abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 901 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – květen 2018

    26. 9. 2018 | Filip Zatloukal | Hry a zábava | 11295×

    Květen přinesl vydání hned několika her inspirovaných 80. a 90. léty minulého století: WolfenDoom – Blade of Agony, Overload či Slipstream, ale vedle toho také Poly Towns, stejnojmenným komixem inspirované Battle Chasers a další.

    WolfenDoom – Blade of Agony

    Měli jste v 90. letech a kolem přelomu tisíciletí rádi střílečky z druhé světové, jako byl Wolfenstein 3D, Medal of Honor nebo Call of Duty? Pak právě vám by se mohla zamlouvat svobodná FPS hra s příběhem WolfenDoom – Blade of Agony.

    Píše se rok 1942 a válečné štěstí Třetí říše se obrací. Na východě ji drtí Rudá armáda a USA vstoupily do války. Hitler se ovšem nehodlá vzdát a roste jeho posedlost zvrácenými experimenty s lidmi a okultními předměty, od kterých si slibuje, že by mohly odvrátit jeho konečnou porážku. Vy se ocitáte v roli kapitána William „BJ“ Blazkowicze, spojeneckého agenta, který se nebojácně vrhá do boje s nepřítelem.

    Hra je postavena na svobodném enginu GZDoom a svou grafikou nápadně připomíná starý dobrý Wolfenstein 3D. Nabízí však přes 17 nových úrovní (další mohou vyjít později), kvalitní zvuk, nové zbraně, speciální efekty a spoustu dalšího.

    WolfenDoom – Blade of Agony je ke stažení na webu Mod DB.

    WolfenDoom – Blade of Agony WolfenDoom – Blade of Agony WolfenDoom – Blade of Agony

    Poly Towns

    Poly Towns je jednoduchá budovatelská hra, ve které se budete věnovat rozvoji svého města. Začínáte s jednou zónou, ve které dostanete k dispozici několik obytných domů a budov se zdroji. Pak do těchto budov musíte přiřadit vesničany, kteří budou zajišťovat přísun surovin. Daně, spotřeba jídla a stav budov se aktualizuje každých 10 sekund. Vy hromadíte suroviny, expandujete do nových zón a vylepšujete své budovy. Pokud jste již se svým městem spokojeni, můžete si založit další. Hra je svým způsobem jednoduchá, ale na druhou stranu neodpouští. Pokud spokojenost vašich občanů klesne na 0 %, hra končí. Stejně tak, pokud jste ve ztrátě a dojdou vám peníze. Má-li však vývoj vašich financí stoupající tendenci, i přes nulový stav na kontě můžete pokračovat dál.

    Na Steamu tato budovatelská strategie získala 50 % kladných hlasů. Seženete ji právě tam za 4 €.

    Poly Towns Poly Towns Poly Towns

    Battle Chasers: Nightwar

    Battle Chasers: Nightwar je hra na hrdiny inspirovaná žánrem JRPG, komixem Battle Chasers a grafickým stylem manga. Její vývoj byl financován z příspěvků od fanoušků na Kickstarteru.

    Každý průchod hrou je jiný díky náhodně generovaným dungeonům, ale s umě navrženými jednotlivými lokacemi. Za pochodu sbíráte suroviny a poklady, řešíte hádanky, ve městech pak doplňujete zásoby. Souboje v arénách jsou tahové a uplatní se v nich řada fantaskních schopností trojice hráčem ovládaných postav (vybraných z celkem šesti tříd hrdinů).

    Na Metacritic tato RPG dostala 79 bodů, na Steamu 87 % pozitivních ohlasů. Můžete ji sehnat na Steamu, GOG nebo Humble Store za 30 €.

    Battle Chasers: Nightwar Battle Chasers: Nightwar Battle Chasers: Nightwar

    Overload

    Pamatujete si ještě hru Descent: FreeSpace? Její vývojáři se opět dali dohromady a vytvořili její volné pokračování. Overload je hra odehrávající se skutečně ve 3D prostoru. Se svou vesmírnou stíhačkou se budete moci pohybovat jak dopředu, dozadu, doleva a doprava, tak naprosto volně nahoru a dolů (což občas způsobí dezorientaci). Nejedná se ale o klasický letecký simulátor, ve kterém při vysoké rychlosti sestřelujete nepřátele na dálku, ale naopak se budete pohybovat v těsných tunelech, kde se s nepřáteli střetnete tváří v tvář (nebo spíš přídí v příď). Hra tak šikovně kombinuje prvky leteckého simulátoru a FPS. Oproti originálu z roku 1994 nabízí kromě nové grafiky také možnost postupně svou loď a její výzbroj vylepšovat. Postupně tak svůj bitevník můžete vyzbrojit až 16 různými zbraněmi, kterými pak budete likvidovat zástupy vzbouřených dronů.

    Na Metacritic hra dostala 74 bodů, na Steamu 96 % pozitivních ohlasů. Overload můžete sehnat na Steamu nebo GOG za 25 €.

    Overload Overload Overload

    Slipstream

    Slipstream je klasická závodní hra, která je zajímavá tím, že byla kompletně vyvíjena na Linuxu a za pomoci otevřených nástrojů. Jedná se retro počin, který se jak herními principy, tak grafickým stylem inspiruje u her z konce 80. a začátku 90. let (opět). Tvůrci šli s napodobováním starých her tak daleko, že nabídli i možnost grafického nastavení tak, aby obraz vypadal jako na staré televizi. Hra používá pseudo 3D engine s 2D grafikou a poskytuje možnost závodit na 20 různých okruzích, s některým z pěti aut a v některém ze tří herních režimů.

    Na Steamu tato hra obdržela 94 % kladných hodnocení. Prodává se tam za 8,20 €.

    Slipstream Slipstream Slipstream

    Letem linuxovým herním světem

    • Akční střílečka z první světové války Tannenberg se dočkala nových vylepšení, mezi které patří nové zbraně a mapy nebo také rumunští pěšáci.
    • Svobodná tahová strategie Battle for Wesnoth je nyní k dispozici na Steamu.
    • PlayStation Virtual Reality (PSVR) headset funguje s Linuxem.
    • Tahová strategie Hex Empire 3 je k dispozici pro Linux.
    • Otevřený software pro ovladače herních konzolí SC Controller ve verzi 0.4.3 a přidal podporu Bluetooth. Od té doby vyšly ještě dvě další verze, ale zdá se, že 0.4.5 bude od původního autora poslední.
    • Strategickou hru Steam Marines 2 je teď možné zahrát si i na Linuxu.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    AsciiWolf avatar 26.9.2018 20:54 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2018
    WolfenDoom - Blade of Agony je dostupný i jako Flatpak či Snap. ;-)
    27.9.2018 09:30 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2018
    Nechci si stezovat ale timhle tempem se mozna v zari 2019 deckame novinek ze zari 2018. Ma to jeste smysl?
    27.9.2018 14:42 noname001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2018
    urcite ano, ak hladate info o novinkach ste na zlom portali
    Blaazen avatar 28.9.2018 19:47 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2018
    Co se vleče, neuteče. Já pořád hraju ten starej Descent z roku 1994 (d1x-rebirth). Tak ten novej třeba taky někdy zkusím.
    21.5. 14:31 Allen Douglas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2018
    In 2018, Linux gaming saw significant growth with improved support for Steam, new Proton compatibility, and increased game releases for the platform. BUY Brown Leather Biker Jacket

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.