abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Samohybné kapaliny

    25. 4. 2017 | Redakce | Různé | 2606×

    3D tisk v českých firmách. Produktivní a neproduktivní válka. Hledání v operační paměti (lidské). Svět jako sázkový kurz, volný trh a bayesovská statistika.

    Samohybné kapaliny – čerpadlo na bázi mikrotubulů

    Není třeba rozdílu tlaku ani gravitace. Mohla by jednou ropa téct potrubím „sama“? Výzkum, který má vést ke zcela nové třídě kapalin i systémů pro jejich proudění, byl inspirován mechanismy fungujícími v živých buňkách. V kapalině nakonec vznikl vířící vzor, tyto víry se navíc podařilo synchronizovat, takže vytvářely proud směřující jedním směrem.

    3D tisk z kovů se v českých firmách prosazuje jen pomalu

    Výsledky rozsáhlého průzkumu. Využití 3D tisku v ČR, zejména v automobilovém a leteckém průmyslu. Chybějící know-how a další limity nové technologie. 3D tisk a obchodní modely. Koupě vs. pronájem 3D tiskárny. Zatím se tisknou spíše prototypy, ale plánuje se takto vytvářet i finální výrobky. Porovnání ČR se světem. Prostor pro dodavatele: související služby. Plast a kov: Ve velkosériové výrobě, zejména v automobilovém průmyslu, kde by se do budoucna dobře uplatnila technologie tisku kovových dílů, je současným limitem především rychlost tisku.

    Dílna pro kutily – CNC i laserová řezačka

    Jihomoravské inovační centrum otevírá v Brně první nonstop veřejně dostupnou digitální dílnu s vybavením za tři miliony korun. Dílnu může využívat po registraci kdokoliv. FabLab je zkratka z „fabrication laboratory“ neboli výrobní laboratoře a označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopny vyrobit širokou škálu výrobků. FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy – tzv. makery – definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjejí a vyrábějí vlastní, postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílejí.

    Produktivní a neproduktivní válka

    Válka snižuje množství násilných úmrtí – ale jen někdy. Anglický archeolog Ian Morris se ve své knize o dějinách válek zabývá jejich dopadem na vývoj lidské civilizace. Polemizuje s představou, že kdy existovaly nějaké mírumilovné kultury. Klíčové je Morrisovo rozlišení válek na produktivní a neproduktivní. A jak to souvisí s „temným středověkem“?

    Hledání v operační paměti (lidské)

    Jaké lidské duševní procesy probíhají sériově a jaké paralelně? Otázku lze řešit empiricky, studiem reakčních časů. Můžeme třeba testovat, jak lidé zpracovávají řady čísel…

    Nate Silver se odmítá kát, statistici prý neselhali

    Svět jako sázkový kurz a kdo může za to, že třeba prognózy k americkým prezidentským volbám nevyšly. Jak rozumět statistice. Jedna úspěšná prognóza génia ani proroka nedělá. Jak souvisí Adam Smith a Thomas Bayes, volný trh a bayesovská statistika.

    Krátce

    Vlákna z oxidu křemičitého proti vlhkosti. Materiál půjde použít jako nosič pro katalytické nanočástice, což umožní konstrukci filtrů pro spalovací motory.

    Veletrh vědy: Klamárium, dron i jaderný reaktor. Veletrh vědy přinese novinky a zajímavosti od více než 80 vystavovatelů – vědeckých pracovišť, firem, science center i univerzit.

    Nově objevená exoplaneta s šancí na život. Extrasolární planeta typu super-Země obíhající kolem červeného trpaslíka ležícího asi 40 světelných let od Slunce by mohla být novou držitelkou titulu ‚nejlepší místo pro hledání známek života mimo Sluneční soustavu‘.

    Nově objevená neolitická studna. Nález z mladší doby kamenné, kdy lidé používali především povrchovou vodu.

    Jupiter má malého kamaráda, asteroid 2015 BZ509. Na rozdíl od tzv. trojanů jde o těleso s retrográdním pohybem.

    Navigace Naviterier – pomůcka pro nevidomé z ČVUT. Navigace plánuje trasu po chodnících a popisuje ji podobně, jako by to udělal člověk.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.