abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 947 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Test klávesnic – poslední kolo

    5. 1. 2012 | David Kolibáč | Hardware | 6779×

    V posledním testu klávesnic se podíváme na několik klávesnic, na něž nezbylo dříve místo: levnou kompaktní, takřka kapesní bezdrátovou s trackballem a nakonec těžkotonážní herní. V závěru si pak shrneme některé (vynechané) vlastnosti klávesnic testovaných v předchozích dílech ([1] a [2]) včetně nahrávek psaní.

    Obsah

    Genius LuxeMate i200

    link

    Genius LuxeMate i200 je jedna z mála levných kompaktních klávesnic na trhu. Výhody absence numerického bloku jsou zřejmé: méně zabraného místa na stole (nebo v zavazadle, jde-li o cestování, pak potěší i nižší hmotnost, zde 450 gramů) a pokud používáte myš v pravé ruce, nemusíte se pro ni tolik natahovat, je to zdravější pro ramena.

    Genius se vůbec netají tím, že se u tohoto modelu inspiroval současnou generací klávesnic od firmy Apple. Je to poznat především na „ostrůvkovém“ stylu kláves — jsou nízkozdvihové, ploché a tvoří jakoby ostrůvky, mají kolem sebe poměrně velké mezery. Je tu ale několik nezanedbatelných rysů, na něž je třeba si dát pozor. Vzhledem k ceně celkem nepřekvapivě jde o obyčejnou membránovou klávesnici bez scissor switchů, stisk kláves je tedy spíše tužší a hlavně docela hlučný (resp. není tichý). Dále povrch je z černého lesklého plastu, který se snadno ušpiní (ačkoliv na druhou stranu se klávesnice prodává s tímto povrchem pokrytým papírem, který pro používání nemusíte odlepovat). Ocenil bych také ne jen hrubý, nýbrž pogumovaný povrch kláves samotných. Dodávám, že na spodní straně byste nožky pro zvednutí některé hrany hledali marně.

    Ale abych jen nehaněl, jedna věc se mi na i200 velice zamlouvá, totiž rozložení kláves. Podobá se tomu lepšímu, na co můžeme narazit u notebooků. Klávesy jsou v jednom bloku, kurzorové šipky se vměstnaly na úkor části pravého shiftu a pravé klávesy Win, což příliš nevadí; Home, Page Up, Page Down a End jsou zcela logicky uspořádány nad sebou při pravém okraji; Delete najdeme velmi příjemně přesně v pravém horním rohu, Insert vlevo od něj. Alfanumerický blok je standardní americký, tedy s širokým backspace, levým shiftem i enterem. Kdyby náhodou opravdu chyběl numerický blok, může ho zastoupit část toho alfanumerického jako u některých laptopů. Nechybí ani klávesa Fn přidaná vlevo mezi Ctrl a Win — F1 až F12 se s ní chovají jako běžné multimediální klávesy.

    Kéž by existovala verze Genius LuxeMate i200 se scissor switchi a matnými plasty… Pak by to byla těžko odolatelná nabídka. V obchodech se začíná objevovat nástupce s označením i202 — nepodařilo se mi ho sehnat, ale podle mých informací se liší pouze menšími rozestupy mezi klávesami a vůbec jen mírně odlišnou vizáží.

    • povrch: lesklý černý plast, na klávesách matný
    • rozložení: v alfanumerické části standardní americké, notebookové bez numerického bloku
    • klávesy: 0,9cm zdvih, rozměry 1,4×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,5 cm), plochý povrch
    • multimediální klávesy: F1 až F12 v kombinaci s Fn — podpora kompletní
    • připojení: 1,5m USB kabel
    • cena: cca 210 Kč

    Genius LuxeMate i200 Genius LuxeMate i200

    Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901

    link

    Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 poněkud vybočuje z řady. Je to jediná zde testovaná bezdrátová klávesnice, navíc je miniaturní a ke všemu obsahuje trackball. Velice se hodí k HTPC a kdyby nepoužívala technologii vlnění na 2,4 GHz, nýbrž Bluetooth, hodila by se i k mobilním zařízením, jako jsou telefony, tablety atd.

    První trochu šok pro mě byly rozměry — N5901 je velká jako dlaň. Psát se na ní opravdu moc nedá, je to tak akorát na nazobání vyhledávané fráze a šmejdění kurzorem po obrazovce. Se svými spíše drobnějšími palci nemám problém ďobat do maličkých kláves, ale někdo, kdo má ruce jako lopaty, by už problém mít mohl. Rozložení je vskutku obskurní, resp. uzpůsobené minimalistickým rozměrům. Zvláštní symboly jsou namapovány na kombinace s tlačítkem Fn, což také znamená horší použitelnost pro uživatele ergonomických rozvržení kláves (např. na Colemaku se vkládá „o“ klávesou, která na americké QWERTY slouží pro znak „;“, na N5901 se tedy musím obejít bez „o“). Překvapivě chybí levý Alt, je zde pouze AltGr. Naopak nechybí speciální klávesa pro kombinaci Ctrl+Alt+Delete — počítá se zjevně hlavně s uživateli MS Windows, kteří by PC bez této kombinace snad ani používat nemohli. Např. funkční klávesy zcela chybí. Při horní hraně se nachází několik multimediálních kláves: pro spuštění prohlížeče a ovládání hlasitosti a přehrávače. Jejich podpora je bezproblémová.

    Trackball přesně padne pod palec. Nemá kdovíjakou citlivost, přesnost — ale prostě funguje. Nad ním je dvojice tlačítek. Ocenil bych třetí tlačítko nebo rovnou kolečko, ovšem bohužel… Pro posouvání např. v rámci webových stránek budou muset posloužit kurzorové šipky, na jejich polohu si to chce zvyknout. Nepohodlné to nakonec není, tvar zařízení je vskutku propracovaný a padne do dlaně. Pogumovaný povrch vespod je příjemný, lesklé okolí trackballu také moc nevadí, je trochu chytá otisky prstů.

    Dvojici AAA baterií schovaných v madle se mi při občasném využívání dosud vybít (samozřejmě) nepodařilo, výdrž odhadnout nedokážu. U baterií se také ukrývá droboučké zařízení pro bezdrátovou komunikaci do USB portu.

    Někdo by mohl u de facto dálkového ovládání pro HTPC považovat za chybu absenci podsvícení. To řeší novější verze s označením N5902. Ta již má také matný povrch i na horní straně a mírně se u ní také změnilo rozložení kláves, na druhou stranu si nejsem příliš jistý správností nahrazení trackballu dotykovou ploškou (v podstatě trackpadem jako např. u některých mobilních telefonů).

    • povrch: lesklý/matný černý plast
    • rozložení: speciální
    • klávesy: rozměry 0,8×0,7 cm (bez mezer), lehce vypouklý povrch
    • multimediální klávesy: 8 — podpora kompletní
    • dále: trackball se dvěma tlačítky
    • připojení: 2,4 GHz (napájení ze dvou AAA baterií)
    • cena: od 900 Kč

    Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901 Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901

    Logitech Gaming Keyboard G110

    link

    Poslední klávesnice, na kterou se dnes podíváme, je Logitech G110. Jde o odlehčenou verzi vlajkové lodi G19 — prodává se za podstatně příznivější cenu a postrádá LCD, ale i tak je nabitá funkcemi.

    G110 není na herní klávesnici právě kolos. Je jen nepatrně širší než běžná klávesnice a váží pouhých 900 gramů. Na první pohled ani příliš nezaujme, vypadá jako celkem běžná klávesnice s nějakými tlačítky navíc a podsvícením. Povrch je tmavý matný, klávesy jsou poměrně rovnoměrně modře podsvíceny (jde o LED, takže nic nepíská), ale jednak jde podsvícení vypnout, jednak je docela slabé, takže neruší. Píše se na ní docela pohodlné, přirovnal bych to, nejspíše díky profilování kláves, k minule testovanému Microsoftu SideWinder X4, ovšem s vyšší zdvihem. Výhodou je zcela standardní evropské/americké rozložení, tedy oproti X4 není problém ani s AltGr. Musím vyzdvihnout podobně jako u výše zmíněného dellu zkosenou přední hranu mezerníku a kláves kolem něj. S dlouhodobým používáním mají některé klávesy tendence jít stisknout docela ztuha, ale není to právě kritické.

    Co se „extra“ funkcí týče, bude to delší výpis. Podsvícení jsem už zmiňoval. Dále je to USB port na zadní hraně a dvojice děr pro 3,5mm jack vedle něj — jedna je pro mikrofon, druhá pro sluchátka — ale pokud budete hledat, jak se do nich dostane zvuk ze zvukové karty, budete hledat marně. Klávesnice sama totiž funguje jako externí zvuková karta (C-Media). V GNU/Linuxu funguje bezproblémově, byť to není kdovíjaký etalon kvality. Vstup i výstup jde hardwarově vypnout tlačítky poblíž portů. Dále tu máme přepínač, s jehož pomocí se hardwarově deaktivuje klávesa Win, abyste ji nemohli omylem stisknout při hraní (v MS Windows se to docela hodí). Nad numerickým blokem je pětice kláves a povedený váleček (trochu jako u Dell Multimedia Pro) — pro ovládání multimediálního přehrávače a hlasitosti. Podpora v X.Org opět výborná. Co už je ale horší, to jsou makro klávesy při levém okraji. Ve výchozím stavu se klávesy G1 až G12 chovají jako F1 až F12 a přepínače pro jistotu nefungují vůbec. Pro zprovoznění je nezbytná opatchovaná aktuální verze g15tools — ale ani tak výsledek není zaručen ([1] a [2]).

    • povrch: matný, hladký černý plast
    • rozložení: standardní evropské/americké, nepatrně menší mezery mezi bloky kláves F1 až F12
    • klávesy: 1,3cm zdvih, rozměry 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,5 cm), profilovaný povrch
    • multimediální klávesy: 5 + ovládání hlasitosti + 12 makro kláves a čtyři související — podpora částečná (řešitelné)
    • dále: odpojitelná opěrka pro ruce, USB HUB (1×USB 1.1), zvuková karta s 3,5mm (deaktivovatelným) vstupem a výstupem, modré podsvícení, deaktivovatelná klávesa Win
    • připojení: 1,8m USB kabel
    • cena: od 2100 Kč

    Logitech G110 Logitech G110 Logitech G110 Logitech G110 Logitech G110 Logitech G110 Logitech G110

    Přehled

    link
    klávesnice odpor* zdvih kloboučky kláves #KRO** multimediální klávesy (podpora) hmotnost připojení poznámka orientační cena
    Dell Enhanced Multimedia Keyboard 65g 1,4 cm mírně profilované; 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,4 cm) 2KRO (THE QUIK BROWN FO UPS OER THE LAY DO) 16 (kompletní) 1020 g 1,8m USB kabel 2×USB výstup, opěrka pro ruce od 1100 Kč
    Dell Multimedia Pro USB Keyboard 55g 1 cm ploché; 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,4 cm) 2KRO (THE QUIK BROWN FO UPS OER THE LAY DO) 16 (kompletní) 940 g 1,8m USB kabel 2×USB výstup, opěrka pro ruce od 1000 Kč
    Genius LuxeMate i200 ~65g 0,9 cm ploché; 1,4×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,5 cm) 2KRO 12 (kompletní) 450 g 1,5m USB kabel bez numerického bloku od 200 Kč
    Goldtouch Foreign Keyboard Layout 35g 1,3 cm ploché; 1,2×1,4 cm (mezery 0,7 cm, resp. 0,5 cm) 2KRO (THEQUIROWNFOJUPSOERTHELAYDOG) žádné 1170 g 1,4m USB kabel půlená, bez numerického bloku od 2000 Kč
    HP Standard Keyboard DT527A 70g 1,5 cm ploché; 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,4 cm) 2KRO (THE QUIK BROWN FO UPS OER THE LAY DO) žádné 940 g 1,8m PS/2 (nebo USB) kabel dvouúrovňové nožky od 300 Kč
    HP SK806A 65g 0,4 cm ploché; 1,4×1,5 cm (mezery 0,4 cm) 2KRO (H QUCK BW FX UMP V H LZY D) 15 (kompletní) 700 g 1,1m USB kabel scissor switch od 900 Kč
    Lenovo Preferred Pro USB Keyboard 50g 1,5 cm mírně profilované; 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,4 cm) 2KRO (THE QUIK BROWN FO UPS OER THE LAY DO) žádné 1055 g 2m USB kabel opěrka pro ruce od 550 Kč
    Logitech Gaming Keyboard G110 70g 1,3 cm výrazně profilované; 1,2×1,4 cm (mezery 0,6 cm, resp. 0,5 cm) 2KRO (THEQICBOWNFOXJPOVETHEAZDOG) 7 (kompletní) 900 g 1,8m USB kabel 12 makro kláves, deaktivovatelná klávesa Win, zvuková karta, 1×USB výstup, LED podsvícení, opěrka pro ruce od 2100 Kč
    Logitech Wave Corded Keyboard 60g 1,2 až 1,6 cm mírně profilované; 1,4×1,4 cm (mezery 0,5 cm) 2KRO (THE QUIK BROWN FO UPS OER THE LAY DO) 28 (částečná) ~1100 g 1,5m USB kabel měkká opěrka pro ruce, ergonomické zakřivení, dvouúrovňové nožky od 850 Kč
    Microsoft Digital Media Keyboard 3000 60g 1,2 až 1,5 cm ploché; 1,2×1,4 cm (mezery 0,5 cm) 2KRO (THE QUICK BROWN FO JUMPS OVER THE LAZY DOG) 34 (částečná) ~700 g 1,5m USB kabel - od 500 Kč
    Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 55g 1,3 cm ploché; (1,2–3)×1,4 cm (mezery 0,5 cm) 2KRO (THE QUICK BROWN FO JUMPS OVER THE LAZY DOG) 30 (částečná) ~1200 g 2m USB kabel měkká opěrka pro ruce, podložka zvedající přední část klávesnice, půlená s pevným ergonomickým zakřivením od 850 Kč
    Microsoft SideWinder X4 55g 0,9 cm výrazně profilované; 1,3×1,4 cm (mezery 0,5 cm) 17KRO (THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG) 7 (kompletní) ~700 g 2m USB kabel podsvícení, šest makro kláves od 950 Kč

    * Odporem se myslí síla nutná pro aktivaci klávesy. Viz RipOmeter.

    ** NKey-Rollover, neboli kolik zároveň stisknutých kláves je klávesnicí zaregistrováno. V závorce je navíc uveden výsledek triviálního testu: věta „the quick brown fox jumps over the lazy dog“ napsaná s oběma shifty stisknutými (na Colemaku).

    Dell Enhanced Multimedia Keyboard Dell Multimedia Pro USB Keyboard Genius LuxeMate i200 Goldtouch Foreign Keyboard Layout HP Standard Keyboard DT527A HP SK806A Lenovo Preferred Pro USB Keyboard Logitech Gaming Keyboard G110 Logitech Wave Corded Keyboard Microsoft Digital Media Keyboard 3000 Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 Microsoft SideWinder X4

    Dále si můžete poslechnout, jak hlučné jsou jednotlivé klávesnice. Jde o zhruba 30sekundové nahrávky psaní rychlostí kolem 40 slov za minutu, uloženy jsou v cca 300kB souborech (MP3). Pro vhodné nastavení hlasitosti je tu nahrávka klikání na trackballu Logitech TrackMan Wheel, mělo by odpovídat klikání na běžné, spíše hlasitější myši; dech by v nahrávkách slyšet být neměl.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.1.2012 09:11 GR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Když už jsme u těch klávesnic, nemá někdo někde doma zbytečně povalující se IBM model M? Na ebay se dá sehnat levně, ale poštovné do čr stojí snad víc, jak dvojnásobek ceny.
    Fluttershy, yay! avatar 6.1.2012 12:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Tu a tam se dá najít inzerát, že někdo se zbavuje staré sestavy a u ní je na obrázku čirou náhodou nějaký skvost. Já takhle nedávno na Aukru narazil na Dell AT101W a IBM M2 (trochu horší než Model M, hlavně z hlediska poruchovosti, ale furt buckling spring).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.1.2012 10:38 Kaero
    Rozbalit Rozbalit vše Lenovo Mini.
    Mam doma "Lenovo Mini Wireless Keyboard N5901" uz asi 3/4 roku a baterky se mi vybit nepodarilo, a to je pouzivana skoro denne na ovladani HTPC. Podsviceni trochu chybi, ale v nove verzi bych se bal touchpadu. Trackball mi prijde pro tuhle klavesnici naprosto vynikajici volba.
    Ondroid avatar 5.1.2012 10:48 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Tohle nějak nedává smysl: ...nepoužívala technologii vlnění na 2,4 GHz, nýbrž Bluetooth...
    5.1.2012 10:56 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    No že kdyby to komunikovalo s PC přes modrozub, dala by se připojit i k tabletům a tak, zatím co na 2.4 GHz je to použitelné jen pro PC.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    Ondroid avatar 5.1.2012 11:27 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    "...nepoužívala technologii vlnění na 2,4 GHz, nýbrž Bluetooth..." Jinými slovy - nepoužívala technologii vlnění na 2,4 GHz nýbrž používala technologii vlnění 2,4 GHz. Bluetooth = pásmo 2450 MHz
    Fluttershy, yay! avatar 5.1.2012 13:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Říká se tomu lži-dětem, lži-zákazníkům atp. Na krabici dostaneš napsáno "2,4 GHz", nebo "Bluetooth". Proto je to v článku tak, jak to tam je. Schválně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.1.2012 22:17 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Měly tym být uvozovky, třeba takto: takže to mělo být ... a kdyby nepoužívala "technologii vlnění na 2,4 GHz" ale Bluetooth, mohla by být.... bez nich to nedává smysl a není jasné, že tím "technologie vlnění na 2,4 GHz" je myšlena nějaká konkrétní technologie (wifi, proprietární cosi) použitá výrobcem.
    Fluttershy, yay! avatar 8.1.2012 22:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Na krabici je "2.4G wireless keyboard and mouse combo (...) Wireless Technology: Two-way 2.4GHz Radio Frequency". Co z toho chceš vyčíst? Mně by uvozovky přišly matoucí – původně jsem tam měl jiné zvýraznění, ale zjevně zaniklo při konverzi (to je tak, když člověk něco dodělává těsně před odchodem spát a ještě to zachraňuje ze zálohy).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.1.2012 14:46 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Já nechci nic vyčítat, uvozovky by v článku daly najevo, že to je citacezkrabice. A citace se dávají do uvozovek. To není matení, to je konsens ;) Takže

    kdyby nepoužívala technologii na 2.4 ale Bluetooth... je logický paradox

    kdyby nepoužívala "technologii na 2.4" ale Bluetooth... je ok, protože "technologie na 2.4" zde zjevně označuje nějakou konkrétní technologii, zjevně různou od Bluetooth, protože ji stavíme proti Bluetooth

    kdyby nepožívala. jak píše výrobce, jen nějakou technologii na 2.4, ale raději rovnou Bluetooth... je polopatě

    kdyby nepoužívala technologii-na-2.4 ale Bluetooth... je i u nás ok, problém je že s tou číslovkou to vypadá divně, takže raději ty uvozovky.

    Jiné zvýraznění (skloněný font) je samozřejmě také možné a ok :)
    Fluttershy, yay! avatar 11.1.2012 15:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    kdyby nepoužívala technologii na 2.4 ale Bluetooth... je logický paradox

    Což je irelevantní argument, protože přirozený jazyk je plný logických přinejmenším nepřesností. Sice to může být matoucí ve chvíli, kdy dotyčný zná frekvence BT, ovšem takový čtenář pravděpodobně zná i jiné technologie, které se v tomto kontextu používají. Pokud je nezná, nehodlám to řešit, každopádně je obeznámen s tím, že je to bezdrát a není to BT.

    kdyby nepoužívala "technologii na 2.4" ale Bluetooth... je ok, protože "technologie na 2.4" zde zjevně označuje nějakou konkrétní technologii, zjevně různou od Bluetooth, protože ji stavíme proti Bluetooth

    Není oukej, bo čtenář, který netuší, co tím chtěl autor říci, přemýšlí: "Co tu sakra dělaj ty uvozovky?" Uvozovky se používají totiž v jistých případech.

    kdyby nepožívala. jak píše výrobce, jen nějakou technologii na 2.4, ale raději rovnou Bluetooth... je polopatě

    Není polopatě, "nějakou" je matoucí. Korektní by bylo napsat "využívá běžně používanou bezdrátovou technologii (na 2,4 GHz) jinou než BT". Tím bych to uzavřel, ta poslední varianta už je dost podivná.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.1.2012 10:21 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Uvozovky se používají totiž v jistých případech.

    Toto je právě ten jistý případ, kdy se používají, takže to inteligentní čtenář odhalí, a nebude si říkat žádné "sakra".
    Fluttershy, yay! avatar 13.1.2012 10:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    O přímou řeč zjevně nejde. Může to být ironie, název, citace, nevhodný výraz – s výjimkou posledního není zřejmé, který význam je zamýšlen.

    Má zkušenost je, že inteligentní čtenář se obvykle vyznačuje tím, že víc rýpe a hledá skryté významy i tam, kde nejsou. Vsadil bych boty na to, že být tam uvozovky, začne někdo šťourat, proč že tam jsou ty uvozovky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.1.2012 10:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Každý, kdo ví něco jazycích, ví, že uvozovky se zpravidla používají pro řetězcové literály ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 13.1.2012 11:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    To už jsme se ale přehoupli z vrstvy syntaktické na sémantickou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.1.2012 22:18 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Nevidím důvod vynechat něco důležitého jen proto, že by do toho někdo mohl začít šťourat. P.S. Ironicky ocitovaný název je ok.
    Fluttershy, yay! avatar 14.1.2012 22:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Nikoliv jen proto, znova si přečti to vlákno.

    Ne, není.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.1.2012 12:33 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Ale je, ironicky ocitovaný název - a o to v článku šlo - to jsou dle tebe hned tři důvody pro uvozovky, takže by tam měly být triplem (to je jako tuplem a ale ještě potvrzené).
    Fluttershy, yay! avatar 17.1.2012 14:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Vlastní jméno to není, je to popis; u citace není zřejmé, odkud se bere; o ironii by se dalo diskutovat, já tvrdím, že tam nepatří (stylistika!). To je zhruba, jako kdybych napsal, že "Tata Nano je 'auto'".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.1.2012 13:54 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    U citace nemusí být zřejmé, odkud se bere, ale mělo by být zřejmé, že jde o citaci, proto ty uvozovky.
    Fluttershy, yay! avatar 18.1.2012 14:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    To je pak citace naprd.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.1.2012 14:02 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    No, já si teď koupil Genius SlimStar 110 za 200Kč a jsem spokojenej :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Aleš Janda avatar 5.1.2012 14:24 Aleš Janda | skóre: 23 | blog: kýblův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Neznáte někdo klávesnici, kde by bylo více řad kláves? Prostě bych rád měl nad znakama s diakritikou/číslama alespoň ještě jednu řadu kláves, kam bych si domapoval co potřebuju. Rád bych se obešel úplně bez přepínání klávesnice a přesto psal pohodlně česky, speciální znaky, typografické znaky i azbuku (a ideálně další). Takhle buď musím přepínat rozložení nebo používat nějaké pravé Alty apod.

    S více klávesama bych neměl problém, ale ač je takových klávesnic, všechny mají jen tu standardní sadu kláves. Možná by šlo k podobnému účelu znásilnit některé multimediální klávesy, ale na těch by se zase docela blbě psalo (jsou úplně jinak uspořádány). Nevíte o něčem?
    Fluttershy, yay! avatar 5.1.2012 14:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Víme. Namátkou Cherry G80-8113, tu vybírám, protože je mechanická, ačkoliv má řady daleko od sebe, v řadě G86 by se našly lépe vyhovující, ale membránovky. A obecně se to chce dívat po průmyslových kouscích.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Aleš Janda avatar 6.1.2012 09:35 Aleš Janda | skóre: 23 | blog: kýblův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Díky za tip. To rozložení je docela divočina (zejména teda šipky), ale jak tak nad tím přemýšlím, tak možná šipky výš budou i příjemnější. Ještě se porozhlédnu a pak možná zkusím (jestli se to bude dát někde rozumně objednat).
    Fluttershy, yay! avatar 10.1.2012 04:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.1.2012 22:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Mám doma standardně široký ekvivalent LuxeMate i200 (tzn. s numer. klávesnicí), konkrétně to je SlimStar i220 a jsem s ní maximálně spokojen (nejsem z těch, co by ocenili scissor switche). Ten lesklej plast se kupodivu ani moc neušpiní, asi proto, že člověk se dotýká v podstatě jen vlastních kláves. Oproti téhle má ještě jednu drobnou výhodu: lock LEDky (Cpas, Num, Scroll) jsou přímo na příslušných klávesách.

    Cena podobná.
    xkucf03 avatar 6.1.2012 00:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    BTW: nejste někdo v USA, že byste mi poslali dasKeyboard? Chtěl bych s „Linux Key Caps“ (když už takovou klávesnici, tak tam fakt nechci koukat na logo Windows :-) ) A ty mají jen v tom oficiálním obchodě.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 6.1.2012 00:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Šmarja, kup si kloboučky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 6.1.2012 00:51 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    Právě, že je mají jen v tom store.daskeyboard.com, který posílá jen do USA. A procházel jsem ty další obchody odkázané na jejich stránkách a měli jen samotné klávesnice, ne tyhle krytky – dokonce jsem do dvou i psal, z jednoho německého odpověděli, že možná časem (za dlouho) budou a z toho druhého ani neodpověděli.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 6.1.2012 01:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test klávesnic – poslední kolo
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.1.2012 19:17 Kill_Bill
    Rozbalit Rozbalit vše Cherry G84-5200 jo/ne?
    Jit do klavesnice G84-5200? G84-5000
    Fluttershy, yay! avatar 6.1.2012 19:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cherry G84-5200 jo/ne?
    Cherry ML nemusí vyhovovat každému. Hodně lidí je nemá rádo, případně to chce naučit se na nich psát.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 6.1.2012 20:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cherry G84-5200 jo/ne?
    Asi takhle.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.1.2012 18:21 Kill_Bill
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cherry G84-5200 jo/ne?
    Nakonec jsem vzal Fujitsu KB900 USB - a max. spokojenost...
    Fluttershy, yay! avatar 16.1.2012 19:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cherry G84-5200 jo/ne?
    Tak snad je lepší než moje KB500.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.