abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Otec parašutismu žil v Praze

    19. 1. 2017 | Redakce | 2207×

    Analýza krystalů, programování robotiky, supramolekulární chemie, spory o vznik Měsíce, hudba v mozku, pruhy zeber, syfilis a virus HIV. A na dvoře Rudolfa II. žili nejen alchymisté.

    Čeští vědci na titulní stránce časopisu Science

    Vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR se podíleli na vývoji nové metody pro analýzu mikro a nanokrystalů. Vyšlo se z moderní, dnes nicméně běžné techniky analýzy rozptylu elektronů na krystalech. Nový postup však umožňuje zjistit mnohem více detailů, a to včetně přesného umístění vodíkových (tj. nejlehčích) atomů. Metoda byla úspěšně demonstrována na paracetamolu a hlinitofosforečnanu kobaltnatém.

    Robotika v Matlabu a Simulinku

    Na zjednodušenie tvorby robotických aplikácií bola vytvorená skupina nástrojov, knižníc a software, ktorý sa všeobecne označuje ako Robot Operating System (ROS). Spoločnosť MathWorks vytvorila nadstavbu výpočtového prostredia MATLAB a Simulink, ktorá sprístupňuje možnosti ROSu pre vývojárov robotických aplikácií – Robotics System Toolbox.

    Jak spojit i souhlasně nabité ionty

    Supramolekulární chemie umožňuje připravovat látky, které by podle klasických pouček snad ani neměly existovat. Tak lze k sobě např. připlácnout dva síranové anionty (oba souhlasně záporně nabité, a tudíž se elektricky odpuzující). Používá se při tom dost složitých struktur z organických látek, které vzniklý podivný útvar stabilizují. Metody tohoto typu by se prý mohly používat k oddělování specifických aniontů z roztoků, příprava podobných sloučenin je ovšem zajímavá i sama o sobě.

    Debata o vzniku Měsíce není u konce

    Předpokládáme, že náš Měsíc vznikl po impaktu tělesa velikosti Marsu. Nemohlo být ale takových srážek víc, s menšími tělesy, a Měsíc jako celek by se pak zformoval až z menších útvarů? Jak mezi oběma teoriemi experimentálně rozlišit? Můžeme využít třeba toho, že známe počty měsíců u sousedních planet Sluneční soustavy? (Poznámka: teorií o vzniku Měsíce vzniklo více, ale v poslední době se zdálo, že debata je uzavřena ve prospěch scénáře o srážce Země s planetou velikosti Marsu.)

    Záplava komet na noční obloze – za milion let

    Sluneční soustavu čeká přibližně za 1,35 milionů let blízké setkání s hvězdou Gliese 710, která proletí ve vzdálenosti asi 13 000 AU. Stane se tak nejjasnější hvězdou noční oblohy. A co setkání vyvolá dále? Určitě rozkolísá tělesa v Oortově mračnu a mnohé komety odtud zamíří k Zemi. Gliese 710 nám odhadem bude posílat zhruba 10 dlouhoperiodických komet ročně, a to po dobu 3 až 4 milionů let.

    Kde se vzaly viry

    Nové výsledky a z nich vyplývající zamyšlení nad evolucí virů. Můžeme ji vůbec rozumně sledovat? Kdy se jednotlivé skupiny virů objevily? A jak je to konkrétně s retroviry, k nimž patří mj. známý HIV? Možná, že celá evoluce obratlovců a vlastnosti naší imunity souvisejí s retroviry víc, než jsme si dosud mysleli. (Poznámka: Vyplývá z předpokládané dlouhé koevoluce něco o metodách boje s retroviry? Bezprostředně asi ne.)

    Neurologie hudby

    Mnohým lidem přijde, že hudba je prostě o ničem. Nyní se zřejmě poodhalila neurologie stojící za tímto jevem. Příslušné poškození (nebo se tomu nedá říkat poškození?) asi souvisí mj. s nedostatečným spojením mezi emočními centry v mozku a centry pro vnímání zvuku. Dotyčný tedy není hluchý a i jinak normálně vnímá emoce, pouze se mu tyto dvě věci nepropojují. (Poznámka: Takto řečeno to ovšem vypadá jako hodně extrémní zjednodušení. Určitě můžu mít nezájem o hudbu a třeba vrtačku od souseda emočně vnímat v plné síle.)

    Krátce

    Průmyslové znečištění prý začalo s chalkolitem. Pravidelná tavba měděných rud na určitém místě nakonec dokázala vytvořit toxické koncentrace řady látek v širém okolí. Nicméně počátek doby kovů s sebou nesl hodně pozitiv.

    Proč mají zebry pruhy? Kvůli lvům či mouchám? Oddanost vědě, posedlost řešením problému. Biolog žil se zebrami 10 let a dokonce se za ně převlékal.

    Výročí: 400 let od seskoku padákem. Když pomineme Leonarda da Vinci, který přišel snad na všechno, „otcem parašutismu“ byl Faust Vrančić. 15 let žil v Praze na dvoře Rudolfa II. Celkem vzato pak méně překvapuje, že při svém pokusu zahynul…

    Po zářijové havárii úspěch: Falcon 9 splnil úkol. Společnost SpaceX chce letos vyslat na oběžnou dráhu 27 raket.

    Vědci z MU zmapovali původce syfilis. Vyplývá z toho i imunita vůči různým antibiotikům, na základě detailní znalosti jednotlivých kmenů by se mohlo začít pracovat i na vývoji vakcíny.

    Nejstarší Španělé nevařili. Obyvatelé Španělska z doby před 1,2 miliony let ještě neznali oheň. Byla tato technologie např. ztracena při první migraci z Afriky, nebo v té době ještě vůbec nebyla objevena? (Přitom by bylo logické zrovna oheň a migraci do chladnějších oblastí dávat do souvislosti.)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.