abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1040 hlasů
     Komentářů: 17, poslední dnes 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nanotyčinky blízko sebe mohou odvádět teplo rychleji

    19. 11. 2021 | Redakce | Různé | 2681×

    Paradoxní jev a chlazení elektroniky. Umělá inteligence a různé druhy logik. Magnetické skyrmiony. Kečup z vesmíru. Pikosekundová nelineární optoelektronika v grafenu.

    Nanotyčinky blízko sebe mohou odvádět teplo rychleji

    Neintuitivní až paradoxní jev by mohl najít využití při účinnějším chlazení elektroniky. Vědci zkoumali kovové tyčinky mnohem tenčí než lidský vlas, které byly uchyceny na křemíkovém podkladu. Tyto tyčinky po zahřátí laserem odvádějí teplo celkem pomalu; ukázalo se ale, že pokud se nacpou blízko sebe, začnou se ochlazovat mnohem rychleji.

    7 kroků, po nichž půjde říct, že jsme našli život ve vesmíru

    NASA vytvořila novou metodiku („rámec“, framework), který by měl umožnit přesněji popsat, téměř kvantifikovat, jaká je pravděpodobnost, že určitý jev odpovídá mimozemskému životu; zhruba na škále od „zajímavé, ale nic nedokazující“ po „prakticky jistota biologických procesů“.

    Logika prvního řádu a obecná umělá inteligence

    Když sledujeme inteligentního aktéra zvenčí, hraje roli tok činností, které vytváří z toku vstupů. Zevnitř musí být tyto činnosti vybírány programem aktéra. Lze říci, že lidé se rodí s jedním programem aktéra a tento program se během času učí rozumně a úspěšně jednat napříč ohromným rozsahem úkolů. To zatím AI nesplňuje… (úryvek z knihy Stuart Russell: Jako člověk – umělá inteligence a problém jejího ovládání)

    Vznik Merkuru, Venuše, Země a Marsu v plynném disku

    Vědcům se podařilo vysvětlit, proč Venuše a Země mají relativně blízké vzdálenosti od Slunce (asi 0,7 a 1 au), proč Merkur a Mars mají podstatně menší hmotnost (0,05 a 0,1 ME, kde 1 ME odpovídá současné hmotnosti Země) a proč jsou jejich dráhy výstředné, ale zároveň oddělené od ostatních. Zároveň lze takto pochopit odlišné chemické složení Merkuru, který pravděpodobně vznikl poblíž místa, kde se vypařovaly silikáty a pevná látka obsahovala více železa.

    Krátce

    Černé díry možná rostly kvůli rozpínání vesmíru. Tedy přesněji řečeno – jde o hmotnost černých děr, které pozorujeme pomocí gravitačních vln při jejich slučování (ať už spolu, nebo s neutronovými hvězdami). Prý mají příliš velkou hmotnost…

    Vikingové na Azorech? Azorské ostrovy objevili a osídlili Portugalci po roce 1427. Někdy se uvádí, že je znali již Féničané, spíše se o tom ale pochybuje. Portugalci ovšem místo našli prázdné. Může to ale být ale složitější.

    NASA oznámila lokalitu lunárního vrtání. Koncem roku 2022 NASA vyšle vstříc jižnímu pólu Měsíce experiment pro těžbu ledu, který bude připojený k robotickému landeru.

    První gravitační observatoř ve vesmíru a cesta na Jupiter s českou stopou. Česká účast v kosmických projektech zažívá v poslední době velký rozkvět. Naše know-how, šikovnost a nápaditost nechybí ani u těch vůbec nejvýznamnějších kosmických projektů ESA.

    Dvakrát COVID19: srovnání účinnosti vakcín a gen zvyšující riziko úmrtí. Vědci identifikovali gen LZTFL1 až dvakrát zvyšující pravděpodobnost respiračního selhání v případě onemocnění COVID-19.

    Porucha pozornosti souvisí s rizikem demence. Rodiče osob s ADHD měli o 34 % vyšší riziko demence než rodiče osob bez ADHD. Riziko Alzheimerovy choroby, nejčastějšího typu demence, bylo u rodičů jedinců s ADHD o 55 % vyšší.

    Životnost skyrmionů lze zvýšit pomocí kanálů. Magnetické skyrmiony (víry překlápějících se spinů) mají řadu zajímavých vlastností pro uchovávání a přenos informace v budoucích generacích spintronických zařízení. Předchozí studie však naznačily, že skyrmiony mají problém se stabilitou – mohou být snadno zničeny na okrajích zařízení.

    Kečup z vesmíru: Heinz Marz Edition. Projekt probíhal cca 2 roky ve speciálním skleníku Red House navrženém tak, aby pokud možno kopíroval podmínky Marsu. To zahrnovalo např. simulované osvětlení realizované speciální LEDKou, ale i půdu z Mohavské pouště.

    Speciální polštář měří po poranění hlavy nitrolebeční tlak. Když se krev hrne do hlavy, projevuje se to v téměř neznatelných pulzacích hlavy. Polštář je dokáže pomocí čtyř senzorů zaznamenat.

    Na Hedvábné stezce předcházeli zemědělci kočovníkům. Archeologové při výzkumné expedici v jižním Kyrgyzstánu nalezli sedm sídlištních pahorků, které poskytují obraz o životě na známé euroasijské hedvábné stezce od 1. tisíciletí př. Kr.

    Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. V rámci projektu vznikly dvě skupiny. Jedna vaří pivo čistě z nespotřebovaného pečiva, druhá používá chleba vlastnoručně upečený.

    Pikosekundová nelineární optoelektronika v grafenu. V měřených grafenových vzorcích byl pozorován vznik a rozpad plazmonů na časové škále jednotek pikosekund.

    Česko-norský pilotní projekt ukládání CO2 pod zem. Po celém světě je mnoho geologických útvarů, do nichž by bylo možné uložit množství CO2 odpovídající jeho průmyslovým emisím za několik stovek let.

    Kde se skrývají černé díry. Klasické dalekohledy nezaznamenávají černé díry hmotnější než asi 20 Sluncí. Z analýz gravitačních vln provázejících srážky černých děr přitom víme, že zde běžně figurují objekty o hmotnosti kolem 50 Sluncí. Kde je problém?

    Monoklonální protilátky proti COVID-19. Etesevimab obsahuje odlišnou protilátku než jaká je v bamlanivimabu, ale v kombinaci s ním má veliký efekt v účinnosti proti tzv. mutaci delta.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.