abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 32 a 33/2008

    25. 8. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3761×

    Míří OOXML ke konečnému schválení? Linux Foundation má nové členy. Nová betaverze Android SDK. AMD Catalyst 8.8: velký krok kupředu. Mandriva Linux 2009 Beta 2. Ubuntu 8.10 Alpha 4. gOS 3.0 Beta "Gadgets". Distribuční rada: dstat - sledujme dění v systému.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšla Fedora 10 Alpha se sdílením bezdrátového připojení, nástrojem pro bezpečnostní audit, lepší podporou dálkových ovladačů apod. Linux Mint 5 RC1 "KDE" s balíčky odrážejícími Ubuntu 8.04.1. Hlavními změnami v Musix GNU+Linux 1.0R2R5 je aktualizovaný hudební software. FreeNAS 0.69 Beta 2 přidává CTorrent, umožňuje nastavení WLAN rozhraní přes konzoli a upravuje vzhled webového rozhraní. Zenwalk Linux 5.2 Beta "GNOME" nabízí Linux 2.6.25.4, X.Org 7.3 a novou generaci správce balíčků Netpkg. m0n0wall 1.234 zajišťuje náhodnost portů u NATu a u DNS forwarderu pro vyšší bezpečnost. Elive 1.8.2 obsahuje Firefox 3, Linux 2.6.24.7 a aktualizovaný ovladač MadWiFi. xPUD 0.8 mění strukturu systému. Frugalware Linux 0.9 RC1 opravuje všelijaké drobnosti a nabízí několik nových verzí. Beyond Linux From Scratch 6.3 RC3 píše o Wiresharku, Pidginu, GnuTLS, Qt 4.x, Amaroku, GnuPG 2.x a spoustě dalších programů. ClarkConnect 4.3 slučuje edice Office a Enterprise, dále přidává groupwarové funkce do webmailu a další věci. OpenGEU 8.04 Beta, to je kombinace posledního Ubuntu s posledním Enlightenment 17. Ve Scientific Linux 5.2 "Live CD/DVD" mohou být změny ukládány na USB disk. paldo GNU/Linux, distribuce kombinující binární a zdrojové balíčky, vyšla ve verzi 1.15. Mythbuntu 8.10 Alpha 4 je první vývojovou verzí na Ubuntu 8.10 - není kompatibilní s Mythbuntu 7.10, ani s jinými distribucemi s MythTV. EnGarde Secure Linux 3.0.20 aktualizuje balíčky, opravuje chyby a rozšiřuje funkce instalátoru.

    Míří OOXML ke konečnému schválení?

    link

    Ostře sledovaný proces kolem schvalování microsoftího OOXML jako standardu ISO se pravděpodobně blíží ke konci. Odvolání proti schválení, která přišla od Brazílie, Indie, Jihoafrické republiky a Venezuely, byla odmítnuta a ISO/IEC se jimi nebude dále zabývat. Podle tiskové zprávy je dokončení standardu otázkou týdnů za předpokladu, že se proti odmítnutí odvolání nikdo neodvolá. Takovým odvoláním by se zabývala zase jiná rada, přičemž tři ze států, které se předtím odvolaly, jsou právě v této radě. Nebudeme však hádat, zda některý stát této možnosti využije, a podíváme se, jak vlastně vypadalo hlasování o těch původních čtyřech odvoláních.

    Asi nikoho nepřekvapí, že i toto hlasování je takové kuriózní. Při hlasování se pokládaly dvě otázky - první je "zda neschvalovat dané odvolání" a druhá je "zda dále zpracovávat dané odvolání". Ano, dvakrát se hlasuje o stejné věci, jen je otázka položena obráceně. Hlasování se účastnily tyto země: Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, Německo, Dánsko, Estonsko, Francie, Velká Británie, Itálie, Japonsko, Korea, Nizozemí, Švédsko a USA. V prvním hlasování, kde ANO znamená odmítnutí, vypadaly výsledky takto:

    • Brazilské odvolání: 8 ano, 4 ne, 3 země se vzdaly práva hlasovat
    • Indické odvolání: 10 ano, 2 ne, 3 země se vzdaly práva hlasovat
    • Venezuelské odvolání: 9 ano, 3 ne, 3 země se vzdaly práva hlasovat
    • Jihoafrické odvolání: 9 ano, 3 ne, 3 země se vzdaly práva hlasovat

    Hlasování ze nezúčastnily Čína, Itálie a Nizozemí. Pak došlo zmiňované na hlasování, kde NE znamená odmítnutí, a výsledky se poněkud změnily:

    • Brazilské odvolání: 4 ano, 10 ne, 1 země se vzdala práva hlasovat
    • Indické odvolání: 3 ano, 11 ne, 1 země se vzdala práva hlasovat
    • Venezuelské odvolání: 6 ano, 8 ne, 1 země se vzdala práva hlasovat
    • Jihoafrické odvolání: 5 ano, 9 ne, 1 země se vzdala práva hlasovat

    Tentokrát se hlasování neúčastnila pouze Itálie. Pokud se podíváte na konkrétní hlasy, bude vám jasné, že některé země byly z kladených otázek poněkud zmatené a hlasovaly protichůdně. Po shlédnutí takových výsledků je otázkou, zda mají další odvolání nějaký smysl, protože je zjevně něco špatně v celém systému.

    Linux Foundation má nové členy

    link

    Linux Foundation, která stojí například za sestavováním LSB nebo za pořádáním vývojářských summitů, se rozrostla o další přispívající členy. První firmou je VMware, která se stala stříbrným členem, který ročně přispívá 5 až 20 tisíci dolarů v závislosti na velikosti firmy. Zástupce VMware krok okomentoval takto: „Stále více organizací provozuje svá linuxová prostředí na virtualizaci VMware a Linux Foundation nám dodává fórum, které efektivně řeší potřeby našich zákazníků.“ Druhým nováčkem také není nikdo neznámý - je jím Canonical. Také ten přistoupil jako stříbrný člen a jeho technický ředitel se k rozhodnutí vyjádřil následovně: „Linux Foundation zastupuje kritickou, nekomerční funkci při použití a popularizaci Linuxu kolem světa. Vždy jsme si byli vědomi hodnoty Linux Foundation a těší nás, že se nyní stáváme oficiálním členem a podporujeme její hodnoty. Těšíme se na spolupráci, abychom pokračovali v postupu Linuxu ve všech oblastech výpočetní techniky.“

    Nová betaverze Android SDK

    link

    Google vývojáře v poslední době dost napínal a zkoušel - za několik posledních měsíců nevyšla žádná nová verze Android SDK a k neradosti mnohých se ukázalo, že aktualizace jsou dodávány pouze vybraným. Následovala petice, ve které vývojáři žádali nápravu situace a na kterou Google odpověděl strohým poděkováním o zájem. Teprve nyní vyšlo Android SDK 0.9 Beta. API se do verze 1.0 může ještě změnit, ale nemělo by jít o nic zásadního. Verze 0.9 Beta má mnoho změn v uživatelském rozhraní, obsahuje nově budík, kalkulačku, foťák, hudební přehrávač, prohlížeč obrázků, aplikaci pro SMS a MMS a dále opravuje tunu chyb, které byly nahlášeny. Zároveň byl zveřejněn časový plán, podle kterého mohou během září vyjít ještě aktualizované verze z řady 0.9, ale do konce roku by měla vyjít verze 1.0 spolu se zdrojovými kódy. Už 10. listopadu by navíc měl být dostupný telefon značky HTC, na kterém bude právě Android.

    AMD Catalyst 8.8: velký krok kupředu

    link

    AMD si v poslední době dává na linuxových ovladačích dost záležet, a tak se u proprietárních ovladačů už nejedná o nestabilní a pomalý kus kódu, kterému oproti verzi pro Windows schází mnoho funkčnosti. AMD Catalyst 8.8 je nejpřevratnější změnou od verze 8.42 z října 2007, která přidala podporu AIGLX. Největší novinkou je asi podpora CrossFire - CrossFire je obdoba SLI konkurenční nVidie, tedy možnost kombinovat výpočetní výkon více grafických karet dohromady. nVidia podporuje SLI na Linuxu už od roku 2005, ale ani ta zatím nenabízí veškerou funkčnost dostupnou na Windows (například SLI profily pro konkrétní hry/aplikace). Podpora CrossFire je u AMD Catalyst v současnosti omezena na dvě grafické karty a ještě má nějaké problémy, které bude třeba doladit. Mezi hromádkou malých změn se pak tyčí podpora přetaktování, která oproti konkurenci také scházela - nazývá se AMD OverDrive 5 a je zatím dostupná jen přes CLI. Zařazení do GUI lze očekávat v blízké budoucnosti. Článek na Phoronixu vás mezitím naučí funkci přetaktování používat.

    Mandriva Linux 2009 Beta 2

    link

    Další betaverze Mandriva Linuxu 2009 je venku a s ní několik zajímavostí. Původní instalátor používaný v Powerpack a Free edicích Mandriva Linuxu byl kompletně přepracován - jde o změny vzhledové i v backendu. Mandriva dále zavrhla svůj nástroj printdrake a pro konfiguraci tiskáren a používá system-config-printer, který pochází z Fedory. Původní databáze konfigurací a detekce tiskáren jsou však používány nadále - jde jen o změnu GUI frontendu. Dále je přítomno OpenOffice.org 3.0 pre-release z Go-OO.org - v konečné verzi distribuce by měla být stabilní verze tohoto kancelářského balíku. Na závěr byl zahrnut ovladač atl1e, který se hodí majitelům některých modelů Asus Eee PC, stejně tak jako uživatelům jiných notebooků. Drobností navrch je ovladač sis-imedia, zajišťující podporu grafických čipsetů, které nezná ovladač sis.

    mandriva linux

    Ubuntu 8.10 Alpha 4

    link

    Odvážlivci, kteří zkoušejí Ubuntu 8.10 Alpha 4, mohou narazit na X.Org server 1.5, který má podstatně lepší podporu pro zařízení připojitelná za běhu (jako tablety, klávesnice a myši). X.Org server 1.5 se navíc v mnohých případech velmi dobře obejde bez souboru xorg.conf. V poslední alfaverzi Ubuntu se dále skrývá Linux 2.6.26.2 nebo podpora šifrovaných soukromých adresářů, které uživatelé typicky najdou v ~/Private. Zajímavou funkcí je uživatel host - jde o dočasný uživatelský účet bez hesla, který najde využití, pokud chcete někomu počítač jen krátce zapůjčit. Host nemůže procházet vaše data a jeho vlastní data nezůstanou uložena natrvalo. A na konec poslední věcí, jež se do tohoto vydání dostala, je NetworkManager 0.7 s hromadou netrpělivě očekávaných funkcí.

    gOS 3.0 Beta "Gadgets"

    link

    gOS je distribuce založená na Ubuntu (nyní 8.04.1). Je určená pro technicky méně zdatné a jako prostředí používá Enlightenment. Specialitou je integrace softwaru a služeb Google do systému. Tato verze distribuce ihned spouští Google Gadgets pro Linux, díky čemuž nabízí přes 100 000 různých prográmků pro váš desktop. Služby Google Documents, Calendar a Mail jsou spouštěné v Mozilla Prism, aby se více podobaly klasickým aplikacím. Mimo jiné je zařazeno Wine 1.0.

    gos gos gos gos

    Distribuční rada: dstat - sledujme dění v systému

    link

    Dstat je univerzální náhrada několika programů pro sledování aktivity v systému. Kombinuje vmstat, iostat, ifstat, netstat a další a dá se rozšiřovat o další moduly. Program má mnoho parametrů, dva z nich jsou prodleva a počet vypsaných řádků, než se program ukončí. Pokud nastavíme prodlevu na 5, řádek se pětkrát přepíše zpřesněnými údaji a pak se bude pokračovat řádkem dalším.

    dstat 5 10 # prodleva 5, 10 výpisů

    Ukázka výstupu:

    dstat

    Výběr informací se dá ovlivnit - zobrazíme si informace o vytížení disku (d), sítě na rozhraní eth0 (n), CPU celkové (y) a obrazíme systémové časovače (c):

    dstat -dnyc -N eth0 -C total -f 5

    Také přes volbu -M se dají volit moduly, především ty externí. Můžeme si nechat vypisovat procesy s největší zátěží procesoru:

    dstat -M topcpu

    dstat

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Joseph avatar 25.8.2008 00:30 Joseph | skóre: 7 | blog: No_bullshiting_please | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32 a 33/2008
    linka ktora pride do RSS je http://www.abclinuxu.cznull Som si isty ze to nie to co bolo zamyslane.
    אם אין אני לי, מי לי; וכשאני לעצמי, מה אני; ואם לא עכשיו, אימתי.(פרקי אבות, פרק א, משנה יד
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.8.2008 00:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32 a 33/2008
    Nechal jsem RSS přegenerovat a je to OK. Nevím, jak se to stalo, ale napsal jsem fallback, aby to příště vygenerovalo alespoň číselné URL. Jakmile pojede CVS, tak to nasadím.
    25.8.2008 07:36 Sedeki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32 a 33/2008
    gOS bohužel používal Enlightenment jen u první slibně vypadající verze - ta byla naprosto úžasná a svižná. Seznamte se - tohle je Gnome:(
    25.8.2008 13:52 JaGa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 32 a 33/2008
    Jo je to škoda. Enlightenment mám velmi rád a jeho BSD licenci taky. Mysím že tvůrcum gos na něm vadila neschopnost jeho autoru vydat finální E17...
    25.8.2008 08:30 FOK
    Rozbalit Rozbalit vše Dstat - prodleva

    Pokud nastavíme prodlevu na 5, řádek se pětkrát přepíše zpřesněnými údaji a pak se bude pokračovat řádkem dalším.

    Co je tohle za nesmysl? Vypadá to, že autor myslel na něco jiného, než o čem psal. Pokud nastavím prodlevu na něčem, tak se to nezkouší pětkrát, ale počká se pět jednotek času (s). Alespoň podle man stránky to tak vypadá. Ten počet opakování je daný druhým parametrem.

    Jinak to vypadá na zajímavou náhradu oblíbených utilit užitečných při hledání problémů s výkonem. Díky za tip.

    David Watzke avatar 25.8.2008 10:04 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dstat - prodleva
    Není to nesmysl, funguje to tak. Než někoho začneš takhle poučovat, měl by sis zjistit jak to doopravdy je.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    25.8.2008 14:39 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dstat - prodleva
    Co je tohle za nesmysl? Vypadá to, že autor myslel na něco jiného, než o čem psal. Pokud nastavím prodlevu na něčem, tak se to nezkouší pětkrát, ale počká se pět jednotek času (s). Alespoň podle man stránky to tak vypadá. Ten počet opakování je daný druhým parametrem.
    Nevím kterou mam stránku jste četl, ale moje hovoří takto:
           --noupdate
                  disable intermediate updates when delay > 1
    ;-)
    Jinak se též připojuji k poděkování za užitečnou utilitku.
    26.8.2008 11:42 FOK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dstat - prodleva
    No moje man stránka říká tohle
    count is the number of updates to display before exiting
    Toho parametru --noupdate jsem si nevšiml. Tak jsem si to raději vyzkoušel a konečně pochopil jak to je myšleno. Holt někteří musíme věci vidět, abychom je pochopili.
    Prostě se to updatuje na tom samém řádku jako top a když uběhne delay, tak se ten řádek posune nahoru jako u vmstatu. Takže je tam při delším delayi ještě meziinformace. Jen škoda, že se tahle funkce vypne při vypnutí barviček. Docela by mně zajímalo, co autora k této vazbě vedlo.
    Tímto se též omlouvám autorovi za svůj neuvážený příspěvek.
    25.8.2008 12:24 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše kolem sveta x po celem svete
    popularizaci Linuxu "kolem světa" nebo spis po celem svete?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.