abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | IT novinky

    Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:44 | Pozvánky

    Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.6. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)

    29. 12. 2005 | Petr Bravenec | Sítě | 32809×

    Jak na router nainstalovat specializovanou distribuci OpenWrt. Článek popisuje nahrání nového firmwaru, přihlášení, konfiguraci WAN, zmiňuje specifika paměti nvram a spuštění firewallu.

    Download

    Pro jednoduché připojení nepotřebujeme žádné další balíčky, stačí z internetu stáhnout pouze základní firmware. V době psaní tohoto článku byla aktuální verze systému OpenWrt Whiterussia RC4: openwrt-brcm-2.4 - jffs2-4MB.trx.

    Systém OpenWrt není omezen pouze na router Asus wl500g, běhá na velkém množství dalších podobných zařízení. V adresáři proto najdeme několik dalších verzí pro různé procesory a pro různě veliké flash paměti. Pro wl500g deluxe vybírejte vždy firmware pro procesor Broadcom (ve jméně souboru s firmwarem je napsáno brcm) a flash o velikosti 4 MB.

    V adresáři o patro výše je několik podadresářů. Adresáře bin a default by měly být totožné. V adresáři micro je skutečně jen minimální instalace, v adresáři pptp je instalace určená pro připojení k internetu protokolem pptp. Systém lze ale jednoduše doplnit o další balíčky, takže máte-li v routeru verzi default, lze ji snadno doplnit o balíčky potřebné pro připojení přes pptp.

    Instalace

    Zezadu na routeru je tlačítko označené "Reset" - pro účely instalace je lze využít hned dvěma způsoby. Když stisknete tlačítko reset na zapnutém routeru přibližně na dvacet vteřin, nastaví se do paměti nvram výchozí hodnoty. Po úspěšném vynulování by měla začít zběsile blikat ledka PWR. Pokud máte router ještě s originálním firmware od výrobce, měl by být po restartu nastavený na adresu 192.168.1.1 na některém z lokálních ethernetových rozhraní (označené LAN) a heslo nastavené na standardní admin/admin. Přišli jste o konfiguraci, ale router by měl ještě stále fungovat. Počítač, ze kterého budete instalovat OpenWrt, nastavte na adresu ze stejného segmentu IP adres, například 192.168.1.10. Na router na adrese 192.168.1.1 musí být možné se dopingat. Pro propojení používejte přímý kabel a k routeru během instalace nic jiného nepřipojujte!

    Druhé použití tlačítka reset je nastavení do režimu "upload". Router na několik vteřin vypněte, stiskněte tlačítko reset, podívejte se na účet za router, abyste věděli, o kolik přicházíte, a router zapněte. Po pár vteřinách začne pomalu ledka PWR blikat. Pro kontrolu můžete zkusit ping, router musí odpovídat.

    Pro další postup budete potřebovat klient tftp. Jsem přesvědčený, že tftp by měl být snad v každé linuxové distribuci. Můžete zkusit nahrát systém do routeru:

    tftp 192.168.1.1
    binary
    put openwrt-brcm-2.4-jffs2-4MB.trx

    Po úspěšném nahrání systému router vypněte a zapněte. Ledka PWR by nyní měla svítit - nikoli blikat - a po několika okamžicích, routerovo zmrtvýchvstání trvá poprvé dlouho, by měl začít router odpovídat na ping.

    Tolik teoretický postup.

    Prakticky spíše začne opět pomalu blikat ledka PWR a systém nenajede. Zdála se vám částka na účtu za router vysoká? Můžete zkusit pro nahrání systému použít originální recovery utility od Asusu (pouze pro Windows), či Olegovu utilitu recover.sh:

    #!/bin/bash
    
    IP=192.168.1.1
    
    if [ -z "$1" ] || [ ! -f $1 ]; then
        echo Usage: $0 firmware.trx
    cat << EOF
    IMPORTANT:
       1) be sure POWER led is flashing (If this is not a case
          poweroff the device, push the reset button & power on
          it again, then release button)
       2) connect your pc to the LAN port
       3) be sure your link is up and has an address in the
          $IP/24 address range (and not the $IP)
    EOF
        exit 0
    fi
    echo Confirming IP address setting...
    echo -en "get ASUSSPACELINK\x01\x01\xa8\xc0 /dev/null\nquit\n" | tftp $IP
    echo Recovering $IP using $1...
    echo -en "binary\nput $1 ASUSSPACELINK\nquit\n" | tftp $IP
    echo Please wait until leds stops flashing.

    Moje zkušenosti jsou takové, že ani Olegova utilita recover.sh někdy nepomůže. Nebojte se experimentovat - nyní už nemáte co ztratit.

    Oleg ve své utilitě před nahráním firmware testuje, jestli je router funkční (protokolem tftp downloaduje z routeru soubor), pak teprve zkouší nahrát nový firmware. Nebude-li se vám dařit ani s Olegovou utilitou, zkuste pouze nahrání firmware:

    tftp 192.168.1.1
    binary
    put openwrt-brcm-2.4-jffs2-4MB.trx ASUSSPACELINK

    Nahrával jsem do routeru OpenWrt třikrát - pokaždé jsem se s tím potrápil několik hodin, asi dělám něco špatně. Naposledy jsem nahrával firmware bez vyresetování paměti nvram - nemusel jsem potom nastavovat základní funkce routeru znovu (například IP adresu jsem měl z rozsahu 10.10.1.0/24 a pro nahrání jsem nepoužíval 192.168.1.1).

    Po úspěšném nahrání firmware byste se měli být schopni připojit k routeru protokolem telnet. Ve Windows je telnet dodnes standardní součástí systému (klient), do některých distribucí Linuxu bude třeba telnet doinstalovat.

    První přihlášení

    Po prvním nabootování se připojte k routeru telnetem. Připojit se lze přímo do účtu roota, aniž by se vás systém zeptal na uživatelské jméno či heslo. Jako první musíte změnit heslo uživatele root:

    passwd

    načež systém začne (někdy) protestovat:

    passwd: An error occured updating the password file

    Chybová hláška je poprvé normální (mně se objevila vždy). Nejsnazším řešením je restart systému příkazem reboot. Při dalším přihlášení telnetem už systém pracuje normálně a heslo lze bez problémů změnit. Po dalším restartu už není možné připojení telnetem, je nutné použít ssh - uživatel root a heslo byste si snad mohli ještě pamatovat, zadávali jste je před chvílí.

    Pamět nvram

    Než začneme systém konfigurovat, bude vhodné si něco říci o paměti nvram.

    V normální distribuci jsou všechna potřebná nastavení shromážděna někde v adresáři /etc. V routeru je to trochu složitější. Pro uložení konfigurace slouží vyhrazená část paměti flash, k níž se dostanete příkazem nvram:

    nvram show | sort             # vypíše všechny proměnné
    nvram set promenna1=aaa       # nastaví proměnnou
    nvram set promenna2="aaa bbb" # řetězce s mezerou uzavírat do uvozovek
    nvram commit                  # nahrát změny do paměti flash
    nvram get promenna1           # vypíše pouze jednu proměnnou

    Po nastavení konfiguračních proměnných nezapomeňte konfiguraci zapsat příkazem nvram commit, jinak konfigurace nepřežije nejbližší restart.

    Takto důsledně je uložená konfigurace například v Olegově systému nebo v původním systému Asus, neboť oba systémy pracují nad filesystémem squashfs, který je pouze pro čtení. OpenWrt obsahuje mix proměnných nvram a klasických konfiguračních souborů v /etc.

    Další utilita, kterou se lze dostat k paměti flash v routeru (a to nejen k nvram pro konfigurační proměnné), je mtd. S její pomocí lze například nahrát nový firmware (bez použítí tftp), před další prací ji využijeme k vyčištění nvram od konfiguračních proměnných předchozího systému v routeru:

    mtd erase nvram
    reboot

    Nastavení Wan

    Nyní připojte router k internetu - síťový kabel zasuňte do dírky označené WAN. Na tomto síťovém rozhraní by měl běžet DHCP klient - přiděluje-li vám váš ISP adresu dynamicky, jste nyní připojeni k internetu a můžete vyzkoušet ping:

    ping www.abclinuxu.cz

    (Nezkoušejte ping na seznam.cz. Doba je divoká a někdo by se vás mohl ptát, kdo na tom seznamu je a jestli byste jej mohli předložit.)

    Nefunguje? Možná vám váš ISP přiděluje adresu z rozsahu 192.168.1.1/24, pak je potřeba změnit adresu LAN rozhraní:

    nvram set lan_ipaddr=192.168.0.1
    nvram commit
    reboot

    Stále nefunguje? Třeba musíte mít nastavenou statickou adresu. Než začnete nastavovat statickou adresu na internetovém rozhraní, sáhněte si do svědomí a koukněte se, jestli nejste úplná, ale úplná lama - no, ale neočekávám, že byste se v takovém duševním rozpoložení dostali až tak daleko (prostě nyní už musíte vědět, co děláte, a proč to děláte, jako například já, když jsem minule psal zasvěceně o tom, jak v OpenWrt nefungují iptables):

    nvram set wan_hostname=<vaše hostname>
    nvram set wan_ipaddr=<vaše IP adresa>
    nvram set wan_proto=static
    nvram commit
    reboot

    Nezapomeňte také na fakt, že statickým nastavením IP adresy nezískáte informaci o DNS serverech. Tu je třeba doplnit ručně do souboru /etc/resolv.conf (editorem vi, je součástí distribuce, balíčku busybox). Nyní už by snad měl ping konečně fungovat.

    Nastavení Lan a DHCP

    Výborný vynález je DHCP server - dokáže nastavit síťové parametry u počítačů, které do vaší lokální sítě připojíte. Návod na www.macsat.com mixuje nastavení v nvram a v /etc. Další návod na webu OpenWrt tvrdí opět něco trochu jiného. Abych se nelišil, zvolím třetí, vlastní variantu - nastavení pouze přes /etc/dnsmasq.conf. Zásahům do konfiguračního souboru se stejně nevyhnu, v nvram nelze nastavit vše (ono by to asi šlo, ale systém OpenWrt s tím nepočítá), a svou vlastní, třetí cestou se vyhnu konfiguraci jedné věci na dvou různých místech. Přesto je třeba nastavit něco málo i v nvram:

    nvram set lan_ipaddr=192.168.1.1
    nvram set lan_netmask=255.255.255.0
    nvram set lan_proto=static
    nvram set lan_ifname=br0
    nvram set lan_ifnames="vlan0"
    nvram commit

    Síťové rozhraní lokální sítě je pojmenováno br0 - jsou zde mostem (bridge) spojená rozhraní vlan0 (čtyři ethernetové porty LAN) a později si ukážeme, jak sem připojit ještě bezdrátové rozhraní routeru (wifi).

    Obsah /etc/dnsmasq.conf:

    domain-needed
    bogus-priv
    filterwin2k
    localise-queries
    local=/lan/
    domain=lan
    
    # Rozsah přidělovaných adres:
    # interface,odkud,pokud,čas pronájmu
    dhcp-range=br0,192.168.1.2,192.168.1.10,12h
    
    dhcp-authoritative
    dhcp-leasefile=/tmp/dhcp.leases
    
    # v /etc/ethers můžu mít uložené statické adresy - jedné síťové
    # kartě se přiřadí vždy stejná adresa. Záznamy jsou ve formátu:
    # <hwaddr> [<hostname>] <ipaddr>
    read-ethers
    
    # Další užitečnosti
    # default route(s): dhcp-option=3,192.168.1.1,192.168.1.2
    #    dns server(s): dhcp-option=6,192.168.1.1,192.168.1.2
    #             mask: dhcp-option=1,255.255.255.0
    #        broadcast: dhcp-option=28,10.10.1.255
    dhcp-option=1,255.255.255.0
    dhcp-option=3,192.168.1.1
    dhcp-option=6,192.168.1.1
    dhcp-option=28,192.168.1.255

    Ještě poslední rekvizita, soubor /etc/init.d/S49dnsmasq pro nastartování dnsmasq při spuštění systému:

    #!/bin/sh
    dnsmasq

    Soubor může být takto jednoduchý, nezapomeňte jen nastavit jeho práva tak, aby byl soubor spustitelný:

    chmod +rx /etc/init.d/S49dnsmasq

    Po restartu je vaše lokální síť připravena na připojení počítačů.

    Nastavení Firewallu

    Posledním krokem nutným k tomu, abyste se z lokální sítě dostali na internet, je nastavení firewallu. V tomto okamžiku si nejsem jistý, jestli je vše potřebné už nastaveno, nebo je třeba doplnit některé věci ručně. Datum poslední modifikace souboru /etc/S45firewall mám nastaveno na 1.1.2000 a já už netuším, jestli to má na svědomí špatně nastavený čas v mém routeru v době, kdy jsem se snad v souboru hrabal editorem, nebo to znamená, že jsou iptables nastavené správně od výroby. Z myšlenky, že bych měl jen kvůli tomuto článku znovu reinstalovat systém, mi naskakuje kopřivka. Zkuste proto ze své lokální sítě (ne z routeru) ping někam do internetu. Funguje-li, zvítězili jste. Nefunguje-li (a z routeru ano), zkontrolujte obsah souboru /etc/init.d/S45firewall, téměř na konci by měl být řádek

    iptables -t nat -A POSTROUTING -o $WAN -j MASQUERADE

    S největší pravděpodobností tam řádek je, není-li, doplňte do souboru /etc/firewall.user pravidlo:

    iptables -t nat -A postrouting_rule -o $WAN -j MASQUERADE

    Startovací skript vytváří pro uživatele pravidla input_rule, output_rule, forwarding_rule a v tabulce NAT pravidla prerouting_rule a postrouting_rule. Ta lze měnit a doplňovat v souboru /etc/firewall.user. Do startovacího skriptu /etc/init.d/S45firewall není třeba vůbec sahat.

    Iptables jsou kapitolou sama pro sebe, zcela mimo rozsah tohoto článku. Naštěstí existuje i na českém webu množství užitečných návodů, zkuste zapátrat v archivu root.cz nebo underground.cz.

    Někde zvenku z internetu doporučuji překontrolovat nastavení vašeho firewallu programem nmap. Router by měl být z venku neviditelný.

    Na závěr

    Podle dnešního článku o OpenWrt byste měli být schopní nainstalovat systém a zprovoznit základní síťovou komunikaci. Nastavení wifi jsem zatím vůbec nezmiňoval. O tom zkusím napsat něco příště.

    A úplně na konec jednu otřepanou, ale užitečnou radu:

    Nepropadejte panice!

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.12.2005 06:12 Víťa Buček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Ohledně natažení firmware doporučuji taky článek
    http://broumovska.lbcfree.net/%7Ewasik/asus/


    A aby linux znal adresu Asusu:
    /sbin/ifconfig eth0 192.168.1.10 up
    /sbin/arp - s 192.168.1.1 XX:XX:XX:XX:XX:XX

    kde XX:XX:XX:XX:XX:XX je MAC adresa Asusu.
    hwsoft avatar 29.12.2005 10:42 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Pokud se zda byt Asus mrtvy, tak pomuze i maly HW zasah. Staci uzemnit pin c.10 u FLASH, a provest reset, pak nabehne primo recorevy mod Asusu. Pokud jako ja menite hodne FW a delate si i svoje vlastni, tak je to pomerne casty problem.
    29.12.2005 16:20 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Jenom doplním, že u Linksysu WRT-54GS Speedbooster to funguje taky. Za neustálého pingování na 192.168.1.1 spojíme pin 15 - 16. V zápětí by měl začít odpovídat na ping a čekat na nahrátí firmware pomocí tftp. Tím se stávají tyto "hračičky" nezničitelné ;-)
    29.12.2005 15:03 ValXdater
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Podle me popsany postup instalace (flashovani) je celkem nepresny a u mnoha lidi, kteri flashuji poprve, muze vest k bricknuti zarizeni...
    29.12.2005 16:32 S.Prchal
    Rozbalit Rozbalit vše Problém s iptables v Asusu
    Ahoj, potřeboval bych poradit s nastavením iptables. Zkoušel jsem se obrátit na někoho z diskutujících, ale zřejmě mu můj mail nepřišel, takže svůj problém předhazuji k diskuzi... Používám Asus WL500g a sdílím linku několika dalším známým. Jelikož se nám zde vyskytl P2P stahovač, chtěl jsem omezit některé porty pomocí iptables, ale ačkoliv jsem příkaz zavedl, port byl v NAT stejně vidět jako otevřený... Můžete mi poradit v čem dělám chybu? S linuxem jsem si zatím tak nepotykal a možná jsem jen vytvořil nějaký špatný příkaz... Zadal jsem toto: iptables -A INPUT -m tcp -p tcp --sport 411 --dport 411 -j DROP Pokud tomu dobře rozumím, měl by být blokován port 411 v obo směrech (tu 411ku jsem dal na zkoušku, pak bych samozřejmě přidal další...). INPUT je (předpokládám) jenom pojmenovaná skupina pravidel (je tam víc skupin)... Na Asusu mám firmware 1.60 (koppel). Byl bych moc rád kdyby mně někdo popostrčil...
    29.12.2005 19:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Zkusil jsem toto:
      iptables -A INPUT -m tcp -p tcp --sport 411 --dport 411 -j DROP
    
    Pokud tomu dobře rozumím, měl by být blokován port 411 v obo směrech (tu 411ku jsem dal na zkoušku, pak bych samozřejmě přidal další...).

    Záleží na tom, co myslíte výrazem "blokován port 411 v obou směrech". To pravidlo dělá přesně to, co je v něm napsáno: zahazuje příchozí TCP pakety z portu 411 na port 411. Nic víc a nic méně. Má křištálová koule mi říká, že jste možná chtěl spíš něco na způsob

      iptables -A FORWARD -i $INTIF -o $EXTIF -p tcp --dport 411 -j DROP
      iptables -A FORWARD -i $EXTIF -o $INTIF -p tcp --dport 411 -j DROP
    
    Nebo taky možná něco úplně jiného, ale to si musíte nejdřív jasně formulovat, co vlastně chcete…

    P.S. Dotaz pokládejte jen jednou. Rozspamujete-li ho do více diskusí, potenciální odpovídače spíš naštvete. A pokud možno do odpovídající části webu, ne do diskuse pod článek, se kterým souvisí jen okrajově.

    29.12.2005 19:50 jdobry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu

    chyba je ze pravidlo vyzaduje aby port 411 byl soucasne source i destinastion a to skoro nikdy splneno neni.

    Musi se to rozdelit na 2 pravidla
    iptables -A INPUT -m tcp -p tcp --dport 411 -j DROP
    iptables -A INPUT -m tcp -p tcp --sport 411 -j DROP
    dat pozor aby predchozi pravidlo neosahovalo nejke obecnejsi povoleni. Pak by se router pri prochazeni pravydli na toto vubec nedostal.

    Ale zasadni chybu vydim v pristupu vsechno povolit, neco zakazat. V praxi je vyhodnejsi pristup vsechno zakazat a 2x si rozmyslet co povolim.

    Krome toho to stejne ten stahovac obejde, protoze vestina soucasnych P2P programu s timto nastavenim pocita a dokaze porty menit. Pak je jedina sance filtrovani na ISO Layer 7.

    V kazdem pripade doporucuji si napred neco poradne nastudovat.

    29.12.2005 20:58 S.Prchal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Jde o to, že pokud se uživatel nepřipojí k hubu (cílem je zahodit vše na daném portu), nehrozí že si otevře další porty (nejdřív musí navázat připojení na hub). Dotyčný stahovač může použít jiný P2P (toto má blokovat DC++), pak si s nastavováním můžu hrát dál... Tuším že jsem to nejprve psal zvlášť (tak jak vy), ale stejně to připojilo... Obecně je určitě lepší zakázat vše a povolit vybrané, já si chci tak trochu vyzkoušet co to všechno umí... Zdá se, že problém bude právě v nějakém tom obecnějším povolení. Za odeslání dotazu 2x se vážně omlouvám, nejprve jsem ho vložil do starší diskuze a pak jsem si všimnul že vyšel druhý díl, takže zde budu mít trochu větší šanci na odpověď. Uznávám že jsem to trochu přepísk, už se to nebude opakovat ;-)
    30.12.2005 03:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Pokud chcete blokovat přístup stahovače na nějaký server venku, těžko toho docílíte filtrováním v chainu INPUT (tedy za určitých okolností nepřímo ano, ale rozhodně to není obvyklý postup). Podle okolností to bude OUTPUT (jde-li o provoz přímo z počítače, kde nastavujete filtr) nebo FORWARD (jde-li to skrz něj). Asi by bylo lepší místo střelby naslepo začít studiem dokumentace, např. Packet Filtering HOWTO.
    10.1.2006 19:02 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Omezit prilisne toky dat - bez ohledu na pojem tzv. "stahovac" jde v linuxu pomoci kombinace iptables jako znackovace a HTB. Vyhoda je omezeni max. rychlosti a garance jisteho minima pro kazde IP, takze pokud chteji na net i mene dat chtivi useri, tak je "stahovac" prilis neomezi. Zaroven, pokud je linka volna, necht si ji pouzije kdo chce. Jenze to chce odbornika, ktery veci rozumi a nastavi to dobre ... Dalsi moznost je dotycnemu rici, necht si nasadi netlimiter ci podobny sw do widli, jeho spravu zvladne opravdu kazdy a pokud bude prekracovat dohodnute limity lze jeho IP na par dni zablokovat a jiste zkrotne ...
    4.1.2006 15:07 reset
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    co je parametr -m v iptables ? pro specifikaci protokolu staci pouze -p
    4.1.2006 23:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Natažení modulu (iptables, ne jádra). Ale v tomto případě je to zbytečné, protože '-p tcp' se automaticky chová jako '-p tcp -m tcp'.
    5.1.2006 10:11 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s iptables v Asusu
    Ehm, nebylo by lepsi nez nesmyslne omezovani portu, ktere stejne nicemu nepomuze, nastavit htb/cbq ? Predne DC hub muze bezet na libovolnem jinem portu a vzhledem k minimalnimu provozu mezi klientem a HUBem muze navic toto spojeni pomoci vytvorit i nejaky ten zprostredkovatel venku, tudiz omezeni timto zpusobem je naprosto knicemu.

    OpenWRT shapovat umi, balicky jsou ke stazeni a CPU ma dost vykonu na to, aby tech par kB co se da protlacit pres wifi oshapoval.

    Kdyz uz sem pisu, k tomu flashovani, mam Linksyse, pro ktery je tento firmware/distro primarne urcen (WRT54G). Pokud je nastaveno "boot wait", tak vzdy pri bootu je krabka nekolik vterin v rezimu, kdy ceka pripojeni tftp (pouze na portech switche, ne na wifi nebo wan). Pokud je v teto dobe zahajena komunikace, tak nezacne standardni boot. Defaultni firmware je nejlepe flashnout z weboveho rozhrani - jednoduse se mu predhodi img openWRT. Treti moznost je natahnout firmware do pameti a flashnout jej primo v routeru (viz popis na webu).
    9.1.2006 10:41 ValXdater
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Jinak k autorove nepochopeni vlastnosti souboroveho systemu JFFS2: pokud pri flashovani smazete i jffs2 partisnu, tak ta se pri prvnim startu po flashnuti vytvori znova a je do prvniho restartu namountovana read-only. Proto nemuzou byt samozrejme soubory modifikovany (vcetne passwd). Nejjednodussi je opravdu restart.
    6.9.2006 22:38 radekkk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    zdravim,na tema openwrt a asus wl-500gx v cestine je velice malo diskuzi. Chtel bych se tedy zeptat nekoho kdo ma zkusenost. Lze na openwrt provozovat webserver s PHP, ftp ktere bude pristupne i z netu? pokousim so o to na olegove firmware ale ftp z wan nebezi a web s php taky ne pouze samotny web.diky
    14.4.2008 19:03 klubru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení) (diskuse)
    Píše se zde, že se balíčky pro připojení přes PPTP dají doinstalovat .Mám Kamikaze 7.09 a potřebuji doinstalovat balíček pptp, což nejde, protože mám připojení přes PPTP, které bez toho balíčku nejní možno navázat a už si nevím rady jak to provést, OS mám Vista 64bit, router Asus WL 500gP. Moc Vás prosím o pomoc.
    23.5.2008 17:26 petrhrt | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Ahoj,potreboval bych par rad ohledne openwrt kamikaze 7.09.

    Potreboval bych povolit pristup z wan na muj router ASUS wl 500g. Dal by me zajimalo jak je to z DMZ,kde ho mam nastavit. A posledni vec je jak udelat misto pro dalsi instalace..

    Predem diky za kazdou radu:

    Tady je vypis firewallu: #!/bin/sh # Copyright (C) 2006 OpenWrt.org

    iptables -F input_rule iptables -F output_rule iptables -F forwarding_rule iptables -t nat -F prerouting_rule iptables -t nat -F postrouting_rule

    # The following chains are for traffic directed at the IP of the # WAN interface

    iptables -F input_wan iptables -F forwarding_wan iptables -t nat -F prerouting_wan

    ### Open port to WAN ## -- This allows port 22 to be answered by (dropbear on) the router # iptables -t nat -A prerouting_wan -p tcp --dport 22 -j ACCEPT # iptables -A input_wan -p tcp --dport 22 -j ACCEPT

    ### Port forwarding ## -- This forwards port 8080 on the WAN to port 80 on 192.168.1.2 # iptables -t nat -A prerouting_wan -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to 192.168.1.2:80 # iptables -A forwarding_wan -p tcp --dport 80 -d 192.168.1.2 -j ACCEPT

    ### DMZ ## -- Connections to ports not handled above will be forwarded to 192.168.1.2 # iptables -t nat -A prerouting_wan -j DNAT --to 192.168.1.2 # iptables -A forwarding_wan -d 192.168.1.2 -j ACCEPT
    3.1.2009 18:36 PanX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)
    Asus Wl-500g postup jakym me to jelo:

    - rezim flashovani ( pomalu blika dioda PWR ) - preneseme pomoci tftp image, pokud nelze prenest zkuste pomoci utilitky od asusu o pokud nejde ani jedno, udelejte kopii image a posilejte zaroven pres tftp a pres utilitku,, nevim proc ,ale utilitka od asusu asi otevre nejaky port a pak se to rozjede prez tftp - po prenosu vam zarizeni prestane odpovidat na ping, nevadi vyckejte dokud zase nezacne o kdyz po 2 minutach porad nic, tak router restartujte o jestlize zase zacal pomalu blikat nezbyva vam nez proces opakovat, pokud se rozsviti a pak zhasne a hraje na mrtveho brouka, tak vyckejte 1. start byva dlouhy ;-) pokud po 10 minutach porad nic tak vam nezbyde nez opet restart, s tim ze 2s po rozsviceni pwd stisknete reset, a vyckejte par sekund, pwd by se rychle rozblikat, routr zacne odpovidat na ping, a lze se prihlasit pres telnet, po nalogovani telnetem muzete zkusit zmenit heslo prikazem passwd, ale zrejme nepochodite. Tak napiseme reboot, pripadne restartujeme rucne. Ted by jiz mel pomalu nabyhat system, Nejdrive zhasne prolezou 3 pingy > zhasne pwd > pul minutky nic > a pak zacnou behat pingy, po 3 minutkach se rosviti i pwd. - Pokud nam router vesele sviti ( hlavne PWD ) a behaji nam pingy je vyhrano, uz se staci jen prihlasit pres telnet nastavit si heslo, rebootnout prihlasit pres SSH a hrat si;-)
    23.1.2009 00:07 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openwrt - 2 (instalace, základní nastavení)

    Ahoj povedlo se mi vse rozchodit  tzn wlan,lan,wan. to mi chodi . a ted k problemu mam arus wl-500G a chci ho mit zapnut misto webserveru a ftp serveru mam knemu pridanej 70gigovi hdd na rozrani usb ktere mi vsak pod openwrt nechodi a ani nevim jakym zpusoben nainstalovat usb rozrani a web,ftp server existuje nejakej manual pro blbce v linuxu neumim krom cd / nic:-D poradi mi nekdo ?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.