abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 4
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 4/2008

    28. 1. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4655×

    Lotus Notes 8.5 bude mít plnou podporu pro Ubuntu. Hewlett-Packard uvolnil nástroj pro správu OSS. Poslední novinky ze světa svobodných grafických ovladačů. Plány na Gentoo 2008.0. Německé Ministerstvo práce nasadilo Linux. Parsix GNU/Linux 1.0r0. GoblinX 2.6 "Micro". Mandriva Linux 2008.1 Beta 1. Distribuční rada: přednačítání souborů s readahead-list.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Ubuntu 6.06.2 je aktualizovaná verze Ubuntu s dlouhou podporou (LTS). SystemRescueCd 0.4.3 aktualizuje jádro, přidává ovladače ATI a NVIDIA, pbzip2 (paralelní komprese bzip2), lzma-utils (komprese LZMA), bootovací volbu dodebug a opravuje všelijaké drobnosti. Elive 1.5.0 je vývojové vydání distribuce, ve kterém je kompletně přepsán bootovací systém. Dreamlinux 3.0 Beta 2 vylepšuje vlastní nástroje, nabízí správce oken z Xfce i GNOME, odstraňuje proprietární kodeky plus další změny. Linux Mint 4.0 RC2 "KDE" se více přibližuje hlavní edici distribuce.

    Lotus Notes 8.5 bude mít plnou podporu pro Ubuntu

    link

    IBM během konference Lotusphere 2008 oznámilo, že prostřednictvím Open Collaboration Client nabídne plnou podporu pro Ubuntu Linux u produktů Lotus Notes 8.5 a Lotus Symphony. Je to prý odpověď na zájem zákazníků - Lotus Notes 8.0.1 má podporu Ubuntu jen omezenou a lidé chtějí více. A nejde o nic malého: některé požadavky na zavedení podpory přišly od velkých firem. Podle slov marketingového ředitele IBM Lotus šlo o organizace, kde na Ubuntu Linux přechází až 100 000 uživatelů. Započalo to malými firmami a došlo to až k firmám velkým, kde na Linux přecházelo nejdříve nějakých 500 uživatelů a později to dosáhlo 2000 uživatelů a pokračovalo to dál až k současným číslům. Po dobu posledních šest let jsme mohli slyšet, že Linux je konečně připraven pro velká firemní nasazení, ale IBM věří, že tento rok to tu doopravdy je.

    Hewlett-Packard uvolnil nástroj pro správu OSS

    link

    Hewlett-Packard spustil projekt FOSSology - ten slouží pro monitorování použití svobodného softwaru v IT prostředí. Web projektu popisuje software takto: Potřebovali jsme nástroj, který by rychle a přesně popsal, jak je konkrétní open source projekt licencován. Namísto shromažďování informací ze stránek a z dokumentace projektu tento nástroj zanalyzuje zdrojový kód a chytře oznámí, jaké licence jsou používány. FOSSology je dostupné pod GNU GPLv2 a mělo by fungovat na většině distribucí. Nejedná se o něco, co by mělo nahradit kompletní právní analýzu, ale poskytuje to dobrou představu. V budoucnu by se měly objevit ještě další funkce jako informace o opravách chyb a znovupoužití kódu. HP dále za spolupráce s Linux Foundation rozběhl diskuzní web FOSSBazaar. FOSSBazaar bude sloužit pro vzdělávání, protože se zde lidé mohou dozvědět o open source, licencích, bezpečnosti, intelektuálním vlastnictví atd. Poslední novinkou jsou konzultační služby "Open Source Health Check" - HP nabídne možnost vytvoření posudku kódu a pomůže při migraci na open source software.

    Poslední novinky ze světa svobodných grafických ovladačů

    link

    Pro uživatele NVIDIA se zatím nepodařilo zjistit žádné informace o údajných plánovaných open source aktivitách firmy NVIDIA, nicméně vyšly alespoň nové ovladače nv. Jde konkrétně o xf86-video-nv 2.1.7 pro X.Org 7.2 a novější a o xf86-video-nv 2.0.3 pro starší řady X.Org. Je přidána podpora pro GeForce 8800GT a Quadro FX 3700 plus několik dalších oprav a vylepšení. Podrobnosti najdete v oznámení.

    AMD RS690 je integrovaný grafický procesor, který můžeme najít na některých základních deskách - je oblíbený především v počítačích typu HTPC. RS690 je model, jenž kombinuje nastavování režimů z procesorů řady R500 spolu s odlehčeným 3D jádrem z řady R400. Nyní se dočkal počáteční open source podpory, která je na úrovni řady RS400 - funguje glxgears a několik dalších OpenGL aplikací, ale zatím nestačí ani na Compiz. Pokud chcete ovladač vyzkoušet, musíte si zkompilovat hned několik věcí z git repozitáře - více najdete na Phoronixu.

    Plány na Gentoo 2008.0

    link

    Vypadá to, že poprask kolem úpadku Gentoo zafungoval jako účinný stimul. Domovská stránka Gentoo ožila zprávami, později především těmi, které se týkají příštího vydání 2008.0. Hned v pondělí vyšel slibovaný Gentoo Monthly Newsletter - tam se mj. dozvíte, že distribuce má nyní 275 aktivních vývojářů a že za dobu existence na ní pracovalo vývojářů celkem 628. Později byl zveřejněn vývojový plán Gentoo 2008.0, ve kterém je 17. březen určen jako den vydání. Aby se do celého procesu více zapojila komunita, hned další den byli uživatelé přizváni do mailing listu gentoo-releng, kde mohou navrhnout věci, které by v ISO obrazech Gentoo rádi viděli jinak, než jak tomu bylo v předchozích verzích.

    Německé Ministerstvo práce nasadilo Linux

    link

    Německé Ministerstvo práce udělalo významný krok směrem k používání open source. Všech svých 13 000 veřejných terminálů převedli z Windows NT na Linux. Vybranou distribucí je openSUSE 10.1 a Mozilla Firefox funguje jako náhrada Internet Exploreru. Stanice bootují přes síť díky PXE, což znamená, že stačí udržovat pouze centrální repozitáře na serveru. Přechod zabral devět měsíců a nevyžadoval spolupráci s externími firmami. Důvodem pro změnu tímto směrem je nejen cena a bezpečnost (s čímž se pojí extrémně nízké riziko nakažení systému viry), ale také snadná a automatizovaná údržba spojená s flexibilitou konfigurace.

    Parsix GNU/Linux 1.0r0

    link

    Parsix GNU/Linux je živá (instalovatelná) distribuce založená na KANOTIXU a Debianu. Výchozím prostředím je GNOME, přičemž zvláštností je podpora perské klávesnice a další věci související s tímto jazykem (fonty, slovník, ...). Parsix GNU/Linux 1.0r0 nese kódové označení Ramon. Běží na jádře 2.6.23.14 (s CK a TuxOnIce), X.Org 7.2.0 a prostředí GNOME 2.20.3. Software pochází z repozitářů Debianu Testing z 24. ledna 2008. Bylo vyřešeno několik chyb, Rhythmbox nahradilo Exaile! a na základě žádostí uživatelů se do distribuce vrátilo několik programů (iptraf, rdesktop, Wammu a vncviewer). Přibyl konfigurační nástroj X.Org (portovaný z Ubuntu) a kombinace SquashFS s kompresí LZMA znamená menší velikost ISO obrazu spolu s rychlejší dekompresí.

    parsix parsix

    GoblinX 2.6 "Micro"

    link

    GoblinX Micro Edition je drobná distribuce postavená na Slackwaru. Nabízí Fluxbox a veškeré aplikace jsou stavěné na GTK+ 1/2. Distribuci si můžete jednoduše rozšířit pomocí přichystaných nástrojů, navíc je k dispozici repozitář s tisíci programů. Systém využívá transparentní dekomprese souborů. V poslední verzi přibyl firewall ze Slaxu a v bootovacím menu jsou nové položky. Obraz CD má lehce pod 100 MB.

    goblinx goblinx goblinx

    Mandriva Linux 2008.1 Beta 1

    link

    Vyšel Mandriva Linux 2008.1 Beta 1 s celou řadou zajímavých novinek. První změnou je přidání systému pro poskytování informací o balíčcích založeného na XML. I nadále jsou základní informace o balíčcích v repozitářích přítomné v souboru synthesis.hdlist, ale soubor full.hdlist nahradí soustava XML souborů, které budou stahovány podle potřeby. Dále byla rozšířena podpora multimediálních klávesnic - jednoduché funkce jako změna hlasitosti by měly fungovat rovnou, bez další konfigurace. Přítomny jsou aktuální proprietární grafické ovladače: NVIDIA 169.09 a ATI fglrx 8.45.2 (Catalyst 8.1). V repozitáři contrib se nalézá konečná verze KDE 4.0.0. Nautilus je vybaven podporou pro nový virtuální souborový systém GVFS, který nahrazuje starší gnome-vfs. Jako jádro slouží Linux 2.6.24 RC8, k němuž se pojí ALSA 1.0.16 RC1.

    Distribuční rada: přednačítání souborů s readahead-list

    link

    readahead-list je program, který umožňuje vytvořit seznam souborů, ke kterým se přistupovalo, a získat tak kandidáty vhodné pro přednačítání. To může na systémech s dostatkem RAM urychlit spouštění.

    Vytvoříme si adresář, kam informace budeme ukládat, a rovnou nějaké zachytíme:

    mkdir /var/lib/readahead
    cd /var/lib/readahead
    readahead-watch -o nejaky-nazev

    Jakmile se poslední příkaz provede, necháme spustit operaci, u které chceme používání souborů vysledovat (např. se přihlásíme do grafického prostředí). Na závěr program ukončíme:

    killall readahead-watch

    Výčet souborů prohlédneme, případně odstraníme některé nechtěné věci. Nyní zařídíme, aby se soubory přednačítaly - přednačítání můžeme například umístit do startovacího skriptu. Soubory se tak načtou dříve, než se stihneme přihlásit do systému. Hlavní kód takového skriptu by vypadal takto:

    for soubor in /var/lib/readahead/*; do
      readahead-list $soubor
    done
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.1.2008 00:27 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    "Mar. 17" je 17. brezen, nikoli 17. kveten, tolik k Gentoo 2008.0.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2008 00:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Jasně, díky.
    28.1.2008 14:22 penguin666 | skóre: 26 | blog: Slacked_Life
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    nejake dalsi info o readahead-* by nebylo? hledal jsem na googlu, stahnul tohle, ale readahead-watch tam chybi... mate nekdo nejake zkusenosti?
    Jiří Němec avatar 28.1.2008 16:13 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Zdá se že ten program popisovaný v článku je součást ubuntu. Pro gentoo jsem našel něco velice podobného, napsaného v pythonu Alternative auto generating using a small daemon.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2008 16:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    readahead-list je součástí Gentoo jako sys-apps/readahead-list, skriptů z Wiki není třeba.
    Jiří Němec avatar 28.1.2008 16:34 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    A ten readahead-watch máme vzít kde?
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.1.2008 16:40 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Ah, to je pravda... myslel jsem, že se mluví o readahead-list.
    28.1.2008 17:56 jk-man
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Nevíte někdo, jak se jmenují ty dvě položky v Parsix linuxu nahoře na liště? Ty které ukazují vytížení procesoru a využití paměti. Případně nevíte, jak to přidat v Ubuntu?
    28.1.2008 18:13 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Levý -> přidat na panel -> Sledování systemu.
    Posléze levé od té ikony a nastavení.:-)
    (velmi polopatě)
    28.1.2008 18:52 jk-man
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Díky, vůbec jsme neměl tušení že to jde tak lehce. Konečně si můžu z panelu smazat spouštěč Sledování systému :-)
    Kovář David avatar 29.1.2008 08:22 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 4/2008
    Doporučuju občas mrknout na Linuxexpres.cz, tam vycházejí pěkné články pro začátečníky a určitě tam najdete spoustu dalších zajímavých informací.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.