abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 286 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    KEY Trainings: Je OpenShift tou správnou volbou?

    14. 10. 2021 | Reklama | Reklama | 2103×

    OpenShift je platforma pro provoz kontejnerů ve firemním prostředí. Usnadňuje standardizaci provozu vašich aplikací a současně zjednodušuje provoz a zvyšuje bezpečnost a spolehlivost provozu. Umožňuje vám přidělit vybraná oprávnění např. dodavatelským firmám a mít tak pod kontrolou větší část nebo celý vývojový cyklus aplikací. Současně vám přináší jednotný způsob monitoringu a sběru logů.

    OpenShift potkáváme v dnešní době ve většině korporacích, ale začíná se objevovat i v menších firmách. Současně se v menších firmách a neprodukčních prostředích větších firem čím dál častěji potkáváme s OKD (Origin Community Distribution), což je open source verze OpenShiftu, kterou můžeme vývojově zařadit na úroveň CentOS Stream. Jinými slovy krátce předbíhá dění v Enterprise OpenShiftu.

    OpenShift je ideální na provoz cloud ready aplikací, tzn. převážně aplikací napsaných jako microservice. OpenShift se naopak nehodí na provoz I/O heavy aplikací a databází.

    KEY Trainings

    OpenShift do firmy přináší nutnost změny způsobu provozování aplikací. Ve spoustě případů tato změna začíná již ve vývoji. Je poměrně neobvyklé přesouvat stávající legacy aplikace do OpenShiftu bez jejich úprav či přepisu. Aplikace musí být psaná cloud ready způsobem. Jak poznáte, jestli je aplikace cloud ready nebo legacy? Měla by splňovat alespoň těchto 12 principů (zdroj 12factor.net):

    Zdrojový kód
    Mějte jeden zdrojový kód ve verzovacím systému a mnoho nasazení.
    Závislosti
    Explicitně deklarujte a izololujte závislosti.
    Konfigurace
    Konfigurace ukládejte do prostředí.
    Podpůrné služby
    Nakládejte s podpůrnými službami jako s připojenými zdroji.
    Sestavení, vydání, spuštění
    Striktně oddělte fáze sestavení, vydání a spuštění.
    Procesy
    Spouštějte aplikaci jako jeden nebo více bezestavových procesů.
    Vazba s portem
    Exportujte služby pomocí vazby na port.
    Souběh
    Škálujte do šířky použitím proces modelu.
    Zahoditelnost
    Maximalizujte robustnost pomocí rychlého spouštění a korektního vypnutí.
    Podobnost Vývoj/Produkce
    Udržujte si co nejmenší rozdíly mezi vývojovým, testovacím a produkčním prostředím.
    Logy
    S logy zacházejte jako s proudy událostí.
    Admin procesy
    Spouštějte administrativní úlohy jako jednorázové procesy.

    OpenShift přináší jako vedlejší výhodu dobrovolnou standardizaci nasazování a provozování aplikací ze strany aplikačních týmů. Díky OpenShiftu se správa IT infrastruktury stává do značné míry komoditní záležitostí. Vedle OpenShiftu stále zůstává prostor pro provoz linuxových serverů pro I/O heavy aplikace a databáze.

    OpenShift sám vede k tomu, aby firmy automatizovaly nasazování aplikací. V řadě případů je třeba zkoordinovat nasazování do legacy světa s nasazením do OpenShiftu. Nasazení do legacy světa se často provádí pomocí Ansible playbooků. Ve většině případů s adopcí OpenShiftu do firmy přichází změna práce do agilního/DevOps způsobu. Tím se zrychluje dodání a nasazení aplikací pro business bez většího lidského úsilí a při současném snížení chybovosti.

    Ke snížení chybovosti se snaží pomáhat také metodika ITIL, která získává partnera v OpenShiftu, protože je snadné napojit ITIL procesy na technologickou platformu, která po schválení požadavku v rámci ITIL procesu, vykoná potřebné kroky automaticky.

    Pokud se chcete o OpenShift dozvědět více doporučuji navštívit unikátní školení společnosti KEY Trainings. Jedná se o kurzy, které kombinují teoretické znalosti s jejich praktickým použitím. Výsledky tohoto přístupu se ukazují jako velice efektivní. Studenti jsou schopni takto nabyté znalosti okamžitě uplatnit v praxi. Ke všem kurzům získáte praktická cvičení vycházející z reálných scénářů z praxe a materiály v českém jazyce. Můžete se také podívat na video, kde popisuji automatizovanou instalaci OpenShiftu.

    Autorem článku je Jiří Snopek, IT architekt, odborný IT konzultant a lektor společnosti KEY Trainings se specializací na Open source. Držitel certifikací a ocenění:

    • Red Hat Certified Architect
    • Red Hat Certified Trainer of the Year EMEA - DevOps
    • Red Hat Certified Specialist in Hybrid Cloud Management

    KEY Trainings

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.