abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 246 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Magnetické monopóly v zemské atmosféře

    28. 3. 2021 | Redakce | Různé | 2040×

    Vědci zkoumali, zda dvojvrstvý grafen patří mezi konvenční, nebo nekonvenční supravodiče. Algoritmy s kvantovou nadvládou. ´Oumuamua byla asi ze zmrzlého dusíku. Černá díra modelovaná ve vaně.

    Další algoritmus ukazuje kvantovou nadvládu

    Fermiho-Hubbardův model hraje roli ve fyzice pevných látek, popisuje tzv. silně korelované materiály a má vztah i k hledání vysokoteplotní supravodivosti. V rámci souvisejících výpočtů je často potřeba najít tzv. základní stav modelu. Nová studie ukazuje, že tento výpočet dokáže lépe provést kvantový než klasický algoritmus.

    Konec záhady? ´Oumuamua byla ze zmrzlého dusíku

    Vědci počítali vlastnosti tělesa pro různé ledy – odrazivost, hmotnost, ale i pravděpodobný tvar a právě rychlost sublimace, které by odpovídalo zrychlení udělené „raketovým efektem“. Zmrzlý dusík má odpovídat všem známým datům; tento led známe ve Sluneční soustavě z povrchu Pluta nebo Neptunova měsíce Tritonu. ´Oumuamua měla i obdobné albedo.

    Vědomí a izomorfie: nejsme totožní ani se sebou samým před 5 minutami

    Naší alternativou ke spirituálnímu vysvětlení je zastavit se na úrovni symbolů a říct: „A to je vše — tohle je vědomí. Vědomí je ta vlastnost systému, která se objevuje, kdykoli v něm existují symboly, jež se řídí spouštěcími schématy podobnými těm, které jsme si popisovali v několika předchozích oddílech.“ (úryvek z knihy: Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach; opět vychází v češtině)

    Grafen, magický úhel, dvě dvojvrstvy – a supravodivost má být překvapivě normální

    Je grafen konvenční, nebo nekonvenční supravodič? Výzkumníci provedli s dvojvrstvým „magickým“ grafenem (pootočení vrstev o příslušný úhel) právě experiment snižující odpuzování mezi elektrony. K tomu stačilo umístit do těsné blízkosti jiný typ grafenu, tzv. Bernalovu dvojvrstvu. Kladná místa v této dvojvrstvě pak přitahovala elektrony z „magického“ grafenu, což se projevilo tzv. Coulombovým screeningem: efektivní odpudivá síla mezi elektrony v magickém grafenu klesla.

    Magnetické monopóly v zemské atmosféře nenašli

    Vědce napadlo, zda by monopóly nemohlo zachycovat magnetické pole Země. Ta by tím získala magnetický náboj, který by bylo možné měřit. K tomu autoři studie využili data shromážděná satelity Swarm, které provozuje ESA právě za účelem monitoringu zemského magnetického pole.

    Krátce

    Mohou infekce i za rakovinu tlustého střeva? Bovine Meat and Milk Factors (BMMF) je označován jako infekční agens – podle všeho se jedná cca o plazmid (kruhová DNA), jaký se vyskytuje u bakterií.

    Aerosoly vznikají hned nad mořem, může za to jód. Vědci z CERNu v rámci projektu CLOUD ukazují, že kyselina jodičná HIO3 podstatně přispívá k tvorbě atmosférických aerosolů. Zajímavé je, že ty podle nového výzkumu vznikají už těsně nad hladinou oceánu.

    Proč je tak málo květin modrých? Pro rostliny je zřejmě obtížné modré pigmenty obtížné vyrobit. Vlastně se můžeme spíš ptát, jakou výhodu jim to přináší, když vyjma rostlin kulturních zde lidské preference roli asi nehrají.

    Amazonie není žádná poslední divočina. Současná doba se za nějaký milion let může docela dobře jevit jako doba obrovské evoluční radiace, a nikoliv jako „šesté masové vymírání“. (úryvek z knihy Petr Pokorný, David Storch a kolektiv: Antropocén)

    Černá díra vykazuje zpětnou vazbu, praví analogie s vypouštěnou vanou. Modelování černých děr pomocí proudící vody padající do různých vodopádů a vírů je populární. Dokonce se tímto způsobem, dokazuje i existence Hawkingova záření. Jak moc to brát vážně?

    Chytré telefony dobrovolníků pomohou hledat temnou hmotu. Aplikace používá kameru chytrého telefonu k hledání jasných pixelů způsobených dopadem vysoce energetické částice na CCD detektor ve fotoaparátu.

    Kdy přesně nastává okamžik smrti? Nejdelší prodleva mezi srdeční zástavou a krátkodobým znovuobnovením činnosti srdce byly čtyři minuty a dvacet sekund.

    Bamlanivimab: léčba je zatím experimentální. Bamlanivimab je uměle připravenou monoklonální protilátkou proti viru SARS-CoV2. Podání léku je v současnosti možné u pacientů v časné fázi onemocnění.

    Jak porovnávat antigenní testy na SARS-CoV-2. Vyhodnocení testů ukázalo, že se jejich detekční limity výrazně liší.

    Čeští biologové odkryli vztahy mezi africkými bércouny. Bércouni jsou málo známí afričtí savci, kteří svým vzhledem připomínají hlodavce, ale evolučně jsou příbuznější slonům nebo mořským sirénám.

    Budoucností českých lesů může být i modřín. Z hlediska výsadeb činil v českých lesích v roce 2019 podíl listnáčů (51,3 %) a poprvé převýšil jehličnany (48,7 %).

    Poprvé přímo změřili rychlost proudění ve stratosféře Jupitera. Nejpůsobivějším výsledkem je nalezení silných jetů s rychlostí proudění až 400 metrů za sekundu, které se vyskytují pod polárními zářemi v blízkosti pólů.

    Olomoučtí vědci se podíleli na rozluštění genomu žita. Důležité geny rezistence žita lze přenést do pšenice, a zvýšit tak její odolnost.

    Z rybích šupin lze vyčíst změny životního prostředí. Šupiny se po mnoho desetiletí rutinně používají k určení věku a růstu ryb a řada institucí proto spravuje rozsáhlé sbírky rybích šupin.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.