abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Třikrát světélkující inkoust

    20. 5. 2016 | Redakce | Různé | 2072×

    Hyperloop One, oděv chlazený nanodrátky, 3D tisk, chytré boty s GPS navigací, jak ředitelé reagují na smrt kolegy, sebeklamy zadrátované v lidském mozku.

    Společnost Nitemedia, vydavatel ABCLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz přinášíme pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

    Potrubní pošta pro lidi, s maglevem

    Proběhl další test dopravního systému Hyperloop One, zatím bez lidské posádky. Dočkáme se přepravy lidí v kapslích, které v potrubí za sníženého tlaku a na magnetickém polštáři dosáhnou rychlosti až 1 200 km/h? Vizionář Elon Musk je přesvědčen, že ano.

    Nanotečkami proti padělkům

    Fluorescence a další techniky, které mají rozlišit padělek od originálu, se logicky stávají stále komplikovanějšími. Nově byly vyvinuty uhlíkové nanotečky, které světélkují hned třemi různými způsoby. I když je samozřejmě otázka, proč by zrovna nanotečky měly být podvodníkům nějak speciálně nedostupné, samotný princip je šikovný: kombinuje se modré světlo, zelený dosvit a navíc dvoufotonová luminiscence.

    Nový superpočítač

    Fujitsu v Japonsku buduje třetí nejrychlejší superpočítač světa. Inovativní má být zejména technologie chlazení („hot water cooling“).

    Chladivé nanodrátky

    Pro „přenosné ledničky“ by se mohly využívat elektrokalorické materiály nové generace. Nejsou toxické, k provozu jim stačí bezpečné (= jen slabé) vnější elektrické pole a především se dají implementovat do oděvů a jiných ohebných struktur. Kdo tyto technologie využije (atlet? hasič? slévač?) a jaké zatím mají limity?

    Sebevědomí absolventi

    Absolventi českých VŠ podle průzkumu očekávají vyšší platy, než odpovídá situaci na trhu. Kupodivu ale jen relativně málo absolventů má v úmyslu zkoušet pracovat v IT, kde je finanční ohodnocení samozřejmě nadprůměrné.

    Palivové články z GMO bakterií

    Celosvětovou soutěž pro studenty středních škol Intel ISEF vyhrál projekt pro vývoj účinnějších mikrobiálních palivových článků. K přeměně organického odpadu na elektrickou energii se využívají geneticky modifikované bakterie Escherichia coli. Finále soutěže se účastnili i studenti/tky z ČR, jak dopadli?

    Co je pro ředitele smrt

    Hezká kuriozita – aneb co lze také publikovat ve vědeckém časopise. Výkonní ředitelé (CEO) firem prý po smrti svého kolegy/známého mají menší chuť do akvizic. Přitom má být odfiltrován vliv toho, že je zkrátka třeba na místo jmenovat někoho jiného a zajistit běžný chod firmy. Dokonce se i zkoumá, zda chuť do práce vezme ředitelům spíše postupná nebo náhlá smrt kolegy. Podrobnosti.

    Všudypřítomný sebeklam

    Když lidi necháte předpovídat náhodný jev, budou pochopitelně úspěšní s odpovídající pravděpodobností. Budeme-li se jich však ex-post ptát, co si mysleli, ukáže se, že téměř všichni hádají mnohem úspěšněji. Jde prý spíše o sebeklam než přímo o podvádění a zajímavé je zkoumat, jaké mechanismy v mozku za tím stojí (podrobnosti experimentu). Poznámka: Lidé samozřejmě situaci zpětně racionalizují, vysvětlují, proč se nějak rozhodli… Vyplývá z toho něco pro vývoj systémů umělé inteligence?

    3D tiskárny od HP

    Razantnější vstup na trh 3D tiskuoznámil další velký hráč: HP. Řešení HP mají být určena nejen pro tvorbu prototypů, ale i samotnou výrobu. Jaké produkty a návazný ekosystém chce HP nabídnout?

    Chytré boty

    Po chytrých náramcích a hodinkách přicházejí i chytré boty. Víceméně má jít o to, že boty se připojí k navigaci v telefonu a pomocí mechanických impulzů pak uživateli napovídají, aniž by musel sledovat samotný telefon. (Poznámka: Nemohly by boty třeba i samy zatáčet?)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.5.2016 18:26 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Třikrát světélkující inkoust
    (Poznámka: Nemohly by boty třeba i samy zatáčet?)
    Top by to pak dopadlo jako v Červeném trpaslíkovi:
    Peterson si jednou koupil boty s umělou inteligencí. Chytrý boty se jim říkalo. Byl to dobrej fór. I když jsi byl nadranej přímo jako dělo, vždycky tě dovedly domů. Jednou v Oslu ho ale podrazily a druhej den se probudil v Barmě. Ty boty pak nudilo chodit jenom z hospody každej večer. Prostě chtěly vidět kus světa ...
    22.5.2016 14:27 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Třikrát světélkující inkoust
    nojo, a ted jsou ty chytre boty v nebi, protoze se zabily v hloupem automobilu. kdyby jely samorizenym vozem, mohly tu jeste treba chodit s nami... chytra elektronika tu neni ani tak pro lidi, ale pro jinou chytrou elektroniku :-)
    23.5.2016 14:10 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Třikrát světélkující inkoust
    dakujem za link na scenare cerveneho trpaslika
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.