první 4TB disky se 7200 otáčkami, jaké mají tyto Westerny. Takže bych si dovolil drze předpokládat, že tyto RE4 jsou jen převlečené (a možná mírně firmwarově upravené) disky Hitachi Ultrastar.

    V našich končinách si na model WD4000FYYZ připravte zhruba 10 000 Kč+, to je obligátní daň za to nejlepší na trhu. 4TB Ultrastar, pokud jej v e-shopu vůbec někde ještě objevíte, nebyl nijak levnější. Vedle SATA varianty s 64 MB cache uvedl Western Digital i SAS verzi WD4001FYYG s 32 MB cache – její cena je víceméně stejná.

    Hardwarové novinky

    Amazon uvedl Kindle Paperwhite

    link

    Nejnovější generace čtečky elektronických knih od Amazonu přináší zbrusu novou technologii displeje s 212 ppi, 16 odstíny šedi a o 25 % vyšším kontrastem, podsvícením shora a některými softwarovými vylepšeními.

    Paperwhite a Paperwhite 3G (první pouze s Wi-Fi, druhý i s 3G) se začíná prodávat za 120, resp. 180 dolarů (to s reklamou, bez reklamy je to o 20 dolarů více). Součástí je aktualizovaný OS obohacený například o „Time to Read“ – jednoduchou funkci odhadující, kolik času vám zbývá do přečtení zbytku knihy.

    Čtečka má rozměry 169×117×9,1 mm (displej je 6palcový), váží 222 g, obsahuje 2 GB interní paměti (1,25 GB pro uživatelská data) a podporuje tyto formáty: Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively. Následující díky možnosti konverze: HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.10.2012 07:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    tedy pokud počítáte, že v Linuxu budete zpočátku zápasit s nedostupností slušných či alespoň použitelných ovladačů.

    Podpora trinity je v driveru od verze 6.14.4, která vyšla v březnu.

    5.10.2012 10:45 MeeGo - no future
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Což o to, podpora tam asi je, ale s kvalitou to IMHO nebude žádná sláva
    5.10.2012 10:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Kartu s 6xxx sérií používám denně a s kvalitou nemám nejmenší problém.
    Ravensun avatar 5.10.2012 12:31 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Koukám že Trinity je patice FM2. Netuší někdo jak tato patice vydrží do budoucna?

    Příjde mi, že FM1 tu nebyla moc dlouho než přišla FM2. Že to často obměnují
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    5.10.2012 14:08 HUgo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    FM2 tu bude hodně dlouho. FM1 byl spíše pouze pokus.
    5.10.2012 23:44 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Dost nešťastnej ovšem. Není tam prakticky nic, co by změnu vynucovalo, takže kdyby FM1 mavrhli trošku víc předvídavě, takž žádný FM2 nemusel být. Podle mě zkrátka u fm1 příliš pozdě zjistili, že budou později potřebovat nějaké změny, nebo něco.
    5.10.2012 14:11 HUgo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Souhlas, už mě tady odbčas ty kecy omílající nekvalitnost amd ovladačů štvou. To je prostě tvrzení z před deseti lety a ne teď. Stačí si najít nějaký test, třeba Phoronix a musí to být každému jasné.
    6.10.2012 10:17 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Benchmark a realita jsou dve ruzne veci. Ja bych do ne-NVidie nesel. AMD se hodi pro nekoho, kdo nechce hrat v Linuxu 3d hry.
    6.10.2012 12:10 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Možná vás to překvapí, ale takových lidí není vůbec málo. Tím spíš mezi potenciálními uživateli APU.
    6.10.2012 13:38 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    A já bych zas nešel do nvidie, těch problému s drivery v nejrůznějších situacích (moc stará karta, moc nová karta, moc staré jádro, moc nové jádro) bylo prostě příliš. Na intelech a občasné Ati je klid.
    6.10.2012 19:07 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Tak je to mozne. Treba jsem mel za tech poslednich par let, kdy mi rukama proslo nekolik desitek GK, vzdycky smulu.
    6.10.2012 01:33 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    Ale to je len 2D.
    the.max avatar 5.10.2012 20:35 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: TDK předvedla technologii pro 10TB+ pevné disky
    7 ploten, 2tb na jednu, to mi vychazi na 14 neformatovane kapacity, odhaduji to tedy nekam tesne pod 12 formatovane:-(
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    7.10.2012 17:15 Radim Kolář | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Trinity A10
    Ja se na desktop Trinity tesim, snad bude ta inzerovana podpora pro Ubuntu LTS opravdu funkcni. Presneji chci to kvuli 3D Unity.

    Z benchmarku jsem zjistil ze A10K je 8x rychlejsi nez muj dosavadni desktop co pouzivam na programovani. CPU vykon mi vubec nechybi, i v soucasnosti je to na programovani v Jave dostatecne rychly. V unixu mi nejvetsi efekt prinesla investice do disku a ram.

    Ted mne napada ze jsem se jeste nesetkal s tim aby se Unix desktopy vyhazovaly jako se to dela kdyz vyjdou nove windows. Kdyz jsou pomale tak se tam da light window manager a jede se dal. Vim i o 10 let starych pocitacich co porad s Ubuntu 8.04 slouzi. Neresi se tam problemy potrebujeme vsem koupit nove graficke karty aby jim tam fungovalo Aero.
    7.10.2012 19:22 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trinity A10

    Zato se v necelé půlce příštího roku (konec života 8.04 Server) bude řešit Unity 3D.

    Vždyť je to v tomto případě úplně to stejné. Kdo bude chtít zůstat na nepodporovaném systému, nechá si třeba Ubuntu 8.04 nebo Windows XP. Kdo bude chtít novější systém za cenu zpomalení, nainstaluje si nové Ubuntu s light DM nebo Windows s vypnutým Aero. Kdo bude chtít nový systém se superultra desktopovými efekty, použije Ubuntu 3D / Gnome 4 / KDE 5 nebo Windows s Aero.

    Ona ta, ehm, "optimalizace" na rychlejší HW jde vidět všude - i novější 3.x kernely jedou znatelně pomaleji na Pentiu 3, než 2.4.x kernely. Současný kernel vlastně ani nenastartuje s <16MB RAM (nebo tak nějak).

    7.10.2012 21:49 Radim Kolář | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trinity A10
    Ubuntu si ale muzete s nizkymi naklady podporovat svepomoci - nabackportujete si Javu, LO, Thunderbird a Firefox. Pokud to uz nekdo na netu neudelal.

    Zato u nepodporovanych XP riskujete utoky viru a OS si doma neopravite a upgrady typu IE 10 v XP nikdy nebudou.
    7.10.2012 22:53 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trinity A10

    To není pádný argument - na windowsu si zase nainstalujete komunitní .NET a C++ runtime, aby šel spustit "win7" Firefox/Chrome/Opera (pokud už nebudou verze pro XP). To samé antivir.

    Starý kernel zůstane na Ubuntu i na XP úplně stejně, náchylný na exploity stejným způsobem. Na Ubuntu by asi byla kompilace vlastního kernelu jednodušší, než port win7 kernelu do XP (pokud by to vůbec šlo), ale to už se ze starého Ubuntu stává prakticky nové, s novými programy a novým kernelem.

    Nicméně musím uznat pointu tu, že zatímco existují "aktivně" podporované GNU/Linux distribuce pro staré počítače, tak ve světě Windows nic do takových rozměrů nejde. Jsou "lightweight" modifikace win7, sám microsoft vydal kdysi odlehčenou verzi XP - WinFLP ("for legacy PCs"), ale nic z toho už dneska nemá (nebo v dohledné době nebude mít) podporu fixování kritických bezpečnostích chyb, zatímco takový Puppy Linux má svůj konec v nedohlednu.

    Takže ano, unixy mají tendence držet se na starším HW déle, bez vynucování poslední generace HW, ale rozhodně obecně neplatí "vydrží věčně" nebo "vydrží, dokud neselže HW", pokud bereme v úvahu updaty.

    Sám jedu na Fluxboxu @ Sandy Bridge. Ten samý Fluxbox jsem používal na P4, dříve Blackbox. Za tu dobu se dokonce zrychlil, několikanásobně. Do desktopu ale patří třeba i web browser a o tom se totéž říci nedá.

    Mohli bychom se tu dlouze hádat, co má a nemá smysl. Stejně jako se dá ještě dneska rozumně pracovat na P4 na GNU/Linuxu, tak se dá rozchodit na tom stejném HW i Windows 7, relativně použitelně (bez Aero, ...). Hodně záleží na tom, co člověk dělá - 3D grafikovi nebude daný HW stačit, ať už to na jakémkoli systému. Místo 50 stránkového flamewaru o Windows vs Linux navrhuji přejít ke kritice smartphonů a jejich pomalosti i na 1GHz dualcore procesorech :-D.

    8.10.2012 09:52 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trinity A10
    Si tam nasaďte CentOS 6 nebo 5 a bude to podporované ještě 8 (resp. 5) let jestli dobře počítám, a to včetně backportů Firefoxu a Thunderbirda.
    Jendа avatar 8.10.2012 20:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trinity A10
    Kdo bude chtít novější systém za cenu zpomalení
    A kdo bude chtít nový systém bez zpomalení na 10 let starém počítači, nainstaluje si moderní distribuci a nějaký rozumný WM.
    Ona ta, ehm, "optimalizace" na rychlejší HW jde vidět všude - i novější 3.x kernely jedou znatelně pomaleji na Pentiu 3, než 2.4.x kernely.
    To se mi nějak nezdá, v čem přesně by mělo to zpomalení spočívat a čím by mělo být způsobeno? Není to jen tím, že je distribuční kernel optimalizován při kompilaci pro nějakou jinou třídu procesorů, ale když si přeložíš něco speciálně pro to P3, půjde to furt stejně dobře?

    To, že moderní Linux nejde pořádně provozovat na stroji s méně než 16 MiB RAM, vím, nicméně teď se snad bavíme o starších desktopech, tedy tak to P3 a třeba 512 MiB RAM a tam je velikost kernelu v paměti zanedbatelná.

    Problémem je teda dost browser, když si alokuje sám třeba 300MB i víc…

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.