abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu

    23. 1. 2017 | Redakce | Různé | 2820×

    Můžeme postavit počítač silnější než Turingův stroj a jak s tím souvisejí černé díry? Úvod do smyčkové kvantové gravitace. Generátor náhodných čísel a hádání z papírků, uvěříte tomu? Voda v uhlíkových nanotrubičkách. Co si ťuhýk myslí o rozdílech mezi strakou a sojkou. Hyperloop.

    Černá díra jako opravdový superpočítač

    Umožňují vlastnosti černé díry uspořádání, v němž dokáže projít nekonečné množství čísel a dát pozorovateli zprávu, zda všechna tato čísla mají určitou vlastnosti? Existují systémy silnější než Turingův stroj? Může fyzika být nikoliv překážkou („šlo by to spočítat, ale v čase delším než trvání vesmíru“), ale naopak otevírat netušené výpočetní možnosti? Je snad Churchova-Turingova teze chybná? Jaké typy úloh by šly pomocí počítače a pozorovatele padajícího do černé díry řešit, kdo by byl ochoten ze zájmu do černé díry skočit? (Otázky/námitky např. mohou znít, zda to tak vůbec může fungovat, zda člověku padajícímu do černé díry je ještě možné poslat informaci. Bude vesmír trvat nekonečně dlouho? A stačí k projití nekonečně čísel nekonečný čas, nebylo by třeba také nekonečně energie?)

    Úvod do smyčkové kvantové gravitace

    Co vlastně tvrdí smyčková kvantová gravitace, jedna z teorií přibližně konkurujících superstrunám? Co z této teorie plyne o času a prostoru, o velkém třesku (velký třesk a velký odraz), o černých dírách a co jsou to tzv. Planckovy hvězdy? Populární představení celé teorie.

    Lze přehádat náhodu?

    Absurdně působící zadání: „Napíšete na dva papírky dvě různá čísla a položíte je na stůl popsanou stranou dolů. Já jeden papírek otočím a řeknu vám, jestli je číslo na druhém papírku větší či menší. I když se to zdá neuvěřitelné, odpovím správně ve více než polovině případů,“ praví matematik. Stačí k tomu prý maličkost, generátor náhodných čísel. Diskuse o možných verzích této úlohy. (Poznámka: Přesvědčil vás autor? Mě ne, připouštím.)

    Led při teplotě páry

    Na rozměrech, které jsou jen o málo větší než samotné molekuly vody, podle vědců z MITu led neroztaje ani za teploty, kdy by se voda jinak dávno vařila. Můžeme se prý dostat až na 151 stupňů Celsia. O teplotě tání rozhoduje průměr uhlíkové trubičky, do které vodu nacpeme – jde nám o rozměry, které se už blíží velikosti molekul vody. Můžeme ale u pár molekul vody vůbec rozumně mluvit o jejím skupenství? Plus související diskuse o protonové vodivosti.

    Záporný index lomu bez metamateriálů

    Výroba metamateriálů (zmiňovaných nejčastěji jako technologie pro dosažení neviditelnosti) je velmi obtížná a v praxi těžko realizovatelná. V principu by mohlo být jednodušší dosáhnout záporného lomu s elektronovými vlnami v polovodiči. Na rozhraní mezi oběma typy polovodiče (přechod P-N) mění Fermiho vektor své znaménko, a může tak docházet k zápornému indexu lomu. Záporný lom na přechodu P-N se však v praxi nikomu dlouho nedařilo pozorovat. Co v tomto ohledu umožňuje grafen plus k čemu je to všechno dobré… Na rozdíl od většiny článků na ScienceMagu jde v tomto případě spíše o odborný než populární text.

    Ťuhýk, straka, sojka – biologie jako teorie her

    Pořádná biologie je mnohdy spíš aplikovaná matematika, zejména teorie her či „ekonomické optimalizace“. Straka a sojka se snaží vybrat ťuhýkovi hnízdo, ťuhýk však proti oběma protivníkům používá jiné strategie. Z pohledu člověka není mezi strakou a sojkou zase takový rozdíl, straka je jen o kousíček větší (hmotnější); zatímco na sojku ťuhýk nalétává, straky si nevšímá. Co si tedy o rozdílech mezi strakou a sojkou může myslet samotný ťuhýk? Uděláme v tomto smyslu několik experimentů, když do systému přidáme poštolku a holuba… (A nakolik celá konstrukce přijde přesvědčivá vám?)

    Krátce

    Jihomoravský kraj a Brno chtějí studii proveditelnosti hyperloopu. Při vývoji vzniknou nové technologie, které se mohou uplatnit i v úplně jiném odvětví.

    Hyperloop chce svézt první lidi už za tři roky. Hyperloop prý může obsluhovat nejen vzdálená centra, ale i příměstské oblasti, kde se nerozjede na maximální rychlost.

    Alzheimerova porucha: amyloidy vs. proteiny tau Koncentrace proteinů tau v mozku dokážeme zjistit pomocí protonové emisní tomografie i u živých lidí.

    Nový Zéland uchoval ztracená strnadí nářečí. A jak to souvisí s Čechy v rumunském Banátu?

    MitoTam, zbraň na rakovinu z BIOCEVu. Nová metoda cílí na mitochondrie buněk nádorů prsu.

    ALMA začíná detailně pozorovat temné skvrny na Slunci. Radioteleskop zachytil například tmavou centrální část sluneční skvrny, která v době pozorování svou velikostí téměř dvakrát předčila průměr Země.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Blaazen avatar 23.1.2017 15:08 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Jak je to s těma číslama? Přece když znám interval, tak nemusím vybírat to třetí číslo náhodně, ale dám ho do středu intervalu a jsem na 75%. A když interval neznám, tak je to 50/50. Pokud interval znám a třetí číslo vybírám taky náhodně, tak jsem "jen" na 66%.
    23.1.2017 19:46
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    23.1.2017 19:50 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    on to ma byt neomezeny interval, treba cela cisla od -nekonecna do +nekonecna. predlozenemu reseni ovsem nemuzu uverit (viz tam poznamky u odkazovaneho clanku), ale opravdu se nechci poustet do prilis kategorickych tvrzeni...
    23.1.2017 16:14 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    "zatímco na sojku ťuhýk nalétává, sojky si nevšímá" mi nezni uplne spravne.
    23.1.2017 19:48 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    straky si nevšímá.
    23.1.2017 19:51 LinuxTorvalc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    V pořádku : 3x15=19+7=21
    D.A.Tiger avatar 28.1.2017 11:31 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    V blyzkosti horizontu udalosti to muze klidne byt pravda :)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    25.1.2017 17:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Bude vesmír trvat nekonečně dlouho? A stačí k projití nekonečně čísel nekonečný čas, nebylo by třeba také nekonečně energie?
    Černá díra by se měla po nějaké době vypařit.
    D.A.Tiger avatar 27.1.2017 20:13 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Cervi dira by se mela po nejake dobe vyparit.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    26.1.2017 12:39 BigBoss
    Rozbalit Rozbalit vše Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    A co takhle zasobnik?

    28.1.2017 01:10 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    hravali jste hru jmenem Stupido? (takovy slovni fotbal se synonymy). v teto hre slo pak protestovat proti "retezci slov", nicmene hrac si musel vybrat jedine slovo. prevedeno do prikladu naseho clanku. kdybyste si meli vybrat 1 nejpadnejsi argument "proc to nemuze fungovat", co byste volili? (nejde poslat informace pres horizont? cerna dira se vypari? neni dost energie/dost velky zasobnik? neco jineho?) sam nevim.
    D.A.Tiger avatar 28.1.2017 11:29 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    "Poctar" bude mrtvi driv, nez se na nej staci uplatnit predokladane (relativni!!!!) efekty.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    D.A.Tiger avatar 27.1.2017 20:14 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    Aneb "Pocitame s Azatothem" ;)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.