abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 872 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding

    27. 8. 2013 | Michal Polák | Hardware | 6193×

    Týden před koncem července zveřejnil Canonical plán na vývoj a výrobu svého vlastního chytrého telefonu. Hned na to spustil na Indiego crowdfundingový účet, na kterém začal postupně schraňovat finance až do 32 milionů dolarů. Přesto, že se nepodařilo vybrat celou částku, jsme se podívali na koncept Ubuntu Edge blíže, jelikož se mezitím spekuluje o jiných možnostech financování.

    Obsah

    Ubuntu Edge zásluhou crowdfundingu? Nikoliv.

    link

    Před mnoha lety jsme se spolužáky často bezvýznamně tlachali nad tím, jakou počítačovou sestavu bychom si sestavili, pokud bychom nebyli nijak finančně omezeni. Dnes už nejsou podobné nekonečné debaty tak zajímavé. Jednak postavit si výkonnou sestavu už nestojí tolik a za druhé část naší pozornosti se přesunula do našich kapes – konkrétně k chytrým telefonům.

    Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů?

    Vývojáři v Canonicalu, firmě stojící za populárním Ubuntu, si položili stejnou otázku právě v souvislosti s telefonem. Výsledkem je koncept Ubuntu Edge, vlastního chytrého telefonu doslova bez kompromisů vzhledem k vymezenému použití. V některých ohledech sice mohou mnozí namítnout, že existují už lepší přístroje nebo brzy budou, ale o výsledných kvalitách vždy nerozhodují jen strohé parametry.

    Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů? Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů? Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů? Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů?

    Zpráva o chytrém telefonu Ubuntu Edge se poprvé objevila 22. července a hned toho dne zároveň spustil Canonical oznámil, že se jedná o tzv. crowdfundingový projekt – na vývoj a výrobu spustil jakousi internetovou sbírku s cílem vybrat 32 milionů dolarů. Protože se ale tuto vysokou částku získat nepodařilo, zbývá jedině možnost, že vývoj „zacáluje“ sám šéf Canonicalu Mark Shuttleworth nebo někdo jiný. Sám Canonical výsledek crowdfundingu považuje za úspěch.

    K úterý 13. srpnu se podařilo vybrat necelých 10 milionů dolarů, tedy téměř třetinu konečné částky; do konce stanoveného termínu (tedy 21. srpna) se podařilo získat přísliby v celkové výši 12 milionů dolarů. Jak tomu tak bývá, většina zájemců se k projektu přihlásila hned na začátku a později už finance přibývaly jen velmi pomalu.

    Sponzoři mohli na projekt přispívat různě velké částky od 20 dolarů až po 80 000 dolarů. Nejdůležitější sponzorskou částkou bylo 695 dolarů, za kterou byl nabízen jeden výrobek s Ubuntu Edge, a to podle plánu v květnu 2014. Naopak za 10 000 dolarů byla nabízena možnost zařadit se mezi vybranou padesátku uživatelů, kteří by telefon dostali o nějaký měsíc dříve. A ona největší částka 80 000 příslušela těm, kteří si chtěli hromadně „objednat“ po 115 kusech telefonu.

    Chytrý telefon bez kompromisů

    link

    A jaký by tedy měl být chytrý telefon podle Canonicalu? O výpočty se má starat blíže nespecifikovaný (údajně „fastest“) vícejádrový procesor. Vzhledem ke kompatibilitě s Androidem a dalším požadavkům lze předpokládat nějaký čtyř jádrový ARM Cortex anebo, a to by bylo hodně zajímavé, nějaký ten procesor od Intelu (pouze úvaha autora). Tomu by měla sekundovat operační paměť o velikosti 4 GB. Jen pro porovnání Apple iPhone 5 disponuje pouze 1 GB a Samsung Galaxy S4 naopak 2 GB paměti. Interní paměť pak má mít na telefon úctyhodnou kapacitu 128 GB, což je zase dvakrát více, než kolik má „jablečný“ telefon.

    Snad jediným parametrem, který je papírově slabší než u konkurence, má být rozlišení displeje. Ubuntu Edge má na svém 4,5 palcovém displeji zobrazovat 720 x 1 280 px. To je srovnatelné s o půl palce menším displejem Apple iPhone 5. Ale už podstatně méně, než kolik zobrazuje na svém pětipalcovém displeji S4, který má Full HD rozlišení. Canonical zdůvodňuje tento krok tím, že se jedná o více než dostatečné rozlišení k jemnému vykreslení na displeji, jehož úhlopříčku zvolili s ohledem na použitelnost. Mnoho uživatelů vzhledem k větším rozměrům totiž větší displeje nechce. Potěšující má být naopak použití safírového skla, které je možné čistě teoreticky poškrábat údajně jen diamantem.

    Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů?

    Co se týče konektivity, má být Ubuntu Edge vybaven krom GSM duálním LTE pro mobilní data. K placení by měli mít možnost uživatelé telefonu používat vestavěné NFS (Near Field Communication). K přenosu dat mezi telefony, připojení bezdrátových sluchátek, či handsfree má být přítomen Bluetooth. A připojení k hotspotům zase WiFi 802.11n.

    GPS modul je v nejvyšší třídě již standardem. Vedle toho ale má tvořit výbavu krom senzoru na blízkost, akcelerometr, gyro, kompas a barometr. Milovníky hudby potěší přímo stereo reproduktory s HD audiem a klasický 3,5 jack pro připojení sluchátek. Přední kamera pak má mít rozlišení 8 Mpx a webkamera 2 Mpx – i v tomto ohledu už jsou na trhu lepší telefony. Propojení s počítačem nebo OTG kabelem půjde přes 11-pinový konektor.

    Samotný design je pak vyveden do tmavých barev. O provoz přístroje se má starat doposud nezvyklý silikon anodový akumulátor. Vnější rozměry pak jsou navrženy na 64 x 9 x 124 mm.

    Síla hlavně v propojení s monitorem a klávesnicí

    link

    Canonical si zároveň slibuje vzhledem k předpokládanému výkonu přístroje a vlastnostem systému Ubuntu v dosažení synergie mezi ním a „stolním počítačem“. Ubuntu Edge má jít připojit k monitoru, setu klávesnice s myší a přeměnit se tak rázem na plnohodnotný počítač s desktopovým Ubuntu (viz níže na obrázku, výše ve videu v 1:20). Tohle vypadá opravdu hodně dobře!

    Ubuntu Edge: Opravdu chytrý telefon bez kompromisů?

    Další vlastností Ubuntu Edge má být nejen vzájemná kompatibilita s Google Android ale také možnost duálního bootování. Ostatně právě chytré telefony značky Nexus, které jsou defaultně pochopitelně s Androidem dnes Canonical doporučuje jako kompatibilní. Na druhou stranu Ubuntu Edge bych si pořizoval právě kvůli Ubuntu a tomu, co je ukázáno výše.

    Tak nebo tak je Ubuntu Edge rozhodně zajímavým nápadem. Příští rok sice bude na trhu hned několik výkonných chytrých telefonů, ale většina z nich bude používat Android, nebude přinášet koncepčně zřejmě nic nového a lišit se budou od sebe, jak je zvykem jen v několika parametrech. Oproti tomu Canonical může přinést chytrý telefon s alternativním a perfektně odladěným systémem na konkrétní hardware. Navíc s možností přeměny v pracovní stanici při připojení k monitoru.

    Z těchto důvodů bude dobře, pokud Canonical do projektu půjde i přesto, že nezískal požadovanou částku od samotných uživatelů lomeno zákazníků. Ubuntu Edge má nápad, vypadá dobře a parametry vypadají skvěle a za částku nižší, než za kterou se dnes prodávají vlajkové lodě známých výrobců.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Conscript89 avatar 27.8.2013 08:34 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    No, pokud to udela (cemuz osobne neverim ze by se stalo v blizke dobe), tak by bylo hezke, kdyby se zachoval Canonical jako open source spolecnost a prispel komunite ve forme otevreneho bootloaderu a patchu do kernelu aby na takovem zarizeni mohl bezet vanilla kernel a tim padem i libovolne distro.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    27.8.2013 10:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding

    Využití takzvaného "crowdfunding" ze strany Shuttlewortha mi přijde pěkně vychcané. Nejprve si z prstu vycucá neskutečnou částku 32 milionů dolarů, pupne hejno naivů o 10 melounů a výsledkem nakonec bude stejný shit jakých je dnes na trhu plno. S jediným rozdílem - bude na něm bastl od Ubuntu.

    Co si vzpomínám, tak během devadesátých let riziko finanční ztráty v případě, že svým výrobkem šlápne vedle, brával na sebe ten kdo se věc chystal vyrábět a prodávat. A tehdy díky tomu bohužel neuspěly jinší kousky, které svým hardwarovým konceptem předběhly dobu nejméně o deset let!

    27.8.2013 10:31 Anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    BTW Canonical nedostane ani $, nechápeš jak to funguje...
    Václav 27.8.2013 11:21 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Je to fixed funding kampaň, takže neuvidí ani dolar.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    28.8.2013 10:27 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Nahodou, HW specifikace toho telefonu byly docela slusne.

    Nicmene, i prestoze slo o selhani, Shuttleworth na tom vydelal. Slo totiz o signal vyrobcum mobilu, ze je tady zajem o telefon s Ubuntu.

    Ja bych do toho Edge i sel, co me odradilo byl fakt, ze to je jednorazova zalezitost. A taky trosku absence HW klavesnice. Ale jinak pekne za tu cenu.
    Bedňa avatar 27.8.2013 11:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Prečo si dali na vyzbieranie prachov len mesiac? Inak link na originál crowdfunding.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.8.2013 16:26 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    mozna proto. aby prispevovatele necekali 2roky nez se vybere cilova castka ;)
    27.8.2013 11:10 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Uvidíme co z toho vyleze, ale stejně to ignoruje to, co většina většina pamětníků HP 200 LX od telefonu chce:
    1. plnohodnotný operační systém i bez externích periférií (t.j. v šalině)
    2. pořádná QWERTY klávesnice, ideálně s numerickým blokem, mrtvými klávesami na háčky a čárky
    3. pořádnou výdrž baterie, aby to člověk nemusel každý týden nabíjet
    4. běžně sehnatelné standardní baterie, třeba AA ;-)
    5. standardní konektory - ne nějaký 11-pin-cosi ale klasický mini USB master, HDMI, CINCH nebo tak něco (viz Raspberry pi)
    6. Debian ;-)
    Bedňa avatar 27.8.2013 11:18 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Aký notebook ti vydrží zapnutý týždeň? Klávesnicu si pripojíš hocijakú, to ide aj na Androide. USBhost tam bude, HDMI bude. Neviem ako by si tam dostal CINCH, keď ten je širší ako telefón. Keď tam ide Ubuntu, pôjde aj Debian.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.8.2013 13:01 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Výdrž klasických paltopů je okolo tří týdnů na 2 tužkové baterie (dobrá, je to malinko podpásovka vzhledem k trochu pomalejšímu CPU a absenci bezdrátu). Klávesnici nechci připojovat, chci jí mít zabudovanou do zařízení. Navíc slušnou klávesnici rozumného rozměru (či cca největší rozměr telefonu) jsem ještě neviděl - žádné šidítko, něco na čem se dá psát 350 bpm. CINCH má řešená N900 přes JACK, uznávám, je to káblík navíc. To že půjde Ubuntu bohužel nemusí znamenat, že půjde Debian, bude třeba je dokopat k tomu, aby potřebné věci pustili do upstreamu a nebyly to closed bloby atd.
    Bedňa avatar 27.8.2013 17:53 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Na také bpm potrebuješ normálnu klávesnicu, tak si ho zabuduj do klávesnice :) Celkom dobre sa písalo na HTC Dream, plnohodnotná päťriadková, ale je to stále moc malé na nejaké slušné bpm. Čo sa týka slobody/neslobody softvéru, tvrdia že všetko pôjde do upstreamu.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    28.8.2013 11:56 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Na HP 200 LX jsem s přehledem psával na dlohém textu přes 160, kratší sprint končil někde na 370, pak přestával stíhat řadič a psal špatná písmenka. Na rozdíl od moderních klávesnic totiž v HP vymysleli nezávislé čudíky nad úrovní klávesnice, na čemž se v kombinaci se zřetelnou odezvou na stisk úžasně píše. Porovnání velikosti oproti "normální klávesnici" je jasná třeba tady v tom článku
    Bedňa avatar 28.8.2013 13:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Do toho palmtopu zabuduješ tri UbuntuEdge, tak kde je problém? Na eBay sa dá kúpiť display s klávesnicou ako má to HP, hádam aj lepšou a do nútra si dáš čo chceš.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.8.2013 09:09 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Na eBay sa dá kúpiť display s klávesnicou ako má to HP, hádam aj lepšou a do nútra si dáš čo chceš.
    Link ?
    Bedňa avatar 31.8.2013 01:14 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    To by som musel hľadať, natrafil som na to náhodou, malo to aj nejaký špecifický názov no neviem si spomenúť.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.8.2013 15:03 lolek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Dobre sci-fi. ty chces proste plnohodnotny komp na tuzkove baterky :-)))) Az budou AA baterky plnene uranem, tak mozna to pujde. Ale takovy mobil s do kapsy asi nebudes chtit dat, ze.
    27.8.2013 17:22 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Přinejmenším do kapsy u kalhot :)
    27.8.2013 21:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Tvar článku je irelevantní, klidně to může být li-ion s elektronikou ve formátu AA (myslím, že se takový i dělaj). Jenom by jich na týden bez nabíjení potřeboval opravdu hodně.
    28.8.2013 11:58 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Tohle scifi mám doma ve skříni :-D Akorát je to jenom 8086 a CGA, jinak to byl své době odpovídající plnohodnotný komp. A cca patnáct let po té, co ho přestali vyrábět (a zrušili příslušnou divizi v HP) stále nikdo neumí tento výkon zopakovat ...
    28.8.2013 11:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Uvidíme co z toho vyleze, ale stejně to ignoruje to, co většina většina pamětníků HP 200 LX od telefonu chce: ...

    Přesně tak. Vlastním HP 320LX a v letech 1997/2000 jsem ho používal prakticky na všechno - psal jsem si na něm poznámky při přednáškách. V pohodě se vešel do náprsní kapsy a na osmi hodinový provoz mu stačily dvě tužkovky. Měl dotykový displej, a slot na PCMCIA, takže jsem se ním dostal i na internet - přes ethernetovou kartu i modem. Jediné co bych na něm "vylepšil": výkonnější procesor, více paměti, místo slotu na CF kartu Li-On baterii, místo slotu na PCMCIA CDMA modul a místo nestandardního sériového portu USB konektor.

    the.max avatar 27.8.2013 11:40 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Nenaridila snad EU ze veskery nove prodavany telefony musi mit standardni USB konektor na nabijeni?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.8.2013 12:32 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Viz iPhone.
    27.8.2013 15:25 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    To neni mobil. Po pripojeni docku je z nej pocitac :) tady si toto malokdo uvedomi. Proto ten konektor.
    28.8.2013 10:10 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Bohužel ne. Postačuje obezlička v podobě kabelu, který má na jednom konci cokoli a na druhém konci USB (= nepotřebuješ nabíječku s podivným konektorem, stačí ti obecná USB nabíječka).
    28.8.2013 20:21 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Bohužel ne.

    Podle vas by snad bylo spravne, aby brusel diktoval vyrobcum hardware, jaky konektor ma byt na jejich produktech? Myslite to vazne?
    28.8.2013 20:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Ano a ano. (ale jen pro případy, kdy by se brusel rozhodl IMHO inteligentně)
    29.8.2013 08:33 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    tomu se rika centralne planovane hospodarstvi, to uz jsme tady meli.
    29.8.2013 14:59 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    další zmatenej libertarián:)
    Václav 29.8.2013 20:25 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Mně stav kdy svůj mobil nabiju kdekoliv, protože micro USB kabel najdu prakticky všude celkem vyhovuje. Majitelé zařízení s proprietárním řešením (které navíc mívá podstatně dražší příslušenství, protože menší konkurence a menší množství vyrobených kusů) mají většinou smůlu.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    29.8.2013 21:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    +1

    Koupil jsem si na aukru prastarej foťák a samozřejmě má nějakej divnej konektor. Budu muset navrhnout a vyrobit redukci, abych s ním mohl komunikovat (a abych se vyhnul hledání/koupi kabelu za stovky Kč).

    Jinak pokud tam bude klasickej usb, tak by mě nevadilo, kdyby si tam výrobce šoupl i proprietární konektor navíc (třeba ad foťák, analog A/V výstup se přes usb cpe špatně a na klasickej cinch tam jaksi není místo :-D).
    Václav 29.8.2013 23:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Jak to vypadá? Pár přiblbých kabelů z různých foťáků se mi tu válí a ty foťáky jsou dávno vyhozené.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    30.8.2013 01:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    No ony to jsou foťáky dva, jeden Canon IXUS v3 a druhej Kodak easyshare cx4230. Ten kodak má něco, co vypadá jako nafouklej mini USB. Ten canon je ale mimo kabel by to měl být tenhle. Ten IXUS je ale právě zajímavej, protože prý je možno hacknout firmware :-D. Na druhou stranu to jsou jen poddružné záležitosti, ty foťáky jsem přibral k LCD VGA grafice :-D.
    Jiří Svoboda avatar 30.8.2013 12:45 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Na ten IXUS vejrám, protože jsem měl v rukách IXUS 30 a IXUS 50 a oba už měly normální mini USB.

    Ten kabel ke Kodaku až tak podivný není. Není to sice zřejmě nic standardizovaného, ale používal se docela dost. Dokonce se prodával normálně v kamenných obchodech samostatně. Pamatuju se, že když se objevilo micro USB, že jsem na něco rychle potřeboval kabel a v obchodě mi tehdy nutili tenhle, že je jen mini USB a tohle. Možná se mi někde jeden takový ještě válí, zdědil jsem ho po kolegovi (snad k externí vypalovačce). Ty kabely jsem viděl vždy jen v bílém provedení.

    Otázkou je, zda ten kabel k něčemu bude. Protože ty staré Kodaky používaly navíc nějaký proprietární protokol, takže fotky šly stahovat jen nějakým speciálním Kodak softwarem, který ale nešel běžně stáhnout z jejich stránek. Vím, že tu v práci jednoho starého Kodaka máme a dotyčný byl nakonec nucen koupit si čtečku karet...

    30.8.2013 22:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Jj taky mě to přišlo divný, protože při hledání informací byly okolní modely s USB.

    Jj Kodak je s SD kartou v pohodě, navíc stejně pořádně neumí video (mám dojem).
    27.8.2013 12:42 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Zdaleka ne bez kompromisů.
    Nepočítají s hw klávesnicí. Bez té je to jen hračka - nedá se na tom pohodlně psát, pracovat v SSH klientu...
    28.8.2013 19:55 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Cilova skupina patrne nepoptava pohodlne pouzivani ssh klienta ;-)
    28.8.2013 20:05 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    I kdyz osobne bych sam hw klavesnici privital :)
    28.8.2013 21:32 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Právě v případě tohoto konkrétního zařízení bych očekával, že do cílové skupiny patří i lidé poněkud náročnější než blondýny a Franta Vomáčka.
    Nejde jen o SSH - dost lidí také potřebuje z mobilního zařízení třeba napsat E-mail...
    Je na tom krásně vidět, kam vede honba výhradně za ziskem bez jakékoliv profesionální cti, jak je dnes v módě. Pro výrobce je samozřejmě výhodnější chrlit jednoduché placky bez náročnějších mechanických dílů. Dojde - li to do extrému, vzniká diktatura průměrnosti. Ta tam je pestrost a rozmanitost...
    little.owl avatar 27.8.2013 12:50 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Velmi podobny koncept prinesla Motorola Atrix a selhala.
    Snad jediným parametrem, který je papírově slabší než u konkurence, má být rozlišení displeje.
    Jak autor vi, co bude mit konkurence za rok?

    A former Red Hat freeloader.
    28.8.2013 02:27 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    neselhala... (inak)slapalo to aj na razroch. Sfukli to pre (vraj)potencionalnu financnu neatraktivitu pre zakaznika. Inak bola a je to sleha neviem si to vynachvalit.. KOncept Ubufonu sa mi pacil, ale priskoro platit za produkt vo hviezdach. Ak by bol za rozumnu cenu na trhu urcite by som do toho siel.
    28.8.2013 12:53 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    On to totiž finančně neatraktivní koncept je. Nevím, kdo by to měl používat. Zaměstnanci bych pořád mnohem raději dal notebook, protože ten mu umožňuje pracovat kdekoliv. S Ubuntu Phonem bych musel mít připravené stanoviště pro lidi, kteří by dojeli z ostatních poboček, když by někdo jel na služebnu, musel by si přibalit monitor a klávesnici. Mobil s sebou lidi tahají mnohem častěji než notebook, takže by byla i vyšší šance ztráty nebo zcizení. Prostě do firmy nepraktické. Že by se to víc rozšířilo mezi normální lidi, taky nepředpokládám. Potenciál je tedy jen u geeků, kteří budou vyřízení z toho, že v kapse nosí plnohodnotný počítač. Ostatně zájem zhruba takového rozsahu ukázala i ta crowdsourcingová kampaň. Bohužel geekové celosvětově nezkoupí miliony zařízení, aby to byl životaschopný koncept. Motorola už to pochopila. Canonical pořád živí naděje,protože mu nic jiného nezbývá. Na mobilním trhu jsou hráči s úplně jinými prostředky a ekosystémy a tady ten koncept je jediný neobsazený segment trhu, bohužel ne bez důvodu.
    27.8.2013 13:14 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    na druhou stranu to byl rekord ve vybrane castce, takze jako vylozeny neuspech bych to asi nenazval
    Conscript89 avatar 27.8.2013 14:41 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Tipnul bych ze tim padem drzi i rekord nejvice promarnenych penez :)
    <konspiracni_teorie>Jestli se nedohodl Canonical s Indiegogo a Canonical nedostal 2% z vybrane castky.</konspiracni_teorie>
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    27.8.2013 19:15 nou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    peniaze boli/budu vratene.
    Conscript89 avatar 27.8.2013 22:43 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    4% zustanou, ne?
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    28.8.2013 07:08 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Ne, vše je bude zpět, jelikož nedošlo k přenosu.
    Conscript89 avatar 28.8.2013 09:15 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    http://www.indiegogo.com/indiegogo-faq
    What if I don't reach my funding goal?

    If your campaign is set up as Flexible Funding, you will be able to keep the funds you raise, even if you don't meet your goal. If your campaign is set up as Fixed Funding, all contributions will be returned to your funders if you do not meet your goal. Flexible Funding campaigns that meet their goal are only charged 4% as our platform fee, whereas campaigns that do not meet their goal are charged 9%.
    Tak ted si nejsem jisty jestli se tech 9% tyka i "Fixed funding", nebo jen Flexible Funding.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    28.8.2013 20:25 Jiří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Je s podivem, že jste našel FAQ a přehlédl Pricing.

    http://www.indiegogo.com/how-pricing-works-on-indiegogo
    Conscript89 avatar 29.8.2013 00:10 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Ha, diky. Moc jsem ani nehledal, mel jsem dulezitejsi veci na praci :)
    Tim padem konspiracni teorie pada, stejne nejsem jejich zastancem.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    28.8.2013 08:46 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Safirove sklo
    Potěšující má být naopak použití safírového skla, které je možné čistě teoreticky poškrábat údajně jen diamantem.
    Toto mi prijde jako naprosta blbost. Safirove sklo je umely korund, takze logicky musi jit poskrabat korundem - ubytek materialu by mel byt +- stejny.
    29.8.2013 08:34 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Safirove sklo
    ano, ale jde to velmi spatne. Vemte si napr. sklo a bezte s nim poskrabat jine sklo.
    28.8.2013 20:13 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Ukazalo se, ze crowdfunding neni vhodny pro financovani projektu vetsiho rozsahu. A take se opet potvrdilo, ze canonical neni schopny ziskove akce.
    29.8.2013 08:35 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    na druhou stranu absolutni svetovy rekord je stale absolutni svetovy rekord at jak na to koukate jak na to koukate.
    29.8.2013 16:16 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    Sorry, ale pokud se nejedná o úspěšně dokoncenou, tak to není rekord, ale "rekord". Přijít s hodně nadsazenou částkou, žádat po lidech dost vysoké příspěvky je docela "cheating" v porovnaní s kampaněmi, které nasadily menší, ale reálnou částku, žádaly mnohem menší příspěvky a hlavně částky úspěšně dosáhly.
    30.8.2013 16:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu Edge: Zajímavý koncept a jeden neúspěšný crowdfunding
    V čem je to cheating? Výše požadované částky není pro ten rekord relevantní, relevantní je pouze to, kolik se vybralo peněz, tj. kolik lidí mělo zájem o to podpořit daný projekt.
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.