abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 864 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Pátrání po temných fotonech

    17. 12. 2023 | Redakce | Různé | 2336×

    Nová platforma pro kvantové počítače? Kvantovou provázanost realizovali i na úrovni molekul. Nové vysvětlení by mohlo vyřešit problémy s Hubbleovou konstantou. Nová studie navrhuje existenci života v molekulárních mračnech. Knihy roku: tipy na vánoční dárky.

    Projekt CMS v CERNu pokročil v pátrání po temných fotonech

    Temné fotony patří mezi hypotetické exotické částice, které nejsou součástí standardního modelu částicové fyziky. Průměrnou dobu života by měly mít delší než desetinu miliardtiny sekundy. Na to, co při srážkách obvykle produkuje urychlovač LHC v CERNu, to je docela dlouho.

    Kvantovou provázanost realizovali i na úrovni molekul

    Kvantově provázané (entanglement) stavy kolem sebe nepozorujeme, například napůl živé a napůl mrtvé Schrödingerovy kočky. Tým fyziků z Princetonu uvádí, že nyní poprvé dokázal takto propojit jednotlivé molekuly. Ty pak zůstávají vzájemně korelované a mohou na sebe působit (poznámka: v uvozovkách, prostě ERP paradox, Bellovy nerovnosti atd., použít k přenosu informace nelze), i když jsou od sebe libovolně vzdálené. Půjde o novou platformu pro realizaci kvantových počítačů?

    Vědci zaznamenali extrémně energetickou kosmickou částici. Její původ je nejasný

    Částicová fyzika je podivnější, než by se mohlo zdát. Vědci z mezinárodní observatoře Telescope Array, kde je zapojen také vědec z Fyzikálního ústavu AV ČR, zachytili extrémně energetickou částici, která byla pojmenována „Amaterasu“ podle japonské nebeské bohyně Slunce. Původ takto vysokoenergetické částice zůstává záhadný, protože zpětné sledování směru příletu nevede k žádnému zřejmému zdroji, například galaxii.

    Nové vysvětlení by mohlo vyřešit problémy s Hubbleovou konstantou

    Nedávno se však objevilo pozorování, které by mohlo přinést vysvětlení. Země se podle něj nachází v oblasti vesmíru, ve které je relativně málo hmoty – srovnatelné například se vzduchovou bublinou v koláči. Kolem bubliny je hustota hmoty vyšší. Z této okolní hmoty vycházejí gravitační síly, které galaxie v bublině táhnou ven k okraji. Proto se od nás vzdalují rychleji, než by se dalo čekat.

    Krátce

    Za podivným chováním stojí jediný gen. Některá rozhodnutí jsou podle nové studie mimo kontrolu, výsledek je pevně dán předem. Vlastně tedy o žádné rozhodování ani nejde. Výzkum byl proveden u myší, ale u člověka se to zase o tolik asi lišit nebude.

    Vědci vysvětlili vlastnosti Supergalaktické roviny. Supergalaktická rovina je obrovská zploštělá struktura o průměru téměř miliardy světelných let, do níž je zasazena i Mléčná dráha. Zatímco tato rovina je plná jasných eliptických galaxií, jasných diskových galaxií se spirálními rameny je nápadně málo.

    Další planeta, která by neměla existovat. Na trpasličí hvězdu je moc velká. Astronomové objevili planetu více než 13krát těžší než Země. Přitom obíhá kolem chladné, slabě svítící červené hvězdy (trpaslík typu M), devětkrát méně hmotné než pozemské Slunce.

    Nová studie navrhuje existenci života v molekulárních mračnech. Molekulární mraky jsou mohutné oblaky plynu a prachu, z nichž vznikají hvězdy. Tvoří je převážně molekulární vodík (proto název), i když mohou obsahovat mnoho dalších sloučenin.

    Objevili prvního křížence psa s liškou („nepravou“). V Brazílii našli prý první zvíře označené dogxim – ono „xim“ je z graxaim-do-campo, což je portugalský název pro lišku (fox v anglickém textu) pampovou.

    Kurkuma je na žaludek stejně dobrá jako omeprazol. O kurkuminu se již dlouho předpokládá, že má antimikrobiální i protizánětlivé účinky. Je to antioxidant, v doplňcích stravy se také propaguje k regeneraci jater.

    Knihy roku: tipy na vánoční dárky. Jako obvykle ještě přehled toho, co nadělit nebo nechat si nadělit pod stromeček – např. chobotnici!

    Strojové učení pomáhá efektivně monitorovat oblasti zasažené konflikty. Studie v konfliktem zasaženém ukrajinském městě Mariupol využívá data dálkového průzkumu Země z družic Sentinel a hluboké učení ke sledování změn ve městech.

    Chronický zánět přispívá k rozvoji rakoviny. Hlavní otázka byla, jestli je zánět důsledkem, nebo jednou z příčin rozvoje tohoto onemocněn.

    Nouzový mikrozdroj elektrické energie pomůže v krizových situacích. Malé zařízení připojené k autobaterii dokáže vytvořit celou škálu běžně využívaných stejnosměrných i střídavých napětí.

    Teleskop FAST se před cestou do Argentiny bude testovat v Ondřejově. V areálu argentinské Observatoře Pierra Augera bude trojice teleskopů nové generace od roku 2025 měřit, odkud přilétají vysokoenergetické kosmické částice.

    Zakazovat AI v závěrečných pracích je jako zakazovat kalkulačky. Pokud jsme ale bakalářku doteď chápali jako teoretický referát, je potřeba tohle chápání v každém případě razantně proměnit.

    Baterie a síla nové chemie. Moorův zákon není mrtvý, ale mění se. Zachycování uhlíku. Syntetická biologie. TechnoVision: 5 hlavních technologických trendů, které je třeba sledovat v roce 2024.

    Mikrobiom pravděpodobně neovlivňuje mezidruhové křížení. Společenstva střevních bakterií a hub u hybridních myší se výrazně neliší od společenstev jejich „rodičovských“ poddruhů.

    Archeologové objevili na Moravě bronzové kování opasku odkazující k neznámému pohanskému kultu. Motiv hada či hada požírajícího svoji oběť se objevuje v germánské i avarské či slovanské mytologii. Byl to všeobecně pochopitelný a důležitý ideogram.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.