abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 284 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Potvrdili spinon, elektron se má skládat ze 2 částic

    21. 5. 2021 | Redakce | Různé | 2152×

    A další fyzikální podivnosti, třeba WARPový pohon. Inovace baterií. Vzdálené zaplétání qubitů. Jak naučit umělou inteligenci poznat mimozemský život. Elektromagnetická levitace. Mandelbrotova mapa. Měli bychom kvůli oteplování sypat do oceánů hliník?

    Navrhli WARPový pohon bez potřeby negativní energie

    WARPový pohon, kdy se nadsvětelné rychlosti (z hlediska aktuálního vnějšího pozorovatele) dosahuje ohýbáním časoprostoru, není jen záležitostí seriálu StarTrek, ale spekulace o něm se objevují tu a tam i ve vědeckých publikacích. Nová studie se pro WARP obejde bez negativní energie a vystačí si se solitony.

    Potvrdili spinon, elektron se má opravdu skládat ze 2 částic

    Elektrony se za extrémních podmínek, v „kvantových materiálech“, respektive v kvantových spinových kapalinách, jakoby rozdělí na dvě části – kvazičástice, z nichž jedna nese elektrický náboj, druhá (spinon) pak spin. Dokonce se uvažuje i o tom, že tyto procesy by mohly najít využití v kvantových počítačích.

    Stárnutí baterií lithium-kov závisí na elektrolytu

    Baterie lithium-kov se od běžných Li-Ion článků liší tím, že mají anodu přímo z lithia namísto grafitu. V důsledku toho zvládnou na jednotku hmotnosti/objemu uložit více energie. Americké Battery 500 Consortium má za cíl vyvinout vyvinout v praxi využitelné lithium-kovové baterie pro elektromobily, které by oproti současným produktům nabídly až třikrát větší hustotu energie. Problém ale představuje životnost těchto baterií…

    Dokázali vzdáleně proplétat qubity a přenášet je mezi uzly

    Provázané fotony se přenášejí při kvantové kryptografii, co ale zkusit přenést konkrétní stav qubitů kvantového počítače? To je jiný typ úlohy. Přenos provázaných (zapletených, entanglement) qubitů prostřednictvím komunikačního kanálu dlouhého asi metr, jak ho demonstrovali na University of Chicago, nepůsobí rozhodně nijak oslnivě, nicméně ve skutečnosti má jít o rekord a zároveň významný pokrok.

    Elektromagnetická levitace pro výrobu nanomateriálů

    Levitační techniky nejsou zajímavé jen v dopravě, ale i na mnohem menší úrovni. Při odpařování kovů v magnetickém poli se atomy mohou sestavit do předvídatelných tvarů a povrchů. Tato výrobní technika by mohla být dobře škálovatelná a poskytovat materiály s konzistentními elektrickými i mechanickými vlastnostmi.

    Geoinženýrství: Hliník v oceánu přispívá k zachytávání uhlíku

    Biosféra v oceánu dokáže absorbovat velké množství uhlíku. Ne všechen se přitom rozloží zpět, část je spolu s mrtvými organismy pohřbena na dně oceánu. Odtud se odvíjejí i různé nápady na geoinženýrské projekty. Již se zkoušelo hnojit oceány železem, co ale třeba hliníkem?

    Umělá inteligence se učí poznat mimozemský život

    Na cizích planetách nemá smysl hledat konkrétní sloučeninu, metan nebo fosfan. Chemické směsi vzniklé jako důsledek fungování živých organismů se těch abiotických liší, bez ohledu na konkrétní molekuly. Nabízí se nechat odvození „chemického vzoru života“ na umělé inteligenci, které budeme dodávat směsi různého původu. Ať si „definici života“ stanoví umělá inteligence prostřednictvím strojového učení sama.

    Krátce

    Sumka se dokáže regenerovat, i když ji roztřetíme. To, že nakrájený nezmar dokáže přežít v několika kopiích, není nijak překvapivé. Jenže sumka, to je skoro obratlovec…

    Mandelbrotova mapa. Když se z matematiky stává čisté umění… (úryvek z knihy Oliver Linton: Fraktály. Na hraně chaosu)

    Achillovou patou koronaviru může být posun čtecího rámce. Nejen proti koronaviru, ale i proti dalším virům by mohl chránit zajímavý mechanismus regulující přepis RNA do proteinů.

    Vypaluje se opravdu odedávna. Nový výzkum tvrdí, že u jezera Malawi ve východní Africe lidé systematicky vypalovali dokonce už před 92 000 lety.

    Hojení ran lze zlepšit spojením krevních destiček a kmenových buněk. Mezi krevními destičkami a mezenchymálními kmenovými buňkami dochází k přenosu mitochondrií.

    On-line atlas českých dějin. Hlavní husitské bitvy, místní srovnání výsledků parlamentních voleb, ale také zmapované zajatecké tábory za první světové války a rozmístění rozhleden a českého trampingu…

    Jak zlepšit poruchu řeči u pacientů s Parkinsonovou chorobou. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (zkráceně rTMS) je neinvazivní stimulace pulzním magnetickým polem pomocí hlavové cívky.

    Robot nachází škůdce na paprikách a rajčatech. Robotizace míří i do zemědělství, včetně navigace z vesmíru. Robot načte celý skleník a přesně určí polohu výskytu škůdců.

    Mlhovina Rosetta, růže nebo lebka? Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2021 obdržel snímek Rosetta HST.

    K Zemi se přibližují komety pozorovatelné i malými dalekohledy. 7P/Pons-Winnecke a 10/P Tempel 2. Patria.

    Klasická hudba jako terapie pro epileptiky. Proč má náš mozek raději Mozarta než Haydna? Dopad akustických vlastností hudby se v některých aspektech liší mezi muži a ženami.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.6.2021 04:49 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Potvrdili spinon, elektron se má skládat ze 2 částic
    Nová studie se pro WARP obejde bez negativní energie a vystačí si se solitony.
    Easy, teď už to bude brnkačka. Jdeme na to!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.