abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 6

    27. 10. 2006 | Mark Stopka | Různé | 5211×

    Nové verze oblíbených velkých distribucí Fedora Core 6 a Ubuntu 6.10 (Edgy Eft). Fedora také vydala několik různých live CD/DVD. Kromě toho se chystají nové verze VectorLinux a Astaro Security Gateway. Jak nainstalovat balíčky pro Red Hat v Debianu.

    Letem světem

    Vydání distra Fedora Core 6 bylo posunuto z 16. října na 24. října. Tentokrát kvůli chybám v instalátoru, X serveru a některým závislostem na architekturách x86_64 a PPC. Byl uvolněn již 2. release candidate distribuce Damn Small Linux - můžete tedy testovat. K dispozici je nová vývojová verze distribuce 64Studio, která je založena na 64bitovém Debianu. Obsahuje programy pro tvorbu digitálního obsahu a nese číslo 0.9.5.

    Velké ryby

    Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu 6.10 Edgy Eft

    ubuntu logo Vývojáři distribuce Ubuntu uvolnili verzi 6.10 - Edgy Eft. K dispozici jsou instalovatelné live CD, verze pro servery, alternativní textový instalátor a průvodce aktualizací pro uživatele stávající stabilní verze. Finální verze vyšla podle plánu 26. října a bude podporována po dobu 18 měsíců. Součástí je také funkce skrývání "nepotřebných" adresářů v kořenovém adresáři souborového systému, která se setkává s rozporuplnými reakcemi uživatelů. Více se dočtete v blogu Kubuntu Edgy - skrývání podadresářů v adresáři "/". Jaké další novinky tato distribuce obsahuje, to se dozvíte v Distribučních novinkách 2. Stahovat můžete z webu Ubuntu.

    Fedora Core 6

    fedora core logo Po všech odkladech byla 24. října vydána stabilní verze distribuce Fedora Core. O novinkách v nové verzi se dočtete v článku Fedora Core 6. Stáhnout novou verzi můžete třeba z ftp zrcadel.

    Tichá voda

    B2D

    b2d linux logo Distrowatch informuje, že vývojáři tchaj-wanské distribuce B2D vydali novou pre-stable verzi. Systém je založen na Debian GNU/Linuxu. Změnilo se například pojmenování X serveru (xserver-xorg), dále byl zahrnut balíček pro podporu NTFS ntfs-3g z Ubuntu, byly aktualizovány překlady KDE do tradiční čínštiny, přibyla utilita firestarter (grafická konfigurace firewallu) a podpora pro čínské znaky v KPDF. Stahovat můžete z ftp serveru tvůrců.

    Astaro Security Gateway

    astaro security gateway logo Společnost Astaro, výrobce na Linuxu založených firewallů, bran (gateway) a integrovaných bezpečnostních řešení, vydala veřejnou betaverzi distribuce Astaro Security Gateway 7.0. K dispozici jsou jak ISO obrazy, tak obrazy pro VMware. Nabízí VPN, OSPF, FTP proxy, funkce pro kontrolu komunikačních a p2p sítí a spoustu dalších vlastností. Vše se konfiguruje pomocí povedeného webového rozhraní, které je zobrazeno na screenshotech. Stáhnout si ji můžete z ftp serveru. Zdroj: Distrowatch.

    distribuce 6 astaro security gateway distribuce 6 astaro security gateway

    Fedora Core 6 "Live-Spin"

    fedora core logo Spolu s běžnou verzí Fedory vyšla i sada live CD a DVD pro architektury i386 a x86_64. CD jsou dělena do tří skupin: první obsahuje GNOME, druhé KDE a třetí je určeno pro server, takže obsahuje Apache, MySQL, PHP a další programy s konfiguračními aplikacemi. K dispozici je také DVD, které obsahuje GNOME, KDE, Xfce a spoustu programů z repozitáře "extras". Torrenty jsou k dispozici na webu fedoraunity.com. Zdroj: Distrowatch.

    VectorLinux

    vectorlinux logo Byl vydán první RC (release candidate) distribuce VectorLinux 5.8, která vychází ze Slackware. O verzi 5 si můžete přečíst v článku Vector Linux 5.0 SOHO od Vlastimila Otta. Nově obsahuje ntfs-3g pro podporu čtení i zápisu z/na diskové oddíly NTFS. Kromě toho poslední verze CUPS, AbiWord, Gnumeric, Xfce a ovladačů. Stahovat můžete z ftp serveru. Zdroj: Distrowatch.

    distribuce 6 vectorlinux

    Distribuční rada

    Je váš oblíbený program k dispozici jen jako balíček pro jinou distribuci a vy používáte systém založený na Debianu? Pak by se vám mohl líbit program alien. Slouží k jednoduchému převodu .rpm (Red Hat) nebo .tgz (Slackware) balíčků na .deb. Program nainstalujete příkazem apt-get install alien. Je velice jednoduchý a pro základní použití stačí jediný argument - jméno převáděného balíčku. Třeba takto:

    alien eagle-lin-eng-4.16r1-1.i586.rpm
    Warning: Skipping conversion of scripts in package eagle-lin-eng: postinst prerm
    Warning: Use the --scripts parameter to include the scripts.
    eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb generated

    Vytvořený balíček pak už nainstalujete pomocí programu dpkg s parametrem -i (Distribuční novinky - 3). Výstup vypadá následovně:

    # dpkg -i eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb
    Instaluji balík eagle-lin-eng.
    (Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 154008 souborů a adresářů.)
    Rozbaluji eagle-lin-eng (z eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb) ...
    Nastavuji balík eagle-lin-eng (4.16r1-2) ...

    Převod pomocí tohoto programu nemusí být vždy úplně čistý, a mohou vám tak chybět nějaké závislosti, které budete muset vyřešit ručně.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.10.2006 01:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Poznámka pro ty, co nedělají pod rootem, pokud nemusí - alien stačí spustit pod normálním uživatelem: fakeroot alien jméno_balíku.deb
    Quando omni flunkus moritati
    27.10.2006 11:22 m0rph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Mimochodem, Eagle se debianu nachazi v sekci non-free/electronics (aspon v testing a unstable), takze alienu netreba.
    27.10.2006 08:07 dubak | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Je mozne stiahnut FC6 Live CD aj klasicky? t.j. FTP, HTTP.
    David Watzke avatar 27.10.2006 08:21 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    s/v nov verzi/v nové verzi/
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    27.10.2006 13:48 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Fedora 6 aj po odlozeni vydania zrejme obsahuje chyby. Previedol som upgrade z 5, ten prebehol, ale uz som nemohol spustit Xka. Chyba asi niekde v gcc...
    /usr/bin/gnome-session: symbol lookup error: /usr/lib/libgdk-x11-2.0.so.0: 
    undefined symbol: g_type_register_static_simple
    
    Skusal som skompilovat jednodychy c++ programik a neslo to. Tak som spravil zalohu a vikend mam zrejme zabity instalovanim... :(
    27.10.2006 14:41 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Symbol je definován v knihovně /lib64/libgobject-2.0.so.0.1200.3 (resp. /lib, podle architektury), jenž je balíčku glib2-2.12.3-2.fc6, který se ti snad musel updatnout.

    S největší pravděpodobností máš někde ručně nainstalovánu ještě jednu (nebo víc), starou verzi GLib, kterou linker najde namísto té systémové. (A je-li to tak, tak bych skoro dodal dobře ti tak, instalovat ručně několik verzí knihovny současně mají jen lidi, kteří vědí, co dělají...)
    27.10.2006 15:42 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Zrejme je to tak, ako pises. Koncom jari som zbesilo instaloval rozne blbosti a se tam bolo treba nieco skompilovat rucne.
    Kazdopadne problem radsej riesim kompletnym preinstalovanim systemu...
    29.10.2006 12:47 funík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    No jo, je tak. Měl jsem stejný problém a zmazání:
      /usr/lib/libgobject-2.0.so.0
      /usr/lib/libgobject-2.0.so.0.1000.3
    pomohlo. Díky.
    Kovář David avatar 30.10.2006 11:55 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Ubuntu 6.10 DVD
    Pro ty co stahují v práci a doma používají je k dispozici také DVD verze. Je dobře skrytá, podařilo se mi najít tyto mirrory:
    USA - http://mirror.anl.gov/pub/ubuntu-iso/DVDs/ubuntu/6.10/release/
    Finsko - http://ftp.funet.fi/pub/Linux/INSTALL/Ubuntu/dvd-releases/releases/6.10/release/
    Nizozemí - http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimages/6.10/release/
    Nizozemí2 - http://sommerville.uvt.nl/ubuntu-dvd/6.10/release
    Nizozemí3 - http://nginyang.uvt.nl/edgy
    UK - http://www.mirrorservice.org/sites/cdimage.ubuntu.com/cdimage/releases/6.10/release/
    Švédsko - ftp://ftp.du.se/ubuntu-dvd-releases/6.10/release
    31.10.2006 16:20 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Fedora - instalacia balickov
    Zdravim, neskusali ste nahodou niekto instalovat balicky z DVD pomocou yum-u? Repository mam nastavene korektne (nabehne aj graficka nadstavba yum-u a mozem si medzi balickami vyberat), ale pokus o instalaciu skonci chybovou hlaskou (nieco ako media not supported...) V F5 som podobnym sposobom instaloval bez problemov.

    Rucne instalovat RPMka ide, ale zdlhave instalovanie zavislosti ma nebavi...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.