abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 851 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz

    16. 5. 2006 | Robert Krátký | Rozhovory | 7252×

    Petr Krčmář píše knihy i články, spolupracoval s abclinuxu.cz a teď řídí redakci Root.cz. Zeptal jsem se ho, jak se k tomu dostal, jestli chtěl být kosmonautem, a v čem se Root liší od Abíčka.

    Poznámka: Za inspiraci děkuji blogu Saljack.

    1) Ahoj Petře, jak jsi poprvé přišel na abclinuxu.cz, kdy a jak jsi ho objevil?

    Já jsem se Linuxem začal zabývat ještě dlouho před tím, než vůbec nějaké ABC Linuxu vzniklo. Původně to samozřejmě byl hardware.penguin.cz, který byl svého času velmi přínosným archivem informací o linuxovém železe. Pak se Hardware volně překulil do ABC a já jsem jeho růst sledoval dál a chvíli se na něm i podílel. Navíc Leoše znám osobně a považuji ho za svého přítele, takže můj kladný přístup k ABC je naprosto přirozený.

    2) Kdy jsi poprvé začal přispívat na linuxové portály, co tě k tomu vedlo?

    Poprvé to bylo v roce 2002 a vedli mě k tomu mí další kamarádi Radim Radoomek Kolář a Martin Kysela. Oba bydleli v tu dobu ve stejném městě jako já (Martin teď žije v Praze) a docela intenzivně jsme spolu na téma Linux komunikovali. Přes ně jsem se pak seznámil s bratry Krausovými a Johankou, kteří společně dříve Roota dělali. No a už to šlo ráz na ráz.

    3) Napadlo tě někdy, že bys nakonec mohl dělat šéfredaktora jednoho z těchto portálů, že se tím budeš živit? Chtěl jsi být raději kosmonautem nebo indiánem?

    Samozřejmě nenapadlo. Ale k mému šéfredaktorství se váže jedna moje soukromá historka. Počátkem roku 2005 jsem začal přemýšlet nad tím, že bych se psaním a vůbec redaktorováním mohl zabývat nějak intenzivněji, třeba jako autor na volné noze. Přítelkyni se to ovšem moc nezdálo, protože jí to přišlo jako dost riskantní záležitost. Shodou okolností se hned druhý den na Rootu objevila výzva ohledně obsazení místa šéfredaktora. Povzbuzen nedávnými úvahami jsem do toho prostě šel a nakonec jsem konkurz vyhrál.

    Otázka indián versus kosmonaut mě nejdřív pobavila, ale pak mě napadlo, že to je vlastně docela dilema. Moje technomanské ego samozřejmě velí stát se kosmonautem a docela mě ta myšlenka láká, už jen proto, že se astronomií zabývám docela dlouho. Ale duše člověka spíš touží po svobodě, přírodě, životě bez komerce a prostě po klidu. Takže kdybych to měl shrnout: V tomto životě beru kosmonauta, příště se zapíšu na indiána .-))).

    Petr Krčmář

    4) Pro abclinuxu.cz jsi dlouhou dobu psal krátké zprávičky, občas také články, znáš tedy jeho čtenáře - jak bys je srovnal se čtenáři roota? Jsou to ti samí? Reagují podobně nebo odlišně? V čem se atmosféra liší?

    Stejní lidé to rozhodně nejsou, což už plyne ze zaměření obou serverů. Zatímco Root je spíše zpravodajský server zaměřený na odbornější veřejnost, ABC je komunitní portál určený pro široké spektrum uživatelů od sekretářek až po domácí uživatele. Potřebujeme ovšem oboje.

    V linuxové komunitě je v současné době trochu přetlak. Zatímco před pár lety to byla opravdu komunita (ve smyslu uzavřeného spolku lidí), dnes se čím dál více otevírá. To má spoustu pozitivních a velmi žádoucích důsledků a my prostě nemůžeme příštích sto let odhánět nové zájemce se slovy „jsi lama, nemáš tu co dělat”. Bohužel to má i své nevýhody, které jsou k vidění právě na portálech našeho typu. Objevuje se zde řada čtenářů, kteří se snaží jen kritizovat a vyvolávat hádky. Otevřenost obecně ovšem tahle rizika nese. Ale o to víc pak potěší někdo, kdo napíše „lidi, chci vám poděkovat, je to moc fajn”.

    Moc se mi líbí, jak se kdysi k neoprávněné kritice vyjádřil Karel Čapek: Kritizovat znamená říkat autorovi, jak bych to dělal já, kdybych to uměl.

    5) Tvoje kniha o bezpečnosti patří k oblíbeným linuxovým titulům z původní české produkce; z čeho jsi čerpal inspiraci, proč jsi kromě článků začal i s knihou?

    To má samozřejmě zase souvislost s psaním pro Roota, kde jsem měl (a mám) možnost setkat se se zajímavými lidmi. Máme velmi dobré vztahy s Computer Pressem a Gradou. No a když jsem tak jednou komunikoval s šéfredaktorem Grady, tak jsem se ho zeptal, jestli nemají zájem o nějaký nový titul. On mi dal nějaké náměty a protože mezi nimi byl i jeden zaměřený na bezpečnost, tak jsme se dohodli. Mimochodem jedna z mých nejoblíbenějších knih v tomto směru je Bezpečnost v Unixu a Internetu v praxi od Simsona Garfinkela a Gene Spafforda. Její český překlad vydal Computer Press už v roce 1998 a dneska ji novou už neseženete. Ale je naprosto skvělá.

    6) Co je snazší: psát knihu, kterou musí přijmout vydavatel, nebo článek pro čtenáře, kteří mohou okamžitě reagovat?

    Rozhodně psát články. Napsat knihu je řádově náročnější, už tím samotným rozsahem a tím, co všechno musíte ověřit, nastudovat a připravit. Teď dělám na druhé knize (už přesčas) a je to docela náročné. Ale myslím, že to bude stát za to. Co se týče vydavatele, s tím pochopitelně sepisuji smlouvu dlouho předem, takže se dopředu dohodneme, co chce a jak to má vypadat. Není to rozhodně žádná střelba od boku, to bych si s dílem rozsahu knihy nemohl dovolit.

    7) Bydlíš v městě pod Ještědem, ale Internet Info sídlí v Praze. Budeš se stěhovat?

    To je pravda, Liberec je nádherné město a jsem rád, že žiji právě v něm. Přestěhoval jsem se před pár lety z druhé strany republiky a zatím na tom nehodlám nic měnit, mám tu všechno co potřebuji.

    pracovni stul petr krcmar

    8) Ve spojení s Rootem se často mluví o reklamách na produkty Microsoftu na linuxovém portálu. Předpokládejme, že máš tolerantního zaměstnavatele, a prozraď, jestli by ty reklamy na portálu byly, kdyby bylo rozhodnutí jen na tobě.

    Na tenhle problém se musíme podívat ze dvou stran. Jako ten, kdo je placen reklamou se na to dívám jako na něco, co mě nepřímo živí a tak to musím chápat. Peníze se prostě samy na účtech (zatím) neobjevují.

    Jakožto člověk, který propaguje svobodný software a svobodu obecně z toho radost samozřejmě nemám, ale chápu to. Chápal jsem to mnohem dřív, než jsem začal pro Internet Info pracovat. Rozumím tomu, že je potřeba nějak vydělávat, provoz takového portálu stojí nemalé peníze.

    Samozřejmě reklamu od IBM, SUSE, Red Hat nebo třeba Sunu bych tam viděl raději. Jak ale kdysi někde napsal Franta Hucek: Kde jsou ty velké firmy, které se chlubí tím, že do open-source vrážejí miliony dolarů?

    9) Petře, vím, že máš tričko s logem abclinuxu.cz - sám jsem ti ho dával. Přiznej se, měl jsi ho už někdy na sobě?

    Při přebírání toho trička jsem musel slíbit, že si ho alespoň jednou vezmu do redakce. Stalo se a slib jsem tak samozřejmě splnil. S ABC máme ale velmi dobré vztahy, takže po mě nikdo nic nehodil :-). Častěji ale nosím věci z našeho butiku.

    10) A nakonec: KDE nebo GNOME? Emacs nebo Vim? LILO nebo GRUB? QWERTY nebo QWERTZ? A jak vypadá tvůj pracovní stůl?

    Přiznávám se: evilwm, Vim, LILO, QWERTZ :-).

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.5.2006 01:40 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Teda kdyz uz delat reklamu, tak reciprocne ;-)

    Soucasne mel na rootu vyjit rozhovor s Robertem a/nebo Leosem.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    16.5.2006 05:12 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    LOL. A co třebas udělat rozhovor z tebou! Neplánueje se?
    16.5.2006 07:46 georgo23 | skóre: 26 | blog: instalace_vmwaru | Karviná
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    no fuj, z/s 2.pad/7.pad nic nerika ?
    jen se učím jak se to naučit .... ...
    16.5.2006 15:52 Thaweg | skóre: 16 | blog: Herbatka | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    18.5.2006 23:07 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    CZo to je? :-) CZEST!
    16.5.2006 09:02 mivrap | blog: Mirkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    A Petře, jak to děláte, že na vašem serveru nevychází tak pitomé "články" jako tady?

    No to víte, ono to chce od šéfredaktora aspoň špetku soudnosti a tu já mám!
    Věroš avatar 16.5.2006 09:53 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Zkuste si to... Ať už jako šéfredaktor (sehnat pět článků týdně) nebo jako autor. Napsat slušný článek, je časově náročné...

    Co se kvality článků týče:

    Tytam jsou doby, kdy jsem hltal skoro všechny články na root.cz, dneska si vybírám tak dva týdně (a BLEK.ův komiks).

    abclinuxu.cz nestojí na článcích, to je komunitní portál (místo setkávání), a i tady si vybírám jen některé články.

    Ještěže máme ty RSS čtečky.
    Školím Ansible
    16.5.2006 22:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Zkuste si to... Ať už jako šéfredaktor (sehnat pět článků týdně) nebo jako autor. Napsat slušný článek, je časově náročné...
    To ma byt nejaky argument?

    Pane pekari, vase rohliky jsou gumove! - Zkuste si to! Vite jak je casove narocne pect dobre rohliky?

    Pane vedouci, prodavate nekvalitni zbozi! - Tak si to jen zkuste delat chvili vedouciho! Vite, jak je to casove narocne? Budte radi, ze se vam na to nevykaslu!

    Takhle nejak? Nakonec vsechny zmetky se daji omluvit tim, ze delat neco dobre je narocne... no nazdar :PPP
    16.5.2006 22:54 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Až na to že pekárna není, narozdíl od ábíčka, komunitní projekt a články jsou tu tak kvalitní, jak kvalitní je komunita píše ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    17.5.2006 00:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Až na to že pekárna není, narozdíl od ábíčka, komunitní projekt a články jsou tu tak kvalitní, jak kvalitní je komunita píše ;-)
    Kdyby fungovala cast abicka, kde vychazeji clanky, stejnou formou jako blogy, tj. uverejnovaly se tak, jak je "komunita pise", tak by vas argument sedel.

    Protoze abicko ma redakci (ktera je placena a autorum za jejich praci se take plati), tak je kvalita uverejnovanych clanku vizitka prace redakce. Kazdy clanek totiz nekdo posoudi, rediguje, zaplati a pusti k vydani.

    Bude-li si nekdo stezovat, ze je malo kvalitnich clanku, prosim. Tady by se dalo na komunitu apelovat. Kdyz si ale nekdo stezuje, ze clanky, ktere vychazeji, jsou nekvalitni, tak to nema s "komunitou" co delat - to je vec majitele a redakcniho tymu abicka. Abicko je pokud vidim v soucasnosti komercni projekt a byt podstatnou cast obsahu tvori dobrovolne prispevky komunity, neni to "komunita", ktera by urcovala co a kdy na abicku vyjde jako clanek.

    Uplne ted nechavam stranou, jestli je takova stiznost na kvalitu opravnena - o tom lze diskutovat. Ovsem ne tim, ze zacnu kritikum hazet na hlavu, ze delat neco dobre je moc narocne a at si to zkusi sami.

    Je taky fakt, ze v tomto konkretnim pripade se nejapnost reakci vyrovnava nejapnosti one "kritiky", ta taky neni nijak vecna. To ale na podstate veci meni jen malo.
    17.5.2006 09:34 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    To souhlasím, ale stále trvám na tom, že když není kde brát, tak prostě není kde brát ;-). Já nevěřím, že si Robert syslí nějaké hromady super článků a raději vydává třeba seriál o Pythonu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Věroš avatar 20.5.2006 15:08 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Rozdíl mezi pekařem a abíčkem, je v tom, že na abíčko chodím zadarmo (a nikdo mne k tomu nenutí). U pekaře se (alespoň tady na jižní Moravě) platí. :-)

    A že je redakce abíčka placená? Já jim to přeju, z mých peněz placení nejsou a pokud si ty peníze dokážou sehnat, jsou asi dobří.
    Školím Ansible
    Yin avatar 16.5.2006 16:50 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Aké máš ty osobné skúsenosti s prácou séfredaktora a s písaním článkov?
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    Jesus Jimenez avatar 16.5.2006 09:37 Jesus Jimenez | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    jeee, konecne vidim, ze ma nekdo stejny reproduktory jako ja :-D
    Doaenův zákon průtahů: Čím pomaleji pracuješ, tím méně naděláš chyb. -- Murphy
    16.5.2006 10:14 .li | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    taky je mam, ale jak se zda, mam je cele ty roky opacne (ovladaci reprak vpravo) a ja jsem si vzdycky myslel, ze mi ty kanaly prohazuje zvukovka a tohle me vubec nenapadlo :]
    msk avatar 16.5.2006 11:28 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    No, ono zase koho by napadlo, ze tie repraky su pre lavakov. Inak si totiz neviem vysvetlit, preco by mal mat lavy reprak na sebe ovladace ( neviem si predstavit ako by som to ovladal )
    brk avatar 16.5.2006 12:51 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Nevím jak tyto reproduktorky, ale povětšinou to vypadá tak, že do jedné bedničky jde napájení a signál ze zvukovky a druhá bednička je pověšená na té první. Jestliže je zásuvka, nebo počítač na levé straně, kabely krátké a ta „master“ bednička je zrovna ta pravá, tak se prostě šoupne na levou stranu. Ovládání sice možná není tak komfortní, ale pokud si na tom člověk pustí tak akorát nějakou tu muziku k práci, tak v tom nevidím žádný výrazný problém.
    USE="-qt -kde"
    frEon avatar 16.5.2006 21:25 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Ony jsou totiz ty bedny pro vetsinoveho uzivatele (rozumej windowsaka) a ten ma pravou ruku neustale prilepenou k mysi
    Talking about music is like dancing to architecture.
    16.5.2006 23:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Lepit netřeba, notorický windowsák má v pravé ruce od myši křeč (zejména je-li to bouloidní myš od Microsoftu), takže se jí nemůže pustit, ani kdyby chtěl… :-)
    16.5.2006 18:21 Jiří Daněk | skóre: 12 | blog: muj_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Já mám svoje na sobě :-)
    Byl jeden pán a ten měl psa. HAFUŠA se jmenoval.
    Viliam Púčik avatar 16.5.2006 10:17 Viliam Púčik | skóre: 22 | blog: minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    To iste plati aj o mne ;-) (akurat tie moje maju zelenu LEDku namiesto cervenej).

    Je to size trochu off-topic, ale nedalo mi to.
    16.5.2006 16:25 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše OT: entropia
    Sorry kamo ale mas tam chybu, spravne je to:

    "Entropia uzavreteho systemu nikdy NEKLESA"
    David Watzke avatar 16.5.2006 22:14 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Tyhle jsem měl u starýho kompíka, ale reproduktorama bych to nenazýval :-D Dále mám stejnou klávesnici a myslím, že i ten monitor je na chlup stejnej (až na druhou barvu (ten podstavec a tak mám stříbrnej))... jaká náhodička :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Jesus Jimenez avatar 16.5.2006 23:35 Jesus Jimenez | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Clovece... ne, ze bych byl zrovna hifista :), nicmene uz roky hraju muziku, posloucham ji tuny a prave nekolik metraku proslo pres tyhle bedynky. Ten zvuk z nich se mi zda pomerne vyvazenej a konkretni. Ale treba je to jenom jejich vhodnym umistenim :)
    Doaenův zákon průtahů: Čím pomaleji pracuješ, tím méně naděláš chyb. -- Murphy
    David Watzke avatar 17.5.2006 06:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Taky nejsem hifista, ani teď nemám nic extra (klik), ale každopádně jsem z toho zvuku měl radost :-) Oproti Encorkám :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Yin avatar 16.5.2006 17:40 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Neuvolní Root zdrojáky? Nie? Škoda... idem ja radšej dokončiť tú novú featuru Abíčku...
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    16.5.2006 23:04 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz

    Chtělo by to nějaký paster. Zrovna jsem si vyzkoušel automatické odesílání označeného kusu kódu v Emacsu přímo do lisppaste.org (který hodí zprávu do zadaného kanálu, typicky #lisp a ještě to roztroubí v RSS feedech ;-)) a teda, je to pocit síly, mít pod rukama něco takovýho na klávesovou zkratku. :-D

    Pro kódující část čtenářstva by nějaká výlepka mohla být možná docela zajímavá. Bohužel nesnáším Javu... :-D

    17.5.2006 09:35 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Tak přepiš zdrojáky do Lispu :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    18.5.2006 08:34 bigsam72 | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    No Fuj co ten hnusne sterilni poradek na tom stole ? Co ta silena klavesnice :-).
    David Watzke avatar 18.5.2006 14:49 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    Ta klávesnice je úplně super :-) Horší je, že když pak přijdu k nějaký běžný, nemůžu najít Home :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.5.2006 09:45 WAIT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    no to je hardware, ale nevím jestli mám halucinace,ale na tom monitoru to vypadá jako by měl vlastník puštěné windowsi, brrrrr, snad se mílím, ale je to hnus hnusnej
    a co takhle kubuntu, to ne? -- www.lost.eu/1e2a --
    Petr Krčmář avatar 19.5.2006 11:13 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz
    To jsou tedy pořádné halucinace :-). Je tam zmíněný evilwm.
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.