abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Balíčky elektronů jako nové částice

    17. 4. 2020 | Redakce | Různé | 1424×

    Grafen může sbírat energii z Wi-Fi. Světlo unikající z černé díry. Kupy ukazují, že vesmír se může rozpínat opravdu podivně. Magnetické monopóly. Evoluční kořeny náboženství – mnoho teorií. Nejstarší deskové hry. Věda a koronavirus.

    Elektrony mohou proudit i v balíčcích

    Pozorovat se podařilo skupiny 2–5 elektronů; i přes jejich odpuzování v důsledku shodného elektrického náboje byly propojeny tak těsně, že skupinu lze prý pokládat rovnou za nový, dosud neznámý typ částice – podobně jako z kvarků vznikají protony a neutrony. Autoři výzkumu celý jev zaznamenali v datech na základě vzorů odpovídajícímu Pascalově trojúhelníku.

    Grafen může získávat energii ze signálů Wi-Fi

    Wi-Fi signál proudí všude kolem nás. Jeho produkce je spojena s terahertzovými vlnami, které se nacházejí mezi pásmem mikrovln a infračervenou oblastí. Máme-li solární energetiku, nestálo by za to zkusit „sklízet“ i tuto část spektra, i když samozřejmě příslušné fotony nesou o několik řádů energie méně? Navíc na terahertzových frekvencích vyzařují energii např. i živá těla…

    Elektromagnetická dualita

    Tvrzení, že v teorii kvantového elektromagnetismu existuje dualita, znamená, že existuje způsob, jak zaměňovat jednotlivé částice tak, abychom skončili u stejné teorie. U elektromagnetické duality si přejeme, aby se „vše elektrické“ změnilo ve „vše magnetické“, a naopak. Pokud například elektron nese elektrický náboj, pak by mělo být možné zaměnit ho částicí nesoucí náboj magnetický. (úryvek z knihy Edward Frenkel: Láska a matematika – srdce skryté skutečnosti)

    Rozpínání vesmíru může být v každém směru jiné

    Je to rozhodně divná a hodně revoluční představa, která se hned tak asi nestane fyzikálním mainstreamem. Současně je to ale výsledek vzešlý z velké/renomované instituce (ESA). Kupy galaxií a rozložení temné energie v prostoru.

    Světlo unikající z okolí černé díry se může chovat jako bumerang

    Nová studie ukazuje, že ačkoliv vně horizontu černá díra světlu nedokáže zabránit v úniku, přesto zde extrémní gravitační pole s fotony provádí psí kusy, paprsky se všemožně ohýbají u uniknou až po značném úsilí, např. v důsledku odrazu od disku obíhajících částic.

    Krátce

    Proč se Uran kolem Slunce kutálí. Neobvyklé fungování Uranu vysvětluje nová studie tak, že Uran zasáhla ledová planetka o hmotnosti asi 1-3 Zemí, naklonila planetu a také zrychlila její rotaci.

    Psi a prasata – vedle Egypta a Sumeru se nejstarší deskové hry hrály i v Turecku. Při archeologických vykopávkách v Ilisu byly objeveny asi 5 000 let staré figurky, zřejmě určené k nějaké deskové hře.

    V údolí poloměru: TESS našla zajímavý planetární systém. Jednou z velkých výzev současného výzkumu exoplanet je tzv. údolí poloměru (radius valley).

    Evoluce a náboženství, paranoia a zamilovanost. Při příležitosti náboženského svátku opět trochu evolučních úvah o vzniku náboženství.

    Poruchy editování RNA mohou způsobit netypickou epilepsii. Pacienti zapojení do studie mají vzácné mutace ve stejném genu ADAR2 a vykazují příznaky mikrocefalie, mentálního postižení a epilepsie.

    Poprvé změřili rychlost větru na hnědém trpaslíkovi. Na polovičních hvězdách fouká mnohem víc než na Jupiteru.

    Věda a koronavirus

    Stručná historie anti-koronavirového léku Avigan/Favipiravir/Favilavir. Deriváty pyrazinu byly dříve používány už i při léčbě (bakteriální) TBC. Avigan/Favipiravir působí tak, že blokuje replikaci virů chřipky.

    Na koronavirus jsou náchylnější spíš kočky než psi. Nicméně rizika nákazy lidí i zvířat v souvislosti s domácími mazlíčky se považují víceméně za zanedbatelná.

    Kompresní rámečky mají zvýšit účinnost roušek. Rámeček z pružného materiálu, který pomůže roušce lépe přilnout na obličej a zamezí vzduchu, aby unikal bokem.

    Biosenzor může odhalit koronavirus dříve, než se začnou tvořit protilátky. Vyvíjené biodetekční systémy jsou založené na bázi tzv. ultra-rezistentních polymerních povrchů.

    Algoritmus pro pipetovací roboty testující koronavirus. Hlavním cílem vyvíjeného postupu je minimalizace rizika kroskontaminace.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.