abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    egg avatar 13.2.2014 19:17 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 11 (box-penalty-glue a další základy algoritmů sazby)

    Čeho si na TeXu opravdu cením, je sazba vzorců a právě zde popsané algoritmy. Ač je TeX automat, provádí sazbu „s rozmyslem“ a výsledek je pěkný, text se dobře čte. Umí například dělit slova na konci řádku, ale když to jde jinak, nedělá to. Mezery mezi slovy i mezi řádky na sebe opticky zbytečně neupozorňují atd. Za to mám TeX rád.

    Co mi ale občas dělá potíže, je umisťování obrázků. Typicky píšu nějaký učební text a ilustrační obrázek odskočí na jinou stránku, než kde je k němu výklad. Pokud je více obrázků nedaleko sebe, odskočí někdy dost daleko. Moc si s tím nevím rady, většinou kvůli tomu měním text, aby byl někde delší nebo kratší, případně napíšu vložení obrázku k jinému odstavci, abych ho přibližně dostal, kde si jej představuji. Ale pokud pak do textu zasáhnu z jiných důvodů, zase se to rozbije. Nemám to příliš pod kontrolou.

    Stanislav Brabec avatar 13.2.2014 20:42 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 11 (box-penalty-glue a další základy algoritmů sazby)
    Nesystémovým, ale jednoduchým řešením je „odkazovat“ obrázek odjinud. Pro člověka je obrázek na předchozí straně dvoustrany snadno objevitelný, ale v TeXu je algoritmické vložení obrázku o stránku dříve, než je odkazován, pokud je číslo aktuální stránky liché, magií pro TeX gurua. Pokud má být ve vnějším horním rohu dvoustrany ještě obtečen, je to již magie pro TeX wizarda.
    14.2.2014 00:38 Tomáš Pecina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 11 (box-penalty-glue a další základy algoritmů sazby)
    Knuth se pro kombinaci horizontálního a vertikální zlomu nerozhodl z důvodu nedostatečné kapacity tehdejších pamětí, ale to nebyl jediný důvod. Druhý, důležitější, je zpětné ovlivňování již zkorigovaného vysázeného textu. Jestliže má kapitola v knize třicet stran, opravdu málokdo si přeje, aby po editaci na str. 29 počítač nazřel, že lze nalézt lepší zlom strany šest, a mohl proto s kontrolou začít znovu. Tím by se kontrola sazby změnila v téměř nekonečnou práci.

    Z toho důvodu si myslím, že tato změna, technicky dávno uskutečnitelná, nikdy implementována nebude.
    Stanislav Brabec avatar 14.2.2014 16:05 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 11 (box-penalty-glue a další základy algoritmů sazby)
    A proto musí sazeč procházet stránky pozpátku ručně, aby našel odstavec, který lze nejsnáze natáhnout nebo zkrátit.

    Naštěstí alespoň to lze udělat alespoň částečně pomocí:
    def\PAR{%
      \ifhmode
        \unskip \hskip\parfillskip \vadjust{\vskip\parskip}\break \fi
      \indent}
    \let\par\PAR
    
    olsak avatar 15.2.2014 07:23 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 11 (box-penalty-glue a další základy algoritmů sazby)
    Jestliže má kapitola v knize třicet stran, opravdu málokdo si přeje, aby po editaci na str. 29 počítač nazřel, že lze nalézt lepší zlom strany šest
    Myslím, že to by se dalo řešit nastavením vhodného parametru tak, aby počítač nenazřel, když sazeč nechce. Pokud naopak chceme dodržet řádkový rejstřík a zakážeme parchanty (sazečkou hantýrkou tím je řečeno, že chceme mít na každé stránce stejný počet řádků a nechceme odlomit první nebo poslední řádek odstavce), možná bychom uvítali, že to nemusíme ošetřovat ručně.

    Někde jsem slyšel, že důsledné propojení řádkového a stránkového algoritmu by vedlo na algoritmus s exponenciální složitostí (resp. P=NP), což rovněž znamená, že to není implementovatelné v úplné obecnosti. A Knuth se do omezujících podmínek, za kterých by se to implementovat dalo, asi nechtěl pouštět. A taky stránkový rejstřík nejspíš neřešil. Vyvozuji tak z toho, že v plainTeXu je nastaveno plno pružných vertikálních mezer a Knuth dělal především knížky s matematickými vzorečky, kde stránkový rejstřík skutečně není hlavní požadavek. Takže to jsou možná důvody, proč v TeXu zpětné ovlivňování řádkového algoritmu stránkovým nemáme.

    Moc se o tom neví, ale částečné ovlivnění těch algoritmů, které může způsobit překvapení, je v TeXu přítomno: v hotovém dokumentu přidáte nebo uberete čárku v jediném odstavci, ověříte si, že odstavec má po úpravě stejný počet řádků, ale dokument je třeba o stránku delší. Proč? Protože v modifikovaném odstavci se jinak rozdělí slova a pod řádky s rozdělenými slovy TeX strká \brokenpenalty, což ovlivní stránkový zlom.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.