abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 28/2008

    14. 7. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3958×

    Přetahování o definici otevřených standardů. Sun pracuje na likvidaci problémového patentu. Doporučeno smetení odvolání proti schválení OOXML. Ubuntu se prodává v Best Buy. Mandriva Linux 2009 Alpha 2. LinuxConsole 1.0.2008. GoblinX 2.7. Distribuční rada: Twin - správce oken do konzole.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Ubuntu 8.10 Alpha 2 nabízí X.org 7.4 a Linux 2.6.26-rc8. Elive 1.7.10 lépe podporuje karty Prism, přidává nové ovladače, aktualizuje proprietární ovladače NVIDIA a nějaké drobnosti navíc. Vyšel Frugalware Linux 0.9 Pre 2 - některé málo populární balíčky už nejsou standardně instalovány, přešlo se na ovladače iwlwifi (WiFI karty Intel) a zaktualizoval se software. Absolute Linux 12.1.02 aktualizuje balíčky a přidává několik her.

    Přetahování o definici otevřených standardů

    link

    V Evropské komisi byla připravena nová verze Evropského pracovního rámce pro interoperabilitu, kde je důležitou změnou definice otevřených standardů. Bylo určeno, že takové standardy by měly být dostupné bezplatně nebo za jen symbolický poplatek. Navíc by související duševní vlastnictví (jako patenty) mělo být dostupné bezplatně, a to navždy. Samozřejmostí pak je, že by neměla být ohledně opakovaného použití standardu žádná omezení. Tyto podmínky na otevřené standardy se nelíbí Business Software Alliance (BSA), která má mezi svými členy firmy jako Microsoft, Adobe nebo Intel.

    BSA má prý obavy kvůli snaze o prosazení takto úzké definice otevřených standardů za účelem dosažení interoperability. Definice prý vyřazuje mnoho zavedených technologií, které jsou implementované na základě přijatých otevřených standardů. Snaha o udržení otevřených standardů v podobě, kdy se neplatí za duševní vlastnictví, prý způsobuje zmatek ve veřejné správě i na trhu. BSA uvedlo jako příklad standardů, za jejichž implementaci by se mělo platit a jsou tak definicí vyřazeny, HTTP, Bluetooth, DHCP nebo WiFi. Jan Wildeboer (Red Hat) mezitím v rozhovoru pro heise.de vyjádřil svou podporu pro navrhovanou podobu pracovního rámce. Další verze bude zveřejněna na konci roku.

    Sun pracuje na likvidaci problémového patentu

    link

    Před měsícem jste se mohli dočíst, že Red Hat urovnal patentový spor s firmou Firestar. Předmětem byl produkt JBoss a patent s názvem „Mapování objektového modelu a runtime engine pro využívání relační databáze v objektově orientovaném softwaru“. Urovnání navíc proběhlo tak, aby před patentem byla chráněna nejen firma, ale celá komunita. Sun se rozhodl, že investuje čas a prostředky do hledání použití patentované techniky ještě před datem patentování. Hledání bylo úspěšné a patentový úřad se vyslovil pro zrušení patentu, a ačkoliv má Firestar dva měsíce na jeho obhájení, patent to má prakticky spočítané. Škoda jen je, že výsledek přišel dva týdny po tom, co Red Hat smlouvu uzavřel.

    Doporučeno smetení odvolání proti schválení OOXML

    link

    Proti schválení OOXML jako standardu ISO se odvolaly čtyři země (JAR, Indie, Venezuela a Brazílie) - podle směrnic by dalším krokem mělo být to, že ISO Technical Management Board (TMB) bude o každém odvolání hlasovat. Hlasovat se může „ano“, „ne“ a „zdržení se hlasování“, přičemž pokud je odvolání schváleno, vytvoří se rada pro řešení problémů. Toto hlasování by mělo proběhnout do 4. srpna. Výkonní ředitelé ISO a IEC nyní zaslali TMB dopis, ve kterém se vyjadřují k odvoláním:

    Zpracování projektu ISO/IEC DIS 29500 bylo provedeno v souladu se směrnicemi ISO/IEC JTC 1, s rozhodnutími, která určily hlasy od relevantních národních orgánů ISO a IEC, jež za ně nesou zodpovědnost, a následkem toho, z důvodů výše uvedených, by odvolání neměla být dále zpracovávána.

    Na ConsortiumInfo.org je shrnutý zbytek dopisu do čtyřech bodů:

    1. Veškerá rozhodnutí v průběhu procesu byla provedena odpovídajícím způsobem podle Směrnic.
    2. Fakt, že BRM nějakým způsobem hlasovalo o všech navrhovaných řešeních, uspokojuje podmínky Směrnic.
    3. Fakt, že dostatečný procentuální podíl národních orgánů nakonec hlasoval pro schválení DIS 29500, ratifikuje proces a všechny chyby v něm.
    4. Mnoho námitek, ať už je jejich oprávněnost jakákoliv, je irelevantních k odvolávacímu procesu.

    Ubuntu se prodává v Best Buy

    link

    Firmy Canonical a ValuSoft spolupracovaly na tom, aby se Ubuntu Linux objevil v krabicové podobě v obchodech Best Buy, přičemž zakoupit se dá i online. V krabici může zákazník najít CD Ubuntu 8.04, příručku pro nového uživatele a nárok na 60 dnů technické podpory od týmu z ValuSoftu, který byl zaškolen lidmi z podpory Canonicalu. Podpora pokrývá instalaci a začátky používání Ubuntu. Produkt je k dispozici za 20 dolarů a záměrem je dostat Ubuntu k lidem, kteří o Ubuntu neví či nemají možnost si jej stáhnout. ValuSoft spolupracoval s Canonicalem také na obalu, kde je jednoduše a stručně popsáno, jaké možnosti Ubuntu uživatelům nabízí.

    Mandriva Linux 2009 Alpha 2

    link

    Po interní alfaverzi vyšla veřejná alfaverze Mandriva Linux 2009 Alpha 2. Spolu s ní přicházejí velké změny - tou největší je přechod na KDE 4 jako výchozí desktop, v tomto vydání jde o verzi KDE 4.1 Beta 2. GNOME je dodáno ve vývojové verzi 2.23.4 a jádro ve verzi 2.6.26-rc8. Celá distribuce byla nabíc zkompilována pomocí GCC 4.3 a správce balíčků urpmi nově umožňuje odstraňování osiřelých balíčků (urpme --auto-orphans). Pokud máte chuť s distribucí experimentovat, Mandriva varuje před aktualizací stávajících instalací Mandrivy. Přechod na KDE 4 z KDE 3 není plně vyřešený a problémy se pravděpodobně objeví také s X.org.

    mandriva linux 2009 alpha 2 mandriva linux 2009 alpha 2

    LinuxConsole 1.0.2008

    link

    LinuxConsole je nezávisle vyvíjené modulární živé CD, přičemž živé DVD vyjde v září. Poslední verze byla postavená na novém toolchainu (GCC 4.2.2 a glibc 2.7), bootsplash nahradil usplash a jádrem je Linux 2.6.25.4. Jako hlavní prostředí živého CD funguje IceWM 1.2.35, dostupné je GNOME 2.20. Na CD dále najdete Mozilla Firefox 2.0.0.14 a Thunderbird 2, GIMP 2.4.3, sadu 2D a 3D her, něco na přehrávání videí a hudby, AbiWord 2.4, VirtualBox 1.5.4 a další.

    linuxconsole linuxconsole

    GoblinX 2.7

    link

    GoblinX je živé CD na bázi Slackware Linuxu s cílem dát uživateli prostředí s jednotným vzhledem. Přidává podporu Slik (Slax Webmount Protocol), nápovědu do instalátoru a různé nástroje (lm-sensors, podpora Software Suspend, vbetool atd.). Dále jsou nahrazeny nebo přidany různé aplikace.

    goblinx goblinx

    Distribuční rada: Twin - správce oken do konzole

    link

    Twin je konzolový okenní správce, který může konzolové prostředí obohatit a práci s ním zpříjemnit. Díky enginu pro X11 je však možné, aby elegantně posloužil i v prostředí grafickém. Příkazem

    twin

    je možné správce oken spustit. Automaticky se vybere ovladač a twin naběhne. Pokud máme v současném prostředí funkční myš, můžeme kliknutím pravým tlačítkem zobrazit menu - jinak zbývá tlačítko PAUSE (které mi v X11 nefunguje). Přes menu je možné nechat spustit nějaký program nebo konzoli. Při testování jsem narazil na to, že Twin nezvládá UTF-8 - spuštění programu s českým překladem zobrazení rozsype.

    twin twin

    Pokud dále prozkoumáte menu, zjistíte, že můžete okna po ploše posouvat, měnit jejich velikost atd. Při použití File - Detach Twin zmizí. Pomocí

    TWDISPLAY=:0 twindisplay

    je možné jej opětovně zobrazit. Není ani problém Twin, který byl dříve spuštěn v X11, nechat zobrazit v konzoli. Použití TTY, i když je dostupný X server, se dá vynutit:

    TWDISPLAY=:0 twattach --hw=tty

    Další informace o používání poskytne obsáhlý návod na stránkách projektu.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.7.2008 14:10 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 28/2008
    Ten twin a screen mi pride dost podobny, twin bezi pod vesa? A da sa na neho napojit cez ssh ? Potom by to bola zaujimava nahrada X.
    hase avatar 14.7.2008 21:57 hase | Hendaye
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 28/2008
    Ten Linux Console je zaujimave distro. Starsiu verziu z roku 2007 som dal na stary notebook s 64Mb RAM a v prostredi IceWM to slape celkom obstojne - akurat instalacka trvala 3 hodiny.
    ...niesom az taky blby - niekedy ma aj osvieti...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.