abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 284 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Vlnové funkce elektronů v kvantové tečce

    6. 12. 2020 | Redakce | Různé | 891×

    Další kouzla ve dvojvrstvém grafenu. Druhý zákon termodynamiky má i zesílenou podobu. Supersymetrické částice. Jak pomocí čisté chemie napodobit hru na lovce a kořist. Jak voda mrzne či se mění na peroxid. Z historie Mléčné dráhy. Wow signál má dohru po více než 40 letech.

    Entropie roste ještě rychleji – někdy

    Nová studie tvrdí, že pro systémy řady typů by mohl být druhý zákon termodynamiky nikoliv popřen, ale ještě posílen. Entropie nejen roste, ale je u i určitá minimální rychlost. Konkrétně se výzkum zaměřuje na systémy složené z několika subsystémů, které spolu sice interagují, ale jinak jsou na sobě celkem nezávislé. Což platí na řadě úrovní jak pro živé systémy, tak i pro stroje…

    Uvnitř Mléčné dráhy se skrývá galaxie Heracles

    Nové zjištění ukazuje, že zbytky cizí galaxie se ukrývají i přímo v centru Mléčné dráhy. Galaxie pojmenovaná Heracles se s Mléčnou dráhou srazila přes asi 10 miliardami let, kdy se naše galaxie teprve formovala a vypadala o dost jinak. Zbytky galaxie Heracles dnes tvoří až jednu třetinu sférického halo uvnitř Mléčné dráhy. Logicky pak vzniká otázka, proč jsme si Heracla všimli až nyní.

    Kapky oleje málem jako živé: Chemičtí žrouti se honí a utíkají

    Představme si „fyzikální“ systém třeba z elektronů – částice se buď přitahují, nebo odpuzují, interakce je ale symetrická. A teď pro změnu vlk pronásledující zajíce. Vlk je k zajíci „přitahován“, zajíc od vlka naopak „odpuzován“. Nová studie ukazuje, jak se podobné systémy dají vytvořit i na čistě chemickém základě, bez živých organismů.

    Supersymetričtí partneři by mohli mít delší dobu života

    Detekovat supersymetrické partnery leptonů (konkrétně záporně nabitých leptonů, tedy elektronu, mionu a tauonu) se dosud nedaří. Nově navržený model předpokládá, že sleptony by měly mít dlouhou dobu života. Než se rozpadnou na něco, co by dokázal zachytit detektor ATLAS v CERNu, jsou už dávno pryč. K čemu ale vůbec supersymetrii potřebujeme, proč nám nestačí standardní modle částicové fyziky?

    Podařilo se přímo zobrazit vlnové funkce elektronů v kvantové tečce

    Kvantové tečky se již používají poměrně běžně, jedná se o potenciálové jámy v polovodičích, „virtuální atomy“, v nichž se podobně jako v normálních atomech mohou elektrony nacházet pouze na oddělených (kvantovaných) energetických vrstvách. Vědci nyní dokázali znázornit, jak vypadají vlnové funkce takto uvězněných elektronů ve dvojvrstvém grafenu.

    Krátce

    Britové navrhují proti koronaviru nosní sprej. Samotný princip je jednoduchý. Sprej aplikovaný do nosu by měl poskytovat ochranu až na 48 hodin, a to i pro okolí.

    Grafen jako eumulgátor. Grafen je obecně látka hydrofobní, ale jeho vločky s šířkou pod mikrometr už mají jiné, speciální vlastnosti. Na okrajích pak grafen molekuly vody přitahuje, samotná plocha dále odpuzuje.

    Amatérský astronom našel hvězdu, od které mohl r. 1977 přijít Wow signál. U daných hvězd bychom se mohli pokusit hledat planety podobné Zemi, případě na ně zaměřit radioteleskopy. Co kdyby někdo zase vysílal?

    Velké Magellanovo mračno stále deformuje Mléčnou dráhu. A co z toho vyplývá pro temnou hmotu?

    Kondenzující voda se může měnit na peroxid. Na Stanfordu znovu zjistili, že v podobě mikrokapiček může být voda podstatně reaktivnější, než jak ji běžně známe.

    Kolumbus a syfilis – problém není uzavřen. Otázka původu syfilidy se řeší tak dlouho, že aktuální příspěvek do diskuse ji určitě nerozhodne a zastánce opačného názoru sotva přesvědčí.

    Rekord: kryoelektronová mikroskopie zobrazila jednotlivé atomy vodíku v proteinu. Pomocí kryoelektronové mikroskopie se vědcům podařilo zobrazit molekulu proteinu apoferritinu v rozlišení 1,25 angstromů (angstrom je desetimiliontina milimetru, 10 na -10 metru).

    Znali v antice cukr? První nesporné doklady o přípravě krystalického cukru pocházejí z Indie z doby kolem roku 500 n. l. (úryvek z knihy Jiří Černý: Ze zámoří do Čech. Čokoláda, čaj a káva v raném novověku)

    Revoluční UV rouška chrání před viry. Na jaře stejný tým představil reaktorový filtr Subveco do masek a polomasek, jehož výrobu ale oddalují komplikace související s certifikací produktu.

    Unikátní fluorescenční technika umožňuje zobrazit proteinové komplexy. Procesy vedoucí k hojení ran či buněčné smrti.

    Klinické hodnocení vakcín (nejen) proti covid-19: Jak mu správně rozumět? Předtím, než se vakcína dostane k pacientům, absolvuje tři fáze testování před jejím schválením a uvedením na trh a jednu fázi po uvedení…

    Voda na grafenu zmrzla při -33 C. Struktura vzniklého „nanoledu“ se navíc od běžného ledu výrazně liší.

    Laser Shock Peening pro údržbu kovových součástí. Nově zavedený spin-off centra HiLASE poskytuje vysoce inovativní technologie v oblasti diodově čerpané polovodičové laserové technologie.

    Nová inzulinová pumpa funguje na bázi umělé slinivky. Je ideální především pro pacienty, kteří mají problém se špatnou kompenzací a nepravidelným dávkováním inzulinu.

    Metanol z metanu – konečně efektivně. Dosud neexistovala možnost využívat metan v chemické výrobě tak, aby se to ekonomicky vyplatilo.

    Další jasný a velmi dlouhý bolid nad Střední Evropou Velmi pravděpodobně se jednalo původem o část asteroidu pocházejícího z hlavního pásu planetek.

    Robotičtí pavouci tkají sítě z hormonů. Mohou čistit odpadní vody. Mikroroboti byli připraveni na bázi vodivých polymerů polypyrrolů.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.