abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Zápis dat do antiferomagnetu femtosekundovým laserem

    13. 12. 2020 | Redakce | Různé | 1044×

    Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů. Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie. Sluneční soustava je výjimečná počtem planet a kruhovými oběžnými drahami. Psi a teorie mysli. Uhlík v supernovách může vznikat rychleji. Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Věda a koronavirus.

    Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů

    Nová studie navrhuje vytváření skyrmionů přímo pomocí hrotu mikroskopu atomárních sil (AFM). Na tenkém filmu může takto v nanoměřítku vzniknout struktura, kde každý jednotlivý skyrmion funguje jako pixel. Skyrmiony jsou normálně neviditelné a jejich přečtení vyžaduje mít další mikroskop AFM s velkou citlivostí.

    Masivní galaxie mohou růst navzdory kvasaru

    Obří centrální černé díry v galaxiích konzumují stále více mezihvězdného prachu a plynu, eventuálně vyvolávají jevy, při nichž je tento plyn odfoukáván pryč. Ve výsledku se tím snižuje množství hmoty, z níž mohou vznikat nové hvězdy; galaxie pak umírají – v tom smyslu, že v nich tvorba nových hvězd ustává. Nové výsledky ale ukazují, že tento scénář platí pouze většinou.

    Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie

    Řídit pohyb kapaliny po různých površích má smysl v celé řadě aplikací včetně těch, které generují teplo – což zase obnáší prakticky veškerou elektroniku. Na Harvardu nyní přišli s tím, co na první pohled vypadá jako perpetuum mobile, kdy kapičky se sem a tam pohybují samy, aniž je na první pohled jasné, kde se kinetická energie bere.

    Čím je Sluneční soustava výjimečná? Počtem planet a kruhovými oběžnými drahami

    Nová studie praví, že planety připomínající Zemi se budou s největší pravděpodobností vyskytovat v systémech, kde je planet hodně – a některá tedy logicky nebude ani příliš blízko, ani příliš daleko od mateřské hvězdy.

    Psi vnímají odlišné preference lidí. Znamená to teorii mysli?

    Psi člověka poslouchají. Dokáží vnímat gesta i pohled. Zajímavý experiment nyní ukázal, co se děje, když ve hře jsou jak vlastní preference psů, tak i přání lidí. Výsledky nejsou jednoznačné: těžko říct, zda/nakolik psi chápali, že lidé mohou mít jiné preference než oni sami…

    Vědcům se podařil zápis dat do antiferomagnetu – femtosekundovým laserem

    Tím, že se lidé dosud soustředili téměř výlučně na feromagnety, vlastně ignorovali většinu možností, které obor magnetizmu ukrývá. Jednou z takových možností by mohlo být vyřešení základního omezení současných počítačů, které souvisí s tím, že mají oddělenou paměť od části, kde se informace zpracovává. V lidském mozku totiž máme naopak obě funkce integrovány v každém neuronu a ty jsou vzájemně propojené v husté síti. Antiferomagnetické součástky umí podobně jako neurony nejen informaci uložit, ale také spočítat, kolik zapisovacích pulzů do neuronu přišlo, případně v jakých časových intervalech.

    Uhlík v supernovách může vznikat rychleji

    Podle nových počítačových simulací procesů probíhajících v supernovách zde fungují jaderné reakce trochu jinak, než se dosud předpokládalo. Nový model vede k další záhadě: proč je kolem nás nezvyklé velké množství některých izotopů ruthenia a molybdenu.

    Krátce

    Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Tu a tam se objeví překvapující zpráva, že galaxie XY podle všeho neobsahuje temnou hmotu, nebo jí obsahuje nápadně málo či zase moc…

    Koronavirus může pronikat i do mozku. Někteří nemocní již dříve uváděli kromě ztráty čichu i další neurologické příznaky, závratě nebo bolesti hlavy, někdy koronavirus způsoboval i mozkovou mrtvici.

    Jak si spermie zařídí, aby nestárly? Spermie a vajíčka nesmí na rozdíl od tělních (somatických) stárnout, protože z nich vznikne i další nesmrtelná zárodečná linie. Tento mechanismus vydržel už cca miliardu let.

    Když ryba roste celý život, jak se mění její plodnost? Jak člověk stárne, jeho plodnost se snižuje. U některých živočichů je to ale naopak…

    Proč kyseláče chutnají, jak chutnají. Piva typu „sour ale“ představují kategorii, s níž (mini)pivovary u nás začaly experimentovat až v poslední době.

    Vědecká revoluce: Čechy vs. Holandsko. Třicetiletá válka zvýraznila historicky významné rozštěpení Evropy do nerovně se vyvíjejících, geograficky nejasných a různě předurčených částí, Východu a Západu. (úryvek z knihy Mikuláš Teich: Znovuobjevená vědecká revoluce)

    Krátké elektrické pulzy by mohly sloužit k léčbě nádorů. Na principu ovlivňování dynamiky mikrotubulů fungují některé chemické způsoby léčby nádorových onemocnění.

    Čeští výzkumníci připravují světově unikátní mikroskop. LiteScope schopný např. lokalizovat vady v jednotlivých tranzistorech s extrémní přesností.

    Objevena mutace způsobující poruchy růstu kostí. Pochopení mechanismů je nezbytné pro vývoj léčby a také pro odhalení genetické zátěže v rizikových rodinách.

    Evropa vybuduje síť pro velmi přesné přenosy času a frekvence, na projektu se podílí i CESNET. Dojde k přechodu od vysílání rádiového signálu k přenosu signálu po optických vláknových sítích.

    Molekuly proteinů v buňkách fungují jako miniaturní antény. Vědci připravili bakterie s fluorescentními proteiny.

    Aktivní papír ničí koronavirus. Čeští experti vyvinuli papír, který likviduje viry, bakterie a kvasinky. Výrazný účinek vykazuje i proti viru SARS-CoV-2.

    Velké setkání Jupiteru se Saturnem 21. prosince 2020. Po celý prosinec můžeme hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.