abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1040 hlasů
     Komentářů: 17, poslední dnes 15:31
    Rozcestník

    Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou

    30. 5. 2012 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4706×

    Přemýšlíte o tom, že nebudete trávit čas pouze a jen sezením u počítace a uděláte i něco pro své zdraví? Co takhle jít si zaběhat? Tak vezměte na sebe řádně teplé oblečení, do batohu si zabalte hodně velkou svačinu, přidejte baterku, lana a potápěčský oblek. Jo, a nezapomeňte na pořádnou bouchačku, bude se hodit!

    Obsah

    Úvod

    link

    Že to zní jako dost nesmyslná rada? Inu, zřejmě ještě nemáte tolik zkušeností jako hlavní hrdina našeho příběhu. Ten se šel také jen na chvíli proběhnout kousek od srubu, ve kterém pracoval, když tu se pod ním země prolomila a on se propadl do dávno opuštěné štoly. Tedy, na první pohled opuštěné... Tímto uvádí nezávislé finské herní studio Starflower Games Ltd. svoji multiplatformní plošinovou arkádovku s názvem Project Black Sun.

    Herní princip

    link

    Jenom co se hlavní hrdina po pár hodinách kómatu probere, okamžitě zjistí, že podzemní bludiště není až tak prázdné jak očekával a všude se to hemží roztodivnými tvory. Jako první narazí na přítulné netopýry, které ovšem pokud zavčas „neuklidní“ pár střelami z pistole nebo máchnutí nožem, stanou se také tím posledním co v životě viděl. Je tedy nutné se bránit zuby nehty všemu co se hýbe – od již zmiňovaných netopýrů přes obrovské krysy až po plíživé hlemýždě. A co nejde zneškodnit, tomu je nutno se vyhnout, jako například zmiňovaným hlemýžďům, jejichž ulitu nedokáže zničit ani granát, který je v dalších částech hry schopen likvidovat daleko nebezpečnější nepřátele.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Mapy

    link

    První část hry se budete spolu s naším hrdinou pohybovat v klasické štole, jak ji známe z vyprávění našich dědečků. Ručně ražené chodby tu jsou podepírány dřevěnými trámy a na cestu nám budou svítit petrolejové kahany. Hra však již od prvního okamžiku nevybízí k intuitivnímu pohybu v jenom směru, ale dává nám spoustu možností kudy se zrovna vydat. To může být sice příjemné a osvobozující, ale po čase se nejspíše v systému chodeb úplně ztratíme. K tomu, abychom našli zase cestu zpět či ještě lépe cestu vpřed, nám poslouží mapka, kterou si můžeme prohlédnout v menu, které vyvoláme stlačením klávesy Enter a vybráním příslušné položky. Na ní uvidíme umístění jednotlivých klíčů, které jsou potřeba k postupu do dalších levelů, stejně tak jako chodby, kterými jsme již prošli a jsou pro nás známé. Pokud by ovšem ani to nestačilo a mírné podvádění v počítačových hrách není nic proti vašemu přesvědčení, můžete se podívat na kompletní mapu vystavenou na webu Starflower Games.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Jelikož mapa je opravdu rozsáhlá a obtížnost vysoká, existují na mapě checkpointy v podobě andělíčků, kdy po průchodu těmito místy se hra automaticky uloží a vy tak příště nemusíte začínat od nuly. (Ne)Možnost ukládání je vlastně jediným rozdílem mezi demem a plnou hrou, neboť vývojáři si byli plně vědomi faktu, že na jeden zátah tuto hru skutečně dohrát nelze. Nutno podotknout, že v menu existuje mimo to i položka „Save & Exit“, ovšem nutno podotknout, že tato funkce je značně matoucí, neboť po opětovném spuštění hry se ocitnete u posledního andělíčka, nikoliv tam, kde jste si mysleli že ukládáte.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Poté, co získáte tolik vytoužený klíč od jedné z uzamčených bran a vybojujete souboj na život a na smrt s první velkou příšerou, dostanete se do jakési podzemní zahrady, která se krom grafiky nikterak neliší od první mapy. Přibude akorát pár nepřátel, a tak krom našich starých známých potkáte navíc shůry spouštějící se pavouky, zombie nebo v nadpise zmiňované orchideje. Vaším úkolem je sebrat klíč plus další vybavení a hurá pod vodu! V podvodní části, ve které upotřebíte dříve nabytý plavecký úbor, potkáte opět jiné příšery a nástrahy a hned co získáte klíč a zabijete u něj číhající podvodní obludu, můžete se vydat do poslední části. Ta je graficky ztvárněna jako jakási laboratoř a po projití na její úplný konec zjistíte, proč se hra vlastně jmenuje Project Black Sun. Toto jméno nese tvor či spíše zařízení, které bude vaším posledním nepřítelem. Budete-li mít dostatek trpělivosti, zručnosti a notnou dávku štěstí a podaří-li se vám Project Black Sun překonat, celý důlní systém se začne otřásat v základech a vy budete mít necelé tři minuty na útěk. Únikové východy nikterak značeny nejsou a budete tedy muset spoléhat na svoji intuici a jako obvykle na štěstěnu. A budou-li vám zrovna hvězdy nakloněny, doběhnete až k výtahu, který se s vámi začne zvedat vzhůru a... Titulky. Ano, po těch hodinách strávených bušením do klávesnice, nervy drásajících soubojích a často téměř i prolitých slzách při nesčetných neúspěších vás nečeká žádné dokončení příběhu, vysvětlení o co vlastně šlo, žádné zabití tyrana Jaffara a osvobození Persie, žádné díky od princezny Peach a dokonce ani jedno vtipné vypořádání se Jazze Jackrabbita s problematikou drzých želv. Zkrátka přečtete si jen titulky a vedle obrázku hlavního hrdiny, který sedí před dřevěnou důlní budovou se vám zobrazí kolik jste k dohrání hry potřebovali času a co vše jste stihli ve hře pobrat.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Grafika a hudba

    link

    Jak už bylo zmíněno, příběh není to, co by bylo vhodné vyzdvihnout. Tím, čím se hra však může pyšnit, je zaručeně grafika. Ne, nečekejte 3D orgie s spoustou efektů, tohle Project Black Sun rozhodně nenabízí. Ale dříve narození či mladší milovníci retrostylových her si přijdou na své. Hra atmosférou připomíná přelom 80. a 90. let, ovšem bez „čtverečků“. Za tento výkon by grafik Starflower Games určitě měl dostat prémie.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Podobně se lze vyjádřit i o hudbě. Výborně sedí do prostředí, ve kterém dokresluje temnou atmosféru, ale nikterak nedrásá nervy a na poslech je velice příjemná. Po delším hraní však již možná díky stále se opakujícímu tématu raději zabrousíte do hlavního menu a v nastavení si ji ztlumíte ve prospěch vaší hudební kolekce.

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

    Závěr a hodnocení

    link

    Hra i přes dva minoritní patche stále trpí různými neduhy. Za plus musíme autorům přiznat, že na rozdíl od úplně první verze již existuje možnost vlastního nastavení si ovládání, neboť původní dvě varianty byly přinejmenším podivné. Stále však není třeba vůbec zřejmé, k čemu je dobré sbírat mince, proč po přechodu na jinou obrazovku a zpět na té původní ožívají vaši nepřátelé nebo jak je to možné, že mladý klučina si jde jenom tak zaběhat s plně vybaveným batohem. Hra také nenabízí intuitivní pohyb v prostoru, což staří herní pardálové jistě ocení, nicméně část mladší generace zvyklá na vodění za ručičku při hraní jakékoliv hry by s tím mohla mít velké problémy, stejně tak jako s ukládáním pouze na určitých místech a ne zrovna v situaci „tenhle úsek nemůžu zrovna projít, tak si to uložím a když to nevyjde, tak to ihned dám znova“. Na druhou stranu, i přes tyto nedostatky nabízí Project Black Sun za 1,49 € zábavu na nepočet hodin a po chvilce hraní vás vtáhne do příběhu natolik, že přestanete vymýšlet, co za hloupost zrovna provést. Jako třeba jít si zaběhat...

    Project Black Sun Project Black Sun Project Black Sun

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.5.2012 07:46 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    Nějak nevidím důvod, proč něco takového mít jako "projekt" -- hru, kterou si budu kamkoliv instalovat. Ne že bych si podobnou hru někdy nezahrál, ale tohle je tak kategorie her, které bych očekával a které si i někdy zahraji na kongregate.com a proč se tím zabývat více.
    30.5.2012 09:56 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    "Project Black Sun" je název celé hry.
    A proč "Project"? "Black Sun" je název hlavního záporňáka, což je (zřejmě, neboť to nikde není psáno) uměle vytvořená bytost, která vznikala v podzemí, ve kterém se ocitnul náš hlavní hrdina. A jelikož muselo na výrobě pracovat dost lidí (soudě dle počtu zombies ve hře) a pravděpodoně se jednalo o snahu vytvořit nepřekonatelného válečníka (soudě pouze dle vzhledu "Black Sun", neboť jak je v recenzi psáno, nikde na konci na nás nečeká žádné vysvětlení o co šlo a lze si teda jen a pouze domýšlet), tak lze dedukovat, že někdo (vláda USA, Sovětský svaz či nějaká jiná temná síla) měla "projekt" na jeho vytvoření.
    Ale jak říkám, nikde ve hře není žádné vysvětlení, tudíž jde pouze a jen o mé spekulace...
    30.5.2012 09:37 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    ta grafika bez "čtverečků" znamená co? mě se to jeví jako pixelart...
    30.5.2012 09:59 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    Pixelart to bezpochyby je, já tím "bez čtverečků" myslel to, že grafika vypadá k světu a jdou na ní hezky vidět i detaily (ve srovnání například s prvním Prince of Persia).
    30.5.2012 10:21 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    pochválil grafika za vyšší rozlišení, tak teď už to chápu, přidal bych se s pochvalou za vyšší počet barev, než měl třeba Barbarian... :-)
    30.5.2012 10:23 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    jinak samozřejmě díky, stáhl jsem si demo, snad to dohraju na jeden zátah :-)
    30.5.2012 11:07 bubla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    Je to těžké jako prase, prošlo by to tak před 15-20ti lety, ale dneska je to spíš plýtvání časem. Checkpointy jsou od sebe zatraceně daleko a ovládání taky není tak přesné, jak byste potřebovali.
    31.5.2012 15:40 asda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    stáhl,

    nainstaloval na Win XP

    pustil

    a nic - proces visí a nic se nezobrazuje

    terminoval

    odinstaloval

    ...

    5min života v prd.eli (včetně napsání tohoto přínosného příspěvku)
    18.6.2012 11:42 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Project Black Sun – nechť krvelačné orchideje chcípnou
    vyzera to prijemne ouldskulovo :) ale odporucam vyskusat shadow complex (ktory ma napadol pri uvodnych slovach clanku) .. to je strasna pecka ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.