abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1001 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nevodivé multiferoické materiály pro spintroniku

    25. 10. 2020 | Redakce | Různé | 923×

    Výpočetní nadřazenost kvantových počítačů. Hledá se jméno pro další ostravský superpočítač. Maximální rychlost zvuku. Jak detekovat červí díru. Magnetary, černé díry, gravitační vlny. Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák.

    Jak detekovat červí díru

    Nový nápad má umožnit detekci červích děr v okamžiku jejich vzniku. Článek tvrdí, že když do vznikající černé díry spadne částice s dostatečnou energií, rozpadne se na dvě. Podivná fyzika červích děr pak způsobí, že jedna z těchto částic bude cestovat tunelem, druhá je odražena zpět a bude se dále srážet.

    Zvuk má mít maximální rychlost – 36 km/s

    Maximální rychlost má světlo (ve vakuu), totéž se týká podle nového zjištění i zvuku. Dosud je jako maximum uváděno cca 18 km/s v diamantu coby nejtvrdším známém materiálu. Autoři výzkumu jako jednu z předpovědí vyslovili tvrzení, že rychlost šíření zvuku klesá s hmotností základní stavební jednotky látky, v němž se šíří – má být tedy největší v pevném atomovém vodíku.

    Nový materiál pro spintroniku s překvapivě jednoduchou strukturou

    Většina magnetů je necitlivá na elektrické pole, protože jsou kovové. Výjimkou jsou nevodivé multiferoické materiály, které vykazují zároveň magnetické a feroelektrické (tj. uspořádání elektrických dipólů) uspořádání, které jsou vzájemně silně vázané. Příroda bohužel nemá takové vlastnosti moc ráda, a proto je takových materiálů poměrně málo. Navíc většina z nich vykazuje jen malou magnetoelektrickou vazbu a funguje jen při velmi nízkých teplotách…

    Dokázali výpočetní nadřazenost kvantového počítače

    Tentokrát jde o něco jiného než o demonstraci rychlosti řešení konkrétního problému, jak loni tvrdil Google v menším sporu s IBM. Nyní tu máme mít formální důkaz. Vše ovšem vyžaduje trochu vysvětlování: to, že kvantové počítač využívá superpozici a nachází se během výpočtu „v mnoha stavech současně“, samo o sobě žádným důkazem není…

    Smrt špagetifikací: Poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou

    Pomocí dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších astronomických organizací po celém světě se vědcům podařilo zachytit vzácný úkaz – intenzivní záblesk záření doprovázející ‚slapové roztrhání‘ hvězdy superhmotnou černou dírou. Zjasnění, které jev vyvolal, bylo svého druhu nejbližší, jaké se dosud podařilo zaznamenat.

    IT4Innovations o krok blíže ke zprovoznění nejvýkonnějšího superpočítače v ČR

    Superpočítač s pracovním názvem EURO_IT4I bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 PFlop/s a stane se tak nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě. Mnohonásobně tak převýší výkon doposud nejvýkonnějšího superpočítače v IT4Innovations Salomonu s výkonem 2 PFlop/s. Za zmínku jistě stojí akcelerovaná část superpočítače, kterou budou tvořit servery HPE Apollo 6500 s celkovým počtem 560 grafických karet NVIDIA A100 Tensor Core, které mimo jiné poskytují teoretický špičkový výkon až 175 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence.

    Hledá se jméno pro nejvýkonnější superpočítač v ČR. Preferováno bude jméno dobře znějící v českém i v anglickém jazyce, složené ze čtyř až osmi písmen…

    Krátce

    Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Další výzkum aspirující na cenu Ig Nobel. Simulační software analyzuje, jak se zlepšují pojídači hotdogů v soutěžích na rekord a pokouší se odhadnout, jaký je zde pro člověka vůbec limit.

    Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák. Planetka Arrokoth (Ultima Thule) v Kupierově pásu vypadá skutečně bizarně, jako dvě různě velké spojené koule až disky. Jak něco takového mohlo vůbec vzniknout?

    Exoplaneta LTT 9779 b: Oáza uprostřed pouště neptunů. Astronomové objevili exoplanetu, která nemá existovat. V případě TT9779 b to skutečně platí.

    Čeští vědci budou s misí LISA zkoumat gravitační vlny. Při průchodu gravitační vlny dojde ke změnám fází laserových svazků, což umožní zachytit dávné i velmi vzdálené srážky superhmotných černých děr.

    UK představuje očekávaný test na covid-19, chřipku typu A a B. Univerzitní dceřiná společnost GeneSpector s.r.o. představuje avizovaný společný test na COVID-19, chřipku A a chřipku B.

    Mravenců je víc v tropech, housenek v mírném pásmu. V lesech jižní Moravy je víc housenek než v tropech. Čeští vědci srovnávali počet hmyzu napříč třemi kontinenty.

    Astrofotografie: Temná a reflexní mlhovina v Cefeovi. Souhvězdí Cefea je chudé na hvězdy i objekty vzdáleného vesmíru. Vyplňuje prostor mezi Malým medvědem, Drakem, Labutí, Ještěrkou, Kasiopeiou a Žirafou.

    Huminové látky ve vodě. Pro vody s obsahem huminových látek je typická nejen vysoká koncentrace těchto látek, ale také nízký obsah vápníku, hořčíku a hydrogenuhličitanových iontů, nízká hodnota pH… (úryvek z knihy Martin Pivokonský a kolektiv: Koagulace při úpravě vody)

    Švábi žijící jako superorganismus. Stát bizarních švábů z rodu Melyroidea, kteří se živí zelenými řasami.

    Vědci úspěšně zrekonstruovali tajemné brouky z období dinosaurů. Prastarý jantar odhalil mnoho poznatků o evoluci hmyzu v druhohorách.

    Magnetary a rotací poháněné pulzary – existují i hybridy. Až dosud jsme pulzary produkující silné rentgenové záření dělily na dva typy: magnetary, kde rentgenové záření vyvolávají extrémně silná magnetická pole, a pulzary poháněné rotací.

    Už s vlčetem jsou problémy, alespoň v porovnání se psem. Nový výzkum ukazuje, že hlavním rozdílem mezi psem a socializovaným vlkem je ovladatelnost – a to jak ve smyslu, nakolik je ochoten člověka poslouchat, tak i nechat se sebou manipulovat.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.