abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps

    9. 8. 2013 | David Ježek | Hardware | 5951×

    Nejnovější verzi rozhraní USB lze svým způsobem považovat za poslední hřebíček do rakve masivnějšího rozšíření Thunderboltu: dosahuje totiž na jeho rychlosti. IBM pro změnu otevírá platformu POWER, AMD chystá 20nm Radeony a Panasonic představil Lumix GX7…

    Obsah

    USB 3.1 zrychluje na 10 Gbps

    link

    Specifikace USB 3.1 z pera USB 3.0 Promoter Group je hotova, je nadále zpětně kompatibilní, ale zrychluje na dvojnásobek. Tak by se daly stručně shrnout novinky, které dle mého názoru definitivně posílají Thunderbolt do míst, kam patří: fajnšmekrové rozhraní pro ty, kterým „je běžný denní chléb plebejců“ pomalým.

    Toto je víceméně formální potvrzení již dříve známých informací. USB 3.1 pak celkem logicky využívá stejné konektory a kabely jako 3.0 a je zpětně kompatibilní s USB 2.0. Jsem velmi zvědavý, jestli tuhle brutální rychlost budou dávat i levné čínské kabely z eBaye a podobných míst. Ale to je jiná písnička.

    První produkty s podporou USB 3.1 by se mohly objevit již letos, tradičně čekejme USB flashky, pevné disky, externí SSD či čtečky paměťových karet, jinak tohle rozhraní moc využití z hlediska omezení rychlosti nemá. Pokud bych to bral čistě marketingově, přijde mi škoda, že dvojnásobně rychlejší specifikace nenese označení USB 4.0. Ale možná tvůrci usoudili, že 3.1 bude lépe evokovat kompatibilní zařízení z hlediska konektorů a kabelů. Každopádně současný Thunderbolt s obousměrným 10Gbps toho už nemá moc co nabídnout, možná že zrychlení na 20Gbps jej učiní opět o něco zajímavějším, ale slibovaných původních 100 gigabitů to není a výrobci od tohoto rozhraní dávají spíše ruce pryč (Acer to ohlásil jasně: již žadný TB, pouze USB 3.x).

    IBM a další zakládají OpenPOWER Consortium

    link

    Cílem nové organizace je posílení pozice, či lépe zastavení propadu platformy IBM POWER. Členy jsou Google, IBM, Mellanox, NVIDIA a Tyan (a další jsou vítáni s otevřenou náručí) a jejich cílem je vylepšování jednotlivých aspektů serverů s procesory POWER, aby byly efektivnější, rychlejší, lepší a také lépe spolupracovaly s GPU – od toho je zde Nvidia, která vedle x86 a ARMu kuje své železo i na této kovadlině.

    Otázkou je, jestli snaha IBM s jejími partnery nepřichází příliš pozdě, ale to ukáže až čas a případný (ne)zájem zákazníků. Každopádně se platforma POWER, po vzoru ARMu nebo čerstvě GPU technologií Nvidia, tímto otevírá světu, kdokoli si ji může licencovat a začít na ní stavět své produkty. IBM a spol budou schopny dodat potřebnou podporu a zkušenosti.

    Hardwarové novinky

    Radeony HD 9000 v říjnu, „HD 10000“ příští rok, na 20 nanometrech

    link

    Jedno velké „pokud“ prozatím visí nad následujícími informacemi, ale jelikož na 28nm procesu u TSMC visí všechna GPU od prosince 2011, lze předpokládat, že ono „pokud“ se stane realitou. Řeč je o uvedení 20nm GPU na trh. Ale to předbíhám.

    Aktuální generace GPU AMD GCN, tedy Radeony HD 7000, to mají pomalu, ale jistě, spočítané. AMD v tuto chvíli značně zlevnila duální Radeon HD 7990 a přišly též slevy modelů řad HD 7700 až 7900. Zkrátka a dobře, nová generace HD 9000 je na spadnutí.

    Na trh mají jako první jít karty z profi sféry, tedy nějaká ta FirePro. Možná se AMD hodlá chytit úspěšné strategie konkurenční Nvidie, jejíž GeForce GTX Titan také mohla přijít až poté, co se majorita trhu nasytila kartami Tesla K20 a 20X. To se stane v září, teprve v říjnu či listopadu se objeví hi-end nové generace HD 9000 (alias „Volcanic Islands“) pro běžné spotřebitele – údajně v souvislosti s vydáním hry Battlefield 4, které je naplánováno na 32. října.

    Jelikož by ale řada HD 9000 neměla představovat nějaký zázračný superskok proti HD 7000 (přesto ale bude poměrně zajímavá a viditelně výkonnější), povězme si i o řadě následující. Jak ji AMD nazve, to nechám pro dnešek koňovi (má větší hlavu než já), říkejme jí v tuto chvíli kódovým označením „Pirate Islands“. Informace zevnitř utility HWiNFO (přímo od jejího autora) hovoří o třech GPU: „Bermuda“, „Fiji“ a „Treasure“, která bych viděl jako mainstream, nižší a vyšší hi-end, tedy něco jako HD 10700, 10800 a 10900.

    AMD se u nich podle všeho chytí na jistou variaci tick-tock procesu u Intelu: tyto čipy se od HD 9000 nebudou příliš lišit, jejich hlavním úkolem bude přechod od 28nm ke 20nm výrobě. Jakou úsporu provozních nákladů to přinese, to odhalí až doba řekněme za rok až rok a půl (úplný optimista nejsem), také záleží, kolik si za to vše nechá TSMC zaplatit a jaké budou k dispozici výrobní kapacity.

    Panasonic Lumix DMC-GX7 – bezzrcadlovka k zulíbání

    link

    Japonský Panasonic vylepšil svůj předloňský model micro-four-thirds bezzrcadlovky GX1 tak, že se opět stává poměrně těžko odolatelným. Rozlišení 16 Mpix (4592×3448) zůstává, zlepšuje se ale ISO rozsah snímače na 125 až 25600. Displej je nově výklopný s 1040k body, video je typu AVCHD 2.0, tedy včetně 1080/60p (v našich končinách 50p a s EU-omezením na 29 minut a 59 sekund maximální délky souvislého záznamu pro přístroje bez dodatečného cla na videokamery) a vyššího datového toku 28 Mbps.

    Oproti GX1 pak do výbavy přibily novinky: Wi-Fi rozhraní, NFC, integrovaný výklopný elektronický hledáček s 2764,8 milióny pixelů, podpora režimu 24p videa, lepší AF za horších světelných podmínek, tříúrovňové zvýraznění focus peakingu, synchronizace závěrky s bleskem až do času 1/320, stabilizace snímače a dva otočné voliče namísto dosavadního jednoho. Panasonic zkrátka našťouchal tohle malé tělo až po okraj věcmi, které dosud příslušely spíše video řadě GHx.

    Cena bude nepochybně velmi vysoká, ale to už tak u těchto přístrojů bývá. Za stejné peníze máte ve světě APS-C D-SLR foťáky s daleko lepší kvalitou výstupu, ale pro někoho jsou rozhodující spíše rozměry a hmotnost a také výbava. Tento model měří 122,60 × 70,7 × 54,6 mm, váží 402 gramů a udělá na jedno nabití se seťákem 350 fotek (dle metodiky CIPA).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Maleček avatar 9.8.2013 00:23 Petr Maleček | skóre: 28 | Plzeň - Bolevec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    S tím rozdílem, že Thunderbold té rychlosti v reálu opravdu může dosáhnout. USB se k ní nepřiblíží ani vzdáleně.
    LinMuck, WinFuck :-P
    9.8.2013 10:01 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Thunderbolt je kompletne zabity produkt. Na trhu neni misto pro dalsi konektor ktery neprinasi nic noveho. A pritom puvodni idea byla tak nadherna, levny opticky 10gbit. Docela rad bych vedel kde tahle idea skoncila.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    9.8.2013 15:09 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Me tedy Thunderbolt od zacatku prisel jako neprilis smysluplny bastl - multiplexovat PCIe a DisplayPort je IMHO dost pitomost. Zaprve uz do DisplayPortu muze byt zamultiplexovano vsechno mozne, tak dava vetsi smysl jen posilit auxiliary kanal u DisplayPortu, nez nad nim stavet dalsi vrstvu. Zadruhe michat PCIe do beznych konektoru pro periferie je problematicke mimo jine z hlediska bezpecnosti a stability.
    9.8.2013 15:41 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Zas kdyby se objevily levné PCIe karty s Thunderboltem, mohl z toho být levný a rychlý low-latency interconnect pro malé clustery. Ideální třeba pro DRBD replikaci místo 10 Gb Ethernetu nebo Infiniband. I když nevím, jestli návrh Thunderboltu na logické vrstvě umožňuje host-host komunikaci.
    9.8.2013 22:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    I pokud by to neumožňoval, tak vzhledem k potřebě aktivních konektorů by neměl být problém něco takového udělat, stejně jako existují USB "Laplink" kabely. Větši problém bych viděl spíš v licencích.
    10.8.2013 09:28 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Zajímavý nápad. Podle mého tady TB přebírá vlastnosti PCI-e, tzn. "jediný root complex míti budeš". Potažmo host-to-host komunikace půjde leda přes virtuální síťovku s dvěma a více PCI-e porty, nebo přes virtuální IB adaptér s dvěma a více porty, nebo přes nějaký obecný PCI-e device na ten způsob (optimalizovaný pro spolupráci s HPC knihovnami).

    Kolmo na to jde ještě virtualizace. Čili ta věc by optimálně měla umět taky ještě PCI-e IOV (v intelštině VT-d).

    http://www.intel.com/content/www/us/en/pci-express/pci-sig-sr-iov-primer-sr-iov-technology-paper.html

    http://www.lsi.com/downloads/Public/Custom%20Silicon/Custom%20Silicon%20Common%20Files/IOV_Switch_WP_fin.pdf

    Ještě jsem přemejšlel, pokud by to nepoužívalo adresaci jako Ethernet nebo SCSI/IB, jak vlastně adresovat "sousedy v clusteru". A napadlo mě, že by se mohli objevovat jako samostatná PCI-e zařízení, včetně hot-plugu :-) Pokud jich nebude moc. Takhle namapovat si celou RAMku souseda (no dobře, tak jenom vyhrazené okno) jako PCI MEM BAR... to by byla sranda :-) Popravdě ona by ta sousedova RAMka ani nemusela být namapovaná do BARu, hlavně aby do ní chodilo DMA...

    Tenhle whitepaper od GE je hodně blízko mé představě:

    http://www.ge-ip.com/userfiles/file/pci_express_peer-to-peer_interconnect_wp_gft804.pdf

    Všimněte si, že je tam vždycky jeden uzel jako "doménový hostitel" a ostatní uzly jsou jeho slavové. Chybí mi tam něco jako samostatný "PCI-e crossbar" mezi několika rovnocennými hostiteli.

    Materiály firmy PLX poněkud tajemně zmiňují u jejich velkých switchů možnost "peer to peer" komunikace - ale mám pocit, že to znamená spíš "target to target" než "host to host".

    http://www.plxtech.com/products/expresslane/switches

    Ještě mě napadá, použít nějaký switch pro víc hostitelů, vrazit do něj síťovku s podporou VT-d a komunikovat po ethernetu mezi hostiteli jenom v rámci té síťovky :-) ale to je takové neelegantní řešení na koleně...

    Popravdě jde spíš o ten externí PCI-e switch s více PCI-e porty (konkrétně možná s velkým počtem úzkých hostitelských portů), než o to, jak to připojit do PC. Nějaké repeaterové kartičky pro vyvedení PCI-e ven z počítače už jsem viděl (příbal u malých externích RAIDů) - byly na tom nějaké transceivery od Pericomu. Thunderbolt nebo PCI-e, to je jenom otázka "pasivní redukce".

    http://www.pericom.com/protocols/pci-and-pcie-technology/

    http://www.magma.com/catalog

    http://www.onestopsystems.com/direct_attached_products.php

    PCI-e switche s podporou IOV se dělají spíš pro menší počet hostitelů a široké porty. A na úrovni "krabic ke koupení" bych to čekal spíš v backplanu nějakého žiletkového šasi, než jako 1U krabici do racku s několika porty externí PCI-e pro kabely k hostitelům.

    Co do reálných produktů, nakonec asi nejblíž je tahle karta:

    http://www.dolphinics.com/products/IXH610.html
    [:wq]
    14.8.2013 20:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Ještě mě napadá, když už HPC a minimální latence, proč chodit ke kováříčkovi v podobě PCI-e, když to jde zřejmě řešit ještě "blíže u pramene":

    http://www.numascale.com/numa_smp_adapter.html

    http://www.hypertransport.org/docs/uploads/Why_Torus_Main.pdf

    http://ra.ziti.uni-heidelberg.de/coeht/pages/events/20110208/presentations/HYPERSHARE.pdf

    Zřejmě existují koherentní i nekoherentní varianty.

    Možná že případné řešení ve stylu "maticový PCI-e IOMEM mappper" vychází zbytečně drahé a slabé...

    [:wq]
    16.8.2013 03:44 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Každopádně zajímavé, vědět že něco takového existuje! Jsem si říkal, že to bude něco jako SGI NUMALink, a oni to v tom paperu sami zmiňují... Přes PCIe by nedostali takovou propustnost, a i latence by byly o něco vyšší. Tohle je fakt high-end.

    Tipoval bych ale, že to bude cenou silně i nad Infiniband (i když zas odpadají aktivní switche), vlastnostmi ale také, takže asi oprávněně.

    No, já jsem na začátku spíš myslel na to, že kdyby Thunderbolt pronikl výrazněji do consumer segmentu, dalo by se nad tím třeba postavit skutečně levné řešení třeba pro případy, kde je dneska 10Gb Eth zbytečně nákladná věc (tak hrozné už to není, ale i tak), třeba pro propojení 2-4 uzlů pro DRBD nebo databázovou replikaci.
    9.8.2013 17:56 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Zadruhe michat PCIe do beznych konektoru pro periferie je problematicke mimo jine z hlediska bezpecnosti a stability..
    Není to stejné jako Express Card, kde s hotplug v zásadě není problém?
    Jendа avatar 9.8.2013 19:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Jenže do toho si nepřipojuješ běžně cizí flashdisky/externí disky, na DefConu backdoornutý projektor atd.
    10.8.2013 00:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Já bych byl pro takové připojení, aspoň by se vylepšila virtualizace device←→RAM.
    10.8.2013 08:35 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Mně se zase moc nelíbilo, že by se do PC mělo hotplugovat rovnou na PCI sběrnici kde co, co si kdo přinese. Na PCI je mnohem míň zařízení, na která zaberou class-based drivery - na rozdíl od USB, kde spousta device classes často dedicated driver vůbec nepotřebuje.
    [:wq]
    13.8.2013 13:45 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    neprinasi nic noveho? co treba moznost pripojit externi GPU ci jine zarizeni primo na PCI-E sbernici? co treba uplne jine latence/vytizeni CPU oproti USB? srovnavat PCI-E s USB vazne nejde
    9.8.2013 11:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps

    Lidé si ale zvykli, že "všichni lžou", takže nevěří, že by uváděné hodnoty mohly být v praxi běžně dosažitelné. Proto je asi lepší mít vyšší teoretické (marketingové) hodnoty, než uvádět sice nižší, ale prakticky a trvale dosahované.

    Pak samozřejmě hrají roli i věci jako licenční politika, cenová politika a v případě USB i "síla zvyku". To, že je USB 3.0 konektor zpětně kompatibilní s USB 2.0, přestože se člověku při pohledu na jeho návrh zježí chlupy po celém těle, je prostě obrovské plus.

    Stanislav Brabec avatar 12.8.2013 18:09 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    To, že je USB 3.0 konektor zpětně kompatibilní s USB 2.0, přestože se člověku při pohledu na jeho návrh zježí chlupy po celém těle, je prostě obrovské plus.
    A což teprve takový konektor USB 3.0 + eSATApd. To je teprve konektorové peklo. Jedna zásuvka, do které pasuje USB 2.0, USB 3.x, eSATA, eSATAp a eSATApd.

    A to nám do toho ještě nedávno schválili nový protokol a konektor na USB (3.0) Pover Delivery. A na trh přicházejí SATA zařízení, které potřebují i 3,3V, takže je nejspíš na obzoru eSATApt.
    9.8.2013 14:48 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    AFAIK u Thunderboltu jde (podobne jako u rychlosti udavanych u SATA ci PCIe) o hrubou bitrate (tedy rychlost posilani bitu na fyzicke vrstve, ale bez zapocitani overheadu fyzicke vrstvy, jmenovite 8b/10b kodovani), cista bitrate je tedy jen 8 Gbps - a to je stale jen rychlost fyzicke vrstvy, bez overheadu vyssich vrstev.
    10.8.2013 17:09 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    PCI Express IIRC, stejně jako SATA, používá kódování 10/8. Takže teoretických 10 Gb/s v rámci fyzické vrstvy = 1 GB/s dat (pořád teoreticky).
    10.8.2013 20:50 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Záleží na verzi, od 3.0 je i 128/130.
    9.8.2013 00:37 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše USB 3
    Od chvíle co jsem si ověřil že dobrý externí disk na USB 3 je bevadně použitelný i pro VDI disky VirtualBoxu tak se eSATA a spol můžou jít zahrabat. Ale samozřejmě hodně záleží na elektronice v té hliníkové krabičce a pochopotelně i na disku samotném, takže to před koupí chce udělat patřičný průzkum recenzí a připravit se že ty opravdu rychlé krabičky stojí několikrát víc než šedý průměr který se sice tváří jako USB3 ale rychlost tomu zdaleka neodpovídá.
    9.8.2013 00:57 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    S tim rozdilem ze si na esata pripojim klido 5 disku pres expander za petikilo, kdezto na USB si pripojim leda prd. A nepotrebuju na to ani 10GHz CPU abych se dostal na slusnou rychlost.
    9.8.2013 02:31 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    No, potom, co jsem viděl lidi, co si po eSATA ten disk(y) odpražili, tak radši zůstanu u vcelku blbuvzdorného USB.
    9.8.2013 07:58 atirage21 | skóre: 10 | blog: attila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    No ja som tak pri eSate poškodil 2 disky, lebo až pri druhom som zistil, že po "bezpečnom" odpojení disku ten disk nechcel zaparkovať hlavičku a následne som s tým diskom cestoval 500 km tam a späť. Ten istý disk a v tom istom boxe pri pripojení cez USB vedel pekne zaparkovať hlavičku. Tak je blbá chyba na strane užívateľov alebo niekde spravili chybu inžinieri z DDR ?
    9.8.2013 08:47 Program
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Vzhledem k tomu, že disk parkuje hlavičky při prostém odpojení energie (hlavička nesmí zůstat nad plotnou, pokud klesnou otáčky, nebo je po ní, což by znamenalo zničený disk při jakémkoli výpadku proudu, vypnutí), tak se muselo stát něco jiného, otázka je co. Rozhranní by na to nemělo mít sebemenší vliv.
    9.8.2013 10:53 atirage21 | skóre: 10 | blog: attila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    S tým nemôžem súhlasiť. Možno platí to iba v prípade 2,5 palcových diskoch, ale pri externom boxe 3,5 palcoveho disku s vlastným samostatným napajaním a tlačítkom vypnutia tak tomu žiaľ nebolo:/. Môj logicky bezpečný postup (aspoň som si v tom čase myslel) bol 1. softwarovo odpojiť disk, zatlačiť gombík vypnutia na boxe a po vypnutí vytiahnúť kábel z elektriny. Žiaľ takto som si zničil 2 disky v dobách, kedy disky sa cenovo vyšvihli na historické maximá :/.
    9.8.2013 11:35 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    1. softwarovo odpojiť disk
    Odpojil jste disk (hdparm -Y nebo ekvivalent) a nebo jen FS (umount ...)?
    9.8.2013 18:49 atirage21 | skóre: 10 | blog: attila
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Použil som obyčajné tlačítko odpojenia ako pri USB v rámci manažéru okien. Priamo v príkazovom riadku som to vôbec neriešil - ak by to trebalo riešť, tak je potom neriešená chyba na strane feuture "user-friedle", lebo málo kto to bude riešiť z bežných užívateľov resp. bez zlých skúseností.
    11.8.2013 09:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    feuture "user-friedle"

    Ach, ty termity…

    12.8.2013 09:01 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Nesouhlasit s tim muzes 1000x, ale je to tak, kazdej normalni disk kdyz se mu utrhne napajeni, tak zaparkuje zcela korektne. Ja zcela bezne odpojuju a pripojuju disky za behu a to nemam zadny uber hotswap HW. Funguje to naprosto vpohode. Nepouzivam azadny SW kterych bych disku cokoli predem rek, proste mu vyskubnu kabel (samo, snazim se v tu chvili na disk nic nezapisovat/necis, to by se nelibylo predevsim OS).
    vlastikroot avatar 12.8.2013 21:34 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Tak minimalne pustit sync ne :-D ja jsem vymenoval PCI karty za behu, taky zadnej hotswap nemam ...
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    13.8.2013 02:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Jo to jsem dělal taky, ale nevíš jak mě polilo, když jednou ten slot po resetu nebyl vidět :-D. Nakonec to zřejmě byla nějaká metastabilita a vyžvejkanej slot. Takže to už radši nedělám.
    Stanislav Brabec avatar 13.8.2013 18:29 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Já jsem kdysi připojoval SCSI disk za chodu, a poté přestal fungovat sousední disk, který visel na stejné sběrnici. Závěr servisu byl takový, že si disk přepsal servisní stopu. Také jde o operaci, ke které by teoreticky nikdy nemělo dojít.

    A jednou jsem ke svému starému počítači připojoval za chodu konektor s externím zdrojem. Z počítače se vznesl malý oblak dýmu, a už nenaskočil. Piny se nejspíš připojovaly v jiném pořadí, než měly.

    Oni výrobci dobře vědí, proč na některých rozhraních hotswap nepodporují.
    14.8.2013 20:08 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    Paralelní multidrop SCSI bylo mrcha vaklavá, choulostivá na přesné dodržení impedance, nepřekročení podporované rychlosti pasivních prvků apod. S postupujícími léty provozu se vakly postupně množily... ještě že už je ta doba pryč.
    [:wq]
    9.8.2013 02:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB 3
    A ta eSATA byla na 6Gbps? To by pak bylo zajímavý. Ale časem se zvedne i SATA.
    pushkin avatar 9.8.2013 06:51 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Pěkný článek, ale pár čísel mě tu praštilo do očí ...
    ...s vydáním hry Battlefield 4, které je naplánováno na 32. října.
    a
    ...integrovaný výklopný elektronický hledáček s 2764,8 milióny pixelů, ...
    32. října je hloupost určitě a 2,8 miliardy pixelů v hledáčku mi moc věrohodných taky nepřipadá...
    pushkin avatar 9.8.2013 07:22 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Tak je to chybná poloha desetinné čárky, specifikace uvádějí následující:
    VIEWFINDER	Type	LCD Live View Finder (2,764,800 dots equivalent)
    Jde tedy o 2,8 milionu pixelů.
    xkucf03 avatar 9.8.2013 11:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    njn, to jsou ty jejich pošahané formáty.

    Správně:
    1 000 000,50
    Špatně:
    1,000,000.50
    Ještě hůř:
    99,876
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 9.8.2013 19:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    32. října je hloupost určitě
    No protože to OCT neznamená říjen, ale že je to v osmičkové soustavě - takže tím myslí 26.

    Víte, proč si programátoři pletou Vánoce a Halloween? Protože OCT 31 je totéž jako DEC 25.
    9.8.2013 07:16 Lwf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Nejnovější verzi rozhraní USB lze svým způsobem považovat za poslední hřebíček do rakve masivnějšího rozšíření Thunderboltu: dosahuje totiž na jeho rychlosti.

    Pobavil jsem se a priznam, ze nekdy Vam zavidim Vasi naivitu a bezbrehy optimismus ;-)
    9.8.2013 11:20 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Pobavilo te to o te rychlosti, nebo potvrzeni toho, ze thunderbolt je stillborn?
    Michy avatar 9.8.2013 10:09 Michy | skóre: 11 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Nechci tu být za gramatického puristu, ale obávám se, že novinky nebyly do výbavy přibity, nýbrž tam prostě přibyly. Věřím, že to je jen přehlédnutí z nepozornosti, protože jinak úroveň článků na abclinuxu, přinejmenším po stránce gramatiky, celkem viditelně přesahuje většinu webů v naší mateřštině.
    9.8.2013 17:42 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Jsem stastnym majitelem thunderboltu a USB3 mu nesaha ani po paty. Uz jen tim, ze zatizeni procesoru pri USB prenosu je asi 5x vetsi nez pri prenosu pres thunderbolt, generuje radove mene preruseni a je to celkove kultivovanejsi. Je to zhruba stejny rozdil jako pri pripojeni disku pres usb3 nebo eSATA. USB3 je technicky rychlejsi ale beh systemu z eSATA je ve vysledku mnohem plynulejsi.
    9.8.2013 22:06 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    To samé bylu u Firewire (IEEE 1394) versus USB 2.0 a kde je dnes Firewire? To, že je nějaké technologie technicky lepší dnes bohužel nestačí, obzlášť pokud je konkurecne levnější a kompatibilní se svou starší, ale už rozšířenou verzí.
    10.8.2013 17:13 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    A pozor, Firewire mělo mnohem lepší vyhlídky. Řadiče dělala spousta firem jako třeba VIA (takže na deskách to až tak moc nestálo), kdežto tady na to má monopol Intel (takže kolik stojí řadič - 15,20 USD?). Jo a thunderbolt má taky kurevsky drahé kabely, a ten docela drahý řadič od Intelu je montován i ve všech zařízeních...
    10.8.2013 08:31 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Thunderbolt umírá, USB 3.1 zrychlilo na 10 Gbps
    Překvapuje mě, že USB 3.0 je reálně pořád taková prašivka. USB 1.1/2.0 používalo něco jako request+response (vlastně polling, half-duplex). USB 3.0 už umí po drátech full duplex a asynchronní zadávání/vyřizování požadavků. Ještě by mohl být problém mezi HCI a jeho hostitelským systémem (procesor, čipset, OS) - tady koukám do kernelu, že jak nový XHCI driver, tak starší EHCI, uměly DMA. Konkrétně XHCI používá zřejmě SG-DMA, je tam řeč o kruhovém bufferu ve tvaru spojového seznamu... Tohle přece není od pohledu šunt. Fakt je, že přes to všecko je tu prostor pro méně citlivé využití IRQ, a možná taky softwarový stack je "USBčkově" více vrstevnatý a historicky méně vyladěný na průchodnost... (ve srovnání s diskovým subsystémem).
    [:wq]
    10.8.2013 09:36 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    Rozumím tomu správně, že se jedná o Power, nikoli PowerPC?

    Jádra PowerPC se dlouhá léta používají v čipsetech a koncových produktech mnoha věhlasných značek - namátkou Broadcom, LSI Logic, svého času Vitesse, Cisco, svého času nakousnuté jabko :-) Pokud by do toho spadalo PowerPC, co je na tom tolik nového a open?

    Myslím si správně, že IBM začne licencovat jádra Power, která doteď tepala jenom ve značkových IBM P-series serverech? A jak moc to bude open - asi jako doteď PowerPC? Divím se, že v konsorciu není nikdo z výše uvedených uživatelů PowerPC... asi trochu jiné hřiště.

    (moc se v tom oboru nepohybuji, vnímám to sdělení trochu jako PR mlhu pro akcionáře)
    [:wq]
    10.8.2013 17:15 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    Není PowerPC spíš něco jako historické označení, a teď už se ta instrukční sada jmenuje prostě POWER?
    10.8.2013 22:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    11.8.2013 01:02 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    No jasně - já trouba zapomněl na Motorolu :-) Jak s tím jde dohromady Google? Je to náhoda? Google sice koupil Motorolu co dělá telefony, ale asi nekoupil FreeScale, ne?

    A díky za vysvětlení :-) Popravdě mám ještě větší guláš v tom, co že to vlastně IBM dala do placu, resp. co je na tom tak hrozně Open (co dřív nebylo). Možná lze odpověď skloubit z článku na wikipedii a z tiskové zprávy: možná že OpenPOWER je parta, která chce společně pracovat na budoucích produktech generace Power8 se zaměřením na "datacenter" aplikace.

    To je teda opravdu milník :-)
    [:wq]
    11.8.2013 19:07 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    Tu jejich tiskovsku jsem prolétl, a bohužel tam nejsou prakticky žádné podrobnosti kromě těch buzzwordů ("open!") - ani tam není, co se tedy jako bude licencovat, jak volně a tak.
    12.8.2013 11:33 Xehyn | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenPOWER
    Jednak pro akcionáře, ale osobně si myslím hlavně pro zákazníky. Už dlouho se mluví o prodeji serverové divize, obdobně jako tomu bylo u PC. Eminentní zájem má Lenovo které snad dokonce již pro asijský trh xseries servery prodává pod svým logem. Takže "otevření Power" umožní prodej lépe prodat mezi zákazníky s vidinou kontinuity vývoje platformy do které investovali nemalé prostředky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.