abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    22.5. 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Stav podpory uspávání v Linuxu

    9. 1. 2008 | Tomáš Pelka | Systém | 9587×

    Jak funguje uspávání (převážně přenosných) počítačů. Swsusp, TuxOnIce, μswsusp. Kromě toho je v článku popsán funkční postup zprovoznění uspání prostřednictvím swsusp2.

    Kapka teorie

    APM

    Starší APM (Advanced Power Management) je specifikací BIOSu, který zajišťuje tuto funkci. Příslušné rozhraní operačního systému má pak za úkol komunikovat s BIOSem. Definuje několik stavů systému, mezi kterými může přecházet, a to jak z popudu operačního systému či uživatele, tak z popudu BIOSu. Z těchto stavů jsou běžné standby (S1/pOS, power saving, stav sníženého příkonu), ve kterém se vyšle perifériím signál ke snížení příkonu, a suspend (S3/STR, suspend to RAM, stav odložení), ve kterém dojde k odpojení napájení většiny periférií a uložení jejich stavu do paměti RAM. Při probuzení se jejich stav obnoví. Zahrnuje to např. i obnovení stavu grafické karty. V tomto stavu je procesor zcela neaktivní a teplota uvnitř skříně významně klesá, takže je možné některé větráky vypnout nebo velmi zpomalit. Posledním stavem je off (vypnuto). U ATX systémů se liší od úplného odpojení ze zásuvky, neboť počítač v tomto stavu může monitorovat některé periférie (např. modem, síťovou kartu, hodiny, klávesnici či myš atd.) a na základě signálu z nich se zapnout.

    Abychom mohli APM plně využít, musíme jej aktivovat a nastavit jak v BIOSu, tak v jádře, a navíc mít spuštěný speciální démon (ampd). Díky tomuto démonu můžeme při přechodu mezi stavy spustit akce definované v souboru /etc/apmd_proxy - např. vysunutí PCMCIA karet, zpomalení či vypnutí větráků, změna konfigurace senzorů či cokoliv jiného, co nás napadne. Některé periférie se odpojí automaticky např. USB-to-USB kabel vyšle odpojovací signál druhému počítači.

    I když je tento systém poměrně letitý, některé notebooky, jmenovitě IBM, na něj stále ještě spoléhají či ještě nedávno spoléhaly. Snad kvůli tomu, že obsluha není příliš závislá na OS. S tímto systémem nemám pražádné zkušenosti. Přejdeme tedy k jeho mladšímu bratříčkovi.

    ACPI

    Novější ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) přenechává větší část práce na operačním systému. Na rozdíl od APM může být každá periférie v jiném stavu, takže ty části počítače, které operační systém zrovna nepotřebuje, mohou odpočívat. Některé periférie (např. i tlačítko POWER) zasílají systému signály, které ACPI vyhodnocuje.

    Podobně jako u APM je i u ACPI potřeba speciální démon, který spouští akce nakonfigurované v adresáři /etc/acpi. APM a ACPI se vzájemně vylučují - při zapnuté podpoře ACPI se automaticky deaktivuje APM. V Linuxu je podpora ACPI ve vývoji, ale nutno říci, že na poměrně vysoké úrovni. Sám ACPI na notebooku používám více než dva roky.

    Jedná se o specifikaci pro komunikaci OS s hardwarem a naopak (správa napájení je jen podmnožinou veškerých funkcí). Zajišťuje jistou míru abstrakce funkcí hardwaru. Například teplotu CPU je možné číst přes ACPI (/proc/acpi/thermal_zone/TZ*/temperature) nebo přímo komunikací s chipem pomocí lm_sensors. ACPI nahrazuje APM. V APM řídil správu napájení BIOS, operační systém měl jen omezené možnosti.

    Na specifikaci ACPI se podílely firmy Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, Phoenix, a Toshiba a navržena byla multiplatformně. Není omezena jen na přenosné počítače, obsahuje i funkce pro servery a desktopové počítače. Součástí specifikace je i programovací jazyk ASL (ACPI Source Language), který se překládá do bytekódu.

    Tzv. "second system syndrom"; první systém nestačil, druhý musí umět všechno a radši něco navíc. Specifikace ACPI má 631 stran! Výrobci nedodržují ACPI standard (a to ani ti, kteří se na něm přímo podíleli). V implementaci ACPI v BIOSu jsou často chyby, které obcházejí až ovladače. Implementace v Linuxu je velká asi jako TCP/IP stack! První doporučovaný krok, pokud počítač nenabootuje, je parametr kernelu acpi=off. OLPC (One Laptop Per Child) ACPI nepoužívá vůbec.

    Výše jsem zmínil jazyk ASL. ACPI je popsáno tabulkami, nejdůležitější je DSDT (Differentiated System Description Table). kterou OS načítá při bootu. Jedná se o hierarchický systém tabulek, zmíněná DSDT je součástí přímo BIOSu a specifikuje a popisuje HW; viz cat /proc/acpi/dsdt. Dá se dekompilovat, upravit a zakompilovat zpět do kernelu.

    ACPI stavy

    • G0 normální běh
    • G1 ­ spánek
    • S1 ­ CPU běží, ale nevykonává instrukce
    • S2 ­ nepoužívá se
    • S3 ­ stav CPU a periferií uložen v paměti
    • S4 ­ stav systému, včetně paměti, uložen na disk
    • G2 ­ vypnutý počítač, může být probuzen např. ze sítě
    • G3 ­ při odpojení od napájení

    Vedle toho stav periferií (D0-D3) a procesoru (C0-C3). Co váš počítač podporuje, to zjistíte v /sys/power/state: standby = S1, mem = S3, disk = S4 (suspend to disk s podporou BIOSu na speciální partition) už v kernelu není, nahrazuje jej swsusp.

    Z ACPI se mimo jiné dá vyčíst teplota, obsluha speciálních tlačítek PC, ovládání LED diod. Bohužel ne vždy to funguje.

    Software Suspend

    Kompletní stav systému se uloží na disk, počítač se vypne. Při bootu se stav zase obnoví. Nepotřebuje podporu BIOSu (ani ACPI), pro hardware je to normální vypnutí a zapnutí. Užitečné pro notebooky, ale i pro desktop (systém naběhne rychleji, nemusíte znovu spouštět, programy a přemýšlet, kde jste skončili...). Několik implementací (sdílí dost kódu):

    • swsusp (v kernelu)
    • suspend2/TuxOnIce (patch do kernelu)
    • μswsusp (s podporou userspace)

    swsusp

    Již dlouho v kernelu. Současní správci: Pavel Machek, Rafael Wysocki. Dokumentace: [kernel-source]/Documentation/power/swsusp.txt.

    Problémy, které musí software suspend řešit:

    • Potřebuji uložit kompletní stav paměti, ale na to potřebuji paměť (buffery disku, ...).
    • Při ukládání paměti nesmí nic do paměti zapisovat, jinak bude image nekonzistentní, zařízení se tedy musí uspat, aby nezapisovala přes DMA, ale pro zápis na disk potřebuji řadič, ten může být na PCI.

    Princip: paměť se atomicky (při zakázaných přerušeních) kopíruje do volné paměti.

    1. Image tedy může mít velikost maximálně 50 % volné paměti.
    2. Nadbytečná data v paměti se musí odswapovat, musí se vyprázdnit disková cache...
    3. Po probuzení se odswapovaná data načítají pomalu stránku po stránce (náhodné přístupy na disk), zatímco image by se mohlo načíst sekvenčně během několika vteřin.

    Zařízení se před kopírováním uspí a pak zase probudí.

    • Probouzejí se všechna zařízení, těžko se dá poznat která jsou potřeba (disk připojený na SCSI řadič v PCI za PCI bridge...).

    Filesystém zůstává připojený, je tudíž možné nabootovat jiný OS, ale ten nesmí připojovat oddíly, které byly připojeny při suspendu. Grub (zavaděč) musí být schopen načíst kernel, ale připojený oddíl může být v nekonzistentním stavu. Doporučuji používat boot partition. Probouzet se musí s přesně stejným kernelem jako při uspání. Je-li jiný, swsusp to pozná a bez varování image smaže. Swsusp automaticky ukládá image na první swap partition, pro obnovu potřebuje partition zadat parametrem resume=/dev/{h|s}dX. Ovladač řadiče disku musí být zakompilovaný v kernelu.

    Konfigurace kernelu:

    Power management options (ACPI, APM)      --->
     [*]   Software Suspend
     (/dev/hda2) Default resume partition

    Default resume partition nahrazuje parametr resume=. Spuštění suspend:

    echo disk > /sys/power/state

    Tuto variantu mám odzkoušenu na desktopu, funguje bezproblémově. Nutno ale podotknout, že ji příliš nevyužívám.

    suspend2 alias TuxOnIce

    Zatím se nachází mimo kernel, ve formě patche [http://www.tuxonice.net/]. Správce: Nigel Cunningham.

    Umožňuje vybrat swap partition, navíc možnost ukládat image do souboru. Volitelně komprese (LZF) a šifrování pomocí cryptoapi v kernelu. Mezi další vlastnosti patří ukazatel průběhu zápisu image, runtime konfigurace v /sys/power/suspend2/, možnost specifikovat velikosti oddílu, počítá se se suspendem na NFS, podpora highmem (až do 4 GB).

    Spuštění suspend:

    echo > /sys/power/suspend2/do_suspend

    Ale lepší je použít skript hibernate, který vyhodí moduly na blacklistu, přepne do konzole atd., navíc podporuje všechny tři implementace Software Suspend.

    Hlavní výhoda suspend2 je v tom, že image může mít velikost skoro celé paměti. Oproti swsusp, kde to mohlo být jen 50 %. Suspend2 dělí stránky do dvou skupin:

    • Pageset1 ­ ty, které je nutno kopírovat atomicky, např. kernel.
    • Pageset2 ­ stránky uživatelských procesů (pagecache), které se po uspání procesu nezmění.

    Od verze 2.2.9 jsou v Pageset2 jen read-only stránky, původní chování se nastaví pomocí

    echo 1 > /sys/power/suspend2/full_pageset2

    Proč tedy není v kernelu? Důvodem je příliš mnoho kódu a rovněž skutečnost, že autor odmítá rozdělit kód na nezávislé části.

    μswsusp

    Userspace Software Suspend přesouvá co nejvíce činností do userspace (ukládání image, komprese, šifrování). Současní správci: Pavel Machek, Rafael Wysocki. Nutná podpora už je v kernelu ([kernel-source]/Documentation/power/userland-swsusp.txt). Potřebný userspace program najdete na http://suspend.sf.net/. Sdílí omezení swsusp: image maximálně 50 % RAM. Userspace program nesmí zapisovat na oddíl disku, který byl připojen v okamžiku snapshotu, tedy nelze jednoduše uložit snapshot na root partition; userspace program by neměl z připojeného disku ani číst. Obnova také vyžaduje userspace program, je potřeba využít initrd/initramfs. Tuto variantu nemám osobně vyzkoušenu.

    Praxe

    Dostáváme se k praktickému postupu, jak zprovoznit suspend2 (to RAM) na notebooku. Konkrétně popíši postup zprovoznění suspend2 verze 2.2.9.16 pro 2.6.22-rc1 na jádře řady 2.6.22.1 (vanilla). Mohlo by se zdát, že tato verze je zastaralá... jak by ne, používám ji přes rok. Nicméně to alespoň dokazuje, že je toto řešení dostatečně stabilní. Není prostě důvod k tomu, abych měnil. Suspend2 používám od jádra 2.6.14 a každou verzí je rychlejší a rychlejší. Alespoň v této oblasti jsem zastáncem pravidla Nevrtej do něčeho, co dostatečně dobře funguje.

    Přistupme k samotnému postupu.

    1. Stažení příslušného zdrojového kódu jádra. Jelikož suspend2 není v jádře, je nutné stáhnout patch pro odpovídající jádro!
    2. Opatchujeme jádro:

      cd /usr/src/linux
      bzcat /path/to/patch | patch -p1
    3. Při kompilaci je nutné pro funkci suspend2 zakompilovat:

      --- Power Management support
        [ ]   Power Management Debug Support
        [ ] Software Suspend
        [*] Suspend2  --->
          --- Suspend2
              ---   Image Storage (you need at least one writer)
              [*]     File Writer
              [*]     Swap Writer
              ---   General Options
              (resume2=swap:/dev/hda12)   Default resume device name zde musí být váš SWAP
              [*]     Allow Keep Image Mode 
      
       --- Cryptographic API
           LZF compression algorithm
      
    4. Po kompilaci je nutné zajistit, aby se image načítala ještě před jádrem. Jedním krokem je tvorba skriptu resume, který umístíme do /etc/mkinitrd/scripts/. Obsah skriptu:

      #!/bin/sh
      cat <<EOF >>$INITRDDIR/script
      if [ -z "\$noresume" ]; then # be careful with the 'dollar' sign
          echo > /proc/suspend2/do_resume
          umount -n devfs
          umount -n proc
      fi
      EOF

      Osobně mám vyzkoušenu tuto variantu, ale funguje i tato:

      #!/bin/sh
      
      # Put this script in /etc/mkinitrd/scripts/ and regenerate your initrd (by
      # "mkinitrd -o /boot/initrd.img-`uname -r`" or reinstall your kernel package.
      
      # Figure out swap device from the first device listed in /proc/swaps
      swap_device=`awk 'BEGIN{getline;getline;print$1}' < /proc/swaps
      swap_type=`awk 'BEGIN{getline;getline;print$2}' < /proc/swaps
      
      if [ "x$swap_type" = "xpartition" ] ; then
          resume2=`perl -e "@a=stat '$swap_device';printf 'swap:%04x', \\$a[6]"`
          else
      echo "Unable to determine swap device! You will need to set resume2= on your"
      echo "kernel command-line manually."
      fi
      
      [ -n "$resume2" ] && resume2="echo $resume2 > /proc/suspend2/resume2"
      
      # Modify linuxrc script
      
      mv $INITRDDIR/linuxrc $INITRDDIR/linuxrc.real
      cat <<EOT > $INITRDDIR/linuxrc
      #!/bin/sh
      export PATH=/sbin:/bin
      mount -t proc proc /proc
      . /loadmodules
      $resume2
      echo > /proc/suspend2/do_resume
      umount /proc
      . ./linuxrc.real
      EOT
      chmod 777 $INITRDDIR/linuxrc
    5. Nyní je možné vygenerovat initramdisk:

      mkinitrd -o ramdisk /lib/modules/verze_jadra
    6. Před rebootem a odzkoušením je nutné instalovat skript hibernate a sdělit zavaděči (v mém případě GRUBu), co dělat po resume. Zde je příklad části mého /boot/grub/menu.lst (SWAP je na hda12):

      title       Debian GNU/Linux, kernel 2.6.16.9_swsusp2+bluetooth
      root        (hd0,0)
      kernel      /vmlinuz-2.6.16.9 resume2=swap:/dev/hda12 root=/dev/hda5 ro reboot=b
      initrd      /initrd.img-2.6.16.9
      savedefault
      boot

      resume2=swap:/dev/hda12 musí být váš SWAP! (samozřejmě v případě, že používáme suspend do RAM). Pokud chceme využít jako úložiště soubor, zapíšeme resume2=file:/dev/hda7, přiznám se, že tuto variantu jsem nezkoušel. Nakonec je nutné si trochu pohrát s nastavením hibernate. Konfigurační soubor je bohatě komentován, tudíž není problém výchozí nastavení změnit. Skript hibernate obsahuje i testovací režim (-n, --no-suspend). V poslední době je funkce hibernate rozdělena na hibernate-ram a hibernate-disk. Osobně používám suspend do RAM.

    Zkušenosti

    Závěrem bych chtěl jen říci, že swsusp2 rozhodně stál za zprovoznění. I přes bolení hlavy, bezesné noci a výměny pár e-mailů s Petrem Machkem (díky za ně) se mi jej nakonec podařilo přesvědčit, aby se mnou spolupracoval. Jak jsem již zmínil, verzi od verze je rychlejší. Drobnou vadou na kráse je občasná nefunkčnost nastavování podsvětlení LCD po resume. Dříve jsem se také potýkal s "černou obrazovkou" po resume, ale vše napravilo přidání zlobivých modulů grafické karty do blacklistu. V dobách drahých pamětí, tehdy jsem byl vlastníkem 512 MB RAM, se mi občas nepovedlo uspat vůbec kvůli obsazení paměti. Tento nedostatek zmizel po upgrade na 1 GB.

    Celkově jsem po více jak dvou letech velmi spokojen. Jediné, co jsem prozatím nezkusil, bylo odebrání baterie po suspendu (samozřejmě při provozu na baterie), tzv. "debaterizace". Ale mám jakési nejasné tušení, že to ani zkoušet nebudu.

    Takže happy suspending(2).

           

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2008 00:47 pasky | skóre: 5 | blog: pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Asi stoji za poznamku, ze pokud pouzivate rozumne novou verzi nejake pritulne distribuce, ta pravdepodobne jiz vse vyresila za Vas a ke zprovozneni suspendu rozhodne nebudete muset kompilovat vlastni kernel ani psat shellove skripty.

    Clanek popisuje kernelovou cast suspendu. To, jak je to vnitrne udelane v pritulnych distribucich v userspace, je vsak bohuzel take cim dal komplikovanejsi - jde o pomerne slozite sehranou sestavu, kdy spolu komunikuje kernel, uswsusp, dbus, HAL, acpid a powersave. Z toho cast techto programu ma falesne konfiguracni soubory, ve kterych se ve skutecnosti nic nedela, protoze veskera logika bydli uvnitr HALu a powersave. Zpusobu, jak provest suspend, je tak velka spousta (podle toho, kterou cast z te soustavy nakopnete) ovsem s ruznou mirou korektnosti ("korektne" == skript se stara i o tanecky kolem X serveru, blacklist modulu, pripravu dalsiho bootu, atd. - obvykle je pak potreba pouzit nejakou utilitku, ktera kopne HAL, treba powersave -U). Ovsem sam tomu poradne nerozumim a potiz je ta, ze monstrum jako HAL myslim rozumi a je schopno debugovat jen velmi malo lidi (a ostatni jej proto nemaji radi; ja uznavam, ze v soucasnosti se bez neceho takoveho klikaci distribuce tezko obejdou, ovsem v mnoha smerech se svoji monstrozitou blizi prave ACPI - jen misto ASL je XML :-).

    P.S.: Jmenuje se to uswsusp, ne mswsusp.
    9.1.2008 01:27 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    HAL je naprosto výborná a nesmírně užitečná věc (a to prosím nejsem příznivcem klikacích distribucí), nebýt něho Linux je na desktopu teprve v prehistorické době. Žádné nepřehledné monstrum to není, ba právě naopak (kód je velmi dobrý). Jediné, co by se mohlo někomu snad nezdát, je to že obsahuje věci specifické k některým konkrétním hardwarovým výrobkům (na obcházení jejich bugů - to je prostě nutnost vzhledem k tomu, jak jsou některé hardwarové výrobky stupidní - nebýt HALu musel by jejich problémy řešit zvlášť vývojář každé aplikace).

    Srovnávat HAL s ACPI je naprosto nesmyslné - HAL je čistě userspace abstrakční vrstva nad hardwarem, kdežto ACPI je nechutné, špatně fungující, každým výrobcem jinak (nestandardně) implementované proprietární monstrum které je zalezlé v BIOSu i v kernelu (nehledě na to, že každý dělá něco úplně jiného - to není ani jako srovnávání jablek s hruškami, ale spíš jablek s velbloudy). ACPI je zlo a strašně nechutný mor, kterým PC trpí. Škoda že PC nepoužívají Open Firmware.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    9.1.2008 03:01 pasky | skóre: 5 | blog: pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nesrovnaval jsem HAL s ACPI, ale monstrozitu HALu s monstrozitou ACPI.

    Uz v puvodnim prispevku jsem psal, ze uznavam, ze HAL je potreba. Zadne argumenty proti tvrzeni, ze realizace vsak neni uplne stastna, jsem ale v odpobedi nenasel. Vlastne dobra, kod je mozna velmi dobry (nikdy jsem ho necetl).

    Hlavni potiz HALu je ta, ze je velice neUNIXovy: spousta veci (identifiery zarizeni (naprosto nevhodne pro lidskou spotrebu), konfiguracni soubory v XML, mountpointy, ...) resi mimo stavajici UNIXovy framework po svem - to je neco, co spousta lidi jednoduse zaskoci a hned zpocatku si tak k HALu vytvori negativni vztah - ja tam strcil zarizeni, ale ve fstab ho nenajdete (a o pmount-hal se mozna casem nahodou dozvite, nacez budete postaveni pred daunting task zjisteni UDI - zazitek natolik silny, ze o nem jeste mesic budete na potkani vypravet fellow geekum).

    Zkratka receno, HAL je dobra idea a implementace mozna funguje, kdyz vse slape, jak ma, a nejste zvykli pouzivat prikazovou radku. Ovsem pro naprostou vetsinu lidi, kteri [si mysli ze] Linuxu celkem rozumeji, je debugovani zkusenost dost hrozna, protoze system ma s UNIXovymi konvencemi spolecenho pramalo, spatne se s nim uzivatelsky komunikuje, je docela dost komplikovany (fdi information policy preprobe la la la) a neni od nej poradna dokumentace.

    Totiz, dokumentace: zejmena UNIXova. Je skvele, ze v hald(8) najdu odkaz na webove stranky, kdyz mi hal-power-save na mem notebooku zacal hlasit chybu v HAL policy (co to vlastne asi je?) a k internetu kilometry daleko).
    9.1.2008 09:21 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nemohu souhlasit s vaší výtkou proti "neUNIXovosti" HALu. Např. to že se nová zařízení nepřidávají do /etc/fstab, ale mohou být uživateli mountována pomocí pmountu, je mnohem lepší řešení, než kdyby se přidávala. Ono to tak dokonce v HALu původně bylo, zařízení se přidávala do /etc/fstab, ale to se obrovské spoustě lidí nelíbilo (málo kdo má rád, když mu uživatelský program přepisuje systémové soubory).

    Co se týče použití XML, tak na tom také nevidím nic špatného (a to přesto, že XML zrovna moc v lásce nemám a jeho nadužívání mě občas pěkně s*re). Zrovna na konfigurační soubory HALu, různé policy, atp. je XML vcelku ideální formát. HAL potřebuje (kvůli složitosti dnešního hardware) komplexní možnosti nastavení, které by klasickým jednoduchým textovým konfigurákem nebyly realizovatelné. Dal by se použít místo XML třeba nějaký skriptovací jazyk (Python, Ruby, Scheme, ...), ale to má zas jiná svá úskalí a vsadím se, že by se to zas nelíbilo jiným lidem.

    Uvědomte si, jak je UNIX starý koncept. Je osvědčený a kvalitní, o tom žádná, ale v mnohém prostě už nevyhovuje potřebám dnešního hardware a obecně dnešní doby (obzvláště na desktopu, na serveru to problém zatím není). Proto musí být rozšiřován různými vrstvami jako je např. HAL.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    9.1.2008 09:28 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Jediné s čím s vám mohu souhlasit je dokumentace. HAL opravdu není zrovna moc dobře dokumentovaný.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    thingie avatar 9.1.2008 18:45 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Není to tak zlý. Například mít v dokumentaci popisy d-busového rozhraní je, jak se mi aspoň zdá, slušný dokumentační luxus. Většinou to je jenom ve zdrojácích. :-/
    Růžové lži.
    9.1.2008 15:29 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Zkratka receno, HAL je dobra idea a implementace mozna funguje, kdyz vse slape, jak ma, a nejste zvykli pouzivat prikazovou radku. Ovsem pro naprostou vetsinu lidi, kteri [si mysli ze] Linuxu celkem rozumeji, je debugovani zkusenost dost hrozna, protoze system ma s UNIXovymi konvencemi spolecenho pramalo, spatne se s nim uzivatelsky komunikuje, je docela dost komplikovany (fdi information policy preprobe la la la) a neni od nej poradna dokumentace.
    Pod tohle bych se klidne podepsal - po te, co jsem koukal jak nastavit HAL k obrazu svemu, jsem celkem rychle dospel k zaveru, ze ho vlasne vubec nepotrebuju. Suspend na desktopu nepotrebuju (mozna nekdy na notebooku), zastrkavana zarizeni mountuju rucne a na featury typu "po-zastrceni-flashdisku-se-ti-na-plose-hned-objevi-ikonka" kaslu, protoze ikonky na plose nepouzivam (a to ani v praci na Windows).

    Ale uznamav, ze pro uzivatele "odkojene" Windows je HAL perfektni vec, tedy alespon do doby, kdy se nepokusi upravit konfiguraci pres jeho konfiguracni soubory.
    9.1.2008 17:05 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Šíříte FUD, nejsem odkojen Windows a přesto považuji HAL (tak jak je v Linuxu implementovaný) za výborné řešení. Viz můj příspěvek výše. Co se týče konfigurace HALu, tak jsem nikdy na problém nenarazil. Ten XML formát je docela přehledný (a to říkám přesto, že nejsem fanouškem XML).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.1.2008 14:54 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Me se treba koncepce HALu nelibi ... nemam rad, kdyz si nejaka vrstva systemu mysli, ze je chytrejsi, nez ja. Nakonfigurovat jsem se to nikdy nepokusil, protoze deklarovana funkcionalita je presne ta, kterou v zadnem pripade na pocitaci mit nechci (prvni, co jsem udelal s kazdou distribuci linuxu (krome gentoo a debianu) bylo, ze jsem zjistoval, jak zabit automounter).

    Nicmene ja jsem ten typ uzivatele, co si minuly tyden potreti v zivote dal nejaky obrazek na plochu windowmanageru ... a to jenom proto, ze nejak prisla rec na to, jestli to ve fluxboxu vubec nejak jde. A stejne toho pavouka prez ty Xtermy nevidim ...

    Treba na suse funguje HAL dobre (cti: "nesnazi se me donutit, abych zjistoval, jak ho zabit") a verim, ze spouste uzivatelu to muze vyhovovat. Na Linuxu je hezke, ze si kazdy muze vybrat to, co mu vyhovuje.
    15.1.2008 16:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu

    Me se treba koncepce HALu nelibi ... nemam rad, kdyz si nejaka vrstva systemu mysli, ze je chytrejsi, nez ja. Nakonfigurovat jsem se to nikdy nepokusil, protoze deklarovana funkcionalita je presne ta, kterou v zadnem pripade na pocitaci mit nechci (prvni, co jsem udelal s kazdou distribuci linuxu (krome gentoo a debianu) bylo, ze jsem zjistoval, jak zabit automounter).

    Zvláštní… jedna z prvních věcí, které jsem se v dokumentaci k HALu dočetl, bylo to, že HAL nemá na starosti automatické mountování zařízení… :-)

    15.1.2008 16:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Sakra… ten první odstavec není ode mne, to měla být citace…
    18.1.2008 17:57 eh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Jakou funkci HAL má, když není určen k automountu?
    18.1.2008 23:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu

    Především funguje jako abstrakční vrstva umožňující získávat informace o hardwarových zařízeních přes jednotné rozhraní. Takže nemusíte používat jednu metodu pro zařízení připojená přes USB, druhou pro SCSI, třetí pro IDE disky atd. Tohle do určité míry zajišťuje sysfs filesystém, ale HAL pracuje i s informacemi "vyšší úrovně", které jádro (a potažmo sysfs) nezajímají a ani se k nim nedostane.

    Kromě toho HAL umožňuje pomocí definičních souborů tyto informace dopnit (jsou-li neúplné) nebo opravit (jsou-li nepřesné) - některá zařízení o sobě neříkají všechno a některá o sobě dokonce lžou. Také umožňuje definovat politiky, tedy předpisy, jak se má se zařízením nakládat (např. preferovaný mounting point). A samozřejmě i notifikovat user space aplikace, které mají s tím zařízením pracovat (např. démona, který se postará o to přimountování).

    Takže HAL nemá na starosti automatické přimountování flashdisku nebo vloženého CD-ROM média. O to se stará samostatný démon, který je obvykle součástí desktopového prostředí, ale i mimo KDE/Gnome můžete použít např. ivman. HAL tomuto démonovi pouze řekne, že se objevilo nové zařízení, jakého je typu, jaké má vlastnosti, jestli se má automaticky mountovat a jak by se měl jmenovat mounting point.

    15.1.2008 21:19 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Me se HAL take nelibi, zejmena proto, ze jsem zatim neprisel, k cemu bych takovou vec potreboval. Prijde me to jako typicky priklad abstrakce pro abstrakci samotnou.
    9.1.2008 17:42 pasky | skóre: 5 | blog: pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Ja myslim, ze by HAL byl principielne perfektni vec i pro uzivatele neodkojene Windowsem, jen by to melo byt neco mnohem jednodussiho, pruhlednejsiho a vice user-friendly. A bez UDI. :-) Mozna nekdy neco takoveho naimplementuju.
    thingie avatar 9.1.2008 18:42 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Jo, HAL je strašně divná věc. Ale nepřijde mi, že by řešil věci neunixově, on spíš řeší věci co Unix neřeší vůbec, ni?
    Růžové lži.
    9.1.2008 08:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    P.S.: Jmenuje se to uswsusp, ne mswsusp.
    V článku je použito &mu;.
    14.1.2008 17:17 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Clanek popisuje kernelovou cast suspendu. To, jak je to vnitrne udelane v pritulnych distribucich v userspace, je vsak bohuzel take cim dal komplikovanejsi - jde o pomerne slozite sehranou sestavu, kdy spolu komunikuje kernel, uswsusp, dbus, HAL, acpid a powersave.
    Nevim, asi mam stesti na hardware, ale me az na dve drobnosti funguje cely STR ciste na kerneli bazi - staci echo mem > /sys/power/state a je to. A funguje nejenom suspend, ale i resume :–) . Zadne uswsusp, dbus, HAL, acpid ani powersave nepouzivam.
    9.1.2008 01:12 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Užitečné pro notebooky, ale i pro desktop (systém naběhne rychleji, nemusíte znovu spouštět, programy a přemýšlet, kde jste skončili...).
    Josef Kufner avatar 9.1.2008 01:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nutno poznamenat, že Tux On Ice (swsusp2) je výrazně méně stabilní, než ten swsusp, co je ve Vanilce. Ale projevuje se to spíš až při uptime nad týden (pak se mi swsusp2 občas neprobudí, takže používám swsusp z Vanilky).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pele avatar 9.1.2008 12:15 pele | skóre: 28 | blog: Bleabr | UH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nutno poznamenat, že Tux On Ice (swsusp2) je výrazně méně stabilní, než ten swsusp, co je ve Vanilce.
    To rozhodne nepopiram, podle me zkusenosti se ale kvalita a stabilita docela zlepsila. Na mem HW se mi zdalo swsusp2 o neco rychlejsi. S tim probouszenim po dlouhem uplinku sem mel problemy jen u starych verzi, jinak nemam problem s uplinkem kolem 150 dni (pak sem vybil baterku:).
    Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
    9.1.2008 14:51 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nuz, ja som skusal suspend2 niekolko krat na niekolkych roznych zostavach s niekolkymi verziami kernelu s hibernate skriptom aj bez neho a zakazdym mi to zdochlo vo freezeri. Cital som si ze co by mohlo byt pricinou toho, ze to skapina, ale nic z toho, co som nasiel, nepomahalo...

    Takze som ostal pri swsusp, co je v kerneli, kym nemam spustenych nejako hovadsky vela programov, ide zahibernovat vzdy a netrva to ani tak dlho.

    Apropos, mam pocit, ze k suspend to ram sa pouziva vzdy kernelovy kod a ze na to suspend2 nema vplyv, nie? ;] Takze instalovat suspend2 kvoli suspendovaniu do RAM nema absolutne ziaden zmysel.
    progdan avatar 9.1.2008 16:56 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Me TuxOnIce funguje perfektne, nemohu sice porovnat rychlost (ostatni jsem nezkousel). Jediny velky problem je s modulem nvidia, ktery se nechce vypnout a nemuzu tak hibernovat s grafickeho prostredi. Ale pokud mam v terminalu pustenou kompilaci a chci to prerusit, je to idealni vec :)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    9.1.2008 20:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Jediny velky problem je s modulem nvidia, ktery se nechce vypnout a nemuzu tak hibernovat s grafickeho prostredi.
    nvidia sice je uveden v blacklisted-modules, ale když se zakomentuje, tak hibernace i probuzení fungují (aspoň mě teda)
    Quando omni flunkus moritati
    9.1.2008 08:25 vanous
    Rozbalit Rozbalit vše desktop
    Je škoda, že většinou se toto řeší pro laptopy, když na desktopu vidím výhodu velmi jasnou - omezení spotřeby. U nás běží comp velkou část dne a to jenom proto, aby byl okamžitě k dispozici (check google, email, něco poznačit a podobně). Čekat přes minutu nebo dvě než systém naběhne je zbytečným omezením, probuzení ze spánku to krásně řeší.
    9.1.2008 09:10 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    holt sis zvolil nevhodny op. system;) neuspokojivy stav powermanagementu je jednim z duvodu miziveho rozsireni linuxu na desktopech.
    9.1.2008 09:39 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Dovolím si nesouhlasit - nevím o žádném uživateli Windows, který by suspend používal, na ntb ani na desktopu...

    Nevím proč, ale je to tak.
    I am Jack's wasted life.
    9.1.2008 09:58 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    ale to je jejich problem, ta moznost tu proste je. a je to funkcni a spolehlive od dob w2k. neni duvod bootovat casteji nez 1x/mesic, po instalaci updatu;)
    9.1.2008 11:15 cedrik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    .... až na to že existují periférie připojené přeze USB, které po probuzení odmítají spolupracovat a nepomůže ani odpojení a opětovné připojení. Nevím jak říci Widowsům aby to zařízení znovu inicializovaly. Když ho zapomenu odpojit, tak po probuzení následuje reboot. V linuxu přinejhorším mohu reloadnout moduly (provádím). Takže s tou funkčností opatrně, kdyžtak specifikovat oblast.
    9.1.2008 11:32 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Vždyť je to pako.. Stejně tak můžeme říct, že mizerná podpora powermanagementu u Windows je důvodem malé rozšířenosti Windows u lidí, kteří umí používat Linux. Konkrétní případ se vždycky najde, třeba mne kdysi také každé uspání Windows trápilo, byla to jak ruská ruleta -- probudí se / neprobudí :)
    9.1.2008 11:33 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Samozřejmě jsem to vyřešil přechodem na Linux, ne hackováním Windows.
    9.1.2008 15:53 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    no tak to sa zjavne nepohybujes na spravnej scene... poznas vobec nejakeho uzivatela Windows?
    9.1.2008 21:58 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Jo, řádově víc než osobně uživatelů Linuxu :)
    I am Jack's wasted life.
    9.1.2008 14:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Za tento příspěvek navrhuji autorovi prémiovou odměnu ve výši 120 Kč.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.1.2008 09:54 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    A ted jeste navrhni nekoho, kdo mu ji vyplati. :-) Ale ne me, ja uz o uspavani precetl dost clanku na to, abych se to na svem notebooku pokousel rozchodit. Hlavnimi duvody jsou lenost, maly swap a zase lenost.
    10.1.2008 09:55 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Mel jsem na mysli suspend na disk, suspend do pameti mi funguje, ale prakticky jej nepouzivam.
    vencour avatar 10.1.2008 14:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop

    Proč nee, já se spíš zeptam: mam to autorovi poslat do redakce? Nebo mu napsat mail, "kam to chce"?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    9.1.2008 09:58 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Bratovi som nainstaloval Linux na desktop a ma to spravene tak, ze ked necha PC dlhsiu dobu neaktivne, tak sa suspenduje do RAM. Staci stlacit vypinac (doska nepodporuje zobudzanie klavesnicou) a za par sekund sa s tym da robit.
    9.1.2008 22:31 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: desktop
    Je škoda, že většinou se toto řeší pro laptopy, když na desktopu vidím výhodu velmi jasnou - omezení spotřeby ...
    Spanku, ne z hibernace? Ja bych to s tou spotrebou zas tak ruzove nevidel - doporucuju poridit ci pujcit si wattmetr a zmerit, jakou ma pocitac spotrebu behem S3 stavu (STR) - setkal jsem se se strojem, kde to bylo okolo 35W, u mne je to 22W. Notebooky maji takovouhle spotrebu v plne bezicim, ale nezatizenem stavu (a nektere ty opravdu usporne i pri zatezi).

    V S4 (STD) je to jedno, protoze zdroj se muze bez jakehokoliv problemu natvrdo vypnout. A pokud se zaroven odpoji i napajeni ostatnich periferii (optimalni jsou vicenasobne zasuvky se vypinacem a prepetovou ochranou), spotreba PC pak bude nulova.
    CIJOML avatar 9.1.2008 09:04 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    SWSUSP v jadru funguje bez problemove pro me (pouzivam jen ulozeni na disk) na vsech laptopech i stolnich pocitacich co mam k dispozici. Potrebu prejit na swsusp2 jsem nikdy nemel.

    Jen 2 veci bych mu vytknul:
    1] Smaze image ze swapu i kdyz se nekorektne probudi - toto by mel vyvolat nejaky userspace program nebo uzivatel - velmi by se mi hodilo nabootovat pokazde stejnou image - treba v knihovni citarne.
    2] Obcas velmi zridka mi nejdou spustit nejake programy a padaji na Seqfault. Staci ale prebootovat a je to zase v poradku. Mozna to je tim, ze uspavam vazne mnohokrat, takze nemam problem udelat klidne 50 uspani/probuzeni za sebou bez rebootu.

    9.1.2008 13:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Smaze image ze swapu i kdyz se nekorektne probudi - toto by mel vyvolat nejaky userspace program nebo uzivatel - velmi by se mi hodilo nabootovat pokazde stejnou image - treba v knihovni citarne.
    No tak to vidíš, měl jsi potřebu přejít na swsusp2, který to umí, a ani o tom nevíš...
    Quando omni flunkus moritati
    9.1.2008 19:24 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Taky uspavam hodne casto (prakticky reboot nepouzivam, ani kdyz se updatuje kernel - su liny), ale se swsusp problemy nemam. Naopak ho doporucuji, protoze na mem starsim strojku je radove rychlejsi, a navic po te, co se odinstaloval userspacovy suspend (ve prospech swsusp v jadre) zacalo fungovat suspend-to-RAM... Zkuste! (openSUSE 10.3).

    P.S. Co se tyce velikosti image. Mam hodne malo RAM a vyuzivam ji nezrizenym zpusobem (thrashuje to az hamba). Presto sem s uspavanim nemel problem.
    Josef Kufner avatar 9.1.2008 21:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    2] Obcas velmi zridka mi nejdou spustit nejake programy a padaji na Seqfault. Staci ale prebootovat a je to zase v poradku. Mozna to je tim, ze uspavam vazne mnohokrat, takze nemam problem udelat klidne 50 uspani/probuzeni za sebou bez rebootu.
    Tak to máš nějaké rozbité. Mám momentálně uptime 72 dní a 118 úspěšných probuzení (neúspěšné byly taky, ale nakonec to rozdejchal). Nic mi na následky suspendu ještě nespadlo. (Debian, Vanilka 2.6.18.8)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    CIJOML avatar 10.1.2008 15:06 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Debian, vanilla 2.6.23.11 - je pravda, ze verze 2.6.22 fungovala co se suspendu tyce lepe. Treba ve .23ce kdyz se probouzi muj desktopovy Dell, tak ma cernou obrazovku (intelfb v jadru), probuzeni se povede a pri prechodu do konzole ctrl+f1 je zase obrazovka ziva - pro me trochu zahada ;) i v tomto pripade .22 fungovala spravne.
    9.1.2008 09:06 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    je videt, ze z uzivatelskeho pohledu je na tom linux, ve srovnani s dominantnimi op. systemy, s powermanagementem porad bidne, dokud nebude stacit pro aktivaci standby/hibernace zaskrtnuti prislusneho checkboxu, nema linux sanci proniknout na desktop hojneji. bohuzel neni patrny ani vyvoj ve smyslu zprehledneni cele veci vuci uzivateli, ba prave naopak, hromada vzajemne provazanych skriptu a konfiguraku. cely je to pomaly a nespolehlivy.
    9.1.2008 09:41 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Zde je popsán způsob, jak si to všechno udělat ručně - v Ubuntu a Suse mi vždycky stačilo jen kliknout, fungovalo to out-of-the-box. Možná mám štěstí na hardware, ale je to tak.
    I am Jack's wasted life.
    9.1.2008 10:25 Pavlus | Město Touškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    To mohu potvrdit. Na Mandrivě 2007, 2008 dle mé zkušenosti (notebook IBM, desktop Acer) funguje bezproblémově. Na notebooku bych si provoz bez suspend a hibernace nedokázal představit. Nestavení proběhlo pomocí povolení této funkcionality jedním checkboxem.
    9.1.2008 12:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Muzu se zeptat, jak na to? Jeste jsem se neprinutil cist dokumentaci, ale naivnim pohledem do KDE menu pri odhlasovani jsem nenasel zadnou volbu pro uspani PC. Jen reboot.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    9.1.2008 14:49 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    To jsou asi nějaké patche od distribucí. Třeba ve Fedoře, také v odhlašlovacím dialogu je přidané tlačítko pro uspání do RAM/disk a v Gentoo to není.
    9.1.2008 17:00 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    No, ja jsem prave take uzivatel Mandrivy a nevsiml jsem si teto volby / tlacitka. Tak me zajima, co delam blbe.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    9.1.2008 18:56 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    na tohle s oblibou pouzivam kpowersave - pres ikonku v panelu si bud vyberu co chci nebo si v ramci nastaveni nastavim jak se to ma chovat kdyz zavru notebook, zmacknu vypinaci tlacitko apod
    9.1.2008 09:46 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Situace rozhodně není tak špatná, jak tu popisujete. V moderních distribucích určených pro desktop už je většinou vše nastaveno tak, aby to fungovalo out-of-the-box (samozřejmě v rámci možností, některý hardware je prostě naprosto sr*čkózní). Není to vina Linuxu, ale stupidních výrobců hardware, kteří nedodržují specifikace a používají zabugované polofunkční implementace ACPI. Linux se naopak tento neutěšený stav vcelku úspěšně snaží řešit.

    A řeči o nepřehlednosti situace jsou také nesmyslné, od toho jsou tu vysokoúrovňové utility jako pm-utils (dříve powermanager, který však nebyl ještě tak propracovaný a nespolupracoval tak dobře s HALem). Na nižší úrovni se situace může zdát nepřehledná, ale je to jen zdání. Vše co je potřeba je hal a balík hal-info (obsahující často updatované specifikace pro HAL k tomu jak obcházet jednotlivé vady hardware). Ale samozřejmě když má někdo extrémně vadný hardware, tak mu nepomůže ani svěcená voda.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    9.1.2008 10:00 filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Me na notebooku ( Acer ) zlobi i uspavani ve windows. Obcas ( zhruba kazde treti probuzeni ) odmitne fungovat bezdratova sitovka ( centrino ) a musim restartovat. Cili taky nic moc spolehlivost.
    9.1.2008 11:39 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Je to vidět? Já zase vidím chudáky s dominantními op. systémy jak bezmocně zírají na černou obrazovku a mydlí s myší :D

    Tady je to spíš otázka kdo má jaký systém raději, tak podle toho pak vidí jako že to "spíš funguje", nebo "spíš nefunguje".
    9.1.2008 11:56 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Však v konfiguraci jádra se zaškrtne checkbox (a to doslova), tak nevím, co tu zase řešíš. :-P

    BTW: Všiml sis, že by tu chodili běžní uživatelé (kromě tebe)? :-)
    Gilhad avatar 10.1.2008 10:18 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nerekl bych, ze proniknuti na desktop brani featura, kterou nikdo z lidi, ktere znam, na desktopu nepouziva ...

    Co se tyce pomalosti a nespolehlivosti, mel jsem nedavno tu pochybnou cest pracovat s Windows ... presne tohle jsem jim vycital ...
    9.1.2008 09:53 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nedavno som zistil, ze uz swsusp funguje s mojim CPU, tak som ho zacal pouzivat. Zatial som narazil na problem so (ne)zobudzanim ISA PnP kariet - po zobudeni nefunguje sietovka ani zvukovka, treba odstranit a zaviest ich moduly. Je to asi nejaky bug v PnP alebo kde, chystam sa to najst a opravit.
    michich avatar 9.1.2008 10:14 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Pokud na nějakém konkrétním hardwaru suspend/resume nefunguje, stojí za to kouknout na HAL quirk site a vyzkoušet některé navrhované obezličky. Pokud něco z toho zabere, tak je třeba to rozhodně nahlásit, ať to v příštích verzích distribucí funguje hned.
    9.1.2008 14:45 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Chybička
    navíc mít spuštěný speciální démon (ampd)

    Správně apmd

    Marián Kyral avatar 9.1.2008 15:47 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Tak jsem ve 2.6.22 konečně rozchodil i hibernaci přes swsuspend (na FSV v3545 byla nutná oprava ACPI) a ve 2.6.23 to zase nechodí :-( Ale suspend to RAM funguje bez problémů, takže to zatím neřeším.
    9.1.2008 17:12 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Ja pouzivam swsusp ve Vanilla kernel na mem notebooku (ASUS M6A) a funguje to skvele. Funguje jak suspend2ram tak i suspend2disk. Mam akorat jednu potiz. Obcas se mi stava, ze po probuzeni ze suspend2ram se mi neprobudi zvukova karta. Nepomuze nic - znovunacitani modulu zvukovky ani restartovani notebooku. Teprve az notebook znovu uspim a necham ho dele jak 6 hodin spat, tak po probuzeni, zvuk opet funguje. Nemate nekdo podobne zkusenosti, pripadne reseni, jak se tohoto nesvaru zbavit?
    Limoto avatar 9.1.2008 20:27 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Vy, co vám funguje uspání do RAM (napište pomocí čeho) s nVidíí, používáte nvagp, nebo agpgart (pokud máte kartu do AGP) a co máte za kartu?
    Limoto avatar 9.1.2008 20:28 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    To s nvagp/agpgart měla být otázka.
    9.1.2008 20:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Měl Jsem GeForce 2 440MX (nebo 400 nebo tak nějak, už je to dýl), agpgart jsem nepoužíval, protože s ním se počítač sice probudil, ale byla černá obrazovka. Dokonce jsem ho při překladu jádra zakázal, protože při natažení nvidia se nahrál taky a nešel vyndat, i když se nvidia bez něj obejde.

    Teď mám 7600GT, ta je do PCI-E a chodí to taky.
    Quando omni flunkus moritati
    9.1.2008 21:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Houby, sorry přehlédl jsem to o tom uspání do RAM - tohle platí o uspání na disk pomocí swsusp2.
    Quando omni flunkus moritati
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.1.2008 20:46 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    swsusp je opravdu uz dneska vsude, mam debian etch a hned jsem to vyzkousel. - a opravdu suspent na disk normalne fungoval... parada. (krome tv karty ta se neprobere a je ji treba rm/modprobe bttv - nevim kam to napsat, zadny blacklist to nerespektuje)

    jenze najednou pro tretim pouziti prestal fungovat a po nastartovani ihned zase pc vypne a nejde se toho zbavit.

    smazal jsem swap abych se toho zbavil. to ho zastavilo, ale jen do pristiho rebootu. pak si image do swapu udelal zas a opet spatne.

    v zoufalstvi jsem odinstaloval vsecko co mi jen naznakem pripominalo sw pro suspend ale nic. furt to prudi!

    pomoooc!
    9.1.2008 21:58 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nešlo by třeba do parametrů při spuštění ádra (v Lilo nebo Grubu) napsat schválně špatnou cestu k tomu swapu? Když bude chybná, tak ji přeskočí a nabootuje normálně ne? Dal bych mu tam třeba cestu k disketovce. Není to ale asi moc Debian way, co?
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    Josef Kufner avatar 9.1.2008 22:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    noresume
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 10.1.2008 10:03 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    noresume, jezis je sem ... a ja bootoval vzdycky do Mintu a cely svap "formatoval" ...
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 10.1.2008 10:05 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    mno napadlo me to take, ale nechapu jak to, ale on tu cestu nepotreboval znat..., ja ji tam neuvadel vubec a stejne si vesele resumoval :-)
    9.1.2008 21:33 vodic | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Je tedy pravda, ze jsem se v tom moc nestoural, protoze neni cas, ale od te doby, co jsem upgradoval pocitac na Intel P965, Celeron D340 a grafika X300 do PCI-E, tak se mi jeste nepovedlo pocitac ani uspat a to ani do RAM, ani na disk, proste nijak. A to uz jsem tu mel hezkych par distribuci a kernelu. Kdyz jsem mel AMD s chipsetem SIS735, tak vsechno fungovalo ihned. Skoro bych rekl, ze hw zacina spolehlive fungovat na linuxu az tak po dvou letech zivota.
    10.1.2008 09:18 razor | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Nevíte jak je na tom s "uspáváním" Solaris ?
    10.1.2008 10:13 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Otazka na suspend2 a swap
    Opravdu se musi swap partition zadavat uz pri kompilaci? To potom musim na kazdem pocitaci prekladat ten modul znovu? Prijde mi to jako nestastne (a hlavne pracne).
    michich avatar 10.1.2008 10:34 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otazka na suspend2 a swap
    Nemusí. To by bylo opravdu hloupé.
    David Watzke avatar 10.1.2008 15:12 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Pokud chceme využít jako úložiště soubor, zapíšeme resume2=file:/dev/hda7
    Nemá se tomu spíš předat soubor?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.1.2008 17:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Speciální soubor taky soubor :-)
    11.1.2008 13:04 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Jaky si to udelas/nastavis, takovy to mas. BFU zhebnete !!
    12.1.2008 16:23 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Mam takovej dojem, ze si autor plete suspend to ram se suspend to disk
    resume2=swap:/dev/hda12 musí být váš SWAP! (samozřejmě v případě, že používáme suspend do RAM)
    Tohle se do grubu dava v pripade suspend-to disk a ne RAM. Navic si myslim, ze TuxOnIce neumi suspend to ram (jakoze je jen na suspend to disk) ale pouziva se kod z jadra.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    pele avatar 14.1.2008 16:11 pele | skóre: 28 | blog: Bleabr | UH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stav podpory uspávání v Linuxu
    Note that this value only determines which swap header used to indicate whether we have an image, and where it is. TuxOnIce can and will use any storage that is swapon'd at the time you start to hibernate. All of these devices need to be accessible when we come to resume. If you have encryped swap or are using the device mapper support, all of your swap needs to be configured prior to the echo > do_resume in your initrd/ramfs. It should not be swapon'd, and filesystems on which swap files are located must not be mounted, but the steps prior to doing a mount or swapon should be completed. (This applies accessibility requirement applies for the file allocator, too).
    Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.
    Matyáš Dvořák avatar 16.1.2008 15:41 Matyáš Dvořák | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše apple
    Pro zajimavost, nevi nekdo jak je to u macu?
    Milan Vít avatar 17.1.2008 09:55 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: apple
    Tuším, ale bez záruky: např. u notebooků se při zavření víka, pokud je mi známo, provede nejprve uspání do paměti a následně i na disk – to pro případ, kdy by byla vyndána baterka či „došla šťáva“. Obnovení se v normálním případě provede (automaticky po otevření víka) z RAMky, pouze pokud bylo přerušeno napájení, obnoví se systém z disku.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.