abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné

    2. 4. 2018 | Redakce | Různé | 1802×

    Mikropinzeta ovládaná myší. Co všechno lze vyčíst z Google Street View. Propojení gravitace s kvantovou fyzikou. 5 let superpočítače Anselm. Podivný led z hlubin Země.

    IBM: Kvantové počítače budou za 5 let běžné

    Předpověď výzkumného týmu IBM „5 in 5“, tedy 5 technologií za dalších 5 let. Kvantové počítače se stanou běžnou součástí univerzit a začnou pronikat i do středních škol. Již nyní se odborníkům IBM podařilo nasimulovat kovalentní vazbu hydridu berylnatého (BeH2), což je nejsložitější molekula, jakou kdy kvantový počítač nasimuloval. Odborníci IBM rovněž vyvinuli post-kvantovou šifrovací metodu, kterou poskytli americké vládě – jedná se o tzv. mřížkové šifrování. K dalším zmiňovaným technologiím patří např. využití blockchainu proti neautorizovanému kopírování.

    Mikropinzeta z ČVUT může zvýšit přesnost krevních testů

    Podařilo se zvládnout techniku, jak s pomocí elektrického pole ovládat více mikroskopických objektů (např. buněk) současně a nezávisle. Vědci pak vytvořili bezkontaktní mikropinzetu: pohne-li uživatel jednou mikročásticí na monitoru počítače, pohne se i částice v testovaném vzorku. Pokročilé diagnostické přístroje tak v budoucnu např. snadno roztřídí miniaturní vzorek krve na jednotlivé buňky.

    Umělá inteligence nad Google Street View

    Pomocí strojového učení vědci vytrénovali algoritmy, aby z fotografií Google Street View dokázaly odhadnout převažující politický profil obyvatel dané oblasti. Hlavním využitým zdrojem informací se stala značka aut („jste tím, co řídíte“), nicméně jistě by si šlo všimnout i jiného prvku a z něj odvozovat další sociodemografické charakteristiky. Algoritmy se jen musely naučit v každém z více než 50 milionů fotografií rozpoznat značku, model a rok výroby automobilu. Kolik dnes stojí různé průzkumy a sčítání lidu, přitom srovnatelné výsledky lze nejspíš (téměř okamžitě) získávat z dat, které už k dispozici máme.

    Cesta k potvrzení kvantové povahy gravitace

    Jako jeden z prvních se kvantovou povahou gravitace začal v minulosti zabývat americký fyzik Richard Feynman. Navrhl experiment, ve kterém je testovaná hmota připravena v kvantové superpozici dvou různých míst a poté interaguje s gravitačním polem. Britští fyzici se nyní pokusili Feynmanovu myšlenku zdokonalit. Základem nového přístupu je testování, jestli hmota může být provázána s jinou identickou hmotou prostřednictvím gravitačního pole.

    Superpočítač Anselm slaví pět let

    Superpočítač Anselm provozuje ostravské Národní superpočítačové centrum IT4Innovations již od roku 2013 a téměř celou jeho výpočetní kapacitu dává prostřednictvím otevřených grantových soutěží k dispozici českým i zahraničním vědcům. Anselm má výkon 94 teraflopů za sekundu, což jej v době jeho uvedení do provozu činilo nejvýkonnějším počítačem ve veřejné sféře v České republice. Jeho 209 výpočetních uzlů je osazeno celkem 418 osmijádrovými procesory Intel Sandy Bridge. Jeho výkon je podpořen 23 GPU akcelerátory NVIDIA Tesla Kepler K20 a čtyřmi akcelerátory Xeon Phi 5110P od Intelu.

    Krátce

    Kepler pozoroval asteroid, ze kterého Japonci odeberou vzorky. NASA uveřejnila data z kampaně číslo 15 kosmického dalekohledu Kepler.

    Kapalná voda v zemském plášti. V diamantech z hlubin Země byl objeven led modifikace VII, který vzniká za obrovských tlaků.

    Jak černý kašel manipuluje s imunitou. Bakterie dlouhodobě koluje v lidské populaci, odkud se ji nepodařilo vyhnat ani očkováním.

    Moderní nástroje v dávné Indii. Záhady a nejistoty přetrvávají, i když existence Homo sapiens v Indii před 300 000 lety zrovna pravděpodobně nepůsobí.

    Další využití kmenových buněk? Při transplantaci mízních uzlin. Vědci chtějí zjistit, jak lépe léčit lymfedém – masivní otok končetiny – kterým trpí například ženy, jimž byly kvůli léčbě rakoviny prsu odstraněny mízní uzliny.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.4.2018 01:21 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné
    Mřížkové šifrování bylo přeci již v románu Julese Verna :-)
    2.4.2018 13:45 CXZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné
    "Kvantové počítače budou za 5 let běžné"
    Už zase PR kecy. Nikdo se s nimi nebude bavit dokud neukážou, že umí počítat řádově větší úlohy než všichni ostatní ve stejné cenové kategorii.
    Michy avatar 3.4.2018 10:09 Michy | skóre: 11 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné
    94 teraflopů za sekundu
    Jednotkou výpočetního výkonu není FLOP, ale FLOPS a tahle jednotka už v sobě ono "za sekundu" jaksi obsahuje.
    3.4.2018 18:50 Homoděj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné
    Lol, koukni se na Iron Man, jasně tam říká "FLOP".

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.