abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 289 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Světlo umožňuje manipulovat s excitony i magnetismem

    22. 4. 2022 | Redakce | Různé | 2559×

    Neutrina a antineutrina nebudou totožná. Pozorovali změny antiferomagnetismu na úrovni jednotlivých atomů. Obří simulace popsala období reionizace vesmíru. Proč mají Uran a Neptun různé barvy.

    Světlo umožňuje manipulovat s excitony i magnetismem

    Vědci popsali materiál, kde jsou excitony těsně propojeny s magnetismem. V sulfidu niklu a fosforu NiPS3 mají být excitony „oblečené“, tj. svázané s okolním prostředím. Vybuzení excitonů světlem tedy znamená i další změny tohoto prostředí, a to včetně magnetických vlastností. Tím se myslí tvrzení z úvodu, že pomocí světla ovládáme magnetismus materiálu.

    Neutrina a antineutrina nebudou totožná

    Nový výzkum se zaměřil na možnost, že by neutrino mohlo být svou vlastní antičásticí, tedy spadalo mezi tzv. Majoranovy fermiony (žádný příklad z této kategorie dosud neznáme). V takovém případě by docházelo k jednomu speciálnímu typu jaderného rozpadu. Tři roky trvající sledování vedlo k závěru, že pokud by k takový proces byl vůbec možný, měl by poločas rozpadu délku biliony (trillions) bilionů let.

    Vědci pozorovali změny antiferomagnetismu na úrovni jednotlivých atomů

    V případě atomárních doménových stěn jde o převratný objev základního výzkumu a jejich existence přináši novou perspektivu pro porozumění jevů v magnetických materiálech. Také vnáší světlo do problematiky mikroskopických mechanismů stojících za fungováním ultrarychlých paměťových zařízení vyráběných za použití některých antiferomagnetických materiálů.

    Krátce

    Inovace je rekombinační. Každá technologie je kombinací jiných technologií. Každá myšlenka je kombinací jiných myšlenek. Rekombinace vs. mutace. (úryvek z knihy Matt Ridley: Jak fungují inovace)

    Pozorovali nejvzdálenější objekt ve vesmíru, galaxii vzdálenou 13,5 miliardy světelných let. Obsahuje první hvězdy (populace III) nebo bleskově vzniklou obří černou díru?

    Domestikace zmenšila mozek i kočkám. Domestikace vedla k poklesu velikosti mozku u vlků/psů, ovcí, hus i dalších zvířat. Co ale v případě koček?

    Webbův teleskop je jen krůček od úplného seřízení. Inženýři dokončil šestý ze sedmi kroků ke kalibraci optického systému, při kterém se optické plochy opatrně seřizují tak, aby palubní vědecké přístroje mohly pořídit co možná nejpřesnější a nejostřejší snímky.

    Améby mají umět vyrábět THC. Biotechnologové již zkusili produkovat THC pomocí bakterií Escherichia coli nebo kvasinek Saccharomyces cerevisiae, s nimiž se pracuje rutinně, nicméně je k tomu třeba do nich vnést hned několik nových genů.

    Proč mají Uran a Neptun různé barvy? Uran a Neptun jsou si v mnoha ohledech podobní. Obě planety jsou ledovými obry, obě mají atmosféru bohatou na metan a obě jsou namodralé. Ale zatímco Uran má bledě modrozelený odstín, Neptun má barvu sytě modrou…

    První transplantace jater od žijícího dárce dospělému příjemci v ČR. Dosud byla takto v ČR transplantována játra jen 3 dětem, přitom transplantace dospělému pacientovi je technicky mnohem náročnější.

    Mechovky jsou nejspíš mnohem starší. Společný předek obou větví mechovek je starý minimálně 630 milionů let.

    Česká protirakovinná látka účinkuje na diabetes 2. typu. Po aplikaci MitoTamu došlo u myší ke snížení glukózy v krvi i produkce inzulinu.

    Česká astrofotografie měsíce: Trifid severu a okolí. Modrá barva vzniká odrazem světla hvězd, což dává vznik krásných modrých reflexních mlhovin.

    RobOtol zaváděl kochleární implantát. Hlavním přínosem robotického ramene je atraumatické, šetrné zavedení elektrodového svazku do vnitřního ucha.

    Chirurgové poprvé v ČR použili bateriový stapler. Tento tradiční operační nástroj se v chirurgii používá k bezpečnému přerušení nebo spojení tkání.

    Změny teploty v atmosféře Neptunu jsou překvapivé. Jev by mohl souviset se změnami v chemickém složení atmosféry Neptunu, aktuálním průběhem počasí nebo dokonce se slunečním cyklem.

    Obří simulace popsala období reionizace vesmíru. Asi před 13 miliardami let, tedy cca 400 milionů let po velkém třesku, nastala tzv. éra reionizace vesmíru. Mezihvězdné prostředí se tehdy ionizovalo ultrafialovým zářením, které vydávaly první hvězdy v nejstarších právě vznikajících a rostoucích galaxiích.

    Civilizace prý vznikaly na obilninách, ne na hlízách. Nejstarší města, státy i „civilizace“ známe v oblastech s předchozím intenzivním zemědělstvím. Podle nové teorie to ale nestačilo, protože není plodina jako plodina.

    Sierra Space, komerční vesmírné lety a raketoplán Dream Chaser. Letadlo Dream Chaser, které představuje novou generaci vesmírné dopravy, má nasmlouvané lety s NASA pro zásobovací a návratové mise na Mezinárodní vesmírnou stanici.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.