abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kolik atomů je třeba k supravodivosti?

    14. 6. 2020 | Redakce | Různé | 1394×

    Neutronové hvězdy a kvarková hmota. Temné excitony v uhlíkových nanotrubičkách. Elektrony v supratekutém heliu porušují Ohmův zákon. Horizont událostí a stíny černých děr. Černý pevný dusík a vodíkové ledovce ve vesmíru.

    Každá černá díra má mít stabilní dráhu pro obíhající paprsek světla

    Pod horizont událostí kolem černé díry nedohlédneme, ale někde nad ním by měla existovat „rovnovážná“ oběžná dráha, kde světelný paprsek sice ze sevření černé díry neunikne, ale ani nebude pohlcen. A jak to souvisí se stínem černé díry, horizontem událostí a různými teoriemi gravitace?

    Skrývají neutronové hvězdy kvarkovou hmotu?

    Jak to vypadá uvnitř neutronových hvězd? Podle některých názorů je jejich nitro tvořeno prostě neutrony a tu a tam nějakým protonem. Jiní astrofyzikové pokládají vnitřek neutronové hvězdy za de facto jedno obrovské jádro. A ještě další pak tvrdí, že z neutronů se zde stává úplně nová fáze hmoty, exotická kvarková hmota (související označení: kvark gluonové plazma, „podivná hmota“).

    Temné excitony v uhlíkových nanotrubičkách

    V uhlíkových nanotrubičkách se světlo obvykle vytváří pomocí excitonů, což jsou kvazičástice, páry elektronu a díry. Zánik excitonu nastává v důsledku rekombinace elektronu a díry, přičemž může dojít k vyzáření přebytečné energie ve formě světla. Excitony lze z tohoto hlediska rozdělit na „temné“ a „světlé“, přičemž v případě těch prvních dochází k rekombinaci bez vyzáření fotonu.

    Elektrony v supratekutém heliu porušují Ohmův zákon

    Pokud elektrický teče proud měděným drátem, bude elektronům úplně jedno, zda se drát nějak ohne. Nebo jinak – vytvoříme-li nějakou „rozdvojku“, proud se bude řídit rozdílem napětí mezi jednotlivými konci, ne tím, jaká cesta vede přímo. Když totéž provedeme s vodou tekoucí pod tlakem nebo gravitací, do hry vstoupí ale také zákon zachování hybnosti. A co v supratekutém heliu?

    Kolik atomů je už supravodivých?

    Cílená manipulace s jednotlivými atomy může podstatně zvýšit supravodivost příslušného prvku nebo sloučeniny. Vědci nyní dokázali naladit supravodivost tak, že atomy kobaltu rozmístit do přesně šestiúhelníkového vzoru na měděném povrchu. Minimální potřebný počet atomů byl 37.

    Krátce

    Poprvé připravili černý dusík, za extrémních podmínek. Další 2D materiál, nejspíš s anizotropickou elektrickou vodivostí.

    Nová teorie tvrdí, že `Oumuamua byla vodíkový ledovec. Podivný objekt `Oumuamua od první detekce na podzim r. 2017 lákal k mnoha spekulacím, včetně možnosti, že se jedná o mimozemskou kosmickou loď.

    Velkých vymírání na konci permu bylo asi víc. Nová analýza tvrdí, že vymírání na souši a v moři od sebe dělilo až několik set tisíc let.

    LIDAR objevil nejstarší a současně vůbec největší mayský monument. Aguada Fénix a nejasný vztah mezi Mayi a Olméky.

    Kepler-160: Astronomové našli u hvězdy podobné Slunci planetu ve vzdálenosti 1 AU. Objev má jedinou vadu na kráse… ale postupně.

    Podařilo se popsat nestabilní a výbušné azidové meziprodukty. Azidomethan, CH3N3, a trifluormethylazid, CF3N3, jsou nestabilní a výbušné, ale užitečné látky.

    Mikroroboti z gelu a zlata řízení světlem. Roboti se vyrábějí se v procesu nazvaném stop flow litografie.

    V plzeňském výzkumném centru vyvinuli robota pro náročné manipulace v omezeném prostoru. Své přednosti již robot prokázal v poloprovozním testu při manipulaci s deskami plošných spojů.

    Český tým publikoval v Science zrod kovového roztoku. Jak přesně vzniká z původně vázaných elektronů kovový vodivostní pás a jak přitom materiál vypadá na mikroskopické úrovni?

    Česko se stává centrem kosmických nápadů. Za čtyři roky vstoupilo do tuzemského kosmického inkubátoru ESA BIC 25 startupů.

    Češi vyvinuli speciální odsávací systém pro zubaře, který chrání před covid-19. Spolupráce s lékaři a odborníky na 3D tisk z prototypové dílny PrusaLab.

    Laserový impulz vytvořil v Praze hvězdnou hmotu poprvé před 20 lety. Nové experimenty mj. pomohou hledat cesty k účinné ochraně elektronických součástek a systémů proti nevratnému poškození silnými elektromagnetickými pulzy.

    Adaptace na život bez kyslíku – pomocí symbiontů. Jak se stalo, že někteří nálevníci ztratili geny pro aerobní metabolismus?

    Délka života přestala v USA růst, ale opiáty za to nemůžou. Problémem jsou hlavně úmrtí na kardiovaskulární choroby, která se už dále nedaří odsouvat…

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.