abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 290 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný

    4. 6. 2015 | David Ježek | Hardware | 5970×

    Vypukl Computex, a tak se strhla smršť více či méně zajímavých témat. Jednou z těch největších je představení třetí generace rozhraní Thunderbolt. Tohle rozhraní se vám bude opravdu líbit, takže jen můžeme doufat, že si třeba konečně najde cestu i do světa IBM PC. Pokud ne a bude nadále Mac-exkluzivitou, tak se pro jistotu podíváme v dnešních HWN i na další témata.

    Thunderbolt 3 kombinuje USB 3.1, 100W dobíjení, DisplayPort 1.2 s 4k/60Hz, 10Gbit ethernet a daisy chain propojení

    Seznam toho, co Thunderbolt 3 podporuje, je úctyhodný. Nechybí téměř nic z rozhraní, které se obvykle používají. Jak se říká, „za vším hledej ženu“, tedy v tomto případě tu nakousnutou z Cuppertina. Společnost Apple u posledních modelů svých notebooků vyhodila v rámci ztenčování konstrukce těla prakticky vše, zbyl jeden jediný samotinký konektor: USB typu C. Tedy ten nový, který se objevil s příchodem USB 3.1.

    Skrze něj tedy nové a příští stroje Apple budou řešit vše, takže s ohledem na celý jablečný ekosystém bylo jasné, že na to nějak musí reagovat rozhraní Intel Thunderbolt, které standardně dosud stavělo na miniDisplayPort konektoru. Jedna věc uklidní každého fanouška tohoto ovoce: Thunderbolt 3 je zpětně kompatibilní s Thuderboltem 2 i 1.

    Jen využívá ten USB Type C konektor. V něm díky dalšímu skokovému navýšení datové propustnosti - mimochodem celkově 80 Gbps, pěkně symetricky v obou směrech, tedy 40 + 40 Gbps - schová 10Gbps ethernet, 10Gbps USB 3.1 a k tomu dvojici grafických výstupů až do 4096×2160 / 60Hz a již zmíněnou podporu až dobíjení výkonem až 100 W, což je také specifikum posledních verzí USB.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    USB tak začíná kralovat světu periferií, neboť když už jej adaptoval Apple, za Jobse tradiční odpůrce tohoto „levného rozhraní pro socky“ a propagátor FireWire či později právě Thunderboltu, padla poslední bašta. Plné rychlosti dosahuje Thunderbolt 3 pouze s kvalitními kabely, ale i s pasivními běžnými kabely má jít dosahovat na rychlosti Thunderboltu 2, tedy 20 Gbps (patrně myšleno jako 20+20). Aktivní kabely dají dvojnásobek a připravuje se i optická verze, která oproti metalice s dosahem pouze 2 metry, prodlouží dosah snad až na 60 metrů.

    Na jednu stranu je Thunderbolt 3 opravdu úžasný. Intel dokáže vše potřebné vměstnat do jednoho konektoru a kabelu. Na druhou stranu se ale bez daisy-chain zapojení jednotlivých zařízení bez problémů obejdeme už řadu let. Pro většinu z nás je zbytečné mít ethernet či monitor vyvedený touto cestou, stejně tak úložiště si v pohodlí připojíme skrze běžný USB konektor. Pro běžná PC či běžné notebooky platformy IBM PC toto není nijak důležitá zpráva, zejména s ohledem na finance, které si případný přechod na Thunderbolt 3 vyžádá. Jednoho dne, až budou záslepky základních desek posety půl-napůl USB typu A a typu C, si možná na Thunderbolt opět nikdo nevzpomene. Tedy kromě Applistů, kteří jej budou k plné spokojenosti používat.

    Avago koupilo Broadcom za 37 miliard dolarů

    Minulý měsíc se ukáže jedním z největších z hlediska nákupů IT firem. Nejvíce zde vyčuhuje americké Avago, které za 37 miliard dolarů koupilo výrobce čipů Broadcom. Výsledná firma se tak stane šestým největším subjektem ve svém oboru a mimochodem bude nadále vystupovat pod názvem Broadcom - jméno je to přeci jenom známější. Celý proces ale ještě musí projít schvalovacím martýriem různých antimonopolních a regulačních úřadů. Každopádně díky větší velikosti bude mít budoucí Broadcom silnější pozici i ve vyjednávání s partnery, takže kdo ví, třeba by díky tomu mohly být jeho ARMové i jiné čipy levnější. Ale příliš prostoru k tomu, aby se to projevilo i v peněžence koncového zákazníka, asi není. Jinak cena 37 miliard bude vyplacena akcionářům Broadcomu tak, že 17 miliard půjde v hotovosti a 20 miliard formou akcií výsledného podniku. Akcionáři současného Broadcomu budou díky tomu držet zhruba třetinu akcií ve výsledné budoucí megafirmě.

    Intel koupil Alteru za 16,7 miliard dolarů

    Známý a dlouholetý tvůrce programovatelných obvodů Altera se stává součástí gigantu Intel. Ten firmu po delších jednáních kupuje za necelých 17 miliard dolarů a získává tak přístup k obrovskému know-how v oblasti návrhu FPGA čipů. Do budoucna by měly být tyto technologie začleněny jak do stávajících produktů Intelu, tak být základem pro vytvoření nových tříd produktů. Hovoří se v první vlně zejména o obohacení procesorů Xeon / Xeon Phi o plně programovatelnou logiku, ale využití bude daleko širší.

    APU AMD Carrizo je tu, o 4 až 15 % na takt rychlejší než předchůdce

    již před delší dobou představená nová architektura AMD konečně přichází na trh. Carrizo APU nesou na svém křemíku jak nová CPU jádra Excavator, tak vylepšenou GPU část 3. GCN generace (odvozeno od GPU Tonga z Radeonu R9 285), která mimo jiné hardwarové zvládá 4k H.265 video a ve 3D též delta kompresi.

    HWN

    Novinky CPU část zahrnují nové instrukční sady a instrukce (AVX2, MOVBE, SMEP, BMI 1+2), vylepšení v oblasti FPU jednotky, lepší predikci a prefetch, vyrovnávací paměti s nižší latencí a také větší datovou L1 cache. A díky vylepšením ve výrobě a lepšímu řízení spotřeby dokáže být CPU část Carrizo až o polovinu energeticky efektivnější než předchůdce.

    HWN HWN HWN HWN HWN

    GPU část nese mimo jiné nový video dekodér, který hardwarově zvládá 4k H.265 video při 60 snímcích za sekundu. Díky tomu pochopitelně umí úsporněji dekódovat FullHD video a celkově být i s GPU částí opět energeticky efektivnější než předchozí generace. GPU nese 512 stream procesorů, což je takový relativně příjemný základ na nenáročné hraní v maximálně FullHD (či spíše menším rozlišení).

    GeForce GTX 980 Ti je osekaný Titan X s poloviční pamětí

    Zatímco GeForce GTX Titan X nese plně aktivní 1002/1075MHz GPU GM200 s 3072 CUDA jádry, 192 TMu a 96 ROP jednotkami, GeForce GTX 980 Ti využívá jen 2816 / 176 / 96 jednotek. To jí dává o něco nižší výkon, ale také za daleko nižší cenu. I paměti je zde totiž polovina, nikoli 12, ale 6 GB GDDR5 s efektivním taktem 7,0 GHz, takže karta může být výrazně levnější, byť při stejném TDP 250 W.

    A opravdu, podle testů ukazuje nový model výkon téměř na úrovni svého většího sourozence, což Nvidii dává šanci mít na trhu dobré řešení na moment, kdy se objeví next-gen Radeon s HBM pamětmi. Nvidia totiž snížila doporučenou koncovou cenu na 649 dolarů, což je v porovnání s 999 dolary za Titan X výtečné. Jen je třeba do budoucna míti na paměti, že můžete narazit u nějakých budoucích her a ve 4k rozlišeních na situace, kdy 6 GB grafické paměti nebude dostačovat. GeForce GTX 980 Ti přitom podporuje rozlišení displejů až do 5120×3200, tedy včetně nyní standardně dostupných monitorů s panelem o rozlišení 5120×2880.

    GeForce GTX 980 Ti začínají s cenou na baťovských 19 999 Kč.

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.6.2015 01:12 fe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    USB tak začíná kralovat světu periferií, neboť když už jej adaptoval Apple, za Jobse tradiční odpůrce tohoto „levného rozhraní pro socky“ a propagátor FireWire či později právě Thunderboltu, padla poslední bašta.

     

    Je znát, že jste mladý a nepamatujete.

    Karty USB 1.0 byly na trhu od roku 1995 – nikdo to nepoužíval, protože nebyly periferie. Kdyby Apple neosadil prvni iMac (1998) pouze USB tak dodnes o USB nezavadíte nikde. FireWire Apple nasadil až o rok později a jen proto, že USB bylo prostě pomalé a jako rozhraní pro digitální kamery se jaksi nehodilo – myšlenka Digital HUB by tenkrát pouze s USB prosadit nešla.

    5.6.2015 18:21 Sinuhet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Přesně to mě taky zarazilo. Mezi 1985 a 1997 nebyl Jobs v Apple, a když se vrátil, vyšel iMac s USB.
    6.6.2015 08:57 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Nezmysel, USB bolo a pouzivalo sa. Ked sa chcete hadat mozem dokazat zakladovou doskou z roku 1997 - ma este aj ISA a dva USB. Pokial si to dobra pamatam, tak praveze Apple bol jeden z poslednych, ktory nasadili USB, zato vsak bombasticky a ako obycajne sa tvarili, ze su majistri sveta. Inak mam aj jeden z prvych iMacov a ked porovnam kvalitu vyhotovenia zakladovej dosky a celkovo vybavenie, s tou lacnou PC doskou, tak je jasne preco ma Apple take zisky. Len jeden detail, zatialco je PC doska z roku 1997 plne funkcna, na zakladovke iMac-u sa rozpadavaju cinovane spoje...
    10.6.2015 15:40 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus#Historie
    5.6.2015 08:23 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Pro ekonomiku, politiku i celou společnost není nic lepšího, než skupovat firmy a vyvtářet giganty, velkopodniky-mpéria. Je pak možné diktovat nejen dodavatelům, odběratelům a koncovým zákazníkům, ale i celým společnostem a státům...
    http://bandzone.cz/_90972
    5.6.2015 16:10 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Veškerou monopolizací jde ekonomika do háje.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    8.6.2015 14:44 zadničák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Přičemž monopolizace je jen důsledek příliš volného a neregulovaného trhu...
    5.6.2015 09:31 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Tou optickou verzí T3 by se to napájení řešilo jak jen tak pro zajímavost?
    Ravensun avatar 5.6.2015 09:54 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný

    Omotáte to metalickou dvojlinkou, na kterou přivedete napětí třeba z USB ;) :)

    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    5.6.2015 10:27 flakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Na jedné straně halogen a na druhé foto panel.
    5.6.2015 11:02 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    :-D dobre ty
    5.6.2015 11:13 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Nebyl by lepsi mechanicky nahon nejakym milym bowdenem na drue strane maly alternatorek? Melo by to lepsi ucinnost a pro 100W by to nemuselo byt ani moc hlucne. :-P

    A pro nektere zarizeni by se usetrila i konverze energie tam/zpet... ruzne usb vetracky, disky... :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    vlk avatar 5.6.2015 13:02 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný

    to je dobre, malo by to vyhodu, ze ked budes na chalupe bez elektriky, tak na koniec das malu kluku a mozes nabijat notas.

    jo ale zase ma to cele jednu nevyhodu, predstav si ze sa naraz zmeni zatazenie a kabel sa poskruca az niekoho uskrti, by som si to teda nebral na triko. to treba vymysliet sofistikovanejsie - napriklad ako su symetricke vedenia, tak tam by boli bowdeny 2 a kazdy by sa tocil opacnym smerom....

    You don't exist, Go away !
    Josef Kufner avatar 5.6.2015 13:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    A nebo dvě hadičky na vodu a mlýnské kolo.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    5.6.2015 16:35 Viktor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    A nebo křečka v kole :-D
    9.6.2015 13:19 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    A jak mu tim thunderboltem budes posilat krmeni?
    6.6.2015 11:05 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    juuuu ... s vodotrysem... ja to chcuuuu :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    5.6.2015 19:54 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Optická verze bude nejpíš vypadat podobně jako "metalická" a ne jako samotné optické vlákno (či vlákna) jako třeba u TOSLINKu, jediný rozdíl bude v tom, že místo drátů se signálem budou v kabelu optická vlákna (v kratších nejspíš plastová, v delších možná i skleněná), ale kovové drátny na napájení tam budou stále. Jediný rozdíl pak bude nižší ohebnost kabelu, aby nedošlo k ohnutí pod minimální poloměr.
    6.6.2015 05:10 adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Kabely Corningu, se kterým Intel spolupracuje, se dají klidně omotat kolem tužky. Takže s tou ohebností bych to neviděl jako větší problém.
    5.6.2015 13:03 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    100W skrz USB?

    Předpokládám, že zpětně kompatibilní, takže na 5V?

    To by bylo 20A. (pokud si dobře pamatuju zákon pana Ohma, ale už jsem v ruce nedržel pájku nějakou dobu, tak mě kdyžak prosím opravte)

    Jsem docela zvědav na "taky USB kabely", které mají problém po 2 metrech s rušením, za jak dlouho se roztečou. (trošku nadsázka, ale všichni známe kvalitu některých výrobků) :)
    Josef Kufner avatar 5.6.2015 13:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Leží mi tu jeden tablet, který si svou USB nabíječku přepne z těch 5V asi na 20V.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.6.2015 15:32 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Na 100W při 20V to bude chtít průřez aspoň 0,75 mm2.
    Jendа avatar 5.6.2015 13:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    pokud si dobře pamatuju zákon pana Ohma
    To je jiný zákon, ale máš to dobře.

    Jenže zpětná kompatibilita zde znamená, že si zařízení může po připojení na 5 V vyjednat vyšší napětí.

    Přijde mi to zbytečně překomplikované a náchylné k problémům.
    5.6.2015 13:30 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Díky (oběma)

    Myslím, že o těch 20V kdysi četl dokumentaci, jen mi to teď nějak vypadlo.

    Už je to nějaký pátek, tak si ty všechny chytré pány nepamatuju, ale aspoň že to je matematicky/fyzikálně správně :)
    5.6.2015 15:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Když si vybavím incidenty, kdy si výrobce kód, který nepotřeboval, předefinoval na jiný účel (např. LG CD-ROM vs. Mandrake), případně si přivlastnil kód rezervovaný pro budoucí využití, tak snad jen "To neděláš dobře, Jaromíre, s těma sirkama."
    Heron avatar 5.6.2015 15:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    +1
    5.6.2015 19:17 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Tak aspoň bude autodestrukce device přímo ve specifikaci :-D, nebo aspoň návod pro FTDI, jak eliminovat budoucí fake čipy :-D.
    5.6.2015 19:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Co si tak vzpomínám, tak v tomhle konkrétním případě byla chyba fake chipů v podstatě v tom, že se chovaly korektněji než ty originály.
    5.6.2015 19:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    To asi jo, dúležité ale je, že si nechaly přepsat konfigurační paměť. Takže pokud bude vlastnost 20V USB zařízení definována také tam, tak stačí změnit správný bit a BLAM.
    5.6.2015 19:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    [joke] Já bych tam dal střídavej proud s frekvencí tak 0.1 až 1 MHz, v cílovým zařízení by mohl být zjednodušenej spínanej zdroj a s nekvalitními kabely by fungovalo i bezdrátové nabíjení :-D (dokonce i pro nonUSB zařízení :-D). [/joke]
    5.6.2015 17:11 a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Pozor na šipky.

    100W je označené nabíjení NOTEBOOKU z externího zařízení resp. docku.
    5.6.2015 18:05 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Na jednu stranu je Thunderbolt 3 opravdu úžasný. Intel dokáže vše potřebné vměstnat do jednoho konektoru a kabelu. Na druhou stranu se ale bez daisy-chain zapojení jednotlivých zařízení bez problémů obejdeme už řadu let. Pro většinu z nás je zbytečné mít ethernet či monitor vyvedený touto cestou, stejně tak úložiště si v pohodlí připojíme skrze běžný USB konektor. Pro běžná PC či běžné notebooky platformy IBM PC toto není nijak důležitá zpráva, zejména s ohledem na finance, které si případný přechod na Thunderbolt 3 vyžádá. Jednoho dne, až budou záslepky základních desek posety půl-napůl USB typu A a typu C, si možná na Thunderbolt opět nikdo nevzpomene. Tedy kromě Applistů, kteří jej budou k plné spokojenosti používat.

    Obejít se bez daisy-chyin? No nevím, možná jsem staromilec, ale nad Firewarem jsem zamačkával slzu. Už jen to, že přenos byl rychlý a zátěž procesoru malá, bylo pozitivní. A to že jsem měl na fireware vypalovačku (která jela 3x rychleji než při přenosu přes USB) a v ní zastrčenou kameru, a jen jsem litoval, že externí disky nemají toto rozhraní. Obrovský výskyt USB hubů a dalších retralnslaček jen ilustruje, že daiy-chain je v podstatě přirozené.

    Cena? Pokud budu chtít 10G Ethernet tak to také nebude jednoduché a levné stejně tak jako cokoliv, co by mě udělalo konektivitu na 2 monitory na 4K/60Hz.

    Problém s jabkem a jeho komunikačními stadardy je v jeho cílené a úmyslné odrazující licenční politice. Celé tohle se v současnosti asi obsluhuje řádkou chipů v značné ceně, ale naprosto jasně si dokážu představit, že když by bylo jabko vstřícně, tak za dva roky se vyvinou chipy, které by zvládly obsluhu všeho takového, a které by byly v masovém množství a byly by levné. Tak jako v současnosti jsou levné chipy, které dělají 1Gb Ethernet a jsou všude (asi ne až tak levné, ale v podstatě dost levné)
    Jendа avatar 5.6.2015 19:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Obrovský výskyt USB hubů a dalších retralnslaček jen ilustruje, že daiy-chain je v podstatě přirozené.
    To se mi nezdá, že by vyplývalo.

    U daisychain zapojení je problém když člověk používá zařízení na konci a potřebuje odpojit něco uprostřed… A jak by měla vypadat třeba daisychainovaná myš, nebo obecně zařízení, které chceš mít daleko? Další logika v konektoru?
    6.6.2015 00:18 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Ano, to je problém, a to dost záleží na tom, jestli ty připojovaná zařízení jsou spíše stabilní nebo spíše dynamicky připojované. I v té době měla moje Fireware karta 3 konektory takže jsem neměl jen jedinou větev. Jinak si celkem jednoduše dokážu představit v daisychainu monitory, (druhy zapojen do prvniho) s tou myší i ted znám dost lidi, co mají myš a klávesnici v USB portech na monitoru. retezení comp-klavesnice-myš mi připadá přirozené. ale tyhle periferie nejsou o rychlosti. hub sice je principielně jiný než daisy, ale to, co jsem tím chtěl pripodobnit, že daisy je v podstatě nějaká forma sběrnice s rízením přístupu k mediu a prípadě refershem signálu, hub přístup k mediu buď trochu řeší a nebo se na kolize vykašle ať se všichni porvou a trpí výkon. ale oba dostanou do jedné linky více signálů. Nejsem si vůbec jist jestli něco jako huby bylo vůbec v záměru USB tvůrců a jestli to není jen obezlička právě jak dostat více signálu pres jednu linku.
    pavlix avatar 5.6.2015 20:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Obrovský výskyt USB hubů a dalších retralnslaček jen ilustruje, že daiy-chain je v podstatě přirozené.
    Hub a daisy chain jsou úplně odlišné topologie, ne?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.6.2015 23:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Jsou, ale cynik by asi poznamenal, že se čtyřportovými huby (u USB nejobvyklejší) už ten rozdíl není tak zásadní. :-)
    5.6.2015 23:55 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    díky, takto jsem to myslel. Poznámka o odpojování vnitřního zařízení z daisychain je samozřejmě podstatná. Nahazuje otázku, jak moc jsou zařízení připojována dynamicky, a jak moc jsou sice externí ale v podstatě stabilní připojení.
    pavlix avatar 8.6.2015 08:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Ani bych neřekl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.6.2015 19:50 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt 3 je úžasný
    Intel koupil Alteru za 16,7 miliard dolarů
    No to bude legrace :-(, když vidím, jak Intel umožňuje hrát si konfigurací hardware (zamčené násobiče, kompatibilita socketů) ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.