abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 874 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Boltzmannovy mozky a rozkoše solipsismu

    3. 12. 2023 | Redakce | Různé | 2697×

    Detekovali a popsali druhou nejenergetičtější částici kosmického záření v historii. Nečekané vlastnosti materiálu ze skla a DNA. Jádro zlata podivně mění tvar z kulatého na šišatý. Temná hmota, MOND a planeta číslo 9. Zranitelné technologie budou na Zemi chráněny před kosmickým zářením.

    Vědci detekovali a popsali druhou nejenergetičtější částici kosmického záření v historii

    27. května 2021 experiment Telescope Array detekoval druhé nejvyšší extrémně energetické kosmické záření v pořadí. Energie této jediné subatomární částice má hodnotu 2,4 x 10 na 20 eV, což odpovídá tomu, jako by si člověk z výšky pasu upustili cihlu na prsty u nohy. Zdálo se, že směr jejího příchodu byl z Místní prázdnoty, prázdné oblasti prostoru ohraničující Mléčnou dráhu. O moc víc toho nevíme ani teď…

    Češi se zapojí do návrhu americké rentgenové mise STROBE-X

    Rýsují se obrysy dosud nejvýznamnější spolupráce mezi ČR a NASA: vydala ČR dopis podpory k zapojení do přípravy nové rentgenové družice STROBE-X, navrhované ve Spojených státech amerických ve výzvě americké kosmické agentury NASA pro tzv. Probe-class misi s rozpočtem 1 miliardy USD.

    Pevný i lehký: nečekané vlastnosti materiálu ze skla a DNA

    Materiály, které jsou pevné a zároveň lehké, by se uplatnily skoro všude, v automobilech a letadlech stejně jako v neprůstřelných vestách. Sklo je křehké, ale jev důsledku defektů. Krychlový centimetr skla bez vad vydrží tlak 10 tun, což je více než trojnásobek tlaku, který zničil ponorku Oceangate Titan poblíž potopeného Titaniku.

    Jádro zlata podivně mění tvar z kulatého na šišatý

    Méně hmotné atomové jádro bývá obvykle menší než to těžší. Jenže atomová jádra jsou složité kvantové systémy tvořené neutrony a protony, které jsou samy o sobě složenými částicemi skládajícími se z kvarků. Proto při odstranění částice může být změna složitější.

    Boltzmannovy mozky a rozkoše solipsismu

    Jaké možnosti by život mohl mít v prakticky prázdném a chladném vesmíru? Vtip je v tom, že (jak to alespoň teď vypadá) ve stadiu tepelné smrti bude k dispozici nekonečný čas. Všechno, co se v principu, s nenulovou pravděpodobností může stát, se dříve či později také stane. Fluktuací vakua může vzniknout pár elektron/pozitron, ale i mnohem větší objekty, třeba lidské mozky. (úryvek z knihy Zvrhlá věda)

    Krátce

    Chtějí psi, aby se na ně „šišlalo“? Psi silněji reagují na způsob řeči, kterým mluvíme s malými dětmi, než na „melodii“, kterou dospělí používají při komunikaci mezi sebou.

    Webbův dalekohled podrobně zachytil střed Mléčné dráhy. Nejnovější snímek z Vesmírného dalekohledu Jamese Webba ukazuje část hustého středu naší galaxie v dosud nevídaných detailech, včetně dosud neznámých objektů, které astronomy matou.

    Objevili neurony odpovídající za strnutí uprostřed pohybu. Když lovecký pes zachytí pach zvěře, někdy úplně ztuhne, zarazí se na místě uprostřed pohybu. Totéž se může stávat lidem, když je najednou něco napadne, silně se soustředí apod.

    Temná hmota, MOND a planeta číslo 9: jak to spolu všechno může souviset. Pozorování, která ve Sluneční soustavě vyvolala pátrání po hypotetické deváté planetě, mohou mít vztah také k řešení otázek spojených s temnou hmotou nebo teorií modifikovaného gravitačního zákona (MOND apod.).

    Příprava pro evropskou komerční přítomnost na nízké oběžné dráze Země. Spolupráce se nejprve zaměří na studium příležitostí týkajících se přístupu do kosmického prostoru pro Evropu skrze orbitální stanici Starlab.

    Až opadá listí z bylin. Jev, kdy stonky či listy rostlin na podzim neopadají, se nazývá marcescence.

    Největší světová databáze mykorhizních hub může zodpovědět mnoho otázek. Téměř 8500 vzorků a více než 50 milionů pozorování zahrnuje největší světová databáze arbuskulárně mykorhizních hub – tedy mikroskopických hub, které prorůstají kořeny cévnatých rostlin.

    Zranitelné technologie budou na Zemi chráněny před kosmickým zářením. Košickí vedci predstavujú unikátny projekt, ktorý bude detegovať a predpovedať narušenia na hranici medzi vesmírom a Zemou zodpovedné za výpadky komunikačného spojenia so satelitmi.

    Počítačový model ucha může pomoci vylepšit kochleární implantáty. Počítačový model ucha totiž umožňuje získat údaje, které jsou experimentálně jen těžko dostupné.

    Vědci navrhli senzory pro letadla na bázi polymerů. Výsledný senzor opotřebení bude mít podobu tenké odlehčené fólie, která bude flexibilní a lze ji aplikovat prakticky do každé části letadla.

    Buky nakládají s půdní vodou méně hospodárně než smrky. Vědci srovnali režim a bilanci půdní vody v bukovém a smrkovém lese a zjistili, že buky i během suchého léta nepřestávají vodu využívat.

    Jak chránit kaštany před klíněnkou. Tmavé skvrny na listech, jejich předčasné opadávání a celkové oslabení stromů. Tak jírovce poškozuje invazní hmyzí škůdce, klíněnka jírovcová

    Testy NASA pro nový marsovský vrtulník. Poprvé v historii byly k otestování budoucího létajícího zařízení využity dvě různé planety.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.12.2023 15:42 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Boltzmannovy mozky a rozkoše solipsismu
    Jsme sice založení na uhlíku, ale křemík by též nositelem života bytostí. Takže mne spojení křemíku ve skle a DNA vůbec nepřekvapuje. Jen bych byl opatrný, neboť DNA je biodatabáze a a s ní může odpovědně zacházet je ten, kdo je vědomostně nejméně o level výše než aktuální věda.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.