abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 958 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kouzla se spiny

    15. 6. 2018 | Redakce | Různé | 1381×

    Magnonový tranzistor a spintronické obvody. Přenášení prostorových tvarů optickými vlákny. Může životu ve vesmíru chybět fosfor? Budoucnost sítí 5G.

    Nejdelší cesty na (země)kouli

    Jaká je nejdelší možná cesta výhradně po souši nebo výhradně po moři? Po kouli to samozřejmě vychází jinak než na 2D mapě, však ani letadla nekopírují rovnoběžky.

    Magnonová spintronika

    Magnon dá pokládat za kvantovou spinovou vlnu, která při svém šíření převrací spiny. Tři nezávislé skupiny fyziků představily prvky, které by mohly vést k prakticky použitelným spintronickým obvodům. Nizozemští fyzici vytvořili zařízení, které nazvali „magnonový tranzistor“, čínští a němečtí vědci zase představili verze „magnonového ventilu“.

    Internet a přírodní katastrofy

    Specialisté z týmu Oracle Internet Intelligence upozornili během posledních více než 10 let na řadu klíčových událostí, které ovlivnily fungování internetu, mj. únosy protokolu BGP nebo poškození podmořských kabelů ponorkami. Nyní Oracle představuje webovou aplikaci Internet Intelligence Map. Tato mapa představuje způsob, jak sledovat fungování internetu a získat přehled o případných problémech a narušeních, ať už jsou důsledkem přírodních katastrof, státních zásahů nebo jiných příčin

    Vzestup 5G a internet věcí přes mobilní sítě

    Očekává se osminásobný nárůst mobilního datového provozu, který dosáhne téměř 107 exabytů (EB) měsíčně. Do roku 2023 bude k internetu věcí připojeno 3,5 miliardy mobilních zařízení. Severní Amerika bude průkopníkem zavádění 5G, všichni hlavní američtí operátoři plánují spustit 5G mezi koncem roku 2018 a polovinou roku 2019.

    Multimodová optická vlákna a holografická endoskopie

    Brněnští vědci představili nový typ vlákna přenášející obraz. Na rozdíl od jednomodových vláken mají multimodová širší jádro. Jejich informační kapacita je vyšší a mohou přenést celou řadu obrazových tvarů. Vlákno je tenčí než lidský vlas a má speciální index lomu. Využitelnost objevu vidí vědci především v lékařství, například jako náhradu biopsie. Nová endoskopie může projít tkání, aniž by ji výrazně narušila.

    Krátce

    Kepler zřejmě našel v hvězdokupě exoplanetu v obyvatelné zóně. Počet exoplanet v hvězdokupách není zatím příliš velký, takže objev každé nové vždy potěší.

    Jak mravenci loví obří kořist. Mravenci kopou díry ve dřevě prožraném houbou. Kolem procházející kořist se třeba propadne…

    Studie mapuje genotypy lidských papilomavirů. Díky poznatkům studie LIBUSE je šance na snížení výskytu rakoviny děložního čípku.

    Na FJFI ČVUT mají třetí reaktor. Školní reaktor VR-1 je již více než 27 let pilířem jaderného vzdělávání v ČR a na Slovensku.

    Nářečí strnadů pod lupou. Strnadí poněkud zlověstný popěvek „Kdyby si sedláčku chcíp!“ má mnoho podob.

    Jupiter a jeho rudá skvrna. Titul Česká astrofotografie měsíce za květen 2018 obdržel snímek „Jupiter“.

    Díry v hlavě: Komu šly nejlépe trepanace? Kdy a kde byly nejlepší vyhlídky na přežití? Proč se na trepanaci specializovali zrovna Inkové?

    Fosfor může být pro život ve vesmíru nedostatkovým prvkem. Existují v tomto smyslu dobré a špatné supernovy?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.