abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop

    12. 6. 2012 | Michal Polák | Návody | Recenze | 3564×

    Nahrávání obrazovky slouží nejčastěji využíváno k nahrávání videonávodů na používání různých aplikací. Vedle samotného zachytávání obrazu je však možné zaznamenat také zvuk a nahrát například komentář z mikrofonu nebo prezentaci vedenou z daného počítače. Ať už ale máte jakékoliv využití, budete muset použít k tomu vhodnou aplikaci. Jednou z nich je také výborný recordMyDesktop.

    Obsah

    recordMyDesktop se představuje

    link

    Důvodů a účelů, proč zaznamenávat dění na ploše, je mnoho. Jak již bylo zmíněno, jedním z nejčastějších je zřejmě vytváření návodů na používání různých aplikací a funkcí. Není se čemu divit. Co dokáže řešení lépe vysvětlit než ukázat řešení? Samozřejmě těch využití je mnohem více. Mnoho grafiků si dává na internet videa, jak tvořili danou kresbu. Sám naopak často využívám záznam, když experimentuji s nějakým delším nastavením a bojím se, že když se náhodou metodou pokus-omyl trefím takříkajíc do černého, tak zapomenu postup. Výborným využití je také záznam přednášek, kdy se jako video ukládají na celou obrazovku spuštěné snímky prezentace a jako audio mluvení přednášejícího.

    Jednou z aplikací určených k záznamu dění na ploše je také recordMyDestop. Ostatně o funkci tohoto nástroje hovoří dostatečně jeho název. Záznam je samozřejmě možno nastavit a vybrat jen určitou část plochy, která má být zaznamenána – což si níže ukážeme. Jinak aplikace ukládá video do Theory, zatímco audio do Vorbis a nakonec celek do kontejneru Ogg. Ve všech ohledech se jedná o poměrně moderní a otevřené formáty, které není problém přehrát. Přesto je nutné zmínit, že do jiných formátů nelze zaznamenávat. Pokud potřebujete tedy výsledek například na webu v často používaném MP4/H.264, budete muset využít služeb některé dekódovací aplikace – k těm se dostaneme na konci článku.

    recordMyDesktop je k dispozici pouze pro Linux. Majitelé počítačů s Windows nebo Mac OS X si budou muset najít alternativu, což je ostatně u podobných aplikací časté a pochopitelné. Samotná instalace aplikace pak samozřejmě závisí na dané distribuci, v případě Ubuntu postačí buď Centrum softwaru pro Ubuntu nebo použití terminálu a jediný příkaz pro instalaci, snadné...

    Provedení záznamu

    link

    Po spuštění vypadá aplikace velmi jednoduše. Po levé straně je náhled ploch, kde si tažením myší s kliknutím a držením levého tlačítka myši můžete zvolit oblast, kterou chcete nahrávat. V tomto ohledu však můžete využít také tlačítko úplně vlevo dole Select Window, kterým vyberete jen určité okno, respektive aplikaci – v takovém případě máte absolutní jistotu, že nic jiného zachyceno nebude.

    Po pravé straně nahoře na posuvníku nastavujete kvalitu. Je vyjádřená v podstatě v procentech, podobně, jako když nastavujete komprimaci například u JPEG fotografií. Samozřejmě, že čím je vyšší číslo, tím kvalitnější záznam, ale nakonec také velikostně větší soubor se záznamem. Záleží tedy na každém z Vás, zda se rozhodnete pro nejvyšší kvalitu nebo nějaký kompromis. Podstatně širší možnosti nastavení se skrývají pod tlačítkem Advanced (Pokročilé), ale tomu budeme věnovat samostatnou část.

    Pod tlačítkem Uložit jako nevybíráte pouze samotný název výsledku s příponou OGG, ale také samozřejmě také umístění. V takovém případě si ověřte dostatek místa.

    Nakonec klikněte na tlačítko Zaznamenávat a poté „Stop“.

    recordMyDesktop recordMyDesktop recordMyDesktop

    Nastavení záznamu

    link

    Na první kartě Soubory si sice nastavujete pouze dvě možnosti, ale zato velmi důležité. Zaškrtnutím Overwrite Existing File zajistíte, aby se oproti vytváření dalšího souboru přepsal ten předchozí. Naopak velkou pozornost doporučujeme věnovat (a to u všech aplikací určených na záznam dění na obrazovce, viz také odstavec níže) možnosti Pracovní adresář. recordMyDesktop vytváří finální záznam až po ukončení nahrávání, jelikož real time zpracování by bylo výkonnostně náročné. Aplikace si proto potřebuje dočasně někam uložit data a ta nemusí být zrovna malá. Proto si zvolte umístění, na kterém máte úměrně místa k předpokládané délce záznamu.

    S výše uvedeným souvisí také několik nastavení z karty Výkon. Při zapnutí Enkódovat za běhu se bude vytvářet finální výstup v reálném čase při záznamu. Výhodou je v tomto případě, že ihned po stopnutí nahrávání máte hotový soubor, na druhou stranu musíte počítat s tím, že dáte zabrat procesoru. Samozřejmě to závisí nejen na jeho výkonu, ale také na tom, co jiného právě máte spuštěného při nahrávání. Ostatně procesoru můžete ulevit i ponecháním možnosti Nulová komprese ve vypnutém stavu. V takovém případě se naopak nebudou vůbec komprimovat ani dočasné soubory záznamů, což sebou zase přinese vyšší nároky na volné místo. A pokud chcete procesoru ulevit ještě více, tentokráte s kompromisem na kvalitě, konkrétně rychlejším převodu barev – zapněte Rychlé vzorkování.

    První a poslední nastavení na kartě Výkon naopak nastavujete možnosti, které se dotýkají spíše toho, co nahráváte. I když první možnost Snímků za sekundu, tedy snímků za sekundu, má vliv i na procesor. Poslední nastavení Plný obraz v každém snímku oproti tomu říká, zda se vám každý frame vytvoří celý. Například při 15 snímcích za sekundu a aktivování poslední možnosti dosáhnete slušného výsledku, který zabere méně místa.

    Vedle snímání dění na ploše vašeho počítače lze také nahrávat Zvuk, a to dokonce z mikrofonu. Nabízí se tedy možné využití například pro jednoduchý záznam přednášek, kdy se prezentace nahrává na počítači, ze kterého je pouštěna a hovor přednášejícího z připojeného mikrofonu. Jinak se pochopitelně nahrává zvuk z aplikací. Samotná nastavení jsou pak už jen dvojí. Pod Kanály můžete zvýšit z jednoho mono kanálu na dva kanály – tedy stereo. K Frekvenci není třeba nic dodávat, záleží na účelu...

    A nakonec na kartě Ostatní si můžete nastavit vzhled kurzoru myši a řadu dalších podobných drobností, z nichž některé, jako například Zahrnout dekoraci oken jsou závislé na používání nebo naopak nepoužívání akcelerovaného prostředí.

    recordMyDesktop recordMyDesktop recordMyDesktop recordMyDesktop

    Alternativy: xvidcap, Istanbul a další

    link

    Samozřejmě, aplikací určených pro záznam dění na ploše vašeho počítače je celá řada. Jednou z nich je také Xvidcap. Na rozdíl od recordMyDesktop nahrává ve formátu MPEG, který je také možno nastavit. Ovládá se taktéž velice jednoduše přes minimalistickou lištu, na které naleznete základní ovládací prvky a ikonku s rozšířeným nastavením. Uživatel ani v tomto případě není ochuzen o možnost zaznamenávat jen určitou část obrazovky. Bohužel však není možné vybrat záznam podle okna.

    Další poměrně známou aplikací určenou k záznamu dění na ploše pro Linux je Istanbul. Ta stejně jako recordMyDesktop ukládá ve formátu OGG a neumožňuje jeho změny. Nicméně stejně jako v obou předchozích případech umožňuje nastavení kvality a navíc se integruje do systémové lišty.

    Vedle záznamu jsou někdy zapotřebí také aplikace pro konverzi formátu. K tomu můžete využít napříč všemi platformami výborný HandBrake, který ve výstupu zvládne na webu rozšířený formát MP4 nebo u filmů stále rozšířenější MKV. O tom ale zase až někdy příště...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.6.2012 08:44 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Výbornou věcí je také například Wink, obzvlášť pokud je potřeba udělat nějaký videomanuál.
    12.6.2012 09:27 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Doplnil bych GLC a Yukon pro ty, co by rádi nástroj pro záznam OpenGL aplikací (např. hry a podobně).
    12.6.2012 18:40 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Jak to vypadá ve Winku se záznamem kliknutí myši?
    12.6.2012 10:07 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Existuje něco, co:
    1. je zabalíčkované (pro Debian)
    2. nemá problém s OpenGL programy i na akcelerovaném desktop (gnome-shell)
    3. má to jednoduché klikací rozhraní (tj. výběr okna/oblasti/obrazovky, sputit, zastavit, uložit)
    4. Rozumí si to s více monitory
    5. umí ukládat do různých formátů
    6. lze se zvukem/bez zvuku (pulseaudio)?
    Zkoušel jsem recordMyDesktop, Istanbul a ještě pár dalších, vždycky to mělo nějaké divné mouchy tam či onde.
    12.6.2012 19:16 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    onehda jsem na to pouzil VLC player a vysledek je moc dobrej. jen to neumi zvyraznovat mys, ale to by slo poladit nejakym compiz efektem.
    12.6.2012 19:30 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Zajímavá myšlenka s tím compiz efektem.
    14.6.2012 09:56 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    To VLC jste pouštěl z CLI?
    14.6.2012 12:14 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Ne. Normalne z menu. Media => Open capture device => Capture device: Desktop ... atd. Dokonce to asi udela nejaky url/uri/(cokoliv) co jde hodit do playlistu a kdykoliv vyvolat. Az na tu mys, ktera se blbe hleda, je to pro mne prakticky reseni, ktery mam vsude by default a to jak pod linuxem tak i pod windows
    12.6.2012 11:22 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Tyhle slozite SW nema cenu resit. Staci obycejny ffmpeg -f x11grab.

    Kdyz neco nahravam tak si pomoci Xephyr pustim podrazenou session ve vhodnem rozliseni a pak jednoduse nahram pomoci ffmpeg.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Jendа avatar 12.6.2012 16:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Staci obycejny ffmpeg -f x11grab.
    Jenže to musíš realtime kódovat do něčeho, a ffmpeg nemá AFAIK žádný kodek, který by byl dostatečně nenáročný. Například na mém výkonném počítači s procesorem Intel Atom N270 takhle nedokážu pořádně nahrát ani 800×600. Proto díky za dnešní článek, nenapadlo by mě recordmydesktop vyzkoušet - původně jsem si myslel, že vytížení procesoru je způsobeno samotným grabováním a ne kódováním.
    elenril avatar 12.6.2012 22:00 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    >výkonném
    >Intel Atom
    trololo
    nemá AFAIK žádný kodek, který by byl dostatečně nenáročný
    raw video? x264 s -preset ultrafast? utvideo možná
    Jendа avatar 13.6.2012 02:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    trololo
    Hej!
    raw video?
    To má snad 10 GB/s, ne? Můj disk dává 20 MB/s a taky nemám dvouterový storage.
    x264 s -preset ultrafast
    Hm, to by jít mohlo.
    13.6.2012 13:08 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Nahravam v klidu 720p a nemam nijak rychle disky.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Jendа avatar 13.6.2012 13:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Při 1024×600 to nahraje pár sekund a pak začte tuhnout na IO, výsledný soubor má 40 MB/s.
    elenril avatar 13.6.2012 13:49 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Tak to se dá jednoduše spočítat. V 800x600 to máš 480 000 pixelů, což v 8bit YUV420 dává 960 000 bytů na frame. Když chceš 25 fps, tak má video ~23 MB/s. Normální dnešní disk by to měl utáhnout bez větších problémů (samozřejmě pokud ti nevadí ztrátová komprese, tak prohnat to přes x264 je mnohem lepší nápad).
    12.6.2012 12:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    hm, výroba tutoriálů ... takže klikám někde po menu mezi písmenkama apod., no to dává velkej smysl umožňovat ukládat pouze do ztrátovýho formátu, co mi z toho udělá mazaninu, zatímco prostým RLE bych to zkomprimoval líp a beze ztrát (sazmořejmě pokud nepoužívám nějaký úchylný grafický téma s tunou přechodů apod., ale jestli mám trošku ohledu k divákovi, tak zvolím něco jednoduchýho, přehlednýho s pár základníma kontrastníma barvama) ... to zas někdo myslel prdelí :-(
    12.6.2012 16:54 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    A co treba BYZANC?
    $ sudo yum install byzanz
    $ byzanz-record –duration=20 -c -a testing.webm
    
    Umi i .ogv, .webm, .mp4, .flv
    18.6.2012 14:43 Vladimir Benes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahráváme dění na ploše s recordMyDesktop
    Pro GNOME Shell podle me nejlepsi built in recorder, ktery se spousti pres ctrl+alt+shift+r a a stejne tak zastavuje, umi webm, umi delat strihy (da se nahravat jedna sessna, stopnout nahravani a pokracovat do stejneho souboru)

    Byzanz je mrtvej projekt. GNOME Shell recorder prave prochazi urychlujicimi optimalizacemi, ale i v dnesni dobe dostacuje k nahravani recordu..

    Vladimir

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.