abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 526 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)

    18. 6. 2008 | Tibor Piňo | Programování | 7137×

    V minulej časti seriálu sme si vysvetlili srdce frameworku Active Record. Od dnešnej časti sa pustíme do programovania nášho CMS a začneme návrhom databázy a vytvorením databázovej vrstvy našej aplikácie tzv. Modelu.

    1. Konvencie CakePHP

    link

    Aby sme vedeli správne navrhnúť databázu a CakePHP na jej základe správne chápal väzby medzi tabuľkami, je potrebné poznať konvencie pre návrh databázy. Čo myslíme tým, aby CakePHP správne chápal väzby medzi tabuľkami? Znamená to, že ak budeme mať databázu správne navrhnutú, framework bude automaticky rozpoznávať cudzie kľúče, primárne kľúče a väzby medzi tabuľkami a nebudeme ich musieť pre každú tabuľku explicitne zadávať.

    Ešte je dobré poznamenať, že je veľmi rozumné zadávať názvy tabuliek, modelov atď. v anglickom jazyku. CakePHP automaticky chápe anglické jednotné a množné čísla, takže sa vyhneme zbytočným nastavovaniam (samozrejme je možné zadávať názvy aj v národných jazykoch, ale je to práca naviac a my preto budeme používať anglické konvencie).

    Názvy tabuliek
    Názvy tabuliek sa zapisujú pomenovaním v množnom čísle jednotiek, ktoré uchovávajú. Napríklad máme tabuľku, ktorá uchováva články, preto musí byť táto tabuľka pomenovaná v množnom čísle, v našom prípade articles.
    Primárny kľúč
    Primárny kľúč sa v tabuľkách označuje pomenovaním id. Taktiež platí, že môžeme používať aj iné pomenovanie pre primárny kľúč, ale opäť to musíme explicitne nastaviť.
    Cudzie kľúče
    Cudzie kľúče sa v tabuľkách označujú podľa tabuľky, kde sa pôvodne nachádzajú. Predstavme si, že každý článok má svojho autora. Čiže budeme mať dve tabuľky a to articles a users. V tabuľke articles sa bude potom pochopiteľne nachádzať cudzí kľúč z tabuľky users a to pomenovaním user_id. Čiže nám je hneď zrejmé, že cudzí kľúč sa tvorí podľa konvencie jednotne_cislo_tabulky_cudzieho_kluca_id.
    Názvy atribútov
    Ešte spomeniem, že je celkom vhodné, aby sa atribút názov pomenovával ako name. Oceníme to najmä pri generovaní select boxov vo väzbách 1:N, kde si budeme chcieť napríklad pri článku zvoliť kategóriu výberom z niekoľkých možností. Samozrejme aj tu platí, že môžeme používať iné pomenovanie ako name, avšak opäť by sme sa neskôr nevyhli niektorým nastaveniam, ktoré, ak dodržiavame konvencie, nie je potrebné vykonávať.
    Spojovacia tabuľka pri väzbe N:M
    Tabuľky, ktoré sú vo väzbe N:M, abecedne zoradíme a následne novú tabuľku pomenujeme podľa konvencie nazov_prvej_tabulky_nazov_druhej_tabulky. Predstavme si, že náš článok má N nálepiek a jedna nálepka môže byť v M článkoch. Máme teda tabuľky pomenované articles a tags a následne vytvoríme spojovaciu tabuľku, ktorú pomenujeme articles_tags. Cudzie kľúče do spojovacej tabuľky vytvoríme podľa konvencií, ktoré sme si definovali vyššie, čiže article_id a tag_id.

    2. Navrhujeme databázu

    link

    Na obrázku môžeme vidieť našu databázu pre náš nový redakčný systém, ktorú sme navrhli na základe vyššie definovaných konvencií

    CakePHP: návrh databáze

    3. Modely tabuliek

    link

    Databázu už máme správne navrhnutú a môžeme sa pustiť do tej najzaujímavejšej časti, a to je návrh databázovej vrstvy našej aplikácie, tzv. Modelu, čo je jedna z troch častí návrhového vzoru Model View Controller. Ako sme si už spomínali v predchádzajúcej časti seriálu, modely sa umiestňujú do adresára app/models. V našom prípade vytvoríme 4 modely, i keď máme tabuliek spolu 5. Ako sme si už spomínali, model sa pre spojovaciu tabuľku nevytvára a kedže máme databázu správne navrhnutú, všetku potrebnú prácu v súvislosti so spojovacou tabuľkou vykoná Cake automaticky. Predtým, než začneme vytvárať samotné modely, treba poznamenať, že model sa pomenováva ako jednotné číslo názvu tabuľky, čiže napr. pre našu tabuľku articles sa bude model nazývať Article a bude umiestnený v súbore app/models/article.php

    Model Article umiestený v súbore /app/models/article.php:

    <?php
    class Article extends AppModel {
    
            var $name = 'Article';
            var $useTable = 'articles';
            var $validate = array(
                    'title' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'text' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'user_id' => array('numeric'),
                    'created' => array('date')
            );
    
            var $belongsTo = array('User');
            var $hasAndBelongsToMany = array('Tag');
            var $hasMany = array('Comment');
    }
    ?>

    Model User umiestnený v súbore /app/models/user.php:

    <?php
    class User extends AppModel {
    
            var $name = 'User';
            var $useTable = 'users';
            var $validate = array(
                    'username' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'password' => VALID_NOT_EMPTY
            );
    
            var $hasMany = array('Article');
    
    }
    ?>

    Model Comment umiestnený v súbore /app/models/comment.php:

    <?php
    class Comment extends AppModel {
    
            var $name = 'Comment';
            var $useTable = 'comments';
            var $validate = array(
                    'title' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'text' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'username' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'article_id' => array('numeric')
            );
    
            var $belongsTo = array('Article');
    
    }
    ?>

    Model Tag umiestnený v súbore /app/models/tag.php:

    <?php
    class Tag extends AppModel {
    
            var $name = 'Tag';
            var $useTable = 'tags';
            var $validate = array(
                    'name' => VALID_NOT_EMPTY,
                    'seo_link' => VALID_NOT_EMPTY
            );
    
            var $hasAndBelongsToMany = array('Article');
    
    }
    ?>

    Ako môžeme vidieť vyššie, v kóde sme už uviedli aj validačné kritéria, ktoré sme si priblížili už v predchádzajúcej časti seriálu (podrobne sa im budeme venovať v niektorej z nasledujúcich častí). Využívať ich však budeme až v časti nasledujúcej, v ktorej sa budeme venovať vytváraniu zvyšných dvoch častí architektúry MVC, a to Controller a View.

    Aby sme si mohli otestovať, či sme našu databázu skutočne navrhli správne, môžeme využiť tzv. scaffolding. Cake nám pomocou scaffolding dokáže na základe vytvorených modelov automaticky skonštruovať ukážkovú aplikáciu, pomocou ktorej môžeme otestovať, či nám väzby v našej tabuľke fungujú správne. Potrebujeme však ku každému modelu vytvoriť Controller, aby sme mohli určiť, že Cake má používať na vytvorenie aplikácie scaffolding (ako som už spomínal vyššie, controlleru sa budeme venovať v nasledujúcej časti, preto nám teraz stačí bez hlbšieho vysvetlenie skopírovať jednotlivé kódy do konkrétnych súborov s controllermi).

    Controller Articles umiestnený v súbore /app/controllers/articles_controller.php:

    <?php
    class ArticlesController extends AppController {
    
            var $name = 'Articles';
            var $scaffold;
    }
    ?>

    Controller Users umiestnený v súbore /app/controllers/users_controller.php:

    <?php
    class UsersController extends AppController {
    
            var $name = 'Users';
            var $scaffold;
    }
    ?>

    Controller Comments umiestnený v súbore /app/controllers/comments_controller.php:

    <?php
    class CommentsController extends AppController {
    
            var $name = 'Comments';
            var $scaffold;
    }
    ?>

    Controller Tags umiestnený v súbore /app/controllers/tags_controller.php:

    <?php
    class TagsController extends AppController {
    
            var $name = 'Tags';
            var $scaffold;
    }
    ?>

    Skúste si zadať do url prehliadača napríklad adresy www.tvoja-adresa/articles, www.tvoja-adresa/comments alebo www.tvoja-adresa/users. Aké jednoduché však? Scaffolding je mocný nástroj tohto frameworku a dokáže nám značne uľahčiť prácu pri návrhu zložitejších vzťahov v databáze, preto určite stojí zato ho v ranom štádiu vývoja používať.

    Záver

    link

    Týmto je náš náš návrh databázy kompletný a v budúcej časti seriálu sa bližšie pozrieme na zvyšné dve časti architektúry MVC a to konkrétne Controller a View.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.6.2008 12:36 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    Chtel bych se zaptat zadrhej (pro me extremni) vetsiny MVC frameworku. Jak resit navrhy aplikaci nad existujicima databazema, se kterejma se neda hejbat. Vetsina MVC implementujicich nejakym zpusobem Model neni vubec schopna zit nad databazi, ktera se nedrzi jejich konvenci.

    Jak je na tom Cake, pripadne nevite po jakym PHP frameworku bych se mel podiva ?

    V blizky dobe si na me brousi zuby hromada staryho kodu, kterej bude potreba nad stavajicima databazema pretvorit na neco lepsiho nez HTML3.2 + PHP3.
    18.6.2008 13:19 tatramat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    v $useTable nemusi byt nazvy tabulek danych konvenci. pak je take mozne $primaryKey='muj_primary_key' v has/belongs je tez mozno definovat vlastni foreignKey... koneckoncu, muzete si napsat vlastni VirtualModel a v nem si vse osetrit po svem a dalsi modely derivovat z Virtualu.

    vice viz http://api.cakephp.org
    Daniel Kvasnička ml. avatar 19.6.2008 14:04 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    Vyzkousej Propel. Sice konkretne schopnost reverzniho zkoumani existujici DB (http://propel.phpdb.org/trac/wiki/Users/Documentation/1.3/HowTos/ExistingDatabases) jsem u nej jeste nepouzil, ale jinak je to paradni ORM knihovna.

    I kdyby reverzni nevyslo, muzes rucne napsat propelovske XML schema podle sve databaze. Propel te nijak omezovat nebude.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    18.6.2008 18:27 alexovi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    "Predstavme si, že každý článok má svojho autora. Čiže budeme mať dve tabuľky a to articles a users"

    Chcel by som poprosit autora aby si po sebe skontroloval co napise. Uz som si to vsimol aj v minulom clanku (v obrazkoch). Ano viem, ze si to mozem domysliet. ale je to zbytocne matuce.
    18.6.2008 18:35 alexovi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    No pozeram, ze k tomu zmateniu u mna doslo. V minulej casti bola tabulka s autormi nazvana authors a z tabulky articles sa do nej odkazovala cez user_id (posledne 2 obrazky). V dnesnej casti uz sa aspon pouziva user konzistentne.
    18.6.2008 20:36 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    Dakujem za upozornenie. Samozrejme to po sebe citam :-) a taktiez to po mne cita vela ludi, ale zatial si to nikto nevsimol. Samozrejme sa to budem snazit opravit co najskor. Dakujem za pozorne citanie :-)
    4.7.2008 09:02 LJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    Mám dvě otázky:

    1. Jak by se soubory controlleru, modelu a view jmenovaly a jak by vypadaly, pokud bych chtěl ukládat do více tabulek najednou. Příklad: Formulář skladové příjemky s skládá z jedné hlavičky a n položek (jejich počet předem neznám) Samozřejmě se celá příjemka musí uložit v jediné transakci (nepoužívám MySQL ale Oracle) například do tabulek doklad_hlavicka (do té uložím data z hlavičky dokladu) a doklad_radek (do té uložím n záznamů s daty jednotlivých řádků dokladu). Můžete mi někdo naznačit, jak by tato struktura v cakePHP vypadala?

    2. Co v případě, že vazební tabulka pro vazbu M:N neobsahuje pouze vazební klíče, ale i další informace o vazbě (naprosto běžná situace)
    8.7.2008 23:31 tatramat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    mam jednu odpoved: co se trochu pidit? http://book.cakephp.org/view/66/models
    24.7.2008 09:54 tatramatka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CakePHP: tvoríme CMS - 4 (Model)
    a kdy se muzeme tesit na dalsi dil? mesic v cudu a kde nic tu nic...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.