abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času

    13. 10. 2016 | Redakce | Různé | 2473×

    Proč nepotkáváme chrononauty? Testujeme lidské ekonomické chování u zvířat. Dokážeme obnovit RNA svět, který možná existoval na počátku pozemského života? Voda či led, jak je neznáme. Řízení jaderného reaktoru přes Internet, novinky z 3D tisku a nakolik si orangutani dokáží představit chuť koktejlu.

    Kdo všechno se zabýval cestováním čase

    Delší text na téma strojů času. Jaké jsou možnosti jejich konstrukce, jaké jsou argumenty proti. Co si o cestování v čase (změnách minulosti) mysleli středověcí scholastici a co moderní ekonomové, jaké teorie zastával geniální šílenec Kurt Gödel. Plus i několik fyzikálních nápadů, stroje času z rotujících neutronových hvězd, z červích děr. Jak je to s paradoxy měnění minulosti a co kdybyste Newtonovi poslali jeho spisy o gravitaci, kdo by pak byl jejich autorem? Ve verzi, kdy cestovat lze pouze do minulosti omezené objevem příslušného stroje pak může být i odpověď na otázku, proč žádné chrononauty nepotkáváme.

    RNA svět

    Podle jedné z teorií životu založenému na nukleových kyselinách a bílkovinách předcházel tzv. RNA svět, kdy ribonukleová kyselina hrála současně roli datového média (genomu) i aktivní složky, která s tímto médiem pracuje (enzymy). Dokážeme ale připravit RNA, která by opravdu toto všechno zvládla a byla „soběstačná“? Dejme tomu RNA, která by si uměla zařídit vlastní replikaci?

    Strojové učení v Matlabu

    Přinášíme podrobný materiál, na jakých úrovních nejnovější Matlab podporuje strojové učení. Poskytuje např. funkce pro klasifikaci, regresi i shlukovou analýzu, tj. jak pro učení s učitelem, tak i bez učitele.

    Věda o psech

    Jako jeden z dokladů lidské ekonomické iracionality (i když to samo o sobě je mnohem složitější otázka) bývá uváděn strach ze ztráty. Může mít celou řadu podob, neochotu riskovat nebo neochotu hrát o věci, které už jednou máme ve vlastnictví. Můžeme podobný sklon zaznamenávat i u jiných druhů? Jak na tom budou vlci a psi, praví šimpanzi a bonobové? Vypovídá to něco o těchto druzích, existuje zde vazba např. na jejich potravní strategie?

    Molekulární stroje

    Letošní Nobelova cena za chemii byla udělena za molekulární stroje. Tyto systémy změní v brzké budoucnosti chemii i elektroniku; využívají nikoliv klasických chemických, ale mechanických spojení mezi molekulami. V přírodě na podobných principech fungují např. molekulární pumpy, stah svalů nebo otáčející se bičík bakterií. Umělé systémy tohoto typu půjde i dálkově ovládat, např. světelnými pulzy.

    Uspořádaná kapalina

    Velice zvláštně se chová voda v krystalech berylu. Možná se v podobných případech podaří vytvořit vodu v uspořádaném feroelektrickém stavu. Molekuly vody v berylu, ale nejspíš i v jiných situacích, mají omezenou pohyblivost a kvůli vzdálenosti se mezi nimi nemohou tvořit vodíkové můstky, které uspořádání potlačují.

    Voda, nebo led?

    Tenká vrstva vody o rozměru asi 10 molekul má vlastnosti ledu, i za pokojové teploty se tedy chová jako pevná látka, která může od sebe oddělovat dva předměty na sobě („nevymáčkne se“). Což může být zajímavé pro řadu technologií, omezuje se tím například tření. Nebo takto přilnavá voda může fungovat jako překážka/filtr v chemii, medicíně…

    Krátce

    Dojezd elektromobilů se za tři roky zdvojnásobil na 500 km. Tuto vzdálenost aktuálně nabízí Opel Ampera-e.

    Domácí roboti se mají učit napodobováním pohybů. Za 20 let by mohli běžně vyndávat nádobí z myčky a skládat ho do polic nebo stlát postele.

    Orangutani dokáží předvídat chuť koktejlu. Postupují na základě toho, jak jim chutnají jednotlivé složky směsi.

    Biomolekuly v klastrech vody. Už několik málo molekul vody např. dokáže ochránit DNA před škodlivými účinky záření – před pomalými sekundárními elektrony.

    Řízení tokamaku přes Internet. Systém pro ovládání fúzního reaktoru podle vědců z ČVUT.

    Verbatim představil nové materiály pro 3D tisk. Jedná se dva nové vláknité materiály PET a vysokoúčinné PLA pro použití s běžně dostupnými 3D tiskárnami s technologií fused fabrication filament.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.10.2016 14:25 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    Cestování v čase je nesmysl, protože ani minulost ani budoucnost, do kterých by se mělo cestovat, neexistují (to první jsou naše vzpomínky, to druhé je náš předpoklad, nic víc).
    ⧠ A = 0 avatar 15.10.2016 20:28 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    Škoda, žes své myšlenky nepublikoval o pár měsíců dříve. Thoulessovi, Kosterlitzovi a Haldaneovi by zbyly oči pro pláč. Ale tak třeba příští rok to vyjde.
    Nevolte zmrdy.
    18.10.2016 20:44 Zdenk Mazanec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    Cestovat do budoucnosti lze relativne snadno, staci se vuci Zemi pohybovat vyznamnym zlomkem rychlosti svetla. Potiz je, ze nevite, jaka ta budoucnost bude. Cestovani do minolosti je uplne jina kapitola.
    19.10.2016 01:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    Divím se, že se tam nezmínil Novikovův princip selfkonzistence, který problém, proč tu nejsou cestovatelé v čase, řeší poměrně elegantně, obzlášť ve verzi podle scifisty Larryho Nivena, kde existence stroje času vede atomaticky k neexistenci stroje času, protože jeho existence vede zákonitě k cestám v čase do doby před jeho vytvořením (protože k čemu jinému by byl :-) ), a každá taková cesta ovlivní minulost (viz efekt motýlího křídla) a tudíž i budoucnost, což ve výsledku způsobí neexistenci stroje času.

    Pokud se pak na to díváme pohledem pozorovatele stojícího mimo čas, tak cyklus cesta do minulosti->změněná minulost->změněné podmínky vývoje stroje času->změněný stroj času/změněné podmínky cesty do minulosti->... bude probíhat stále dokola a dokola a dokola ... a dřív nebo později přijde taková "iterace", při které se podmínky změní natolik, že stroj času nebude vyvinut a tato časová smyčka, která vede k minulosti/budoucnosti, ve které neexistoval/neexistuje/nebude existovat stroj času, se zafixuje jako stabilní, protože je to jediné řešení, které nevede k časovým paradoxům typu dědečkovražda.

    19.10.2016 12:09 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    tohoto nivena jsem necetl... nicmene myslim ze cesta casem muze byt proste od zacatku i soucasti minulosti, pri pohledu z venku je proste nutna a nemohlo k ni nedojit; tim predpokladame samozrejme determinismus, vse je dano.
    kyknos avatar 19.10.2016 13:04 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Spekulace o strojích času
    determinismus je hrozna nuda, v takovem svete snad nema smysl ani nic cist, i kdyz se tomu clovek stejne nevyhne :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.