abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Co jsou to elektridy, dokonce 2D

    3. 3. 2017 | Redakce | Různé | 2451×

    Samsung Exynos 9. Co všechno se může stát, když je na počátku cílem vyrobit slitinu niklu a titanu. Nové české vydání kultovní knihy o evoluční biologii. Proxima B a výstřednost oběžných drah exoplanet. Zranitelné chytré kávovary. SpaceX se vrací k Měsíci. Autonomní auta ve spolupráci s drony.

    První 2D elektrid

    Jako elektridy se označují iontové sloučeniny, kde aniont představuje samotný elektron, respektive elektrony. Z hlediska schopnosti přenášet náboj elektrid svými parametry často předčí klasické vodiče, ve 2D podobě pak i grafen. A nitridů vápníku může být hned několik.

    Samsung představil procesor Exynos 9 Series

    Jak praví dodavatel: Jedná se o první procesorový čipset, který je vytvořen 10nanometrovou FinFET technologií. Exynos 8895 je osmijádrový procesor složený ze čtyř CPU jader Samsung druhé generace, která zajišťují lepší výkon, a dalších čtyř jader Cortex-A53 pro nižší spotřebu energie.

    Výbuch nitinolu zlevní výrobu stentů i tepelných spínačů

    Titulek zní poněkud záhadně, že? Na začátku pomohla vědcům z VŠCHT Praha náhoda. Záměr vyrobit slitinu NiTi (tzv. nitinol) ve vakuu pro testování mechanických vlastností nevyšel. Váleček tvořený slisovanou směsí prášků niklu a titanu uzavřený do zkumavky z křemenného skla po zahřátí vybuchl, čímž však vznikla struktura s nečekanými vlastnostmi…

    Na světě je nové vydání Jak se dělá evoluce

    „Při psaní druhého českého vydání jsme si přece jenom zpětně uvědomili určitou změnu stylu: nějak více než dřív obhajujeme hlavní proud proti výstřelkům, kterých je v evoluční biologii vždycky dost – evoluční biologie je podobným nehájeným revírem jako třeba kosmologie. Zatímco jen vzácně někdo napíše knihu o tom, že v současné mikrobiologii je všechno úplně špatně a věc si žádá zásadní změnu paradigmatu (to, že nerozumějí mikrobiologii, o sobě lidé obvykle vědí), v evoluční biologii se to děje ustavičně,“ praví autoři.

    Termodynamicky stabilní slitiny existují

    Dosud všeobecně přijímaný fakt, že s rostoucí teplotou roste zrno materiálu, čímž se nepříznivě mění i jeho vlastnosti (ztráta pevnosti, výrazné měknutí), nemusí platit vždy. Nová studie tvrdí, že je možné vyrobit slitiny, které budou díky nanostruktuře zrna termodynamicky stabilní, a tím mnohem odolnější vůči vysokým teplotám a radiaci.

    Krátce

    Cesta k buněčnému jádru. Mnohé bakterie mají struktury, které bychom čekali spíše u složitějších organismů s jádrem – třeba různé obaly na DNA.

    Potenciálně obyvatelná Proxima B: Jak výstřední má dráhu? Střídání ročních období je závislé na sklonu zemské osy a nikoliv na vzdálenosti Země od Slunce. Jenže oběžná dráha Země je téměř kruhová, pokud má dráha planety větší výstřednost, může se dostávat i mimo obyvatelnou oblast.

    Kolik je ve Španělsku zranitelných chytrých kávovarů? Může útočník dělat ještě něco jiného než spustit ohřívání vody v konvici?

    SpaceX příští rok dopraví dva lidi k Měsíci. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co americká vesmírná agentura NASA ukončila mise modulů Apollo před zhruba půl stoletím.

    Ford chce v roce 2021 komerčně nasadit plně autonomní vůz. Autonomní dodávkové vozy by mohly rychle a efektivně doručovat nákupy nebo i spěšné zásilky, přičemž poslední etapu cesty k příjemci by obsloužily drony.

    Konkurence pro Siri: Asistent Googlu na smartphony s Androidem. Od jeho podzimního uvedení na trh jej Google zatím instaloval jen na své vlastní produkty.

    Gigantické larvy trilobitů z českého kambria. Rozhodujeme se mezi asi dvěma možnostmi: drobné larvy, které se líhnou z malých vajíček a po vylíhnutí se začnou živit planktonem, nebo larvy z velkých vajíček bohatých na žloutek, jsou větší a během raného vývoje žijí z těchto žloutkových zásob.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.