abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 284 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů

    26. 5. 2014 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 6121×

    Aktuální verze jádra: 3.15-rc4. Citáty týdne: David Miller, Josh Triplett, Alan Cox, Greg Kroah-Hartman. Vyšel GlusterFS 3.5. Možný odchod remap_file_pages(). Síťování na drobných strojích: Zmenšování síťové vrstvy; Měli bychom to vůbec zkoušet?

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.15-rc4

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je 3.15-rc4 vydaná 4. května. Linus říká: Několik známých problémů ještě čeká na opravu (například zajímavé poškození seznamu dentries – při normálním používání byste na to ale nenarazili), obecně to ale probíhá v poklidu a nic mě neděsí. Jsme v půli období zklidnění a tak to mám rád.

    Stabilní aktualizace: verze 3.14.3, 3.10.39 a 3.4.89 vyšly 6. května s obvyklou dávkou důležitých oprav.

    Citáty týdne: David Miller, Josh Triplett, Alan Cox, Greg Kroah-Hartman

    link

    Každá nová kombinace v konfiguraci je novou situací, která při testování konkuruje ostatním.

    -- David Miller

    Okolo patchů udržovaných mimo strom oprávněně panuje jisté stigma, ve kterém jde přibližně o to, že „lidé by měli patche předávat do upstreamu, patche mimo strom bychom neměli podporovat a ani se o ně starat“. Ale to funguje, jen pokud reagujeme na zaslané patche slovy „Ne, protože musíš opravit X, Y a Z“ nebo „Ne, protože vašemu případu užití lépe poslouží stávající mechanismy, co už v jádře jsou“, nikoliv však „Ne, váš případ užití není validní“.

    -- Josh Triplett

    Pokud používáte glibc a nástroje GNU, tak to nebude fungovat, ale před dlouhou dobou byly napsány nástroje, které odváděly právě tu práci, co měly, a byly drobné a čisté. Programátoři měli k jejich kombinaci za složitějšími úkoly používat shellové skripty, než aby to bylo tak, že jednou za rok někdo na světě spustí nějakou hloupost od GNU jako --naformátuj-na-bok-a-zpívej --melodie=matyldin-valčík.

    -- Alan Cox

    Co se ohlašování [dlouhodobě udržovaných stabilních vydání] předem týče, už to nikdy neudělám, následky byly hrozné, jelikož tam lidé cpali věci, které tam nemají být. Dokonce jakmile lidé vědí, z kterých verzí budou enterprise jádra, tak začnou do upstreamu cpát věci „předem“, takže se tento problém opakuje.

    -- Greg Kroah-Hartman

    Vyšel GlusterFS 3.5

    link

    Vyšel GlusterFS ve verzi 3.5. Mezi nové funkce patří lepší logování, možnost pořizovat snapshoty jednotlivých souborů (zatím není možné dělat snapshoty celých jednotek), komprese při přenosu, šifrování na disku a lepší podpora geo-replikace.

    Možný ústup remap_file_pages()

    link

    Systémové volání remap_file_pages() je taková podivnost; umožňuje procesu vytvořit složité, nelineární mapování mezi svým adresním prostorem a příslušným souborem. Takového mapování lze dosáhnout i pomocí několika volání mmap(), ale náklady na straně jádra jsou pak vyšší: každé volání mmap() vytvoří v jádře oddělenou oblast virtuální paměti (VMA), zatímco remap_file_pages() si vystačí s jedinou. Pokud má v sobě mapování velké množství skoků, pak může být rozdíl na straně jádra významný.

    remap_file_pages() má ale malé množství uživatelů. Je jich tak málo, že Kirill Shutemov poslal patch, který volání zcela odstraňuje. Říká: Nelineární mapování se těžko podporují a jelikož jsou teď 64bitové systémy běžně dostupné, tak to vypadá, že už nejsou žádné legitimní případy užití." Patch zatím nenavrhuje k začlenění, je to zatím jen koncept.

    Není těžké pochopit, proč je tato změna zajímavá; odstraňuje z jádra přes 600 řádek záludného kódu. K odstranění ale nedojde, pokud se bude považovat za porušení ABI. Někteří jaderní vývojáři evidentně věří, že si odstranění remap_file_pages() nikdo nevšimne, ale od dojmu k potenciálnímu rozbití aplikací vede dlouhá cesta. Proto se mluví o přidání varování; Peter Zijlstra navrhl jít o krok dál a vyžadovat pro aktivaci systémového volání nastavení volby přes sysctl. To by navíc pomohlo zjistit, jestli by se současní uživatelé remap_file_pages() ozvali; když se ozvou hned, předejdou tak problémům v budoucnosti.

    Síťování na drobných strojích

    link

    Zaslání patche zmenšujícího jádro vyvolalo rozsáhlejší debatu o tom, co se musí s jádrem udělat, aby se vešlo na drobné systémy, ale také o tom, jestli jde vlastně o něco, o co se chce komunita vůbec pokusit.

    Zmenšování síťové vrstvy

    link

    Šlo o patch o 24 částech od Andiho Kleena, který přidává do sestavování možnost sestavit minimalistický síťový subsystém. Andiho zajímá možnost běhu Linuxu na systémech s pouhými 2 MB paměti; na těchto systémech, když síťová vrstva v Linuxu představuje zátěž 400 KB jen pro základní podporu IPv4, je problém něco takového mít. Odstraněním řady funkcí, změněním některých datových struktur a používáním LTO k odstranění nepotřebného kódu se Andimu podařilo kód zredukovat na 170 KB. To vypadá jako užitečné zlepšení, ale jak brzy uvidíme, cesta do jádra nebude úplně hladká.

    Mezi změny v Andiho patchi patří:

    • Odstranění funkce „ping soketů“, která umožňuje nástroji ping poslat ICMP echo pakety bez práv roota. V obecné distribuci jde o užitečnou funkci, ale asi už není tak užitečná na jednoúčelovém drobném stroji, kde ani nemusí binárka ping být. I tak byla změna zamítnuta: Chceme opustit raw (syrové) sokety a tím, že toto učiníme volitelným, si v tom moc nepomůžeme.
    • Odstranění raw soketů, které šetří asi 5 KB místa. Je mi líto, ale nemůžeme mít jen napůl funkční podporu IPv4.
    • Odstranění funkce TCP fast open. Implementace sice zabírá jen 3 KB, ale závisí na kryptografickém subsystému a kódu AES. Zamítnuto: Je to v zájmu vzdálené služby, nikoliv lokálního klienta, je mi líto, ale tento patch neaplikuji, je to funkčnost, o které chceme, aby byla používána na co nejvíce systémech.
    • Odstranění subsystému pro filtrování paketů BPF. Zamítnuto: Řekl bych, že podceňuješ, jak moc 'malé systémy' používají zachytávání paketů, a tudíž BPF.
    • Odstranění kódu pro shromažďování statistik MIB (běžně se k němu přistupuje přes /proc), když /proc není v jádře povolen. Zamítnuto: Gratuluji, právě jsi mimo jiné rozbit dumpy netlinku pro IPv6 adresy zařízení.

    Výše uvedený výčet by mohl být kratší, ale asi vám už je jasné, jak to dopadlo: patch nebyl komunitou okolo síťování přijat s otevřenou náručí. Tato komunita je silně zaměřená na výkon a funkce současného hardwaru; síťoví vývojáři (nebo alespoň někteří z nich) nechtějí být obtěžováni výzvami, které přináší podpora uživatelů na drobných systémech. Eric Dumazet to shrnul slovy:

    Kdysi jsem začal používat Linux na počítačích typu 386/486, které měly více než 2 MB paměti, takže jsem smutný z toho, že chceme spouštět linux-3.16 na takovém typu hardwaru a trávit čas tím, že na pár místech ušetříme několik KB.

    Vývojáři síťové vrstvy také nechtějí, aby začali dostávat hlášení chyb od uživatelů se silně odlehčenou síťovou vrstvou a museli pak přemýšlet, jak to, že to přestalo chodit. Na to by jistě došlo, jakmile by podobné patche byly začleněny. Člověk si může představit, jaká funkčnost je naprosto zásadní a jaká je na drobných systémech volitelná, ale různí uživatelé dojdou k různým závěrům. Jediná volba „zmenši to“ může třeba poskytnout síťovou vrstvu pokrývající 99 % potřeb uživatelů drobných systémů – ale chybějící 1 % se bude u každého uživatele lišit.

    Měli bychom to vůbec zkoušet?

    link

    Poukazovat na některé těžkosti spojené s takovým úsilím pořád neznamená říkat, že by se jádro nemělo snažit malé systémy vůbec podporovat, ale právě to zdá se lidé od síťování říkají. V jeden moment Andi poslal správci síťové vrstvy Davidu Millerovi přímou otázku: Které části bys odstranil ty, abys snížil využití paměti pro 2MB jednoúčelový stroj?„ Davidova odpověď byla jednoduchá: Nepoužil bych Linux, tečka. Možná před dvaceti lety, ale ne teď, tyhle časy jsou už pryč. Jinými slovy, bychom se podle něj neměli ani snažit o to spouštět Linux na takových strojích; namísto toho bychom měli použít nějaký specializovaný operační systém.

    Tento přístup může pro mnoho dlouholetých pozorovatelů linuxové komunity být překvapivý. Jaderní vývojáři obecně vždy usilovali o to, aby systém fungoval na pokud možno jakémkoliv hardwaru. Odpověď typu „jdi pryč a používej něco jiného“ byla jen výjimečně slýchána v souvislosti s proprietárním a uzavřeným hardwarem, ale i v těchto případech to s Linuxem nakonec někdo obvykle rozchodí. Tentokrát tu ale máme typ hardwaru, na kterém by Linux mohl běžet, s uživateli, kteří by tam Linux rádi používali, ale nějací jaderní vývojáři jim říkají, že nemají zájem pro ně přidávat podporu. To není vzkaz, který uvítají.

    Bylo nebylo, výrobci mainframů se kdysi posmívali minipočítačům – až do doby, než mnoho z jejich zákazníků přešlo na minipočítače. Výrobci minipočítačů vnímali pracovní stanice, osobní počítače a Unix jako hračky; jen málo takových společností tu je s námi doteď. Mnozí z nás si pamatují, jak svět proprietárního Unixu vnímal Linux v době, kdy začínal: mávali nad ním rukou, protože jej brali jako chabou hračku, která nestojí za pozornost. Stačí poznamenat, že dnes toho o proprietárním Unixu moc neslyšíme. Je to typický příběh o tom, jak průlomové technologie dělají čáru přes rozpočet zavedeným firmám.

    Není jasné, jestli mikroskopické systémy představují zrovna takový typ průlomových technologií; přístup „počkat, než hardware dozraje“ pro Linux v minulosti často fungoval dobře. Obvykle je bezpečné sázet na to, že výpočetní schopnosti v budoucnosti porostou, takže úsilí spojené s podporou nevýkonných systémů za to často nestojí. Možná se ale setkáváme s novou kategorií hardwaru, kdy „menší a levnější“ je důležitější než „výkonnější“. Pokud bude možné tyto systémy vyrábět ve velkém a šířit je jako „chytrý prach“, pak se mohou stát důležitou součástí výpočetní techniky budoucnosti.

    Proto by možnost, že by budoucí drobné systémy mohly ohrozit Linux, měla určitě být zvážena. Pokud Linux na těchto zařízeních nepoběží, tak něco jiného ano. Možná to bude linuxové jádro se síťovou vrstvou kompletně nahrazenou něčím v uživatelském prostoru jako lwIP nebo to třeba bude nějaký jiný svobodný operační systém, jehož komunita bude mít o podporu tohoto hardwaru větší zájem. Nebo to možná bude něco proprietárního a nepříjemného. Jakkoliv se tato situace vyvine, bylo by smutné jednoho dne vzpomínat a říkat si, že vývojáři Linuxu mohli jádro rozchodit na důležitém typu počítačů, ale rozhodli se, že tak neučiní.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Punny avatar 26.5.2014 09:32 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Ma uz nekdo informaci, co to je za zarizeni pouze s 2MB pameti? Nejaky nanobot? :)
    Saljack avatar 26.5.2014 13:15 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Přesně na tohle jsem se chtěl zeptat. Protože mě fakt nenapadá nic, co by zároveň využívalo síť. Napadá mě nějaká sonda na síti.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 15:36 tčťghčťhgč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Mna napada nieco, na com pracujem zcasti ja... GPS/GSM loger... Teda nieco, co sleduje polohu motorky/automobilu/tahacu a posiela to z casu nacas na server. Potrebuje to seriovu linku (gpsd) a sietovy subsystem, aby mohol UDP pakety posielat serveru...
    26.5.2014 20:13 LKG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Na neco takoveho linux je regulerni magorina. Prvni tracker jsem delal na AT89C51, pak na AVR. Tech par kB pameti co to melo bohate stacilo. UDP paket se sestavuje jednoduse a neni potreba implementovat buhvijakou divocinu. Dneska se to resi napr. pomoci FreeRTOS/lwIP, na nejakem ARM Cortex-M. V idealnim pripade uz je procesor primo v GSM modulu nebo je modul kombinovany. M2M hotovych mini/mikromodulu je dneska uz taky habakuk.

    Prosim, nevymyslejte znovu kolo, a jeste na linuxu...
    little.owl avatar 26.5.2014 21:49 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Presne tak, na to jsou os jako contiki.
    A former Red Hat freeloader.
    28.5.2014 13:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Rákosové OS? :)
    little.owl avatar 28.5.2014 14:09 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Rakos, nerakos, hlavne ze je to stabilni a drzi pohromade. Kon-Tiki by z balsovych kmenu, Ra byl z papyru (rakosu).
    A former Red Hat freeloader.
    28.5.2014 14:11 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Balsové.
    26.5.2014 16:15 LinuxakMichal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Ach ta dnesni mladez ;-) Muj prvni sitovy zazitek byl na C64, tedy na pocitaci s 64KB pameti (pravda, ipv4 stack to nemelo).
    Saljack avatar 26.5.2014 16:20 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Mě právě příjde 2MB hrozně málo a vůbec si nedokážu představit, jak tam nacpat celý OS a ještě spustit nějaký program ;-)
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    26.5.2014 17:15 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Vývoj pokračuje, pre C64 už TCP/IP existuje :-)

    Na MSX (Z80 CPU, 128 KB RAM) existuje dokonca funkčná implementácia 7th Edition AT&T UNIX.

    Na trochu nenažranejšie aplikácie je potom TCP/IP pre MSDOS, tam je RAM obmedzená na 640 KB, čo už naozaj je dosť pre každého :-)
    26.5.2014 18:15 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Existuju aj wifi routery, ktore maju 4 MB RAM, par extremne lacnych typov dokonca len 2 MB. Pre OpenWrt je dolezity kazdy kusok RAM, aby to chodilo aspon na tych, co maju 8MB.
    27.5.2014 10:45 Yuriko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Dle mého názoru to bude nějaký jednočip, takže bych hledala u atmelu, freescale či v podobných systémech. Užití je jasné - internet věcí. Trouba, kterou můžu zapnout/vypnout přes internet, ústřední topení a podobné krámy. Otázkou je zda by to vůbec mělo podporovat ipv4 (podle mého názoru to má smysl až s ipv6 a bude to páka na jeho zavedení stylem "Ano, váš nový kotel lze ovládat přes internet, ale ne s vaším připojením, protože váš poskytovatel ignoruje ipv6"/"Co jste to za zatracené garážisty, když kvůli vám nemůžu ... a to si mne držíte smlouvou na x let", což bude konec wifinářů garážistů, tedy doufám), dále zda je účelné, aby na takových systémech běžel linux (podle mého názoru není). S aplikacemi typu "spínač ovládaný přes internet" jsem si hrála a je jednodužší se operačnímu systému vyhnout a to i v případě, že to ovládáte přes webové rozhraní. Jsou ale malé systémy, kde by se otevřený os hodil, nicméně by to asi neměl být linux, nicméně mohl by vzniknout jako fork linuxu.

    BTW Víte proč jsou v tomhle ohledu tak sexy jednočipy s integrovanou RAM? Já to chápu. Navrhnout tu část desky, kde se propojuje nějaký relativně rychlý procesor s RAM je to nejtěžší a navíc musíte použít kvalitně vyrobenou desku. Na adresových a datových linkách musíte mít definované a shodné zpoždění, jinak to nefunguje. Další problém jsou přeslechy a potřeba definované impedance vedení. Takže musíte jít minimálně do třech vrstev. Integrace RAM do procesoru ten problém řeší a v mnoha případech to pak funguje v provedení "vrabčí hnízdo", nicméně velikost RAM v takových systémech poroste, takže mi 2MB připadají ze střednědobého hlediska "mimo mísu".
    27.5.2014 16:39 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Ja by som skor povedal, ze garazista moze stihnut IPv6 zaviest skor, ako velka spolocnost. Ma k tomu vsetky predpoklady.
    27.5.2014 21:39 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů

    Pokiaľ nebude riešená bezpečnosť týchto systémov, tak je lepšie keď zostanú za NAT. Na riadenie domácich spotrebičov je vhodnejšie riešenie na základe PLC. Kde je väčšia šanca, že pri chybe to nezlikviduje spotrebič.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    28.5.2014 13:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    NAT není bezpečnost. Bezpečnost řeší firewall
    Quando omni flunkus moritati
    26.5.2014 15:43 and_i | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Asi Intel Quark: https://lkml.org/lkml/2014/5/5/686
    26.5.2014 16:15 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Priemyselne a vojenske pocitace od Octagonu

    stale dodavane ako nagreadne diely (este min 8 rokoiv budu- predvavaju sa 10 rokov po skonceni predaja, alebo kym funguje min 5 kusov na svete) maju 1MiB 4MiB RAM

    The 4020 is a low cost, single board PC for use in a wide variety of .. LPT1 parallel port; a watchdog timer; 1 MB of DRAM; a socket for

    .. alebo

    2040 PC/104 CPU major hardware features CPU The CPU is a low–power 386SX with a clock speed of 40 MHz. Solid–state disks SSD0 The 2040 PC/104 CPU has an on–board 512 KB flash which contains the BIOS and software extensions. SSD1 A 32–pin DIP socket accepts an M–Systems DiskOnChip ® . The socket exhibits high retention force and affords a gas tight contact. SSD2 A 32–pin DIP socket accepts either a 128 KB or a 512 KB SRAM. SRAM is automatically backed up when an AT battery is connected. The socket exhibits high retention force and affords a gas tight con- tact. RAM The 2040 PC/104 CPU has 4 MB DRAM on board.

    Legacy products may have limited availability and are not recommended for new or high volume design http://www.octagonsystems.com/Manuals/LegacyCPUCardManuals/2040_386SX_Manual%205570.pdf

    26.5.2014 18:17 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Podpora 386 je odstranena uz dlhsie.
    27.5.2014 07:54 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Co je to davnejsie. Bolo to 17.12.2912 teda asi 5-6 stabilnych verzii jadra dozadu. To nie je tak davno, aj ked som si myslel, ze to bolo o 2-3 verzie neskor...
    27.5.2014 14:06 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Vitame Time Lorda na abclinuxu!
    Jake fascinujici technologie budoucnosti nam prinasis?
    27.5.2014 11:04 Yuriko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    PC/104 system jsem měla poprve v ruce na střední a děsně se mi to líbilo. Byl to rok 94 tuším. 386 na 40MHz, 2MB RAM. A všudypřítomný DOS. :-) Po 20 letech mi takové systémy připadají celkem obsoletní. Chápu, že se to vyrábí coby náhradní díly. Vyrábíme kupříkladu desky do sapi coby náhradní díl. A opravujeme to celkem často, je to na mnoha místech kde to něco řídí a nikdo si toho za 30 let nevšiml, až se to podělá. A protože jsou to speciálky, rychlý řešení s novým železem neexistuje. A když vám uprostřed zimy přestane topit kotelna pro 5 paneláků máte na řešení tak 2-3 hodiny, takže se takové krásy opravují coby první pomoc. Ale nový systém na tom nikdo stavět nebude, že ne.
    26.5.2014 21:46 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše 2MB, a co na to říká Menuet OS :-?)
    http://www.menuetos.net/
    27.5.2014 16:20 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Walzing Matylda = australská lidová o věčně se pohupující čutoře. Když nevím, jak to přeložit, tak se nejprve zeptám... :) Jinak není GNU nástroj jako GNU nástroj a skriptování má své monster flies...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    pavlix avatar 27.5.2014 19:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Waltzing Matilda.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 27.5.2014 19:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    Mimochodem na tu čutoru jsi přišel kde?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.5.2014 20:05 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    V hospodě, když vyměnil bágl za placatku :-D

    :-D "Waltzing Matilda" == vandrovat s rancem na zádech
    pavlix avatar 27.5.2014 20:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 8. 5. 2014: Linux a příchod miniaturních systémů
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.