abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (4%)
    Celkem 826 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Jak zvýšit životnost qubitů?

    19.1. | Redakce | Různé | 2307×

    Extrapolace nulového šumu, kvantové spinové sklo a další nápady ve světě kvantových počítačů. Hustota temné energie nemusí být konstantní. Supermasivní černé díry v centrech raných galaxií jsou mnohem hmotnější. K čemu je houbám psilocybin? ESA se chystá na návrat k Venuši.

    Jak zvýšit životnost qubitů? Extrapolace nulového šumu, kvantové spinové sklo a další nápady

    Úzkým hrdlem současných kvantových počítačů (respektive jedním z úzkých hrdel vedle samotného počtu provázaných qubitů a opravy chyb) je doba trvání výpočtu, než dojde k dekoherenci a přechodu systému do klasického stavu. Proto se samozřejmě mnoho studií snaží životnost qubitů prodloužit, a to bez ohledu na jejich konkrétní fyzikální realizaci (při různých přístupech se ovšem životnost qubitů liší o několik řádů). Několik novinek na toto téma…

    Hustota temné energie nemusí být konstantní

    Právě zveřejněné výsledky studie DES (Dark Energy Survey) představují práci více než 400 astrofyziků, astronomů a kosmologů z více než 25 vědeckých institucí. Výsledky jsou v souladu s dnes již standardním kosmologickým modelem vesmíru se zrychleným rozpínáním. Přesto nejsou ale natolik definitivní, aby vyloučily i nějaký jiný složitější model, kde by se hustota temné energie v čase měnila.

    Supermasivní černé díry v centrech raných galaxií jsou mnohem hmotnější

    V blízkých („současných“, „dospělých“) galaxiích, jako je naše Mléčná dráha, celková hmotnost hvězd výrazně převyšuje hmotnost centrální černé díry v poměru přibližně 1 000 : 1. V nově objevených vzdálených („raných“, „mladých“, „starých“) galaxiích však tento podílí klesá na 100 nebo 10 : 1, a dokonce na 1 : 1, což znamená, že černá díra se může rovnat celkové hmotnosti hvězd své hostitelské galaxie.

    Chybějící článek nalezen: supernovy dávají vzniknout černým dírám nebo neutronovým hvězdám

    Materiál vyvržený během výbuchu supernovy „načechral“ atmosféru hvězdného společníka bohatou na vodík. Kompaktní objekt, který zůstal po explozi, pak prolétl na své dráze atmosférou společníka, „ukradl“ část jeho vodíkového plynu a vytvořil kolem sebe horký disk… Proces přeměny supernovy na neutronovou hvězdu a černou díru dosud kupodivu nikdo přímo nezaznamenal…

    Krátce

    Mutace v mitochondriích chrání před Parkinsonovou chorobou. U lidí s touto mutací je pravděpodobnost vzniku nemoci o polovinu nižší. Variantní forma proteinu je poměrně vzácná a vyskytuje se především u lidí evropského původu, i zde ale jen asi u 1 % populace.

    K čemu je houbám psilocybin? Možná byl proti plžům – po konci dinosaurů. Houby nevytvářejí psychoaktivní látky proto, aby nám poskytly rekreační halucinogeny ani nová antidepresiva. Význam těchto sloučenin pro samotné houby ovšem zatím neznáme, nebo si alespoň nejsme jisti.

    Podivný hnědý trpaslík s polární září. Astronomové pomocí Webbova dalekohledu objevili hnědého trpaslíka s infračerveným vyzařováním metanu, které je pravděpodobně způsobeno energií v horních vrstvách atmosféry.

    Inteligence vznikla u hlavonožců nejspíš víckrát nezávisle na sobě. Nový názor tvrdí, že nejmladší společný předek chobotnic, sépií a olihní žil ne před 170, ale před 270 miliony let. (úryvek z knihy Jiné mysli. Chobotnice, moře a hluboké kořeny vědomí)

    Špičkoví vědci se spojili, aby pomohli Česku s obnovitelnou energií. Nová skupina se bude zabývat: vývojem baterií a superkondenzátorů, přeměnou obnovitelné elektrické energie na nová paliva a platformové chemikálie, konverzí sluneční energie na energeticky bohaté sloučeniny, jako jsou vodík, metanol nebo uhlovodíky…

    Vysoká hladina cukru v krvi? Pro evoluci žádný problém. Vysoká hladina cukru v krvi znamená pro člověka problém, to ale neplatí u těch druhů ptáků, které mají hladinu krevního cukru vysokou přirozeně…

    Nový přístup k objasnění strukturní dynamiky telomerázové RNA. Telomery, ochranné struktury na koncích chromozomů jsou udržovány telomerázou, specifickým enzymem složeným z RNA a bílkovin. Buňky, které telomerázu nemají aktivní, se přestávají dělit a/nebo umírají.

    Astrofoto měsíce: Zdánlivý pohyb Slunce na obloze. Zejména pro naše předky byl pohled na oblohu, oběh Slunce a Měsíce, případně planet a hvězd velmi důležitý.

    ESA se chystá na návrat k Venuši. V roce 2031 odstartuje evropská sonda EnVision, která bude pomocí optických, spektrálních a radarových přístrojů mapovat povrch a atmosféru druhé planety Sluneční soustavy. Nově se do přípravy této sondy zapojují i čeští vědci…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.